Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord
29 Mar

Veckans inspiration!

Av Tobias Hysén | Artiklar | 0 kommentarer
Den 28:e november 2016 försattes hela fotbollsvärlden i ofattbar sorg och chock. Nyheterna från Sydamerika som kablades ut över hela världen var svåra att ta in.
Brasilianska fotbollslaget Associacao Chapecoense de Futebol skulle flyga från Santa Cruz i Bolivia till Medellín i Colombia för att spela final i Copa Sudamericana, när deras flyg kraschade.
Endast tre av spelarna överlevde den hemska olyckan.

Kondoleanser började strömma in från hela världen och alla visste helt plötsligt vilka ACF från Chapecó i Santa Catarina var. Det blev stor uppståndelse när första spelaren som överlevt kraschen var tillbaka och kördes in på planen under en ligamatch.

Ta över Chapecoense, lär dig hur klubben fungerar numera och samla in information om brasilianska ligan. Av respekt för brasilianska klubben eller bara för att scouta den sydamerikanska kontinenten på plats..

Läs hela →
29 Mar

FMS Allsvenskan

Av Tobias Hysén | Artiklar | 0 kommentarer
Kvartsfinalerna är avslutade och det var såväl underdogs som favorittippade lag som avancerade vidare till semifinal, men vilka?

Mer om det kan du läsa HÄR!

Läs hela →
Dannes Lördagsgodis 🍭
🍬 Skriver om allt som berör FM!
🍬 En taktisk inblick!
🍬 Garanterad långläsning!
🍬 Bara på FMSweden.se!

Läs mer här: http://www.fmsweden....inblick2103-20/

Läs hela →
27 Mar

FMS Allsvenskan

Av Tobias Hysén | Artiklar | 0 kommentarer
Gruppspelet är nu färdigspelat. Vilka har gått vidare och vilka är kvar i tävlingen?

Läs mer om det HÄR!

Läs hela →
När versionen av Football Manager släpptes på hösten 2016, var det många spelare som efter ett litet tag upptäckte att Boca Juniors hade fått fram ytterligare en supertalang i sina led. Spelare som Juan Román Riquelme och Carlos Tévez och på senare tid Rodrigo Betancur och Cristian Pavón, följdes nu av en av de mest intressanta talangerna på väldigt länge. Dessvärre, som så många gånger förr, gick det tyvärr inte riktigt så, som kanske många trodde.

Facundo Colidio är född 4 januari 2000. Han är i skrivande stund 20 år gammal och fortfarande väldigt tidigt i sin fotbollskarriär. En fotbollskarriär, som dock ser ut att ha gått lite i stå. Fostrad som så många före honom i argentinska Boca Juniors, såldes han i september 2017 till Internazionale Milano, eller kort och gott bara Inter. Han blev inför säsongen 2019/20 utlånad till belgiska St.Truiden. Det låter inte som någon spelare som vore särskilt intressant för oss att ge något större utrymme. Faktumet kvarstår dock, att på utgåvan från hösten 2016, så var Facundo Colidio en av, om inte den allra största talangen i världen. Så vad var det som hände sen?

Jag har försökt undersöka lite om hans siffror från 2016, var så bra att han verkligen var en supertalang? Det är naturligtvis väldigt svårt att sia om, men jag gjorde en jämförelse med spelare som Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney. Givetvis kanske lite hårt, med tanke på att vi vet facit, men Colidio var ju ändå en spelare som blev världsstjärna på FM2016.

Det jag upptäckte var att varken Ronaldo eller Rooney, var några supertalanger första året de introducerades till spelet. Åtminstone inte om man jämför deras egenskaper med nutida spelare. Kom nu ihåg, att jag inte har något facit hur de spelare som nu kommer nämnas kommer att utvecklas under sina karriärer, kanske får jag helt fel, men vad är det för kul med att köra safe?

Om vi utgår från Ronaldos positioner som ytter och forward och försöker sätta in dom egenskaperna mot andra spelare i samma ålder, dvs 16 år, så får vi en match med Vani Da Silva som spelar i Oldham i League 2. Givet att han är tidigt i sin karriär, men inte känns han som någon Cristiano direkt.
Om vi sen ser till Wayne Rooney, där det var lite svårare att få fram en fullständig bild av egenskaperna, åtminstone för mig som är relativt ny i grävartagen. Jag utgick från de siffror vi hade tillgängliga och fick då fram att Jeremie Mukendi, som nu fostras i Tottenhams akademilag.

