Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Krönika: Ett perfekt slut

Det hade stått klart länge att Bologna skulle flytta från sin arena Renato Dall'Ara som byggdes 1926 och tar in 31 000 personer. Men efter de senaste framgångarna bestämdes det att en ny arena skulle byggas. Den nya arenan skulle gå under namnet Giacomo Bulgarelli Park och ha en kapacitet på 43 500. Enligt planen skulle den stå klart 26 juni 2026 vilket betydde att det här kommer bli den sista säsongen på Renato Dall'Ara.

Säsongen kantades av jobbiga skador på viktiga Mandragora som missade hela säsongen och yngre förmågor fick ta för sig på innermittfältet. AS Roma sprang snabbt ifrån övriga och hade serieledningen under en längre period. Bologna, Milan och Inter försökte haka på med med 10 omgångar kvar började Milan och Inter tappa för mycket poäng och plötsligt stod det mellan Roma och Bologna om titeln. Ett spännande och intressant race med tanke på att senast någon av dessa lag tog titeln var för 16 år sedan.

I sista omgången skulle Bologna ta emot AS Roma. Alla såg fram emot den matchen, hela Italien hoppades att serien skulle leva hela vägen in på mållinjen så att den matchen verkligen skulle betyda allt. Roma och Bologna fortsätter att vinna, de fortsätter att gå starkt och båda lagen börjar sakta men säkert förbereda sig för den avgörande matchen. När vi väl nådde dit ledde Roma serien med 85 poäng och Bologna låg tvåa med 82 poäng men med bättre målskillnad. Det betyder att Roma skulle vinna titeln på oavgjort eller mer samtidigt som Bologna var tvingade att vinna matchen för att kunna erövra titeln.

Matchen alla väntade på var här. Bologna skulle ta emot AS Roma och säsongens sista match. Det var även sista matchen på Renato Dall'Ara och den sista matchen kunde ge en ligatitel för Bologna innan man flyttar in på Giacomo Bulgarelli Park. Matchen svänger fram och tillbaka innan Fabio Depaoli drar iväg ett skott från 30 meter som seglar över Casadio i Roma målet och ger Bologna ledningen med 1-0. Roma jagar en kvittering, jagar det viktiga målet som skulle ge en titel. Deras superanfallare Håland nickar i ribben och har ett avslut bara någon decimeter utanför stolpen. Istället lyckas Bolognas unga ytter Khayat springa igenom och göra sitt 13e ligamål för säsongen och avgör matchen. Bologna vinner serie A för första gången sen 1964 och dom gör det på den allra sista matchen på sin hemmaborg Renato Dall'Ara där man spelat i exakt 100 år. Det blev ett perfekt slut.