Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Veckans talang!

ANTONY

Född: 2000
Land: Brasilien
Klubb: São Pulo/Ajax
Position: Ytter
Styrkor: Spelförståelse, teknik, dribblingar, fart
Fot: Vänster
Längd: 172 cm
Kontrakt t.o.m: 2025

Äsch, vi kör vidare med brasilienspåret och landar in på Antony denna underbara måndag. Trollgubben från Brasilien som från och med i sommar kommer att bära den ärofyllda Ajax-tröjan. Vad säger ni om det?

Antony, eller Antony Matheus dos Santos som är hans fullständiga namn, föddes den 24 februari 2000 i São Paulo och har genom hela sin just nu pågående karriär endast representerat klubbens rödvitsvarta färger. Han är en produkt av den stora och mäktiga klubbens fina ungdomsakademi - en akademi som genom åren har fostrat spelare som Oscar, Éder Militão, Lucas Moura, David Neres och självklart ingen mindre än... Kaká. Ni hör ju själva, det är ingen dåligt sällskap där inte. Antony var dock aldrig riktigt den där supermegatalangen som gjorde A-lagsdebut vid 16 års ålder innan han knappt hade lärt sig att gå, utan debuten kom hemma mot Grêmio 2018 - då 18 år, 8 månader och 22 dagar gammal. Men han har imponerat stort sedan dess. Såpass stort att Ajax nyligen beslutade sig för att hosta upp €15.75m för ytteranfallaren, som ansluter till Amsterdam i sommar. Marc Overmars, sportchef i Ajax, var nöjd med värvningen: ”Vi kommer behöva vara tålmodiga ytterligare några månader innan Antony kan börja spela för Ajax, men i honom får vi en kreativ spelare som kan spela på alla de offensiva positionerna på planen. Det är redan klart att vissa av våra spelare kommer lämna till sommaren. Vi måste planera inför det, därför är det skönt att vi framgångsrikt kan avsluta denna affären”. Totalt har det blivit 50 A-lagsmatcher för brassen, med 4 mål och 6 assist som poängfacit. Och det är just poängproduktionen som han behöver jobba på att förbättra, för spelmässigt är han otroligt bra och han gör, trots sin ålder, sällan en dålig match. Antonys stora styrka är hans spel en mot en. Han har en fantastisk förmåga att slå sin gubbe, utan att det överhuvudtaget ser svårt ut. Det kombinerat med en brasiliansk sammetslen touch och en imponerande spelförståelse gör honom väldigt svårfångad för motståndarnas ytterbackar. Antony utgår allt som oftast från högerkanten för att skära inåt i planen och hitta instick till löpande spelare, eller gå på avslut själv med sin vänsterfot.

Det kommer att bli oerhört spännande att följa Antonys utveckling i Ajax framöver. Min spontana känsla är att han har gjort ett mycket klokt och bra klubbval för sin fortsatta utveckling. Eredivisie är en liga som passar brassen och hans spelstil alldeles strålande, och trots att han kan komma att behöva lite tid för att acklimatisera sig så tror jag att Antony snabbt kommer att hitta rätt i Ajax. Han jämförs en hel del med David Neres, också värvad från just São Paulo, som har blivit en stor succé under sin tid i Ajax, men i mina ögon sitter Antony på ett bredare register och en bättre spelförståelse än vad Neres gör. Amsterdam-klubben har gjort en kanonvärvning här, och Ajax-supportrarna får passa på att njuta av Antony, för Holland och Eredivisie är bara ett mellansteg för honom. Det vågar jag ta gift på.