Slutsatsen blir väl att man inte riktigt enligt spelet kunde förutse att varken Rooney eller Ronaldo skulle bli världsstjärnor i ett väldigt tidigt skede.

Skillanden vi får göra dock, är att nu flytta fram 3.5 år. Ronaldo och Rooney är nu 20 år gamla och då vet vi ju alla att det hänt saker i deras respektive karriärer. De hade båda gjort A-lagsdebuter i sina respektive ligor, båda två hade tagit sig in i Manchester Uniteds A-lag och var på god väg att bli de superstjärnor de är idag. Lägg därtill att de båda debuterat i sina respektive landslag och dessutom hunnit med att spela mästerskap med England och Portugal.

Om vi då ska ta oss tillbaka till Facundo Colidio, hur står han sig i världen, enligt Football Manager just nu?

Det är ingen superläsning, då han just nu har gjort 8 matcher och 1 mål för St.Truiden i Belgiens högstaliga. Det har blivit 4 assist också och det är kanske inte så dåligt som jag försöker få det till. Jämför då med hans jämnåriga spelare, som också räknades eller numera räknas som supertalanger. Födda 2000 är nämligen också Jadon Sancho (England&Dortmund), Vinicius Jr (Brasilien&Real Madrid), Erling Haaland (Norge&Dortmund), Phil Foden (England&Man City) och Sveriges Dejan Kulusevski (Sverige&Juventus, lån säsongen ut till Parma).

När man jämför med dessa spelare som 2016, inte var i närheten av lika haussade som Colidio va, då ser man att karriären gått i stå, rätt ordentligt.
Däremot inte sagt att hans karriär är över. Det ska bli väldigt spännande att se fortsättningen.

Om vi vill ha nåt att jämföra med framöver, så kan vi väl säga att det finns spelare som just nu går att jämföra med Colidios siffror från 2016. Så kan vi följa de spelarna och se vad som händer med deras karriärer. Jag valde att utgå från Måltjuv och spelare mellan 15-17 år just idag.
Spelaren som matchade Colidios siffror allra bäst var rumänske talangen Louis Munteanu, som spelar i FC Viitorul. De båda matchade hela 8/14 egenskaper som måltjuv.
Jag måste också nämna att DJ Campton-Sturridge, som spelar i Aston Villas akademi matchade med 7/14 egenskaper. Det ska bli intressant att följa dessa två herrar och se om det finns nån ”Colidio-potential”.

Slutsatsen blir givetvis att här blev det ingen ny superstjärna, åtminstone inte ännu. Jag sticker nog ut hakan ändå och säger att jag skulle bli förvånad om Facundo Colidio blir en toppspelare i Europa. Min gissning är att han kommer synas i toppligorna kanske, men då i mindre klubbar, vilket inte är illa. Det är dock inte där vi trodde han skulle hamna, en höstdag 2016, när hela världens Football Managerögon riktades mot La Bombonera.

Tills nästa gång. Kör hårt!

Läs hela →
26 Mar

Intervju med Henok Goitom!

Av Tobias Hysén | Artiklar | 3 kommentarer
Henok Goitom är snart 36 år och still going strong, till FMSweden berättar han om tiden utan Allsvenskt spel, hur Football Manager har varit en stor del av hans liv och hur han ser på säsongen 2020 som precis dragit igång.

Tjena Henok, hur är läget med dig just nu?
-Det blir ju mycket konversationer om Corona med sina närmaste, men samtidigt har jag fått tiden med familjen på ett annat sätt som man kanske inte alltid har under fotbollssäsongen. Det blir mycket individuell träning medan man väntar på att den kollektiva träningen med AIK ska börja.
Hur tänker du inför säsongen 2020? Hur förbereder man sig för något, när man inte vet när det ska börja?
-Det är viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad och få info om när vi ska börja träna och när Allsvenskan ska börja. Det behövs för att periodisera sin egen fysträning, så man inte toppar formen för tidigt på säsongen och sen kraschar helt. Svårt läge, men man får göra det bästa av saken.
Du fyller 36 i år, hur känns kroppen?
-Den känns bra. Jag vet vad jag behöver göra för att vara så fräsch som möjligt. Det handlar om helheten med sömn, kost och våga utmana sig själv fysiskt. Att hela tiden periodisera veckorna rätt.
Har du börjat fundera något på vad du ska göra efter karriären?
-Jag har ju redan testat på en del saker, fotbollstränare, egen företagare och studioexpert. Jag gillar göra saker vid sidan av fotbollen, så det lutar väl åt något av det.

