Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord
Foto

Youtubes högsäsong över – Här är de tio bästa värvningarna i La Liga

Av trekvartsforwarden, 05 september 2012
· 953 visningar

Sommarens transferfönster är (äntligen) över i de allra största ligorna.
Tiden på året när presidenter, sportchefer och andra män (och ett fåtal kvinnor) med skumma hittepå-titlar går ut på en besinningslös spelarjakt för att se till att nästa säsong minsann inte ska gå lika åt fanders som den som nyligen tog slut.

Vi som inte ännu skaffat oss en sådan snajdig titel får istället nöja oss med att knäppa på FM och börja reda upp samma misstag fast i den virtuella världen.

Men folk nöjer sig inte bara med att leka man-med-cool-titel i spel-världen, utan så fort någon spelare kopplas ihop med ”sitt” lag, vare sig det är en värvning som officiellt presenterats på klubbens hemsida, eller om skvallerblaskornas skvallerblaska, The Sun, kopplat ihop klubben och någon anonym kines, så kastar folk sig över Youtubes sökfält för att sedan bedöma hur spelaren i frågas tio kommande år kommer se ut, baserat på hur många överstegsfinter och frisparksmål han gör i en tre minuter lång video, som av kvalitén att döma ser ut att vara gjord när Sovjet fortfarande existerade.

Vill man håva in så många visningar som möjligt på Youtube ska man alltså döpa sin video till ”welcome to Real Madrid mr X” under perioden som logiskt nog kallas ”silly season”.

Utbudet av nyförvärv jag har att välja på är inte lika stort som man kanske hoppats. Förra sommarfönstret spenderade La Ligas klubbar 338 miljoner pund på nya spelare, enligt transfermarkt, medan man i år nöjde sig med att hosta upp 116 miljoner pund tillsammans. I och med att Real Madrid och Barcelona trots enbart ett fåtal värvningar stod för 48 % av klubbarnas sammanlagda spendering så förstår ni säkert att jag inte hade ett oändligt antal valmöjligheter när jag skulle ranka de bästa värvningarna.

Förvisso har fortfarande en del ligor fortfarande sina transferfönster öppna, Athletic Bilbao har fått på sig till 29 september att värva spelare, fast bara inom La Liga och de måste i så fall betala spelarnas utköpsklausul, och kontraktslösa människor går också fortfarande att värva.

Och det är klart, skulle någon La Liga-klubb, mot förmodan, glida in och värva Riquelme skulle den värvningen vara ohotad etta. Men någon gång måste man sätta stopp. Så här har ni La Ligas bästa värvningar i dagsläget enligt mig:

* Premisserna för en bra värvning är många. Det handlar inte bara om att det ska vara en bra spelare. Vad kostar spelaren? Vilken kvalité håller han? Gäller det bara ett lån? Behov av just den spelartypen? Vidareförsäljningpotential? Är alla exempel på sådant som tas med i beräkningen.

*Priserna är alla tagna från transfermarkt och innehåller antagligen inte alla prestationsbaserade klausuler och dylikt.


10. Thibaut Courtois, Atlético de Madrid (Lån från Chelsea)

Målvakter är sällan värvningar som gör en jätteupphetsad som supporter, men de är ack så viktiga ändå.

Courtois tillhör fortfarande Chelsea och lånas återigen ut till Atlético. Hade det gällt en ren transfer hade hans namn hittats högre upp på listan.
För efter flera säsonger med en uppsjö av ojämna målvakter har Atlético äntligen fått en stabil och duktig pjäs mellan stolparna.

Trots att han bara är 20 år visade han upp ett otroligt lugn och säkerhet ifjol och varvade TV-räddningar med att styra sina försvarare på ett härligt sätt och att dominera tillräckligt i luften. Bra fötter har belgaren dessutom, och enligt mig är han redan nu bättre än Peter Cech.

9. Javi Varas, Celta Vigo (Lån från Sevilla)

”Ännu en målvakt, guuud vad tråkigt?!”

Men oj vad viktigt lånet att Javi Varas kan komma att bli för nykomlingarna, Celta Vigos, fortsatta existens i Spaniens finrum.

En av Spaniens absolut bästa målvakter på det mesta och lyckades konkurrera ut gamle stormålvakten Palop i Sevilla. Kort i rocken är han som många spanska målvakter, men luftspelet är inte prio ett i Spanien.

