Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Smedberg-Dalence: "Jag gillar försäsongen"

Postad bild

Efter att lämnat träningslägret i La Manga så bar det hem till vintrig, svensk försäsongsträning.
Det har alltid tärt mentalt på svenska spelare genom åren men enligt Martin Smedberg-Dalance - mittfältare i IFK Göteborg och landslagsman i Bolivia så är det en klar skillnad nu jämfört med tidigare år.

VI hörde lite med honom varför men också om hans chanser att spela Copa America med Bolivia och, självklart, lite om hans Football Manager-spelande.

Sista steget till elitfotboll är där många ungdomsspelare ej lyckas ta, vilka styrkor måste man som en ung spelare ha i dagens fotboll utöver förmåga & talang?
-När jag pratar med unga spelare om vad som krävs för att lyckas förutom talang så handlar det helt enkelt om att ha viljan att lyckas. Jag säger alltid det att vilja slår alltid talang i slutändan. Jag har spelat med och mot många fina talanger i min karriär men dem har kanske inte riktigt haft viljan fullt ut när det väl gäller. Så för att kunna nå sina mål och komma så långt som möjligt så handlar det om att alltid ge 100 på alla träningar för att kunna utvecklas och även ha viljan där.

Hur tycker du att dagens unga fotbollsspelare som är på väg att slå sig in i elitfotbollen står sig mot tiden du gjorde samma resa?
-Svårt att sätta fingret på exakt vad som skiljer ungdomarna från idag jämfört med när jag själv va ungdom. Men det man kanske sett mest av är att dagens unga spelare tar för sig mer och det är bra. Sen finns det dem som kanske vill ta för sig för mycket kanske och då e det viktigt att vi äldre spelare som varit med i spelet länge kliver in och ger dem tips och råd.

I Football Manager så har träningsupplägget med åren förändrats, från att vara mer detaljstyrda efter positioner med träningsschemor , till att nu ha generella lagträningar med en vald specifik fokus som självklart är förändringsbar & med möjligheten att lägga in inviduell träning för varje enskild spelare samt matchförberedelser inför matcher. Tycker du med insyn i dagens svenska elitfotboll att det har varit rätt väg att gå & har samma utveckling skett inom elitfotbollen?
-Dagens träningsupplägg har faktiskt blivit mer å mer individuell anpassad och det tycker jag är ett steg i rätt riktning. utöver lagets gemensamma träningar så e det viktigt att vi även får med träningar där man kan gå in och peta mer i dem individuella färdigheterna och svagheterna. För att man ska kunna utvecklas som spelare så gäller det att man utmanar sig och själv hela tiden.


I senaste FM har spelarinteraktioner fått en betydligt mer framträdande roll från föregående upplagor, nästa till den grad att samtal med spelare väldigt ofta slutar i rejäla duster.
Hur pass viktigt är det att ha god kommunikation med sin tränare, kan betydelsen överdrivas?

-Det är viktigt att ha en bra relation till alla dem i din närhet och omgivning. Med det så menar jag självklart spelarna och ledarna. Men självklart så är det extra viktigt att ha man har en bra dialog med tränaren hela tiden så att man tänker fotboll i samma banor.

Inför en match i ligan eller annan dignitet, hur många träningspass innan börjar det fokuseras på nästa motståndare & är det svårt att ställa om dessa förberedelser till motståndarna därefter?
-Alla träningar man har när matcherna väl börjar är en fokusering inför näst kommande match. Efter matchen e spelat så försöker vi alltid att borsta av matchen så tidigt som möjligt för att kunna börja fokusera inför nästa uppgift.


Vad anser du är en rimligt lång försäsong i Allsvenskan? Hur är den optimalt strukturerad tidsmässigt; fys, träningsläger, träningsmatcher osv. osv.?
-Hade du frågat mig för några år sen så hade jag sagt att försäsongen vi har är allt för lång. Men nu när man har lagt in svenska cupen ganska tidigt in på försäsongen så tycker jag att vi har det bra som vi har det idag. Fotbollen utvecklas hela tiden och spelat blir bara tuffare å snabbare. Då gäller det att man verkligen är tränad för att kunna orka med en lång säsong med mycket matcher.

Hur många olika taktiker tränar ni in under försäsongen & hur länge håller sig tränare inom elitfotbollen till dessa intränade även vid svackor?
-Självklart så ändrar man taktiken lite beroende på vilket motstånd man möter och det är inget konstigt med det. Men självklart försöker man behålla så mycket som möjligt av lagets dignitet. Det man tränar mycket på under försäsongen är att hitta en grundspel och mönster som man försöker hålla sig till så att laget har grund att bygga på. Sen bygger man även upp ett spela som ska passa spelarna som man har i laget för att varje individ ska få ut det mesta av sina bästa egenskaper.

Hur stor betydelse har spelaragenter inom svenska elitfotbollens övergångar? Går det inte att förhandla fram ett vettigt kontrakt med en klubb utan en agents inblandning & provision?
-För mig personligen så tycker jag att det e skönt att ha en agent som kan ta hand om just kontraktsförhandlingar så att jag kan få lägga min kraft på det jag kan bäst och det är att sparka boll. Sen gäller att hitta en agent som personligen står för dem värderingarna som man själv har.


Har du en positiv eller negativ vy på att första omgångarna av Svenska Cupen spelas inför Allsvenskans premiär? Stör det kanske försäsongen & alla förberedelser som görs inför Allsvenskan?
-Som jag sa tidigare så är dagens upplägg med svenska cupen jättebra. Det roligaste vi spelare vet att är att spela matcher som verkligen betyder nått. Så från den synvinkeln så e det bättre att få in cup matcher innan allsvenskan än att bara ha spelat en massa träningsmatcher innan.


Bolivia? Hur ser det ut där för vidare spel. Tror du att det kan bli aktuellt igen eller känns Sverige för avsides?
-Jo jag representerar Bolivias landslag nu och det stora målet för mig personligen är självklart Copa America som spelas till sommaren. Det har gått bra för mig personligen under landskamperna och varit en häftig upplevelse på alla sätt. Vi har hamnat i samma grupp som Chile, Mexico och Ecuador. Chile är självklart favoriter i gruppen och turneringen spelas även där. Sen e det faktiskt ganska öppet i gruppen. Bolivia som landslag har inte presterat så värst bra dem senaste åren. VM 94 e det sista stora mästerskapet som man har spelat. Men nu känns det som om vi kan ändra på detta och börja blicka framåt. Dem flesta spelarna spelar i den inhemska ligan och sen är det jag och en kille till som spelar i den Brasilianska högsta ligan.


Hur ser det ut i klubben annars? Är det många som sitter och nöter på FM?
-Jag kan bara svara för mig själv men självklart har man spelat mycket FM i sina dagar. När jag va lite yngre så samlades vi alltid med vännerna hemma hos mina föräldrar och spelade FM hela nätterna långa. Jag hade faktiskt en lista där jag skrev upp namn på unga talanger så att man kunde värva dem sen när man startade ett nytt spel:)


micke122
Mar 03 2015 16:08 PM
Trevlig läsning :)
  • Länk


Mar 03 2015 18:34 PM
Flera bra ställda frågor & fina svar tillbaks. :)
  • Länk

Yayakolo
Mar 03 2015 19:36 PM
Mer av detta! Kul att se :)
  • Länk

Deadwood
Mar 04 2015 00:51 AM
Riktigt fint.
  • Länk

Ramos__87
Mar 04 2015 05:51 AM
Grymt !
  • Länk