Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord
- - - - -

Benfica>>Historia
Benfica grundades 1904. 1933 var Benfica med vid starten av den portugisiska ligan och är tillsammans med Sporting och FC Porto den enda klubben som alltid spelat i högstadivisionen (Primeira Divisão). 1930 blev man för första gången portugisiska mästare och försvarade titeln året därpå (dock ej Primeira Divisão som som sagt bildades 1933).

Under 1960-talet hade klubben ett av Europas bästa lag. 1961 bröt man Real Madrids dominans när man tog hem Europacupen för mästarlag. 1962 vann man återigen mästarcupen. Under 1960-talet nådde man ytterligare tre finaler (1963, 1965, 1968) men förlorade alla tre. Den stora stjärnan var anfallaren Eusébio.

Sven-Göran Eriksson ledde Benfica till ligasegrar 1983 och 1984. I europaspelet nådde klubben final i Uefacupen 1983 mot Anderlecht. En storsatsning i slutet av 1980-talet ledde laget till final i Europacupen för mästarlag 1988 och 1990 men man förlorade både mot PSV Eindhoven och AC Milan.

Under 1990-talet tappade man sin position. Klubbens tidigare storsatsningar hade lett till ekonomiska problem. Under 2000-talet har man delvis kommit tillbaka. Klubben vann ligan senast 2005. 2006 nådde man kvartsfinal i Champions League.

1954 flyttade Benfica till Estádio da Luz, som hade en kapacitet på 135 000 personer när den först öppnades, på slutet var det upp emot 90 000. Inför EM i portugal 2004 flyttade klubben till nya Estádio da Luz (ny arena med samma namn) med kapacitet för 65647 personer.

Inom klubben ryms även andra idrotter som bland annat basket, futsal, volleyboll, handboll, vattenpolo och rugby. Genom dess popularitet och framgångar av fotbollsklubben har klubben byggt upp en av världens största supporterskara. 2006 vart klubben erkänt av Guinness World Records för flest betalande medlemmar i världen med över 160 000 medlemmar. 30 september 2009 passerade klubben 200 000 betalande medlemmar, vilket gör att klubben ligger kvar i topp på listan.
Förrutom att Sven-Göran Eriksson tränat klubben, har bland annat Stefan Schwarz, Martin Pringle, Anders Andersson, Jonas Thern och Glenn Strömberg spelat för klubben.

Sedan 2004 använder ingen i Benfica tröja nr 29. Tröjan blev pensionerad för att hedra minnet av Miklós Fehér. Feher avled tragiskt på grund av en hjärtattack under en match mot Vitória Guimarães i en portugisisk ligamatch.

>> Information
Grundad: 1904
Status: Professionell
Rykte: Kontinental
Ordförande status: Älskar klubben
Legender: Eusébio
Ikoner: Bella Gutman, Rui Costa, Sven-Göran Eriksson, Mário Coluna, Humberto Coelho, António Simoes, Michel Preud Homme, Toni, Miklos Feher, Fernando Chalana
Favoritspelare/ledare: Ingen
Bittra rivaler: Sporting CP, Porto
Andra Rivaler: Belenenses
Ekonomi: Rik
Genomsnittsligt biljettpris:171 kr
Genomsnittligt säsongsbiljett pris: 5,37K kr
Säsongskortsinnehavare: 35 000
Ungefärligt värde: 1,9 Md kr
Kontinental tävling: UEFA Europa League
Mediatips: 3:a
Lagkapten: Nuno Gomes

>> Faciliteter
Arena: Estadio do Sport Lisboa e Benfica
Kapacitet: 65647 platser
Ägs av: Benfica
Kontorslokaler: Hyfsade sponsorfaciliteter
Träningsanläggning: Toppmodern träningsanläggning
Ungdomsakademi: Bra ungdomsanläggning + ungdomsakademi

>> Förväntningar
Det minsta som förväntas är att klubben ska vara med o slåss om liga titeln, vilket skulle ge 85M kr i transfer budget o 6M kr/veckan till löner. Styrelsen prioriterar inte Portugisiska Cupen, så resultat där spelar ingen roll. I Europa League förväntas laget ta sig till andra utslagsrundan, vilket låter realistiskt.