Sevilla har norpat åt sig Diego Lopez för en billig summa vilket de knappast kan beskyllas för trots att man redan hade en (två?) riktigt bra målvakter.
På förhand en riktigt bra lösning för de två inblandade klubbarna.

8. Nélson Oliveira, Deportivo de La Coruña (Lån från Benfica för 528 000 pund)

Sista lånet som tar sig in på listan är Deportivos av portugisiska löftet Nélson Oliveira.

Deportivos trupp kryllar inte av offensiva alternativ och i Oliveira får man en snubbe som är fullt kapabel att briljera från de flesta positionerna högt upp i banan.
Har under sin korta seniorkarriär haft det lite svårt med målskyttet, men samtidigt visat prov på underbar bollkänsla, blick, rörlighet och avighet.

Kommer han in i Depors sätt att spela och samtidigt får igång målskyttet kan det bli en nästan hur stor succé som helst.

7. Alejandro Domínguez, Rayo Vallecano (Gratis från Valencia)

Lyckades aldrig i Valencia, framförallt inte med målskyttet, och lånades tillslut ut till River Plate förra säsongen.

Personligen diggade jag dock vad jag såg från argentinaren under den korta tiden i Valencia ändå. Och innan dess stod han bland annat för nästan hela Rubin Kazans offensiva spel i Champions League, plus att han stänkte in 16 mål på 23 matcher i Ryska ligan för samma klubb under sin sista säsong där.

Kostar ingenting i övergångssumma, så med tanke på potentialen 31-åringen sitter och lurar på känns det som en chansning som är värd att ta och som jag tippar faller väl ut för Madrid-klubben.

Att ersätta Michu blir såklart ingen enkel match, men någon bättre ersättare är svår att hitta med Rayos ekonomi och förhandlingsläge.

6. Aritz Aduriz, Athletic Club de Bilbao (2,2 miljoner pund från Valencia)

Nu blev visserligen Llorente kvar, men Aduriz kvalitéer försvinner inte för det, dessutom erbjuder han konkurrens och Athletic slipper panikleta efter en ersättare om Llorente sticker i januari.

Billig och pålitlig målskytt som passar bra i Bielsas höga presspel. En rörligare typ än Llorente, men fortfarande bra i straffområdet och inte oäven som targetspelare eller med huvudet i övrigt.

Den här säsongen har Athletic i och för sig inget Europaspel att tänka på, men det kändes som fjolårets kanske största problem för baskerna var att den tunna truppen inte orkade med Bielsas krävande taktik, så Aduriz är en vettig värvning av många aspekter.

5. João Pereira, Valencia (3,25 miljoner pund från Benfica)

Högerbacksplatsen i Valencia har känts som lagets akilleshäl de senaste åren.

En annan portugis, Miguel, klarade för ett par år sedan att springa Maratonlopp längs högerkanten men är rundare runt magen och slöare i fötterna nu för tiden. Bruno Saltor var tänkt att ta över men bidrog inte med några insatser som var värda att resa några statyer för och har nu lämnat för Brighton. Barragán är ännu hyfsat ung men jag ser inte något speciellt i den grabbhalvan.

Därför kommer värvningen av João Pereira att bidra till att Valencia kommer våga anfalla även via högersidan.
Han har allt som Miguel en gång hade och är dessutom en bättre passningsspelare.
Priset är klart överkomligt, även om det ska mycket till för att 28-åringen skall ge något mer tillbaka vid en framtida försäljning.

4. Carlos Vela, Real Sociedad (3,34 Miljoner pund från Arsenal)

Under sin låneperiod till samma klubb ifjol gjorde mexikanaren 12 mål. Trots det ansågs han vara överflödig i Arsenal och Real Sociedad fick loss honom för ynka 3,34 miljoner pund.

Kan spela på de flesta offensiva positionerna med gott resultat, vilket är en nyttig egenskap för ett lag som inte har världens bredaste trupp.

Högsta nivån är riktigt hög och spetsegenskaperna sådana som värderas högt bland de flesta. Därför känns det inte som någon jätterisk man tagit, utan även om han inte skulle vara en fortsatt succé kommer det antagligen finnas klubbar som är beredda att punga upp liknande belopp som det han nu köptes för. Han är trots allt bara 23 år och att han har kvalitéer har han redan visat.

