Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Intervju med Christoffer Svanemar!


Hej Christoffer,


Tack för din medverkan! Till att börja med, bra jobbat på CMore! Måste kännas bra att fått in foten och kommentera de stora ligorna?


- Stort tack. Ja, känns såklart ruskigt kul. Lite av en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Mycket svårare än jag trodde, men framförallt ruskigt kul.


Destination Europa togs emot med stor entusiasm från fotbollsfans runt om i landet. Vilken är den häftigaste matchen du varit på live?


- Definitivt mitt roligaste uppdrag hittills. Gjord med små medel, men med mycket kärlek, passion och ett stenhårt jobb. Det finns många matcher som varit mäktiga. Sevilla-derbyt var fett, Milano-derbyt är alltid otroligt, sista derbyt på White Hart Lane var speciellt på många sätt, men den häftigaste matchen jag varit på måste vara derbyt mellan Genoa och Sampdoria. Derby della Lanterna. Det är det enda stället där verkligen hela, hela staden levde sig in och det var fesst runt arenan från lunch till midnatt.


Passionen man känner på plats, är det något man kan ta med sig in i ett FM-lir? Jag personligen älskade att spela med Blåvitt på Championship Manager när jag var grabb efter att ha varit på Gamla Ullevi.


- Jaja, verkligen, till 100%. Jag tror knappt jag spelat FM med ett lag där jag inte varit på plats. Känns oäkta. Det händer väldigt ofta att jag startar upp ett lir efter att ha varit och besökt någon klubb. Efter att jag sett Saint-Etienne bli överkörda med 5-0 hemma mot ärkerivalen så kom jag hem och tänkte "lugn grabbar, jag ska fixa det här...". Men det kan också vara mindre klubbar, långsiktiga projekt. Till exempel Juve Stabia, ett litet lag i utkanten av Neapel, som spelar på en liten men magisk arena och ändå har ett gäng riktigt hängivna supportrar. Jag blir inspirerad av sånt också.


Din kärlek till Football Manager, hur ser den ut idag och hur startade det?


- Som så många andra startade den med 01/02. Minns att jag och min bästa vän i skolan drog hem till mig eller honom så fort dagen var slut. Sen kunde vi ta över 5 lag var, alltid de typ 10 bästa lagen i världen. Sedan satt vi och byggde ihop våra egna världslag. Men han var också Bajare och jag är Gnagare, så vi hade våra 08-bataljer mot varandra också. Sedan dess har det varit en kärleksrelation som jag inte ser något slut på. Jag köper alltid spelet direkt när det kommer ut, inleder alltid med AIK för att känna på spelet. Sedan tar jag mig alltid an något lag i italienska Serie C och påbörjar min marsch mot världsherravälde.


På FMSweden har man läst om många roliga lir. Vilket är din roligaste save genom tiderna?


- Det finns många. Framförallt 01/02 där man vunnit Champions League med både AIK, Väsby och Napoli. Men i nutid så har jag tagit mig till semifinal i Champions League med Sundbybergs IK och vunnit Champions League med Catania. Det var två favoritsaves.


Vilken typ utav manager är du? En som grottar ner dig i taktiker och scouter de hetaste talangerna eller vill du lira på fort och komma långt i spelet?


- Mer av den första. Jag värvar sällan en spelare under 23 år, jag spelar alltid anfallsfotboll, med hög press och mycket passningar. Sedan scoutar jag spelare som passar systemet.


Finns det något lag som du alltid startar med?


- AIK. Alltid.


Genom tiderna har man ”lärt känna” många spelare genom CM/FM. Allt från Tonton Zola Moukoko på CM 99/00 till Pawel Brozek på CM 01/02 och sedan fyller det på med spelare som Freddy Adu m.fl i de senare upplagorna. Har du någon spelare som du fastnat extra för på spelet?


- Gonzalo Maroni plockade jag från Boca Juniors till AIK på FM'18. Blev en fullständig succé. Såldes efter ett gäng säsonger till PSG för 700 miljoner, vilket gav mig en ekonomisk bas som gjorde att jag kunde vinna Allsvenskan relativt enkelt varje år och bara fokusera på Europa. Han ligger mig varmt om hjärtat. I det riktiga livet värvades han ju av Sampdoria i somras och jag håller givetvis en extra tumme för honom. Annars är ju Kevin Ackerman en favorit, Domenico Berardi en annan, Marco Capuano en tredje. Den stora favoriten är dock Marco Verratti där runt FM'11 eller FM'12, när han fortfarande var kvar i Pescara. Fick man loss honom så kunde man bygga ett riktigt fint lag runt honom.


Om du ska tipsa om något lag att lira med till alla som läser intervjun, vilka blir det då? (Och varför?)


- Jag gillar ju projekt. Långsiktiga projekt. Och jag gillar Italien. Där kryllar det ju av stora lag som gått i konkurs eller av andra anledningar tvingats börja om i de lägre serierna. På Sicilien finns både Catania och Palermo. Två lag med stora arenor, mycket supportrar och alla förutsättningar att göra en fin resa. Avellino är ett annat favoritgäng som man kan göra samma resa med. Vill man inte riktigt börja så lågt så har man Salernitana i Serie B. Gillar man utmaningar och verkligen vill börja på noll, med få men högljudda supportrar, liten arena osv så finns Cavese.


Sista frågan, vem i mediabranchen är bäst på FM och vem är sämst?


- Det tar ju emot att säga, men Christopher Kviborg är ruskigt vass. Så pass vass att man anar att han varit inne i Editorn och pillat. På den andra sidan så hittar vi just nu Jesper Hofmann. Han är dock rätt färsk på liret och inledde i IFK Lidingö, fick sparken där. Startade nytt med Leeds, fick sparken. Sedan tog han Real Sociedad och även där var han nära sparken. Men nu har han tagit lite lektioner av både mig och Kviborg så jag tror på en ljus framtid för Hofmann.


Stort tack för din medverkan, Christoffer!


För att diskutera intervjun mm, klicka här: http://www.fmsweden....20#entry1060776