Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Intervju med den svenska FIFA-domaren Martin Hansson

Nu nalkas det för fotbollsfest i varje stuga i de flesta länder i världen. Världsmästerskapet närmar sig med stormsteg.

Sommaren 2009 drog Martin Hansson iväg till Confederations Cup tillsammans med ett domarteam bestående av han själv och hans två assisterande kollegor Fredrik Nilsson och Henrik Andrén. Väl där så dömde han två matcher, en i gruppspelet och till sist den stora finalen inför 52000 personer på Coca Cola Park i Johannesburg där Lúcio avgjorde med ett sent mål.

Martin Hansson är huvuddomare i det svenska domarteamet som kommer bege sig till Sydafrika för att få chansen att döma i Världsmästerskapet. Till sin hjälp har han Henrik Andrén och Stefan Wittberg. Beskedet att de klarade sista löptestet kom den 6/5–2010.

FMSweden bestämde sig för att ta pulsen och höra lite hur Martin själv ser på saker och ting kring domararbetet och det kommande mästerskapet.

Hur mycket tid har du totalt gått i "skola" för att bli domare?
– Det kan jag tyvärr inte riktigt säga, inte ens när man klumpar ihop allt, då det består av väldigt många kurser. Men om vi säger att jag lägger ner ca 56 timmar/veckan om jag har något internationellt uppdrag så ligger man ganska nära sanningen. Förr var jag tvungen att pressa in dessa timmar i mitt redan befintliga arbetsschema. Men nu är det lite mer fritt.

Vilket gör att man osökt kommer in på nästa fråga, har du något arbete vid sidan av dina domaruppdrag?
– Nej, eller egentligen ja. Jag är för tillfället tjänstledig från mitt arbete som brandman.

Varför blev du domare från första början?
– Det saknades föreningsdomare i min moderklubb Sillhövda AIK, så jag vart förfrågad och efter att ha gått kursen och provat på så fastnade jag i domaryrket. Och jag hade väl egentligen inte blivit någon jätteduktig fotbollsspelare själv. Så dömande blev mitt sätt att stanna kvar inom sporten.

Hur ligger det till egentligen, hade du någon egen förebild innan du själv blev en känd domare?
– Jag tittade en hel del på de svenska FIFA–domare som fanns på den tiden, man kollade så klart lite på vad man själv kunde ta efter. Men i det stora hela så tror jag mer på originalet än på kopian. Så jag hade egentligen ingen förebild utan jag satsade på att bli ett original istället för en kopia.

Nu när du ändå har gått och blivit en känd domare, händer det någon gång att du beger dig ut och t.ex håller föredrag och är instruktör för andra som vill bli domare?
– Ja, det har hänt några gånger att jag varit ute i vissa domarklubbar och instruerat och pratat med personer som själva dömer. Har även hänt att man kollat på någon match och sedan gett tips och råd till yngre förmågor.

Laddar du olika beroende på uppdrag (Allsvenskan kontra internationella uppdrag)?
– Nej, det gör jag inte. Det är egentligen match som match. Den största skillnaden är väl intresset i media. Överlag så laddar jag på precis samma sätt inför varje match jag dömer.

Om du dömer en match och du känner att du är på väg att tappa den, hur går du tillväga då? För man kan ju inte bara bryta ihop och lägga sig ner och vänta att matchen ska ta slut.
– Då får man helt enkelt jobba lite hårdare på planen, springa mer. Ligga lite närmare situationerna och ta snabbare beslut. Ofta får man väldigt stor hjälp utav de assisterande domarna. Kommunikationen är viktig som ett team och på högre nivå så har vi ett bra redskap i vårat headset.

Vad skulle du tycka om att få döma VM för klubblag?
– Ja du, det skulle vara lika roligt som att döma vilken annan match som helst skulle jag tippa på. Och det skulle jag tycka var riktigt intressant.

Och då tycker jag att det är hög tid att klämma in några frågor ang VM. På frågan ifall det är klart att han kommer få döma i det stundande världsmästerskapet så svarar han att det kommer vara 9 aktiva domarteam i Sydafrika. Och ett team som kommer vara med som aktiva fjärdedomare på plats där nere. Listan med de domarteam som får döma i Sydafrika släpptes för någon vecka sedan och som sagt så finns "Team Hansson" med på den.

Vad tror du om chanserna för Lagerbäck och Sven–Göran Eriksson i VM?
– Det ska bli spännande att se vad de kan göra i Nigeria och Elfenbenskusten, det är ju två riktigt bra coacher så det kommer bli ett spännande inslag.

Då fantasin från undertecknad inte är i topp så fanns det inte så mycket frågor om det kommande mästerskapet, vi ställde även frågan om vilket land Martin trodde skulle ta hem bucklan nere i Sydafrika. Men Martin valde att inte besvara frågan.

Vi lämnar VM och återgår till att snacka Martin istället.

Om du fick bolla med tanken och fantasin, mellan vilka lag och på vilken arena skulle du döma en Champions League–final?
– Oj, skulle jag få chansen att döma en Champions League–final så skulle det inte spela någon som helst roll mellan vilka den var eller på vilken arena den hade spelats, känslan hade varit extremt härlig ändå.

Kan du nämna en match du har dömt i positiv bemärkelse då?
– Ja, då måste jag ju få nämna finalen i För–VM mellan USA och Brasilien. Kan ju även säga att VM–kvalmatchen mellan Turkiet och Armenien var härlig att döma, att sedan se dem byta tröjor efter matchen. En riktigt speciell match med tanke på deras historia om man säger så. Även min absolut första match i Champions League har satt sig kvar på minnet, Juventus – Rapid Wien som jag dömde 2005. (Reds anmärkning är att Juventus vann med 3–0.)