>> Spelare
Målvakter:
Quim, 33 år
Julio Cesar, 22 år
Moreira, 27 år

Kommentar: Quim är en mycket duktig målvakt, självklara förstavalet. Moreira ett duglig andre keeper. Julio Cesar kan behållas då det inte finns någon tredje keeper i reservlaget.

Tranferstips: Möjligheten finns att sälja Julio Cesar om man hittar ett billigt allternativ.

Försvarare:
Luis Filipe, HB, 30 år
Maxi Pereira, HB, 25 år
Cesar Peixoto, VB, 29 år
Jose Shaffer, VB, 23 år
Luisao, MB, 28 år
David Luiz, MB, 22 år
Sidnei, MB, 19 år
Miguel Vitor, MB, 19 år

Kommentar: Luisao o David Luiz är ett bra mittbackspar, Sidnei en fullgod ersättare till dom, Miguel Vitor är inte bra, men mycket lovande, kan nog utvecklas till något. Ytterbackarna är näst intill katastrof, Maxi är duglig, dock inte mer, han är dessutom skadad 3-4 månader i början på säsongen. Resten är tyvärr bara o sälja. Jorge Ribeiro i reservlaget är ett duglig reserv på vänsterbacken, plus att han är egen produkt.

Tranferstips: Peixoto o Luis Felipe är bara o försöka sälja direkt, hitta en bra vänster back framför allt, men behöver även back up på högern ev. ett förstaval o ha Maxi som back up då han inte är allt för bra. Peixoto o Shaffer, kan vara svåra o sälja, då dom är nyförvärv, men jag vart av med dom i januari fönstret. Själv värvade jag Wendt o Pavle Ninkov, för runt två milj £ vardera.

Mittfältare:
Javi Garcia, DM, 22 år
Ruben Amorim, DM, 24 år
Carlos Martin, CM, 27 år
Ramires, CM, 22 år
Pablo Aimar, OM, 29 år
Balboa, HM, 24 år
Jonathan Urretaviscaya, H/VM, 19 år
Fabio Coentrao, VM, 21 år
Angel Di Maria, V/CM, 21 år

Kommentar: Klarast lysande stjärnan är ju självklart Aimar, Di Maria är en annan spelare som faller i ögonen, Ramires likaså. Ett bra lag centralt, med både topp o bredd. Dock inte lika bra på kanterna.

Tranferstips: Mycket lovande yttermittfältare, som om möjligt behåll dom, Urretaviscaya presterar godkänt, så skaffa ett första val på högerkanten. Jag kom över Badelj ifrån Dinamo, ung o lovande o har utvecklats ganska bra. Övertygad om att dom yttrarna som finns i klubben håller standarden för portugisiska ligan, iaf mitten/botten lagen.

Anfallare:
Nuno Gomes, 32 år
Keirrison, 20 år
Javier Saviola, 27 år
Weldon, 28 år
Mantorras, 27 år
Oscar Cardozo, 26 år
Felipe Menezes, 21 år

Kommentar: Mycket bra uppsättning anfallare, Cardozo utmärkt target, Saviola släpande där bredvid. Keirrison är mycket lovande o är väl värd att försöka värva o få kvar i klubben. Mantorras o Gomes är väl värda o ha kvar i klubben då dom är mycket bra reserver. Menezes är svårare, men är lovande o är väl värd o ha kvar o ge chansen om man blir av med någon annan forward.

Tranferstips: Sälja Weldon, kommer behöva dom pengarna till o förstärka bakåt, tyvärr är han ny i klubben o kanske svår o få såld. Mantorras är ett gränsfall till att få vara kvar, men eftersom jag har en förkärlek till honom så kommer jag att ge honom iaf en säsong.

