Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Inför FMSM - Intervju med förra årets vinnare!

Vid det här laget kan det knappast undgått någon att anmälan till FMSM 2013 är i full gång. För er som är osäkra på om ni ska delta och behöver motiveras lite kan vi nu bjuda på en exklusiv intervju med förra årets vinnare Champions19.

192 deltagare hade bantats ner till 2. Utav de två kombattanterna skulle en mästare koras. Spänningen var hög, förväntningarna på matchen stora och för första gången någonsin livestreamades finalen med kommentatorer. Matchen var dock allt annat än färgsprakande och chansrik. Ingen av finalisterna ville kännas vid något favoritskap inför matchen, vilket var förståeligt sett till hur tillknäppt matchen blev. Trots få chanser kom det till slut ett mål. Efter ett turligt mål av Sandro lyckades C19 hålla undan och gå segrande ur bataljen. Asovic misslyckades med att försvara sin titel och kände nog en viss besvikelse efter det snöpliga avgörandet.

I skuggan av finalen spelades även en match om tredjepris mellan eken97 och simpel. En match där Fernando Llorente förväntades få en nyckelroll. Förväntningar han inte uppfyllde. Istället gjorde Pirlo och Hernandez varsitt mål i Pathetic Athletics 2-0 seger. Simpel säkrade således tredjeplatsen i en match där bårbärarna fick sin stund i rampljuset på grund av alla skador.

Det har snart gått ett år sedan de båda matcherna. Krutröken har lagt sig sedan länge och de har fått tid att bearbeta utgången av turneringen. Nu, nästan ett år senare, har vinnarna av de olika medaljmatcherna tagit sig tid och ställt upp för varsin intervju där de blickar tillbaka på fjolårets turnering samt ser fram emot årets upplaga. I en intervjuserie om två delar som vi valt att kalla ”En återblick” ger vi er ger vi er nu möjligheten att ta del av förra årets deltagares tankar. I den första delen får ni möta den regerande mästaren Champions 19, håll till godo!


En återblick - DEL 1: Champions19


Vi träffas på ett litet café i en pittoresk liten by mitt bland de svenska skogarna. Så kunde det låtit, men verkligheten är en annan. Inget cafébesök, ingen bilfärd tiotals mil till någon ort som ingen känner till, inget anteckningsblock eller inspelningsapparatur. Bara en enkel radda med frågor över world wide web. Simpelt, möjligen något opersonligt, men ack så effektivt.


Efter en tät tillställning i finalen stod du till slut som segrare i förra årets upplaga av FMSM. Kommer du klara av att hantera det favoritskap som läggs på dina axlar i år?

Nu vet jag inte om jag ska rankas som favorit för att jag vann ifjol, det är trots allt en helt ny matchmotor och ett helt nytt spel. Det är säkert så att några lyckas bättre på vissa Football Manager upplagor och inte får till det alls på andra upplagor. Återstår att se om jag är ett sådant exempel eller om ni ser mig i final i år igen.


Precis som du säger så är det ju alltid lite annorlunda från spel till spel. Hur upplever du att du klarat av att anpassa dig till FM 2013? Har du tron på att du kan göra som asovic och gå till final två år i rad, eller är det som du säger att det återstår att se?

Jag har inte haft några större problem att anpassa mig till FM13 utan det har väl rullat på ganska bra. Sen om det räcker till att nå till final i år igen kan jag inte svara på, men det kommer i alla fall bli väldigt tufft i så fall.


Hur känns det att som regerande mästare ha en friplats i gruppspelet och slippa den vanskliga vägen dit?

Oerhört skönt! Att slippa ett ovist kval är en stor fördel, har du lite otur med lottningen så kan man få möta en riktigt stark motståndare och förlora med knapp marginal i kvalet trots att du har potential att gå till final.


Förra året tog du dig genom hela turneringen på ett imponerande sätt. Vad skulle du säga skiljde de olika omgångarna åt? Kändes kvalet annorlunda än gruppspelet och slutspelet och fanns det någon markant skillnad på kvaliteten på motståndet ju längre turneringen gick?

Nu var det inte igår turneringen spelades men jag ska försöka besvara frågan så gott jag kan. Har inte så stort minne från kvalet, tror inte det gick på räls då jag hade en annan taktik från början som inte var riktigt fulländad.

