Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Intervju med Gusten Dahlin!


Hej Gusten Dahlin,


TuttoBalutto plöjer fram som en pistmaskin i en hemslöjdsbutik. Jag själv är en trogen lyssnare, måste vara ett drömjobb?


- Vi är sannerligen priviligierade som får göra det vi gör. Att prata högt och lågt om fotboll med en av sina bästa kompisar och med intressanta gäster titt som tätt är som du mycket riktigt beskriver inget annat än ett drömjobb!


Hur började allt? Hur många lyssnare har ni i veckan ungefär?


- Allting började väl egentligen med att kemi ganska tidigt uppstod mellan mig och Thomas i EuroTalk för en massa år sedan. Sen har egentligen TuttoBalutto funnits i allt vi gjort, från Expressens VM-sändningar 2014 till Bundeligastudion till Calciomania. Men Tutto i dess form som vi hör idag tog fart i augusti 2016 efter att vi båda fått lämna Discoverys TV-hus under ganska uppmärksammade former.


I veckan såg man dig twittra om CM 01/02 men visst var den CM 00/01 som fick dig att börja lira?


- Jag är i grund och botten en CM 00/01-kille. Jag hade väl halvfastnat för de tidigare upplagorna, men 00/01 gjorde mig helt hooked. Jag vet inte vad det var, men vissa spelare, vissa färger (Real Madrids bortafärger!) och känslan av att allt blivit mycket större, djupare och bredare jämfört med föregående spel tror jag var de stora anledningarna. De betydligt fler bakgrundsbilderna ska inte underskattas för upplevelsen!


Jag blev så bra på 00/01 att när 01/02 kom var jag fortfarande kvar i 00/01 och torskade aldrig lika hårt på det senare. Polarna värvade Tsigalko och grabbarna och vann CL med spelare man aldrig hade hört talas om, så jag kände nog att det jag gjorde var mer "på riktigt".


Är det bara CM som gäller eller lirar du FM19 också?


- Jag vill minnas att FM 2004 var det första FM-spelet som kom, att det då var slut på CM-eran. Och jag minns att jag försökte ta det till mig, men grafiken, layouten, spelarprofilerna, sättet matcherna spelades på med ringar som förflyttades och hela den grejen.., nej, estetiken i det gråblå tilltalade mig inte alls och jag minns att jag tidigt kände att det var för mycket jidder med presskonferenser och träningsrapporter och uttalanden i media för min smak. Så jag var ganska tidigt tillbaka i min trygga 00/01-värld.


Berätta om din roligaste save någonsin!


- De jag verkligen minns är en Real Madrid-save som jag spelade till 2079. Det var så surrealistiskt med en fotbollsvärld där samtliga spelare som tidigast var födda på 2030-talet. Men jag vill minnas att jag la ned när jag tog min 50:e CL-titel. Då var jag klar! Sen hade jag en riktigt fin save med Derby County, som jag på fyra-fem år tog till CL-final. Jag torskade med 9-1 mot Lazio och Andreas Isaksson i mitt mål fick en etta i betyg. Det är första och enda gång jag sett en etta delas ut till någon av mina egna spelare. Så efter den finalen tappade jag suget, det gick liksom inte att gå vidare in i nästa säsong efter en sån smäll. Men jag hade ett ruggigt fint lag. Figo var lagkapten.


Men den save jag minns allra tydligast och som jag på riktigt fortfarande kan känna en stolthet över var när jag och min bästa polare tillsammans (vi spenderade ofta helgerna med att gemensamt ta över lag och sen lira 48 timmar straight) tog Luleå Fotboll till kvartsfinal i CL. Vi åkte mot Inter kommer jag ihåg med totalt 2-1. Det var så fruktansvärt surt. Vi hade byggt laget på de klassiska kontraktslösa 00/01-gubbarna Carlos Martins och Hugo Viana. Vi hade Rami Shaaban i mål, en jugge som jag bestämt tror hette Ilija Stolica på mitten och så hittade vi ryssen Edik Kortchaguine i PSVs frysbox. Jag minns också att vi tryckte på som fan för att bygga ut vår arena, men vi nådde aldrig mer än 6000 i kapacitet.


Sen hux flux blev ju PC Mac och det blev mer eller mindre omöjligt att kunna spela. Så det gick nog tio, tolv år innan jag lyckades få CM01/02 att fungera för ett knappt år sedan. Då startade jag med Sunderland och tog under åtta säsonger fem ligatitlar, en CL-titel och var så när som på förlust i CL-finalen ifrån att gå en hel säsong obesegrad i alla tävlingsmatcher. Peak-elvan var: Chiotis i kassen, Hofland och Cannavaro BC, Arca DMV Nicolas Medina DMC och Mike Duff DMH. Arjen Robben, Barry Ferguson och Mark Kerr som MC, Tonton Zola Moukoko OMC och Zlatan längst fram. Du fattar ju själv vilken jävla segermaskin det var.


