Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Årets första Intervju

Om ni inte märkt det tidigare så har vi startat med bloggar på FMSweden.
Vi tänkte utveckla det ännu mer med att ta in en ny stjärna i FMSweden-manegen.

Han är ung, han är ungdomsproffs i Everton och han är tokig i Football Manager!
Så exklusivt för FMSweden presenterar vi stolt... Johan Hammar.

Bland meriterna har han bl.a. vunnit PL för U18 med sitt Everton förra säsongen.

Så med anledning av det har vi gjort en liten lättsam intervju med mannen i fråga om livet som proffs, staden Liverpool och hur underbar klubben Everton är.

Varsågoda!
Postad bild


Lite basfakta:
 • Namn: Johan Hammar
 • Ålder: 18 år den 22 Februari
 • Längd: 195cm
 • Vikt: 73kg
 • Position: Mittback
 • Moderklubb: Bunkeflo IF
 • Klubb: Everton
Vi kör på direkt med att fråga...

Varför Everton?
- Spelade i Skånelaget på elitpojklägret i Halmstad 2009. Då tog en scout för klubben kontakt med mig... eller snarare mina föräldrar, och bad att få prata med mig och Martin Klette, min agent, för att bjuda över mig för provspel.
Vad fick du för första intryck av klubben?
- Att det var jättetrevligt! Det var så jäkla familjärt. Det var riktigt bra stämning, alla var så jäkla öppna och trevliga där.
Bra ungdomsakademi. Träningsanläggningen är helt ny också. Riktig toppklass. Tiopoängare utan tvekan.
Men hörde inga andra klubbar av sig?
- Jo, det var en del klubbar som hade kollat, bl.a. Milan och någon mindre klubb i Italien. Klette har väldigt bra kontakter i Italien så...
Men konkret var det också Heerenveen som jag nappade på att testspela för. Både dom och Everton har ju bra ungdomsverksamhet,
men det var inte alls lika bra känsla. Framför allt var det ju språket. Man förstod inget i omklädningsrummet.
Det var mer min agent som ville att jag skulle kolla andra klubbar också innan jag tar något definitivt beslut, jag hade ju själv mer eller mindre bestämt mig.
Hur togs du emot sen när du kom till Everton?
- Otroligt bra, alla är så jäkla vänliga här, helt sjukt nästan. Inga sura miner eller något. Alla verkar vara öppna och trevliga, inte bara i klubben utan också i stan.
Annars får man ju intrycket av att det ska vara hårt som utlänning att komma till ett lag?
- Nja, visst man har hört att killar fått sina skor sönderklippta och så. De klart det kan vara någon som psykar en och så, särskilt om man konkurrerar om samma plats i laget. Man ställer sig ju inte direkt och småpratar med killen man fightas om platsen med.
Så det är sån konkurrens... brukar det hetta till?
- Ja, absolut. Det händer. Alla har ju vinnarskallar så det kan tända till rätt rejält ibland. Men det är inte så att man går ojuste åt den andra killen, då får man höra det sen av tränaren. Det är bra disciplin i laget.
Är det stor skillnad från tiden du spelade i Malmö FF?
Hmm... vi var en jävligt bra årgång i Malmö. Men det är skillnad alltså. Mentaliteten här är mer att du ska sköta dig själv. Du måste hela tiden visa vad du vill. Här kan man, och får gå in stenhårt i närkamper på träningarna. I MFF var det att man skulle ta det lugnt. Det klart, nu är min kull några år äldre så det kanske är samma Malmö nu.
Visste du något om Everton innan du kom dit?
- Jo, lite grann, jag hade rätt bra koll på alla lagen i England faktiskt. Om inte annat genom flitigt spelande av Football Manager...

