Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

AW med Tobias Hysén!

Taribo West


Om man ska använda ett modernt uttryck, i en historik kring vårt kära spel, så har väl sällan en spelare trendat så mycket på Free Transfer, som en då 27-årig nigerian gjorde under hösten 2001. Nästan allt har skrivits och sagt, om de allra flesta av våra legendariska, smått ikoniska spelare, som passerat revy genom åren. Detta lär inte bli något revolutionerande, men en annan vinkel på ett reportage/krönika/genomgång av de spelare, som vi genom åren lärt oss att älska och komma ihåg. Först ut i den nya FM-Sweden eran, är Taribo West.

Så vem var egentligen Taribo West?
Han föddes 26 mars 1974 i Nigeria. Han startade sin seniorkarriär i Obanta United 1989. Detta hade kunnat vara en historik genomgång av hans karriär på alla sätt. Det fina med dagens förutsättningar är, att man är bara ett knapptryck på Google, från att få reda på precis allt man vill om Taribo West. Där finns bilder, reportage och all möjlig statistik. Därför lämnar vi statistiken åt sidan, eller ja kanske inte helt, men vi ska gräva ner oss mer i vem Taribo West hade kunnat vara, om han spelat just här och nu.

Det är givetvis ingen enkel sak att jämföra spelare från då och nu. Det krävs avancerade sökfilter, en ganska precis genomgång av alla egenskaper som spelaren hade då. Man kan välja att grotta ner sig ganska ordentligt. Det märkte jag, när jag satte igång med denna idén jag hade.

Det jag däremot ska försöka göra, är att jämföra egenskaperna som behövs i Football Manager 2020, för att på så sätt få fram olika spelare, som på ett eller annat sätt, hade kunnat jämföras med Taribo West anno 2001/02.
Jag har försökt jämföra så många olika egenskaper och kvalitéer som jag kan.
Detta är ingen avancerad vetenskap ,men jag ska försöka hitta en eller flera spelare, utifrån de parametrar jag valt att använda. För att på så sätt få fram den eller de spelarna som skulle kunna vara nutidens Taribo West.

Om vi börjar med att konstatera att mittbackspositionerna är det som blir väsentligt. Jag har valt att använda mig av Kompromisslös mittback (försvara), spelskicklig mittback (försvara) samt Mittback (stoppa). Jag valde dessa för att få lite variation och matcha de egenskaperna som kanske passar bäst.
Dessutom valde jag att ha värdena minus 1, i mitt sök. Dvs om Taribo West hade 14 i positionsspel, så var värdet jag sökte 13-14.
Det jag också tog i beräkning, var att vid tidpunkten 01/02, var Taribo West 27 år gammal. Så jag valde att filtrera mellan åldrarna 25-29, för att hamna i ett spann där det ändå fanns en del spelare att välja mellan.
Den spelare som matchade allra bäst var Kostas Manolas i Napoli. Med inställningen Mittback (stoppa), matchade han 6/9 egenskaper som krävs på spelet i just den rollen.

Om man sedan ska försöka hitta en spelare som dessutom är gratis, precis som Taribo West var vid tidpunkten vi utgår från, ja då blir det svårare.
Det finns dock två spelare som skulle kunna jämföras med våra nigerianske mittbacksikon. Då menar jag inte att dessa spelare på något sätt hade varit lika bra som West i årets upplaga. Dom matchar dock egenskaperna på ett ganska ok sätt. Vi pratar om Matías Silvestre och Slobodan Rajkovic.

Vid detta laget, har ni antingen somnat och screenat ur, för det blir mycket siffror, ordbajseri och terminologi, eller så läser ni, kommer på en annan spelare, som varit fantastisk förr i tiden på spelet.
Ni vill jämföra likadant, ni vill hitta er egen nutida Maxim Tsigalko eller Henri Saivet. För all del, sätt igång.
Eller så låter ni mig göra jobbet för er, låt mig få veta exakt vilka tankar ni har om detta tillvägagångssätt.
Reflektera, formulera och förmedla era tankar kring det som ni just läst.
Ingen är perfekt första gången och det är för er fans denna sidan ska leva vidare. Det är väsentligt för oss, för mig att få veta vad ni vill läsa om.
Detta var Taribo West, Free Transfer-kungen från CM 01/02.
Hoppas ni uppskattade genomgången.
På återseende
Tobbe


raca14
Mar 20 2020 08:35 AM
Hade gärna sett om du skulle kunna finna en motsvarighet i dagens fotboll, på den upphaussade och unga Freddy Adu?
 • Länk

LexLucion
Mar 20 2020 08:53 AM
raca14: det kan jag absolut göra. Vilken upplaga av Freddy Adu vill du att jag jämför med? Det handlar ju om att hitta hans stats på bild nånstans.
 • Länk

fopster
Mar 20 2020 09:52 AM
Taribo West vilken legend! Det gjorde det ju inte sämre att han hade en av de bästa frillorna man sett på en fotbollsplan
 • Länk

daHJALMAR
Mar 20 2020 10:41 AM
Älskart!
 • Länk

Regainer
Mar 20 2020 13:24 PM
Magi.
 • Länk

micke122
Mar 20 2020 13:46 PM
Spännande upplägg, innovativt!
 • Länk

JpGiggs
Mar 20 2020 17:12 PM
Tummen upp för denna.
 • Länk

Persler!
Mar 20 2020 17:33 PM
Helt fantastiskt!
 • Länk

Kristijan
Mar 20 2020 18:19 PM
Intressant upplägg och någonting man skulle kunna göra med många spelare,
 • Länk

tr0fast
Mar 20 2020 22:26 PM
Chef
 • Länk

Simon Dybala
Mar 21 2020 21:45 PM
Grym läsning
 • Länk