Om vi ska gå över på Football Manager/Championship Manager lite. Vi vet ju att du spelar en del, men hur mycket har spelet hängt med dig genom åren?
-Jag har spelat otroligt många timmar genom åren. Debuten kom väl när jag var 14 år och Championship Manager 3 kom ut (1998). Jag själv håller CM 01/02 som den bästa versionen. Jag har ibland laddat ner de senaste årens spel, men det blir inte att jag spelar dom så länge mer.
Köpte du/Köper du alltid dig själv?
-Jag köper alltid mig själv. Jag tar alla frisparkar och straffar, har nummer 10 och är kapten hahaha.
Har du nåt favoritsave som du kommer ihåg?
-Det måste bli när jag tog Boreham Wood från engelska sjättedivisionen hela vägen till Champions League-seger.
Har du någon favoritspelare genom åren? På FM/CM alltså?
-Jaa, det finns många. Tsigalko, Nikiforenko, C.Jaques, I.Said, Mark Kerr, To Madeira, N´Diaye, Milevskiy, Chiotis, Tonton... Det blev några stycken hahaha.

Nu hoppar vi in i säsongen 2020.
Säsongen är igång och du verkar ha hittat formen tidigt. Hur känns det inför starten av Svenska Cupen?
-Det känns riktigt bra. Jag gillar att spela med en anfallare bredvid mig och att samarbetet med Kolbein har börjat så bra känns väldigt lovande.
Ni har lottats in i samma grupp som Halmstad, Falkenberg och Dalkurd. AIK känns som stora favoriter, eller vad säger du?
-Vi ska bara köra över denna gruppen, gärna med ett par måls marginal varje match. Vi har tränat hårdare än alla andra.
Vad tror du om den Allsvenskan säsongen 2020?
Det kommer bli ett tight race, men vi har några överraskningar vi jobbat med under försäsongen.
Vilka blir topp-3 i Allsvenskan?
-1. AIK 2. Malmö FF 3. BK Häcken
Vem vinner skytteligan?
-Det gör Kolbein Sigthórsson.

Till sist, hur går det för Sverige i sommarens EM?
-Jag tror dom tar sig hela vägen till semifinal, men där blir Frankrike för svåra.

Vi tackar Henok Goitom så mycket för hans medverkan och önskar honom och AIK lycka till under 2020.

Läs hela →
26 Mar

Ny FMSweden Update!

Av Peter Hecktor | Artiklar | 0 kommentarer
Postad bild NY FMSU! Postad bild
  • Alla övergångar fixade
  • Alla kontrakt fixade
  • CA/PA uppdaterade
  • Alla tröjnummer uppdaterade i Allsvenskan och Superettan
Detta och mycket mer finns med i senaste versionen utan FMSweden Update!

Ladda ner filen och placera den i: Mina dokument/Sports Interactive/Football Manager 2020/Editor data

På Mac går man in på Bibliotek/Application Support/Sports Interactive/Football Manager 2020/Editor data

http://www.mediafire...r/FMSU.fmf/file

Läs hela →
🚨 Nu finns en rykande färsk försäsongsrapport av FM-simuleringen av Allsvenskan 👉Tryck här för att komma till inlägget👈 Tobias Hysén har t.o.m. lagt till en #TÄVLING med fina priser 🚨

Läs hela →
Vad innebär det att vara intresserad av fotboll? Och hur många olika sätt att vara fotbollsintresserad finns det?