Nu är det Brescia som gäller. Styrelsen har förväntat sig "en tuff säsong och att vi ska slåss för överlevnad", men har mage att gnälla när jag ligger nia och torskar med uddamålet borta mot omöjliga Roma. Jag blir tokig på sånt. De borde hylla mig.


Hur är du som manager på spelen? Letar du upp de hetaste talangerna? Grottar du ner dig i taktiker eller lirar du snabbt för att komma långt i karriären?


- Jag har spelat 00/01 i totalt så många effektiva månader att det nog är år, så jag vet exakt vad jag vill ha i vilka klubbar, när det är möjligt att få en spelare, vilka man kan få, vilka som är hopplösa, taktiker som funkar och vilka lag som är helt meningslösa att starta med, mest på grund av deras färgkombinationer. Men ett tydligt drag jag har som manager är att jag generellt har jäkligt svårt för att ta spelare som är 30 eller äldre till hjärtat. Jag gillar att ha unga lag, spelare som kan vara länge i min klubb och det är oftast bara Zlatan som tillåts bli 30+. Sen har jag aldrig, aldrig, aldrig spelare på lån. Jag får hellre sparken.


Så det är mycket pang på. Jag brukar lägga ganska mycket tid på att sondera terrängen, bygga upp önskelistan så att man har koll på vad som händer med spelarna man vill åt förr eller senare, rensa i reservlaget för att få loss pengar och plats, men när väl ligan går igång så är det på 00/01 rak fyrback, pilar på ytterbackarna, centrerat fält och tre gubbar på topp. Full fart framåt bara.


Genom tiderna har man ”lärt känna” många spelare genom CM/FM. Allt från Tonton Zola Moukoko på CM 99/00 till Pawel Brozek på CM 01/02 och sedan fyller det på med spelare som Freddy Adu m.fl i de senare upplagorna. Har du någon spelare som du fastnat extra för på spelet?


- Zlatan är oavsett om det är 00/01 eller 01/02 min absoluta favorit. Främst tror jag för att han är på riktigt. Jag har aldrig riktigt helhjärtat kunnat glädjas åt Tsigalko eller Tó Madeira eller Skalidis. Man vet att det är på låtsas. Men med Zlatan så känns det inte så. Han är alltid slutmålet på topp och när jag väl har fått honom så går jag aldrig för någon annan. Jag vill att han ska göra alla mål, han är givetvis straffskytt och jag kan bli löjligt fäst vid att han ska göra fler mål än matcher under en säsong. Allt det där sitter nog i för att jag spelade CM som allra mest när Zlatan fortfarande var det häftigaste som fanns för mig som tolv-, trettonåring. Jag var helt torsk på Zlatan, följde alla hans steg och hade bilder av honom upptejpade precis överallt.


Men en tidig favorit som jag också gillade skarpt var Martin Palermo. Han är i Boca på 00/01 och gick alltid att få för typ 165 miljoner. Christian Panucci är nog den försvarare jag plockat till flest lag jag startat med. Carlos Martins är den bästa kontraktslösa spelaren på 00/01 och har gett mig många fina segrar. Ronaldinho är superfin i Gremio, Cassano i Bari, Saviola i River... Det finns hur många som helst på 00/01 av de "riktiga" spelarna som är i sina karriärers linda och som blir fantastiska!


Om du skulle rekommendera ett lag att lira med. Vilka blir det då och varför?


- Om jag bara får rekommendera ett lag att starta med på 00/01 så måste det naturligtvis bli Parma. Snygga färger men framför allt en helt otrolig trupp. Alltså helt otrolig. Bara de bakre leden med Buffon, Cannavaro och Thuram är ju typ spelets bästa redan från start och om jag inte minns fel så finns det typ 160 miljoner att handla för, så man kan ha riktigt kul med Parma.


Du startar med Sverige och Thomas Wilbacher startar med Brasilien på valfritt CM/FM-spel. Vem går längst i ett VM och varför? (Thomas känns som en riktigt usel FM-lirare)


- Haha, Thomas har många oanade talanger och jag har lärt mig den hårda vägen att inte ta ut segrar i förskott mot honom, vad det än handlar om. Men spelar vi 00/01 och jag får några år på mig med Sverige med Zlatan på topp framför Kennedy, Jonas Lundén och Kim Källström så ska jag nog kunna plocka det där VM-guldet ganska enkelt.


Sista frågan, när blir första FM-avsnittet i TuttoBalutto?


- Det kommer nog aldrig hända då jag är en militant FM-motståndare. Men en CM-special som något slags bonusavsnitt kan nog se dagens ljus någon gång, det tror jag!


Stort tack Gusten för din medverkan!


​För att diskutera intervjun mm, tryck på länken: http://www.fmsweden....20#entry1060875