Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Recension FM 08

Nu såhär några månader efter att spelet har släppts är det kanske dags att ge sin syn på det. Vad är bra, vad är mindre bra? Är årets version verkligen bättre än förra årets? Det här är i alla fall mitt försök att reda ut dessa frågor, och förhoppningsvis en hel del fler.


Vad är nytt från förra året?

Efter en snabb genomblick av spelet så är väl det första de flesta reagerar på standardskinnet som i denna version skiljer sig helt från de tidigare FM–spelen. De lite vitare inslagen kan till en början kännas en aning störande, men för mig tog det inte speciellt lång tid att vänja mig och nu cirka två månader senare använder jag fortfarande samma skin, men visst, gillar man det verkligen inte brukar det ju som bekant finnas en rada skin, eller skal som det så vackert heter på svenska, att ladda ned.

I övrigt bjöd förra versionen av spelet på väldigt stora förändringar sett till föregående årgångar. Exakt lika många och uppseendeväckande finns det kanske inte i år, men nog fanns det väl förutsättningar för ett bra spel ändå. Det kanske mest självklara att nämna här är väl den nya facegen–funktionen som kan generera fram ett ansikte åt dem nya newgens som dyker upp tids nog.

Postad bild


Dessa ansikten liknar den nya facepack–stilen som tagits fram, cut–outs. Det som är mest uppseendeväckande med detta är att ansiktet utvecklas allt eftersom att spelaren blir äldre samt att till exempel frisyren kan ändras från en dag till en annan.

Andra nya funktioner man lätt lägger märke till är lite mindre saker som styrelsens och supportrarnas förtroende till managern, att man kan se antal dagar kvar tills spelaren får ny nationalitet, vinstbonusar, ändring av planstorlekar med mera.

Klicka på bilderna för att förstora.
Postad bild

Man kan se dagar kvar till dess att spelaren i fråga får ny nationalitetPostad bild

En vaktmästare har utvecklats med möjlighet att ändra storleken på planen. Ställ in storleken för att passa ditt spelDet jag personligen anser är den roligaste och användbaraste nya (nåja halvnya) funktionen, i alla fall för mig som är ganska lat av mig, är lagrapporterna som man får av sin assisterande manager när man tar över klubben där han först och främst går igenom laget som ett lag. Du får reda på vad han anser är startelvans starkaste respektive svagaste punkt och var du kan tänkas behöva förstärka. Man får även en rapport på varenda enskild spelare likt de scoutrapporter man tillgivits under tidigare versioner, helt enkelt spelarens starka och svaga punkter, bästa position och utvecklingsmöjligheter.

Postad bild

Man får en fullständig rapport om sitt lag när man ta över som managerHur är spelet att spela?

Det spelet jag personligen fastnade för i serien var FM06, som för den delen även var det första jag provade på. Exakt vad det var med det spelet som gjorde susen vet jag inte riktigt, men samma glädje och beroendeframkallning kände jag inte på följande version, och nu inte heller på denna, men det är väl helt enkelt bara så att spelet har blivit bättre och mer realistiskt. Det krävs hårdare arbete för att nå resultaten, något som man själv antagligen är för lat för att orka med, men gör man det har man kommit till himlen och man kan anse spelet vara närmast fulländat.

I övrigt måste jag också passa på att klaga lite över spelets buggar. Visst, de finns i nästan alla spel och brukar försvinna efter tiden då nya patchar kommer. Nu såhär två månader efter release och en patch är det ändå frågan om spelet verkligen är spelbart? Visst, spela går det ju att göra, men ska man tro ett flertal spelare (inte sådana som finns i spelet då) så är det stora problem med hur spelarna utvecklas efter några år. Får man bukt med detta och ett par andra småbuggar är det trots allt ett mycket bra spel och till det satta priset, absolut värt pengarna.

Vårt betyg: 7/10