Angående att träna... Läste precis en artikel om när Tomas Brolin slog igenom. Många var överraskad att han var så bra redan som 20-åring. För han var det alls så, han hade ju tränat som ett svin för komma dit i många år. Sprungit dom där extra passen i backarna och så. Är det så för dig också?
- Ja, lite så är det. Har den inställningen att man kan inte träna i onödan. Man har det sen med sig, vare sig man lyckas eller inte. Och tränar man mycket så har man också större chans att lyckas. Kanske låter lite klyschigt men min inställning är så. Tänk så mycket tid man lägger ner på det, då kan man också lika gärna lägga ner det lilla extra också.
Annars... är det mycket videoanalyser och så?
- Ja, det är väldigt mycket video. Vi kollar matcherna vi spelat. Sen gör tränaren klipp på hur vi ska röra oss i matcherna och så. Tycker själv det är jävligt kul och viktigt och se hur jag agerar och hur tränaren vill att jag ska agera. Man lär sig sjukt mycket av det. Man märker hur man utvecklar spelförståelsen med det.
Hur ser annars träningarna ut för er?
- Rent generellt ser du så här:
Måndagarna börjar med gym och vi kör ben och sen går vi ut på planen och kör lagspel. Sen käkar vi lunch. Efteråt går vi ut igen och kör försvarspel, för mig då, sen är det gymmet som gäller med överkropp.
Sen kör vi samma på tisdagar och torsdagar.
Onsdagar är träningsledigt men skoldag.
Fredagar kör vi halvdag eftersom det är matchdagar på lördagar.
Söndagar är alltid ledigt.
Stor skillnad från träningarna i Malmö?
- Ja, jag menar, MFF är bland Sveriges ledande ungdomsklubbar men det helt andra resurser här. Det är mycket tydligare direktiv och mycket mer intensitet och tryck i träningarna än när jag spelade där.
Har du också ändrat spelstil när du kom över till Everton?
- Ja, det har jag. Innan i MFF var jag mittfältare. Det var inte förrän någon säsong innan jag kom över som jag började spela mittback. Så jag har lärt mig mycket positionsspel och aggressivitet sen när jag kom över.
Hur kom det sig att du ändrade till mittback?
- Det var på elitpojklägret som tränaren flyttade ner mig. Han tyckte jag hade kvaliteterna för att spela mittback. Och det gjorde jag ju bra så...


