Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Onsdagskrönikan med Fabian Andersson!

Vad innebär det att vara intresserad av fotboll? Och hur många olika sätt att vara fotbollsintresserad finns det?

Under hela min uppväxt har jag blivit beskriven som en fotbollsnörd. Som fyraåring började jag i fotbollsskolan - ett år förtidigt eftersom mamma och pappa inte stod ut med mig hemma. Sen fortsatte det med att varje fredag gå fram till den lokala fotbollsplanen för att se a-laget i division fyra spela. När jag kom hem satte jag ihop min egna startelva med papper och penna. Den där högerbacken som slagit tre helt värdelösa inlägg var givetsvis petad. Sen fortsatte det, och när mina kompisar beskrivit mig har det ofta varit ”fotbollsnörden som har koll på Färöarnas U17-landslag” vilket givetvis är en överdrift. U19 däremot har jag full koll på…

Vad vill jag då säga med det här? Jo, att detta är ju en del i att vara fotbollsintresserad, och kanske att dra det till sin yttersta spets. Jag gillar därför att tänka lite på hur personer i min omgivning ser på fotboll, och vad fotbollen betyder för dem. Ett exempel är min syster som är 21 år gammal. Given startspelare i lokala klubbens u-lag där hon ofta är kapten. Lika glad för att spela fotboll som för att spela ABBA på högsta volym i omklädningsrummet innan matchen. Fotbollsintresserad på det sättet att hon ser fotbollen som en gemenskap, snarare än på vilken formation laget spelar. Min pappa däremot är väl mer av en soffsupporter. Han gjorde två mål i hela sin fotbollskarriär. Båda var i samma match, och direkt efter drog motståndarna sig ur serien och målen försvann ur statistiken. Då insåg han att det var dags att lägga av. När jag var yngre höll han på Liverpool, sen började han uppskatta Manchester United under början av 00-talet innan han blev helt såld på Barcelona. Som sagt - en soffsupporter. Men visst fan är även han att kvalificera som fotbollsintresserad.
Sen har vi då mamma som kanske är mer intresserad av det omkring. ”Fabian, kan vi inte åka till Jönköping och kolla fotboll snart igen? Det var ju så mysigt när vi gick på stan och åt innan matchen.” Klart man kan kalla henne fotbollsintresserad också, hon vill ju ändå alltid åka med och kolla, även om själva matchen inte alltid är höjdpunkten. Och sist har vi då min sambo som spelar fotboll i Elitettan. Hon tränar fem gånger i veckan, och lever verkligen för sin fotboll. Men när jag sätter på söndagens tredje match på tv så prioriterar hon iPaden och någon ny serie på Netflix. Men klart som fan hon går att kalla fotbollsintresserad också.

Men varför tar jag då upp hela min omgivnings syn på fotboll? Jo, för att vi ska förstå hur stor hela familjen fotboll är. Det är lätt att bara se fotbollen ur sin egna synvinkel, utan att förstå vad det betyder för andra. Överallt idag finns det människor som på ett eller annat sätt har fotbollen i sitt liv, och det är inte alltid man lyfter fram de olika personligheterna och funderar kring deras syn på det vackra spelet. Så jag rekommenderar dig att ta en stund och fundera vad fotbollen betyder för människor i din omgivning. Det är så man hittar människors berättelser och sagor man aldrig reflekterat över. För fotbollen är vacker på alla sätt - glöm aldrig det!

Ciao

/Fabbe
[/indent]


micke122
Mar 26 2020 12:10 PM
Väldigt välskriven och tankeväckande krönika.
  • Länk