Under hela min uppväxt har jag blivit beskriven som en fotbollsnörd. Som fyraåring började jag i fotbollsskolan - ett år förtidigt eftersom mamma och pappa inte stod ut med mig hemma. Sen fortsatte det med att varje fredag gå fram till den lokala fotbollsplanen för att se a-laget i division fyra spela. När jag kom hem satte jag ihop min egna startelva med papper och penna. Den där högerbacken som slagit tre helt värdelösa inlägg var givetsvis petad. Sen fortsatte det, och när mina kompisar beskrivit mig har det ofta varit ”fotbollsnörden som har koll på Färöarnas U17-landslag” vilket givetvis är en överdrift. U19 däremot har jag full koll på…

Vad vill jag då säga med det här? Jo, att detta är ju en del i att vara fotbollsintresserad, och kanske att dra det till sin yttersta spets. Jag gillar därför att tänka lite på hur personer i min omgivning ser på fotboll, och vad fotbollen betyder för dem. Ett exempel är min syster som är 21 år gammal. Given startspelare i lokala klubbens u-lag där hon ofta är kapten. Lika glad för att spela fotboll som för att spela ABBA på högsta volym i omklädningsrummet innan matchen. Fotbollsintresserad på det sättet att hon ser fotbollen som en gemenskap, snarare än på vilken formation laget spelar. Min pappa däremot är väl mer av en soffsupporter. Han gjorde två mål i hela sin fotbollskarriär. Båda var i samma match, och direkt efter drog motståndarna sig ur serien och målen försvann ur statistiken. Då insåg han att det var dags att lägga av. När jag var yngre höll han på Liverpool, sen började han uppskatta Manchester United under början av 00-talet innan han blev helt såld på Barcelona. Som sagt - en soffsupporter. Men visst fan är även han att kvalificera som fotbollsintresserad.
Sen har vi då mamma som kanske är mer intresserad av det omkring. ”Fabian, kan vi inte åka till Jönköping och kolla fotboll snart igen? Det var ju så mysigt när vi gick på stan och åt innan matchen.” Klart man kan kalla henne fotbollsintresserad också, hon vill ju ändå alltid åka med och kolla, även om själva matchen inte alltid är höjdpunkten. Och sist har vi då min sambo som spelar fotboll i Elitettan. Hon tränar fem gånger i veckan, och lever verkligen för sin fotboll. Men när jag sätter på söndagens tredje match på tv så prioriterar hon iPaden och någon ny serie på Netflix. Men klart som fan hon går att kalla fotbollsintresserad också.

Men varför tar jag då upp hela min omgivnings syn på fotboll? Jo, för att vi ska förstå hur stor hela familjen fotboll är. Det är lätt att bara se fotbollen ur sin egna synvinkel, utan att förstå vad det betyder för andra. Överallt idag finns det människor som på ett eller annat sätt har fotbollen i sitt liv, och det är inte alltid man lyfter fram de olika personligheterna och funderar kring deras syn på det vackra spelet. Så jag rekommenderar dig att ta en stund och fundera vad fotbollen betyder för människor i din omgivning. Det är så man hittar människors berättelser och sagor man aldrig reflekterat över. För fotbollen är vacker på alla sätt - glöm aldrig det!

Ciao

/Fabbe
[/indent]

Läs hela →
24 Mar

Tysk-tisdag med Keven!

Av Keven Bader | Artiklar | 0 kommentarer
102 – så många (virtuella) dagar har gått sedan jag tog över Hertha Berlin.

Förra veckan var jag precis i början på min resa med Hertha och berättade lite om hur jag agerar som FM-tränare och vilka spelare jag kommer lägga extra mycket fokus på. Den här gången tänkte jag ge er en översikt kring det som har hänt – allt från transfermarknaden till spelsystem och mindre lyckade resultat i ligaspelet.

Läs mer här----> http://www.fmsweden....00#entry1063600

Läs hela →
Äntligen har säsongen 2020 suttit igång till slut. Flera allsvenska lag har börjat träningsspela och vi ska försöka gå igenom det av intresse som hände innan Svenska cupens gruppspel sätter igång.

Regerande mästarna Djurgården ser ut att följa upp fjolårets form på ett starkt sätt. Tre raka segrar där segern med 3-2 mot erkänt starka Slavia Prag imponerar. Räkna med stockholmarna även i år.


AIK har valt att matcha enbart mot internationellt motstånd och haft varierad kvalité på sina matcher. Positivt är att Kolbeinn Sigthórsson och Henok Goitom inte bara ser friska ock krya ut, utan även verkar ha hittat ett bra samspel.