Kan du då nämna en match som du har dömt i negativ bemärkelse istället?
– Ja, även det kan jag. Det måste vara Malmö FF – BK Häcken i början av 2000–talet. I den matchen var jag verkligen genomusel och hade inte många rätt över 90 minuter där. Det är en match jag gärna vill glömma.

Vem i domargemenskapen är den med mest humor, vem är den där roliga jäveln?
– Martin Ingvarsson, ingen tvekan i det svaret. Genomrolig kille.

Vilken domare i gemenskapen är den domare som har mest pondus tycker du?
– Det har jag faktiskt inte tänkt på. En riktigt svår fråga som jag låter andra besvara istället.

Vem tycker du är eller har varit världens bästa domare?
– Här måste jag svara Anders Frisk, han var en riktigt bra domare på tiden då det begav sig, men måste även nämna den danske domaren Peter Mikkelsen.

På tal om domare så var det en 24 årig domare i allsvenskan förra säsongen, tycker du att det är en tillräcklig ålder för att få döma på den här nivån?
– Ja, det tycker jag. Det har inte så mycket med åldern att göra. Utan det har med rutinen att göra. En riktigt rutinerad domare kan mycket väl vara 24 och debutera i allsvenskan. Det viktigaste är att ha en bra självkänsla och en bra personlig utveckling.

På tal om självförtroende, hur pass mycket spelar det in i domarjobbet? T.ex nu när du har fått en del svarta rubriker den senaste tiden, gör det att du undermedvetet – alla förstår så klart att du försöker vara professionell – påverkas till att vara försiktig med att blåsa i kritiska situationer eller tvärtom?
– Självförtroendet spelar en mycket stor roll. En del av det tidningarna skriver sticker såklart i hjärtat, medan en del bara rinner av en. Man försöker ju ändå hålla samma bedömningsnivå rakt igenom.

Så, vad tycker du om det här med att införa "straffområdesdomare"?
– Det där är ett intressant försök dem testar. Men då jag själv inte har haft det i någon match jag dömt så har jag ingen riktig uppfattning om det.

Vad tycker du om målkameror, chip i bollen etc som det alltid kommer på tal?
– Målkameror kommer aldrig ske, inte som det ser ut i dagens fotboll, det krävs fortfarande ett mänskligt öga för att se om bollen är inne etc, Men om det skulle komma chip i bollen så skulle de flesta domare uppskatta det, men då krävs det att teknologin till det finns.

Vilken känsla känns bäst i kroppen, Att vara 100% säker på att ett rött kort är rätt eller att vara 100% säker på att man vinkar upp ett försök till att filma till sig en straff?
– Överlag så är det samma känsla. Är man 100% säker på sin sak så är känslan kanon, Det gäller att lita på sig själv.

Hur är det att döma inför en liten kontra stor publik?
– Det är en sådan stor skillnad, men jag dömer mer än gärna inför en stor publik. Inramningen blir så himla mycket bättre och det är helt klart en stämningshöjare. Vid en liten publik så kan man mycket väl höra det mesta som sägs på läktaren.

Vilken spelare som du har dömt har då den värsta attityden?
– Jag väljer pass på den här frågan, vill inte namndroppa spelare på det sättet.

Om vi vänder på frågan då? Vilken spelare har bäst attityd?
– Här väljer jag att höja alla spelare i allsvenskan. En riktigt bra attityd överlag i serien. Men fortfarande har jag ingen lust att namndroppa just en spelare som svar.

Kan du se någon skillnad på om det är en domare från t.ex Sydamerika eller Europa som dömer en match. Jag menar, spelare har olika styrkor traditionellt om det är svenskar eller brassar. Är det samma sak för er domare?
– Inom FIFA så jobbar man nu hårt med utbildning och kurser för att få samma bedömningsnivå på alla domare. Men visst kan man se skillnad på ett sätt, en sydamerikansk domare springer säkert lite mer för att ligga närmare situationerna som uppstår, när spelarna kanske är lite mer hetlevrade än vad vi domare från Europa är vana vid.

Svåraste matchen du dömt kontra lättaste?
– Oj, De svåraste matcherna måste vara de matcher när det spelas dålig fotboll, alltså många höjddueller och höjdbollar. Medan de lättaste matcherna måste vara de matcherna där de håller ett högt tempo, där spelet flyter på och att man kan lämna många fördelar. Då är det väldigt lätt att döma fotboll.

Om du dömer en match som är mer fysisk än teknisk, blir bedömningsnivån annorlunda då?
– Nej det är ganska mycket upp till spelarna vilken "nivå" det blir på matchen. Tekniska matcher är lättare att döma och får mer flyt samt större underhållning. Fysiska i regel tvärt om.

Känner du att pressen på er domare har blivit hårdare och hårdare personligen de senaste åren?
– Nej, det kan jag inte säga. De 5–7 senaste åren tycker jag har varit på samma nivå på pressen vi har på oss domare.

FMSweden tackar Martin Hansson för den tid han offrade för att hinna med att besvara dessa frågor. Och vi önskar ditt domarteam stort lycka till i det stundande Världsmästerskapet.


Kebnekaise
Jan 18 2012 12:07 PM
Fin intervju. :)
  • Länk

Deadwood
Apr 28 2012 20:22 PM
fint
  • Länk