Laget då? Är det många utlänningar?
Näe, faktiskt inte. Det är jag och en Mateusz Taudul från Polen, fler är det inte.
Det var överraskande? Hur kommer det sig? Är det pga dom nya reglerna med visst antal utländska ungdomspelare?
Vet faktiskt inte, det kan vara så. Men vi har ett riktigt bra lag, ska man komma hit som utlänning måste man vara vass. Det är så otroligt bra ungdomsakademi här så... Det visar inte minst när vi vann U18 ligan förra säsongen. Det var riktigt stort.
Spelar du bara i U18 eller har du fått testa att spela med dom stora grabbarna?
- Ja, jag är skriven i U18 laget den här säsongen men har också börjat spela med reserverna.
Jag var skadad i fyra månader för menisken under hösten. Men sen när jag kom tillbaka har jag spelat varenda U18 match. Fick spela min första reservlagsmatch mot Blackburn (16 Jan). Gick jäkligt bra, vi vann med 4-2 och jag blev uttagen att spela reservcupmatchen mot Wigan. Tyvärr blev den inställd pga dimma..
Hur tätt inpå match brukar ni få reda på om ni är uttagna?
- En timme innan match, jäkligt kort faktiskt. Fast normalt sett kan man se på fredagsträningen vilka som kommer spela, men inte alltid. T.ex. innan U-matchen mot Man United visste verkligen ingen vem skulle spela en timme innan.
Har ni någon Hierarki i laget?
- Näe, det tycker jag inte: det klart, man umgås ju inte direkt med alla spelare också men tycker inte att det är någon hierarki direkt.
Så det finns ingen spelare som är untouchable?
- Det är väl i så fall om någon som kommer från a-laget kommer ner och spelar med oss. t.ex. Ross Barkley, då går man inte direkt in hårt i närkamper utan håller igen lite.
Men inget i omklädningsrummet. Där är det lugnt.
Angående stjärnor i laget... du måste ju mött många spelare som är bra och kan bli riktiga stjärnor när dom blir äldre?
- Alltså... ungdomsligan är ju som en mini-PL, man har ganska bra koll på varandra.
Vi mötte United nyligen och t.ex. Paul Pogba och Ravel Morrison är jävligt bra.
Brukar David Moyes (Evertons manager) vara nere och kolla till er?
- Jo, han brukar vara nere då och då kolla till oss, Otroligt trevlig kille: Hälsar alltid och frågar hur det är. Han har nog bättre koll än vad man tror faktiskt. Han är väldigt involverad i klubben.
Är han fortfarande omtyckt i klubben, även nu när det går lite knackigt?
- Ja, här är det egentligen ingen som ifrågasätter honom. Spelar laget dåligt är det mer spelarna som får skit än tränaren. Alla vet hur mycket han betytt för klubben. Han ryktas ju också att gå till Man United efter Sir Alex . Skulle helt klart klara jobbet i United men jag hoppas verkligen att han stannar här. Everton behöver honom.
Annars då, Evertons historia. Är Rooney fortfarande ikon där?
- Ja, han är riktigt stor här fortfarande. Hänger bilder på honom överallt här. Spelar ingen roll att han spelar i United.
...och andra klassiska Everton-spelare ?
- Graeme Sharp kommer ofta ner och kollar oss. Han är ju expertkommentator på BBC nu. Just nu är också gamla centertanken Duncan Ferguson nere och gör en tränarutbildning hos oss hela året, han är jävligt skön. Och sen har vi Kevin Sheedy, som var med när Everton vann ligan 1985 och 1987, som är våran huvudtränare. Lär mig otroligt mycket av honom. Både han och Andy Holdens kunskaper betyder mycket för min utveckling. Jag känner verkligen att jag utvecklas varje vecka som går.
Brukar ni träffa spelare i A-laget?
- Nja, inte så ofta. Det brukar vara då när man någon gång tränar med reservlaget man kan träffa på någon. Vi är annars ganska avskilda från varandra. A-laget håller till på andra sidan byggnaden så...
Däremot kan det bli om man tränar rehabilitering och så. Som i höstas så körde jag rehab med Viktor Anichebe.

Annars... hur bor du i Liverpool?
- Jag bor med nio andra killar i Everton på ett spelarhotell.
Känns det bra?
- Jorå, det är skitkul, vi kommer överens bra så … lite kaotiskt ibland bara.
Haha kan tänka mig det. Nio killar... som en studentkorridor då?
- Ja, typ.
Har ni någon som kommer och städar för er eller sköter ni allt själva?
- Vi har en som kommer och städar på själva hotellet. Rummen får vi fixa själva.
Hur är Liverpool som stad då?
- Den är absolut bättre än jag trodde, Stadskärnan är riktigt fin faktiskt. Trodde den skulle vara mycket mer nerdekad.
Ett annat ungdomsproffs, Kristoffer Peterson spelar i Liverpool. Har du bra kontakt med honom?
Jarå! Både Peterson (Liverpool) och Fille (Blackburn) är bland mina bästa vänner. Fille och jag är bra kompisar redan sen MFF tiden när vi spelade ihop. Så det är kul att dom är här också.
Jämför ni då med varandra hur klubbarna är?
Ja, det klart man jämför lite men det verkar vara bra stämning och så i det andra lagen också. Så dom har det bra.
Men det måste väl vara bättre att spela i Everton än Liverpool?
Haha, självklart... näe men, jag tror inte det är så stor skillnad. Organisationen och anläggningen är nog lika bra där som här .