Tredje huvudstadslaget Hammarby, som rustar för att på allvar ta upp kampen om SM-guldet, har också satt igång säsongen fint. 4 raka segrar mot låt vara lite mer överkomligt motstånd.

Nykomlingarna Varberg och Mjällby, som av många tippas åka rakt ur igen, har också satt igång säsongen på ett bra sätt. Varberg spelade en bra match mot danska AGF där resultatet 2-2 inte riktigt speglade matchbilden. Mjällby som värvat väldigt spännande under vintern, har spelat fem träningsmatcher och vunnit allihop. Segern med 2-0 mot Nordsjälland är riktigt starkt och kanske får man lov att revidera förhandstipsen en aning.

På annat håll har både IFK Göteborg och Elfsborg letat efter formen tidigt. Göteborg förlorade första träningsmatchen för året mot J-Södra och den insatsen lämnade en del att önska. Elfsborg i sin tur, har bara en vinst på sina sex träningskamper hittills. Elfsborg har precis som AIK bara valt internationellt motstånd under försäsongen.

Malmö FF är det laget som alla tror ska vinna SM-guld och efter två år utan titlar, är pressen stor på Jon-Dahl Tomasson att leverera direkt. MFF verkar dock ha hittat rätt tidigt. 6 segrar på 7 matcher talar sitt tydliga språk. Malmö ska tillbaka högst upp på tronen.

Kalmar FF har börjat trögt med två raka förluster mot danska jättarna FC Köpenhamn och FC Midtjylland, så ingen fara på taket där kanske.
I övrigt är det inga uppseendeväckande saker att rapportera om.


Svenska Cupens gruppspel är lottat och klart och lottning kommer längre ner..

Vi kommer återkomma med en intervju med Henok Goitom, där han ger sin syn på Svenska Cupen och hur hans AIK, ska ta sig an säsongen 2020.

Länk till diskussion: http://www.fmsweden....75#entry1063475

Läs hela →
23 Mar

Veckans talang!

Av Peter Hecktor | Artiklar | 0 kommentarer
EVANDER

Född: 1998
Land: Brasilien
Klubb: FC Midtjylland
Position: Mittfältare
Styrkor: Spelförståelse, passningsspel, teknik
Fot: Höger
Längd: 179 cm
Kontrakt t.o.m: 2024


Ny måndag, ny "Veckans talang". Idag är det Evander som jag kommer fokusera på, brassen som en gång i tiden spåddes en lysande framtid och jagades av klubbar som Real Madrid och FC Barcelona, men av olika anledningar hamnade lite snett och istället tog flyttlasset till Danmark och FC Midtjylland.

Född och uppvuxen i Rio de Janeiro var det självklart för Evander att det skulle bli Vasco da Gama, och efter år av bra prestationer i klubbens ungdomslag kom så den efterlängtade A-lagsdebuten i mars 2016. Ett drygt fem minuters långt inhopp mot Bonsucesso blev det för Evander den gången. Förhoppningarna var skyhöga på mittfältaren som dessutom blev Vasco da Gamas yngste tvåmålskytt någonsin i Copa Libertadores-matchen mot Universidad de Concepción i början av 2018. Men pressen skulle visa sig bli för stor för talangen, och när klubbar som Real Madrid och FC Barcelona började rycka i honom försämrades också hans prestationer. I augusti 2018 meddelade FC Midtjylland att man plockar in Evander på lån med en köpoption på €2.5m. Det var också ett miljöombyte som det har visat sig vara precis vad som behövdes, för Evander har gått från klarhet till klarhet under sin tid i Danmark och i juli 2019 meddelade Midtjylland att man hade aktiverat klausulen i låneavtalet och att Evander nu var deras spelare.

