Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord
Foto

Supportersoppan i Malmö

Av Biskop, i Supporterkultur, Allsvenskan 06 september 2012
· 691 visningar

Malmö Supporterkultur
Jag vet inte riktigt om det har undgått någon, men inför derbyt mellan Helsingborg och Malmö den 23e september har man alltså i Malmö beslutat att alla Malmösupportrar som vill in på arenan måste åka i en organiserad bussresa från Swedbank Stadion i Malmö direkt till Olympia för att sedan efter matchen slussas tillbaka med buss till Malmö igen. Beslutet som tillkännagavs för ett par dagar sedan har sin grund i det stök som varit kring Skånederbyna de senaste åren. Nu hoppas alltså Malmö FF, Helsingsborgs IF, Polisen och Region Skåne som alla varit delaktiga i detta beslut att det ska innebära ett lugnare derby.

Självklart lät reaktionerna från Malmösupportrar inte vänta på sig. Från supporterklubbarna uppmanas nu samtliga malmöiter strunta i ledningens beslut och istället - som planerat - ta sig till Helsingborg via tåg. Ultras Malmö har via Facebook skapat ett evenemang för att samla MFF:are från samtliga kategorier i en gemensam tåginvasion, ett evenemang som idag lite drygt två veckor innan derbyt redan har över 800 deltagare.

Igår höll man i Malmö ett informationsmöte där vardera sida fick säga sitt. Efter mötet tillsattes en arbetsgrupp bestående av både supportrar och representanter från Malmö FF för att gå igenom de förslag och åsikter som kom in under mötet för att tillsammans hitta ett alternativ där samtliga parter kan känna sig nöjda.

Exakt vad som kommer att hända härnäst är alltså oklart, men Malmö FF står fortfarande kvar vid sitt beslut om obligatorisk bussresa även om man nu alltså verkar backa lite i frågan. Kommer beslutet att stå kvar kan man nog räkna med ett större kaos än vad vi sett i Skåne i samband med fotboll på länge när tusentalet supportrar försöker ta sig in på en match man inte har tillträde till (trots matchbiljett). Sittande ledning i Malmö FF lär också bli varse det missnöje som lär infinna sig hos föreningsmedlemmar i alla möjliga åldrar och falanger.

Att kunna gå på fotboll utan att bli behandlad som boskap är i mina ögon en självklarhet och jag ser därför beslutet som en direkt fara för svensk supporterkultur, och i förlängningen för svensk fotboll. Att på egen hand kunna ta sig till matchen, att kunna möta upp med sina vänner för en inför-öl och att kunna känna känslan av en invasion är för mig otroligt starka kryddor i vad som betecknas som supporterkultur. När man tar bort detta försvinner också en del av glädjen som fotbollen annars är så förbannat duktig på att förmedla.

Som alla (i vilket fall många) säkert vet så är det inte själva fotbollen som idag är attraktionskraften i svensk klubbfotboll. Det är supportrarna och den inramning som skapas i samband med matcher, speciellt matcher som denna med derbykaraktär. Försvinner passionen och glädjen är jag övertygad om att även det attraktiva med svensk fotboll svalnar och på sikt leder till ytterligare lägre publiksiffror.

Jag är högst medveten om att det finns ett problem kring matcher som dessa. Det har varit mycket stök under de senaste åren vilket självklart är att beklaga, men att tro att man kan använda vilka tillvägagångssätt som helst är att skjuta sig själv i foten. Först och främst så bidrar fotbollen (på matchdag) långt mycket mer än vad det kostar. Personer som kommer med argument om att klubbarna bara kommer samhället massa pengar inser nog inte vilka enorma summor som samhället samtidigt drar in i moms på barer och restauranger som fylls med människor runt arenan på matchdag.

För en positiv läktarkultur - Mot den moderna fotbollen!
Helt sjukt!

Boskap känns verkligen som rätt ord. Saknas bara en hund som ska valla supportrarna. Oerhört tråkigt att dessa slagsmålsgalna supportrar som bara står för 0,1% av alla som är på matchen ska få hela ledningar och nissar att tro illa om alla fotbollssupportrar.

Pratade på telefon med min Farbror inför GAIS borta. Även han är AIK-Supporter och han är bosatt i Göteborg med sin familj sedan många år tillbaka. Jag frågade honom om han skulle ta sig ner till Ullevi och se sitt älsklingslag spela?

Svaret var ett blankt nej. Anledningen? Äsch dom bara slåss och stökar. Svaret gjorde mig oerhört ledsen. Jag försökte förklara för honom hur det låg till men det var som att han vägrade lyssna. Fotboll är för huliganer punkt.

Jag älskar AIK och sporten fotboll men beslut som dessa kommer en dag att döda intresset och det är nästan så man börjar sörja redan nu!

Mot den moderna fotbollen!
  • Länk
Haha ja. Standard när man säger att man hejar på AIK är en följdfråga; "Ah, är du en sån huligan då eller?"

:)
  • Länk

johanbajenfans
sep 09 2012 03:01
Videon är grädden på moset av denna text. Klockrent!
  • Länk