Du har ju två bröder också, spelar dom också?
- Ja, min tvillingbror spelar fortfarande hemma i Malmö. Min äldre har dock helt slutat.
Men, hur känns det att vara borta från familjen?
- Det kan ju vara lite jobbigt ibland, vi är ju jäkligt tajta jag och mina bröder.... ja, mina föräldrar också för den delen.
Men jag har också skrivet i kontraktet att jag får göra ett antal resor, både för mig hem och för familjen att komma. Det blir mest att att dom kommer hit typ var fem-sjätte vecka eftersom jag tränar i stort sett hela tiden. Det är typ till Jul och strax efter säsongen slutar som jag åker hem.
Sen blir det ju annars mycket kontakt via Skype och så.
Angående kontraket, hur ser det ut? Är det många klausuler i det?
- Hehe..Nja, uppriktigt sagt så har jag inte så bra koll på det. Det där sköter min agent.
Visst, ett bra kontrakt är viktigt. Men jag är inte så fixerad vid det. De kan man göra när man är trettiofem eller något och karriären börjar dala. För mig känns ändå det sportsliga bra mycket viktigare just nu. Jag menar, fyller bara arton den 22:a februari(idag!).
På tal om "himma" tidigare ...Malmö FF ? Skulle du kunna tänka dig "komma himm" och spela för dom?
Nja, det klart, man vet ju aldrig vad som händer men inte just nu.
… och Helsingborg?
- Aldrig i livet, finns inte en chans att jag kommer spela där. Mitt hjärtat för Malmö är för stort för det.

FM spelet då, spelar du mycket?
Ja, det blir en del. Nu i julas blev väldigt mycket spel. Brukar köra online med mina bröder alla är ju vinnarskallar och ingen vill förlora så det blir heta bataljer.
Tycker det är så jävla kul. Mycket bättre än FIFA. Gillar mer det där långsiktiga att ta ut laget. Spelar egentligen så fort jag får tid över. Hemma, bussen till bortamatcherna, alla ställen där det finns ledig tid.
Är det vanligt att killarna i laget att spelar?
- Ja, det är väldigt vanligt. Spelet är riktigt stort här borta. Förra året var det skitmånga i laget som spelade FM, lite färre i år som lirar faktiskt. Dom flesta har spelet men det är mest FIFA just nu i laget.
Vad kör du för lag då? Kör du Everton?
- Ja, jag har gjort det någon gång i nya spelet men annars kör jag Manchester City och Real Madrid, vill ha lite pengar att röra mig med. Finns ju inte så mycket av det i Everton...
På tian körde dock Huddersfield och tog upp dom till PL. Det var jävligt mäktigt. Ta upp smålag är roligare på längre sikt, men det tar tid att ge sig in i det. Därför blir det oftare storlag.
När du spelar, brukar du värva dig själv?
- Haha... ja, det klart jag värvar mig själv. Kul att träna upp en själv och se hur man utvecklas.
Hur är det att se sig själv i spelet?
- Det är kul, det är några av mina kompisar som brukar tanka Facebook och säga att deras scouter har rekommenderat mig i laget. Det känns skitkul faktiskt.
Vad säger du om dina stats?
- Dom stämmer rätt bra tycker jag, haha... självklart ville man att dom skulle vara bättre men...
Nämen, huvudspel och passningar tex tycker jag är bra scoutat. Jag är ju en spelande mittback så jag tycker det stämmer ganska bra.

Till sist...hört att du har Pique som favoritspelare?
- Ja, han är suverän, gillar han skarpt. Han stack också utomlands tidigt. Först upp till Man United och jobbade upp sig ett namn där och nu är han kung i Barcelona. Han lyckades med det jag vill göra.
Hamna i Barcelona?
- Haha, ja. Hade inte direkt tackat nej Barca. Men det var mer resan jag tänkte.
Med tanke på Piques resa, vad har du för mål uppsatt?
- Mitt största mål är så klart att ta sig in i A-laget men man måste ha massa delmål. I år är det t.ex att spela så mycket som möjligt med reservlaget.
Så till nästa säsong ska ta du spela med A-laget?
- Nja, jag har inte satt det så att det måste vara nästa säsong men under den tiden jag är här. Men när jag får chansen ska jag verkligen ta den.
Skönt, då struntar vi i den klassiska "var gör du om tio år" - frågan!
- Haha. Gött!