Summering av truppen
Det är en hyfsad trupp, mycket bra centralt, med spelare som Luisao, David Luiz, Aimar, Ramires, Cardozo ,Saviola, Javi, Garcia, Gomes o Keirrison. Men det finns potential på kanterna också, med framförallt Coentrao, Di Maria o Urretaviscaya. Sen finns det en del spelare lovande spelare som Miguel Vitor, som utvecklats otroligt o slagit sig in i första elvan för mig. Nämnas bör även Nelson Oliveira, 18 år, som utvecklats till en bra reserv som target till Cardozo.

>> Taktiktips
Laget föreslås spela 4-4-2, sen kan man formera mittfältet på olika sätt, jag kör ett rakt mittfält just nu efter att ha testat lite på försäsongen. Med Aimar som offensiv spelfördelare och Ramires eller Javi Garcia i en defensivare roll, Javi är en mer defensiv spelare medans Ramires är lite mer konstruktiv. Jag roterar rätt mycket spelare, särskilt första säsongen för o lära känna truppen, men portugisiska ligan bjuder in till det, det finns gott om tillfälle att ge spelare chansen. Forwards bjuder ju in till att spela Cardoso som target sen en kvick offensivt spelande forward bredvid honom. Byter däremot till 4-5-1 emot bättre lag.

>> Ledare
Miguel Quaresma – Ass Mgr
Raul Jose – Ass Mgr
Tiago Almeida – Hjälptränare
Luis Matos – Målvaktstränare
Mario Monteiro – Fystränare
Diamantino Miranda – Ungdomstränare
Fernando Chalana – Ungdomstränare

Kommentar: Tycker det ser tunt ut, värt o skaffa lite förstärkning, framför allt hjälptränare.

>> Varför spela med Benfica?
Det är en klubb en gedigen historia, en sovande jätte om man så vill. Ett spännande uppdrag att ta tillbaka klubben till toppen av europa, där dom en gång varit. Sen har klubben en väldigt lovande trupp, många intressanta unga spelare. Samt att klubben har en väldigt lojal supporter följe, vilket alltid är kul när jag väljer klubb iaf.

Version:
Land: Portugal
Liga:Riicky
Mar 06 2010 20:27 PM
Nu blev man sugen på att lira med Benfica!!!

atleticodemadrid
Mar 06 2010 20:50 PM
Ganska bra, fast tycker att du skulle skriva lite mer på kommentarer, hur man ska använda spelare och mycker annat.. Men det e bra annars, mycket starkt jobbat ! (Y)

Prestaworks
Mar 06 2010 21:13 PM
Varför skrev du inte utifrån senaste patchen?

statsny
Mar 07 2010 01:39 AM
Keirrison är inte i benfica den senaste utan i fiorentina:)

messikung
Mar 07 2010 12:12 PM
sjukt dåligt skrivet.... har lust att ta bort benfica från fm just nu :S

Revisorn
Mar 07 2010 12:39 PM
benfica sparning here we go

sull
Mar 07 2010 16:53 PM
messikung bra att du ger konstruktiv kritik så att han lätt kan förbättra saker.Tyckte den var riktigt bra skriven, hade nog startat en Benficasave om guiden var uppdaterad enligt senaste patchen.(Jag antar att den inte är det iom kommentarerna?)

Prestaworks
Mar 07 2010 22:57 PM
Haha, messikung du är verkligen helt bränd.....Ang taktiken till Benfica så körde jag en 3–4–1–2 taktik, kom tvåa i ligan efter Porto som gjorde en sjuk säsong.

rassemus
Mar 08 2010 19:01 PM
Bra, intressant guide om ett intressant lag..Startade en Benfica sparning direkt

McKenzie83
Mar 09 2010 17:48 PM
Det är första gången jag försöker skriva en guide, helt klart kul. Började med mitt save innan patchen släppten, ville spela ett tag för att få en bra bedömning av spelare o taktik.

Jackonella
Mar 11 2010 12:53 PM
Mitt favortitlag på FM har sedan FM08 varit Benfica. Spelar alltid ruskigt många säsonger med klubben. Måste säga att Balboa är för evigt kung. Hans attribut är mediokra, men oj vad han presterar. Ligger ständigt över 7.40 i ligan!
Balboa
Apr 17 2010 20:38 PM
man tackar ;)