Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Veckans talang!

EVANDER

Född: 1998
Land: Brasilien
Klubb: FC Midtjylland
Position: Mittfältare
Styrkor: Spelförståelse, passningsspel, teknik
Fot: Höger
Längd: 179 cm
Kontrakt t.o.m: 2024


Ny måndag, ny "Veckans talang". Idag är det Evander som jag kommer fokusera på, brassen som en gång i tiden spåddes en lysande framtid och jagades av klubbar som Real Madrid och FC Barcelona, men av olika anledningar hamnade lite snett och istället tog flyttlasset till Danmark och FC Midtjylland.

Född och uppvuxen i Rio de Janeiro var det självklart för Evander att det skulle bli Vasco da Gama, och efter år av bra prestationer i klubbens ungdomslag kom så den efterlängtade A-lagsdebuten i mars 2016. Ett drygt fem minuters långt inhopp mot Bonsucesso blev det för Evander den gången. Förhoppningarna var skyhöga på mittfältaren som dessutom blev Vasco da Gamas yngste tvåmålskytt någonsin i Copa Libertadores-matchen mot Universidad de Concepción i början av 2018. Men pressen skulle visa sig bli för stor för talangen, och när klubbar som Real Madrid och FC Barcelona började rycka i honom försämrades också hans prestationer. I augusti 2018 meddelade FC Midtjylland att man plockar in Evander på lån med en köpoption på €2.5m. Det var också ett miljöombyte som det har visat sig vara precis vad som behövdes, för Evander har gått från klarhet till klarhet under sin tid i Danmark och i juli 2019 meddelade Midtjylland att man hade aktiverat klausulen i låneavtalet och att Evander nu var deras spelare.

Evander är en otroligt tekniskt skicklig spelare. En mittfältstyp som jag personligen älskar och som alla lag mår bra av att ha i sina lag. I Midtjylland spelar han för det mesta som en av två sittande mittfältare, oftast tillsammans med Frank Onyeka, född 1998. Det mesta i anfallsväg går via Evanders fötter, det är han som bestämmer lagets tempo och även om han inte alltid, trots 7 mål och 7 assist i ligaspelet hittills, svarar för mål eller assist visar hans 74 nyckelpassningar den här säsongen - 22 stycken fler än Lucas Andersen på en andraplats - hur otroligt viktig Evander är för Midtjyllands anfallsspel. Han är fortfarande bara 21 år ung, vilket är väldigt lätt att glömma bort. Och trots att det inte blev något Real Madrid eller Barcelona för brassen back in the days är vägen dit fortfarande öppen för honom. För en sak är säker, och det är att FC Midtjylland absolut inte är Evanders slutdestination. Bolltrollaren från Rio de Janeiro är redo för större utmaningar.

Perfekt värvning för klubbar som Lyon, Borussia Mönchengladbach eller Fiorentina, och borde gå att få loss för omkring €10m på spelet.

/Alex (Pakastelefon)