Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord
Funktion
Foto

Hur står det egentligen till, FM20?

Av Kakidaniel, 07 March 2020
· 239 visningar

En krönika av Kakidaniel.

Football Manager 2020 släpptes den 31 oktober 2019 och var, i sedvanlig ordning, en eftertraktad utgåva. Med Miles Jacobson i spetsen förklarade Sports Interactive att den här upplagan är den bästa de gjort hittills med många nyheter och med ännu fler möjligheter i spelet. Håll fast vid ordet möjligheter, för det kommer jag att komma tillbaka till om en stund. Sedan den 31 oktober förra året har FM uppdaterats officiellt vid flera tillfällen där vi nu är framme vid 20.3.0 för att vara exakt och där det har lagts fokus på januari månads transferfönster men även en genomgång av ME(Match Engine).

Om vi börjar från början så har jag spelat och verkligen älskat att spela spelet sedan dag ett, vilket var julafton 2008 och ni kan då gissa vilken upplaga som var min första; nämligen FM08. Tidigare har jag under flera år hållit till i internetbaserade fotbollsspelet Managerzone som är snarlikt Football Manager-konceptet och dessförinnan var det block och penna med en massa påhittad statistik, matcher, ligor, lag och spelare. Som ni säkert kan föreställa er så har FM indirekt funnits där ända sedan barnsben men i ett pappersformat, vilket jag tror många av er också har fått vandrat den vägen.

Hursomhelst, tillbaka till FM20 och spelet som har fler möjligheter än någonsin. Sedan FM19 har såväl taktik- som träningsområdet fått sig en rejäl uppgradering och för egen del har det varit en enorm glädje för undertecknad eftersom jag själv har varit tränare, om än under två säsonger, och verkligen älskar att gosa ner mig i allt som har med taktik att göra. Därför sitter jag gärna och spelar FM på min laptop samtidigt som det är fotboll på tv eftersom du har så många möjligheter att utforska din kreativa sida när det kommer till taktik. Vem vill inte skapa en taktik baserad på en match eller en filosofi?

Tyvärr är det något som verkligen inte stämt med FM20 och det har varit otroligt frustrerande vilket är förvånansvärt eftersom jag själv skulle beskriva mig som en vass taktiker inom Football Manager. Jag har under en längre period delat med mig massvis av taktiker men även insikt i taktik-världen i form av guider till er läsare på FMSweden. Men under den här upplagan har det verkligen gått rent åt helvete och frågan var hela tiden “vad är det jag gör för fel?” vilket jag tror många av er också tänker.

Problemet, eller svaret om du föredrar det, stavas ME. Fram tills januari-uppdateringen har det varit långa bollar på anfallarna som har varit framgångsfaktorn vilket många antydde som otroligt tråkigt, inklusive mig själv; slå långbollar och du är garanterad vinst, ihop med några andra taktiska drag. Detta patchades bort i form av att motståndarnas försvarare började backa hem betydligt mer och dessutom försvara sig mer centralt, som i sin tur stoppade långbollarnas framgångar markant.

Vad blev då resultatet av den här förändringen? Istället för långbollar över backlinjen är det numera kantspelet och hög press som är nyckeln till framgång med såväl snabba som nickdugliga anfallare i spetsen som då står för målen. Jag kan nästintill garantera er framgång om ni använder dessa inställningar eftersom de är “exploits” i spelet. Ordet exploits översätts direkt till utnyttja eller exploatera som innebär då att du utnyttjar ME’s inkompetens; högt presspel och kantspel.

Detta har i sin tur lett till en långtgående och infekterad diskussion mellan oss FM-spelare och skaparna bakom Football Manager, Sports Interactive. Vad som förr gav dig tusentals och nästintill oändliga möjligheter taktiskt är numera centrerad till ett tillvägagångssätt, med undantag förstås, och det är med att FM20 har fler och större möjligheter än någonsin är därför direkt felaktigt, tyvärr, och det skär i mitt taktik-hjärta något enormt. Det har alltid och kommer alltid att finnas exploits på spelet, precis som oss människor är ingen eller inget felfritt här i världen, men det har verkligen varit svart på vitt den här gången - för att få till en vinnande taktik ska du utnyttja spelets exploits, annars kan du hälsa hem. I det här skedet vill jag även flika in med att hög moral hos laget är framgångsfaktor nummer två vilket innebär att motivation i nio fall av tio alltid slår klass, vilket lag du än är och vilket lag du än möter.

Avslutningsvis vill jag ändå slå ett slag för Football Manager-serien. Den är och kommer att förbli en stor del av mitt liv, precis som FMSweden. Jag älskar fotboll i alla dess former; live, på tv, på datorn, som spel, som statistik-app, etcetera, etcetera. Min fru är tvärtom och ifrågasätter ibland varför jag har igång en Bundesliga 2-match på tv när jag knappt ser på den. Hela fotbollsmiljön är så fantastisk på alla sätt och vis och jag tror många av er delar den uppfattningen. FM är ett komplement till det, eller jag skulle till och med vilja sträcka mig så långt att det tillhör min vardag och är en del av mig, vilket jag hoppas att det kommer att vara under många år framöver. Att FM har fler möjligheter än någonsin köper jag tyvärr inte, men likväl sitter jag här framför min laptop och spelar FM medan jag skriver det här. Och jag älskar det.
Juli 2020

S M T O T F L
   1234
567 8 91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Senaste inlägg

Senaste besökare