3. Jordi Alba, Barcelona (12,3 miljoner pund från Valencia)

Om högerbacksplatsen varit där man ska hota Valencia så har vänsterbacksplatsen varit Barcelonas svaga länk.

Abidal är förvisso en god försvarare och huvudspelare, men var den Barcelona-spelare som hade klart mest problem med att behandla en boll och följaktligen den motståndarlagen satte mest press mot.

Barca-skolade Jordi Alba är en bättre passningsspelare, rörligare, hotar i djupet offensivt, men är ändå följsam i defensiven.
Att han dessutom är Katalan är självfallet också bara något positivt.

Priset för 23-åringen kommer sannerligen inte minska de närmaste åren oberoende av hans prestationer, så det är inte heller någon risktagning ekonomiskt från Barcelonas sida.

2. Sergio Canales, Valencia (6,6 miljoner pund från Real Madrid)

När han dök upp på den stora scenen i Racing Santander tänkte åtminstone jag: Wow! Det här är Spaniens nästa storstjärna.

Han lyckades alltid hitta livsfarliga och fria ytor, hade blicken, bollbehandlingen, tekniken och kylan framför mål som sannerligen inte många har.

Valet att gå till Real Madrid och konkurrera med Özil och Kaka som klubben öst pengar över var inte det bästa och låneperioden förra året i Valencia förstördes i månt och mycket av skador.
Trots det valde Valencia nu att köpa loss honom, vilket säger en del om hur mycket de tror på honom.

Konkurrensen är inte lika mördande på hans position i Valencia, och den förhållandevis nätta summan de fick slänga upp för 21-åringen ska de vara nöjda över.

1. Giovani dos Santos, Mallorca (880 000 pund från Tottenham)

Tidigare “supertalang” som visserligen inte fått alltför mycket speltid i sina klubblag de senaste åren, men har trots det redan hunnit representera Méxicos landslag 59 gånger.

Den nyblivna OS-guldmedaljören imponerade dock stort under sin senaste vända i Spanien hos Racing Santander och visade att hans spelsätt absolut passar väl i den spanska fotbollen.

Hans kvickhet, blick, rörlighet och skott går att utnyttja på nästan alla offensiva positioner och det återstår att se hur Capparós tänker använda honom i Mallorca.
Men vad valet än faller på tror jag inte det kommer misslyckas. De största farorna är Capprós ibland lite väl defensiva taktik och mexikanarens frestelse till de nattliga nöjena.

Hur som helst är prislappen på gränsen till absurt låg och här sitter Mallorca på en potentiell guldklimp som i viss mån kan komma att rädda deras kassa ekonomi.


Andra positivt nämnvärda värvningar:

Geromel, Mallorca
Gabriel Torje, Granada
Michael Krohn-Dehli, Celta Vigo
Diego López, Sevilla
Fernando Gago, Valencia
Sisi, Osasuna

* * *

Någon slags utvärdering av hur alla lagen skött transferperioden lär dyka upp inom de närmaste dagarna.
Mycket möjligt att även en sen tippning av ligatabellen smiter in nu när de flesta transferfönstren är stängda så det kan göras utan lika stort behov av revidering.

Det lär ändå inte finnas så mycket att rapportera om nu när det är ett segt landslagsuppehåll, och det enda de största tidningarna i Spanien tjötar om just nu är hur stora Cristiano Ronaldos tårar är.

/FK

https://twitter.com/freddykampo
Andres Guardado, Deportivo --> Sevilla, kunde iaf vara med som bubblare
  • Länk

dennee skrev:

Andres Guardado, Deportivo --> Sevilla, kunde iaf vara med som bubblare

Valencia är det han har gått till, men du skrev säkert bara fel.

Men njaa, inget större fan av Guardado. Gratis smakar förvisso sällan illa, men tycker Pablo Hernández som de sålde är en bättre spelare.
  • Länk
ja, Valencia menar jag. Jag tror han kan blomma ut i ett topplag
  • Länk
Vad händer med Real?
  • Länk

Juws skrev:

Vad händer med Real?

Skrev lite om det i det nya inlägget, och kommer antagligen behandla det lite mer imorgon eller iövermorgon.
  • Länk