Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

IRC-guide

Det finns många chatnätverk på internet. Ett utav de absolut populäraste är IRC, Internet Relay Chat. En ofantlig mängd människor möts på olika servrar varje dag, och vi här på FMSweden är några av dem. Hur kommer man då in och tar kontakt med oss? Det är det den här guiden handlar om.

Det man behöver för att ansluta till IRC är en IRC-klient. Det finns mängder att välja på, men den absolut vanligaste, som hela 98% av ”ircarna” använder sig av, är mIRC. Sidan bör vara relativt enkel att förstå, men ifall någon skulle föredra en direktlänk till installationsfilen så kommer det en här.

Installationen förklarar egentligen sig själv. Du möts utav en välkomstskärm, som du bara klickar förbi. Sedan kommer avtalet, som du förstås måste acceptera för att få fortsätta installationen. Till sist kommer så själva installationen. Det finns fyra val att göra här. I textrutan skriver du förstås in var du vill att programmet ska installeras (alternativt använder du knappen bredvid för att leta sig fram). Nedanför så finns tre kryssrutor. Om du aldrig använt mIRC tidigare så kan du strunta i de två översta. Den nedersta ska du ha ikryssad om du vill ha genvägar till programmet i startmenyn och på skrivbordet. När du har gjort de val du vill göra så klickar du helt enkelt på ”Install”. När installationen är färdig så kommer du att mötas av en ruta där du kan välja att läsa hjälpfilen eller starta programmet. Klicka i ”Launch mIRC” och klicka på ”Finish” för att avsluta installationen och starta din nyinstallerade IRC-klient!

Nu är det tyvärr inte så enkelt att det räcker med att starta programmet för att få snacka med oss på FMSweden. Det finns även en del inställningar man behöver ordna för att nå oss. När du har startat programmet så möts du utav ännu en välkomstruta, klicka bort denna. Efter detta så bör inställningsdialogen ploppa upp (om den inte gör det så når du den genom att använda kommandot Alt+O eller gå via View-menyn -> Options). Här måste du skriva in ett namn, en emailadress och två smeknamn. Det du vill ha, samt ett alternativt ifall det föredragna skulle vara upptaget. Informationen du skriver in behöver givetvis inte vara korrekt. Gå sedan in på fliken ”servers” i vänstermenyn. I den översta listan ska du välja ”Quakenet”. I den nedre så spelar det ingen större roll, men för oss svenskar så är det bäst att välja ”Random SE server”, för att få så bra kontakt med servern som möjligt. När du valt detta så klickar du på ”Connect To Server” för att ansluta till servern. Det finns förstås mängder utav andra inställningar att ändra på, men de kommer jag inte att ta upp här. Vill du veta vad de gör så hänvisar jag till hjälpfilen.

Efter några sekunders väntan så bör du nu vara ansluten till en Quakenet-server! Det enda du behöver göra för att komma åt oss nu är att gå in i någon av våra kanaler. Detta gör du genom att skriva kommandot ”/join #fmsweden” om du bara vill döda tid och snacka om allt eller inget, eller "/join #fmsweden.support" om du vill ha hjälp eller vill hjälpa andra med FM. Sedan är det bara att börja chatta!

Det finns mängder av saker man kan använda IRC till, men den enda jag kommer att gå in på är funktionen att skicka filer. Detta är väldigt enkelt, om man inte sitter bakom brandvägg. Du högerklickar bara på det ”nicket” (namnet) som du vill skicka till, och klickar på ”Send” under menyn ”DCC”. Om du sitter bakom brandvägg eller har något annat problem så föreslår jag att du helt enkelt frågar i kanalen, det finns alltid någon som kan hjälpa.

Ha kul med ditt nya ”liv”!

Guiden skriven av Johan Ericsson