Evander är en otroligt tekniskt skicklig spelare. En mittfältstyp som jag personligen älskar och som alla lag mår bra av att ha i sina lag. I Midtjylland spelar han för det mesta som en av två sittande mittfältare, oftast tillsammans med Frank Onyeka, född 1998. Det mesta i anfallsväg går via Evanders fötter, det är han som bestämmer lagets tempo och även om han inte alltid, trots 7 mål och 7 assist i ligaspelet hittills, svarar för mål eller assist visar hans 74 nyckelpassningar den här säsongen - 22 stycken fler än Lucas Andersen på en andraplats - hur otroligt viktig Evander är för Midtjyllands anfallsspel. Han är fortfarande bara 21 år ung, vilket är väldigt lätt att glömma bort. Och trots att det inte blev något Real Madrid eller Barcelona för brassen back in the days är vägen dit fortfarande öppen för honom. För en sak är säker, och det är att FC Midtjylland absolut inte är Evanders slutdestination. Bolltrollaren från Rio de Janeiro är redo för större utmaningar.

Perfekt värvning för klubbar som Lyon, Borussia Mönchengladbach eller Fiorentina, och borde gå att få loss för omkring €10m på spelet.

/Alex (Pakastelefon)

Läs hela →
När vi vaknar på morgonen och känner en total avsaknad av fotboll, som vi varken kan se på TV eller på våra arenor, känner man sig rätt tom.
Vi på FMSweden har därför beslutat att det får vara nog nu. Den Allsvenska säsongen 2020 kommer att trampa igång till veckan!

Vi kommer göra allt vi kan för att simulera en säsong av Allsvenskan, Svenska Cupen, EM, Europaspel m.m.

Eftersom det är ett spel, så kommer det givetvis finnas saker som inte stämmer. Vi har valt att inte följa det ordinarie matchschemat till att börja med. Lottningen till cupen kommer således inte att vara densamma som i verkligheten. Inte heller det Allsvenska schemat.

Vi kommer inte vara ansvariga för något lag, vilket gör att alla matcher kommer simuleras utan inblandning av mänsklig touch. Allt från laguttagning till taktik och transfers kommer skötas av spelet. Ja allt i din klubb kommer skötas av spelet kan man säga.

Det vi däremot kommer göra, är att rapportera från säsongen som om det vore en riktig säsong. Vi strävar efter att kunna hålla detta igång under tiden som verklighetens fotboll ligger nere. Vi har också valt att fokusera bara på Allsvenskan och Svenska Cupen, vad gäller den svenska säsongen då det blir lagom med arbete för oss.

Vi hoppas att vi ska kunna lindra abstinensen från fotboll, om så bara lite grann under månaderna som kommer. Så hoppas vi att när säsongen väl kör igång, så har vi kunnat hjälpa till lite grann.

Ni kommer kunna följa detta mestadels genom fmsweden.se , Instagram (@fmsweden.se), Facebook och Twitter (@FMSweden).
Håll i hatten och följ med nu, för det kommer bli åka av! /FMSweden

Länk till diskussionstråd: http://www.fmsweden....75#entry1063475

Läs hela →
22 Mar

Veckans Inspiration!

Av Tobias Hysén | Artiklar | 2 kommentarer
1907 grundades en fotbollsförening i ett litet samhälle några mil ifrån Norrköping. 1951 tog samma klubb steget upp till Allsvenskan för allra första gången. Mellan åren 1965-1975 blev den lilla klubben från det lilla samhället en av Sveriges bästa klubbar. Med Europamatcher mot storheter som Bayern München, Barcelona och Chelsea, gnuggade sig invånarna i byn i ögonen över vad man fick vara med om. 1970-71 vann man Svenska Cupen och 1972-73 vann man Allsvenskan.

Med storheter som Ralf Edström, Benno Magnusson, Roland Sandberg och många fler av Sveriges allra bästa fotbollsspelare på den tiden, lyckades man göra sig ett namn i Europa.

Så vad hände sedan med Åtvidabergs FF?

Klubben som haft kvartsfinaler i Europacupen, på anrika Kopparvallen, föll neråt i seriesystemen.
2010 var man tillbaka i finrummet, men åkte ur direkt, för att sedan gå upp direkt. 2015 åkte man ur serien igen och sen har det varit fritt fall. Åtvidaberg spelar numera i Div 2 Södra Svealand.

Om man inte spelat i de lägre serierna på spelet innan, är Åtvidabergs FF ett väldigt bra projekt att starta med. En klassisk svensk förening, som skulle må bra av att få in en motiverad manager som kan ta klubben tillbaka till Allsvenskan i första hand.

Är det du som ska se till att Bayern München, Chelsea och Barcelona återigen kommer på besök?

Läs hela →