Men när jag tillslut tog mig vidare till gruppspelet (läste nu i arkivet att jag t.o.m. gick vidare som lucky loser) så kunde jag drafta ihop ett riktigt skönt lag och så fick jag till en bra taktik som passade laget som handen i handsken och då rullade det bara på och jag vann de flesta matcherna ganska övertygande.

Så min resa var lite annorlunda, då jag hade mer problem i början av turneringen än i slutet och rent logiskt borde det ju vara tvärtom att det blev svårare och svårare. Därför har jag svårt att ge en rättvis bedömning om motståndet blev bättre och bättre då jag hade det lite struligt i början. Men rent logiskt så borde motståndet ha blivit bättre allt eftersom och det var flera tighta matcher i slutet utav turneringen.

Annars är ju den stora skillnaden mellan kvalet och gruppspelet/slutspelet att man draftar ihop sitt lag vilket ger en liten extra dimension. Gör du en dålig draft eller väljer fel spelartyper till din taktik så blir det ju oerhört mycket svårare att gå till final, tvärtom om du gör en bra draft. I kvalet spelar ju alla med likadana trupper och där gäller det att få ut mer utav materialet än sin motståndare.


Du nämner draften. Hade du någon speciell taktik förra året och vad bör man tänka på i sin lagsammansättning?

Kan inte påstå att jag hade någon speciell taktik utan försökte bara få ihop ett så bra lag som möjligt, samtidigt som det var spelare som passade till den taktiken/det spelsätt jag hade tänkt mig. Det viktigaste man ska tänka på i draften är att man får en bra balans. Vill du köra 4-1-2-2-1 (4-3-3) så är det ju inte så smart att försöka drafta fem anfallare när du bara har en anfallsposition i din taktik eller fyra offensiva centrala mittfältare när du inte tänkt använda dig av en enda. Annars är det väl inte så mycket man ska tänka på mer än att få ihop ett så bra lag som möjligt!


Med tanke på din friplats har du möjlighet att börja kolla på draftvalen tidigare än de andra, tror du att det ger dig någon fördel?

Det är mycket möjligt! Ifjol var det väldigt tidskrävande att skriva draftlistan och man kanske gjorde mindre smarta val, även om jag blev nöjd över det lag jag fick! Men jag tror inte att det kommer fälla något större avgörande i slutändan, men vi får väl se!


Har du någon speciell taktik klar till årets turnering eller kommer det växa fram allt eftersom?

Slippar lite på det, då det inte blivit allt för mycket FM-spelande i år utan det har mest varit igång i bakgrunden. Men jag ska säkert få till något inom de närmaste veckorna, har ju lite tid på mig nu när jag har en friplats till gruppspelet!


Vad brukar inspirera dig under skapandet av en taktik? Är det något speciellt lag, en viss manager eller har din syn på taktiken i spelet påverkats av något annat?

Det är lite olika, beror ofta på vilket lag jag spelar med. Man får anpassa sig efter truppen, kör man med Stoke kanske man inte ska försöka spela ett tiki-tacka spel. Men allt som oftast så kör jag med en Barcelona liknande spelidé, även om jag inte gillar allt med Barcelona så måste man beundra deras passningsspel och presspel som är oerhört effektivt och vinstgivande. Ser annars mycket på fotboll och då får man självklart en del inspiration från alla håll och kanter.


Har du något att säga till de medlemmar som är tveksamma på om de ska delta i årets turnering?

Jag kan inte förstå varför man skulle tveka! Du har möjligheten att delta i Football Manager SM helt gratis, varför inte ta chansen? Även om man inte tror att man har en chans att vinna så kan man ju i alla fall ge det ett försök och testa sina taktiska vingar. Och vem vet, med lite tur och skicklighet så är det kanske du som står där i slutet av maj som vinnare!

Sen är det ett fantastiskt arrangemang som FMS fixar helt gratis för oss medlemmar. Och med tanke på vilka fina priser som vår fantastiska chefredaktör Juws har fixat så är det inget snack om att man borde anmäla sig!


Mer om turneringen, priserna och hur ni anmäler er hittar ni här.