Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Fabians Blogg

Wernbloom nätade och jag lyssnade

Denna veckans onsdagsblogg blir lite annorlunda. Jag tänkte berätta för er när jag gick miste om den kanske mäktigaste fotbollsupplevelsen i mitt liv.

Under flertalet år bodde min moster i Moskva. Ett kanske lite udda val att bo på, men hon och hennes man fick jobb på Svenska Skolan i Moskva och flyttade dit. Själv såg jag ju en möjlighet att åka till Ryssland och se på fotboll. Sagt och gjort, en månad efter min 18-årsdag begav jag och min morfar oss till Moskva för att uppleva Ryssland, men även för att se åttondelsfinalen i Champions League mellan CSKA och Real Madrid på ett fullsatt Luzjnikistadion. En dryg månad tidigare hade dessutom en viss Pontus Wernbloom flyttat till Moskva, en spelare jag alltid gillat (trots att han kom fram i Blåvitt). Nu skulle han få göra debut i sin nya klubb, och jag var på plats.

Dagen innan matchen begav jag och min mosters man oss iväg på en promenad för att se den väldiga arenan, som var en oerhört mäktig upplevelse. En dörr stod öppen, och efter lite fundering så tog vi och klampade in utan att bry oss om den ryska vakten som satt innanför dörren, som dock inte gjorde några stora försök att stoppa oss. Vips var vi på mediacentret, och som på en signal ställde sig alla upp och gick mot utgången. Vi hängde på mitt i massan för att inte sticka ut, och utan att egentligen förstå någonting stod vi plötsligt på sidlinjen när Real Madrid tränade. Efteråt lyckades vi ta oss in på presskonferensen efter att han som kontrollerade ackrediteringen gett upp och släppte in allt och alla. Vi bara kollade på varandra och skrattade.

Men resans höjdpunkt var självklart matchen. 80 000 supportrar som gjorde att de minus 20 graderna i luften knappt märktes. Wernbloom springer självklart ut på planen i shorts och t-shirt (idiot!) och själv har jag nog aldrig mått så bra på en fotbollsarena som just då. Med tio minuter kvar av matchen ledde Real med 1-0 och min moster, som var höggravid vid tillfället, föreslog att vi kanske ska gå för att undvika trängseln. Jag stod nu inför ett val: Häng på och missa sista delen av matchen, eller stanna och försöka ta mig hem i Moskvanatten helt själv, utan att överhuvudtaget veta var jag bodde. Jag valde alternativ ett och i den 83:e minuten lämnade vi. Precis när vi kommit ut ur stadion hör vi den fullständigt explodera. En ljudkuliss jag aldrig varit med om innan, och vi förstår direkt att vi precis missat ett minne för livet. Och jag som aldrig brukar gå tidigare…..

Vi kommer hem och slår på tv:n direkt där vi ser den här sidans ägare göra ett typiskt Pontus Wernbloom mål. Jag stängde av och gick och la mig direkt. Den kväll som antagligen hade kunnat vara den absolut mäktigaste fotbollsupplevelsen i både mitt och Pontus liv blev något helt annat. Wernbloom nätade - jag lyssnade.

Efter detta blev det dock ytterligare fyra resor till Rysslands huvudstad. Där har jag sett CSKA möta Bayern München, Manchester United och spela ett stenhårt derby mot grannen Spartak. Något som gjort att de rödblåa alltid kommer ha en plats i mitt hjärta. Måste dessutom säga att jag verkligen gillade staden Moskva, och får ni möjligheten så är det helt klart värt ett besök. Härliga Ryssland - härliga CSKA Moskva!

Ta hand om er!


Ciao


Kakidaniel
May 13 2020 17:50 PM
Helt fantastiskt och fruktansvärt i en och samma blogg. Underbart!!
  • Länk

micke122
May 13 2020 19:03 PM
Ytterst välskrivet och intressant!
  • Länk

Peppe_1988
May 13 2020 20:31 PM
Hahaha, underbar läsning! Du har en gåva Fabian, älskar dina texter!
  • Länk

LexLucion
May 15 2020 13:13 PM
Grym läsning, kommer ihåg att jag spelade 1-1 och Werner som sista målskytt den matchen, det kan han själv bekräfta. Tänkte att Reals stjärnor nog inte orkar bry sig i den ryska kylan och 1-0 räcker ju. Så tänkte jag att jag måste se om Werner kommer in.
Det blev rätt bra och var väl spenderade pengar. hahahahaha
  • Länk