Jag tackar Johan och er läsare och ser fram emot när hans blogg startar på måndag nästa vecka.Feb 22 2012 19:48 PM
Riktigt trevligt att läsa faktiskt, en vanlig FM nörd som spelar i Everton :-)
 • Länk

Craxxez
Feb 22 2012 21:03 PM
Grym läsning. Lite stavfel tyvärr. Annars bra!

9/10!
 • Länk

DonVanberg
Feb 22 2012 21:15 PM
Riktigt intressant läsning, verkar vara en riktig lirare den där Johan.
 • Länk

Lagerqvisten
Feb 22 2012 21:38 PM
Trevlig läsning!
 • Länk


Feb 22 2012 21:43 PM
Gillade denna intervju, och man har ju haft en viss Herr Hammar i startelvan för landslaget i FM11. Kan inte minnas att du var så pass lång i spelet som det står här i intervjun, kollade även upp det i FM12 nu och där står det 193 konstigt nog.
 • Länk

Chrulle
Feb 22 2012 21:51 PM
Grymt :)
 • Länk

Hellsten
Feb 22 2012 21:52 PM
Nu korrekturläst och någorlunda fixad.
 • Länk

Perssisco
Feb 22 2012 21:57 PM
Detta var roligt att läsa! :D
 • Länk

gustavolsen
Feb 22 2012 22:55 PM
Kul läsning!
 • Länk

jeppztah
Feb 22 2012 23:01 PM
Väldigt intressant och bra intervju. Riktigt kul att läsa om ungdomsspelare i andra länder. Tummen upp!
 • Länk

friggan
Feb 22 2012 23:03 PM
oj. kul med intervju av Hammar!
 • Länk

Juws
Feb 23 2012 06:16 AM
hasse77: Han var 293 i spelet, när jag snackade med honom nämnde han att han växt på sig. Så, 1.95 nu - Ingen liten pöjk
 • Länk


Feb 23 2012 07:43 AM
Jävlar vilken människa, båda FM-nörd, spelar i everton och växer på sig neråt, jeez :-)
Och ett förbannat snyggt förnamn får man inte glömma!
 • Länk

Argt Troll
Feb 23 2012 10:31 AM
Fantastiskt roligt, speciellt att han ska starta en blogg här och grejer! :)
 • Länk

hillst
Feb 23 2012 11:17 AM
Härlig läsning!
 • Länk

DifDaniel
Feb 23 2012 14:00 PM
Hmm skulle va kul att veta hans exakta månadslön ;) Grymt kul med intervjuer annars! Keep it up!
 • Länk

Juws
Feb 23 2012 15:31 PM
difDaniel: du kanske kan våga fråga på måndag... ;-)
 • Länk


Feb 23 2012 17:01 PM
Förvänta dig inga 120 000 i månaden bara =P
 • Länk

caprii
Feb 23 2012 18:50 PM
Han gav mig gott om titlar i AIK-tröjan i FM2011.
 • Länk


Feb 23 2012 19:19 PM
Hehe kul att han köper sig själv och tränar upp sig själv, antar att han väljer sig själv i många lägen och ger sig själv ganska bra kontrakt =P
Eller kanske exakt samma kontrakt som han har på riktigt.
 • Länk

Joley
Feb 24 2012 15:18 PM
Jag saknar bild på Johan Hammar, intervjun skulle vara fullbordad med en bild på honom!
 • Länk

Mr Höglund
Feb 24 2012 17:18 PM
Nice
 • Länk

DaFo
Feb 26 2012 18:57 PM
Intressant och härlig läsning.
Ett väldigt bra initiativ.
Fortsätt gärna att intervjua okänd unga spelare där borta, och gärna någon stjärna också om det går.
 • Länk

Bjelven
Mar 01 2012 15:35 PM
omg han är värd 150k Pund ;) Skön intervju, kul med det initativet. Mera sånt =)
 • Länk