Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord
- - - - -

Ipswich Town (10.0.2)Postad bild

Historik & Information

Jag brukar alltid börja mina guider med ett litet stycke text om klubbens historia följt av den viktigaste informationen om klubben, men denna gången tänker jag göra lite annorlunda. Eftersom texten jag skulle skrivit ändå bara var en komprimering av vad som skrivs om klubben på wikipedia kommer jag att länka dit. På så sätt får ni läsare en valmöjlighet. De som vill veta mer om klubben kan klicka på länken och ta del av historiken medan de som inte vill läsa den kan gå vidare utan att behöva scrolla ihjäl sig. När det gäller informationen kommer jag inte skriva den här. Istället har jag tagit screens från spelet som jag kommer länka till.

Historik: Om Ipswich på Wikipedia | Engelsk Wikipedia

Information: Översikt | Fakta | Faciliteter | Tävlingar | Rekord

Förväntningar: Hyfsad placering i Coca-Cola Championship
Transferbudget: 38Mj kr
Lönebudget: 2,4Mj kr per vecka
Löner: 2,13Mj kr per vecka

När vi nu har avverkat det som många säkert skulle kalla för överflödigt, även om jag nog anser att det ger en extra krydda till en guide, kan vi gå vidare till det primära. Det har blivit dags för det alla väntat på...

Spelartruppen

Målvakter
Arran Lee-Barrett, 25 år
Richard Wright, 31 år

Kommentar:
Vid en första anblick tror jag att de flesta skulle säga att Ipswich inte har det vidare gott ställt på målvaktsfronten. Ack, tänk vad man misstar sig om man funderar i de banorna. Den gode Arran Lee-Barrett är visserligen ingen målvakt för en klubb på den här nivån. Så om Lee-Barrett inte är något att ha ska man då lita på en 31-åring? Ja, det ska man. Det är inte vilken 31-åring som helst som man har till förfogande. Richard Wright inledde sin karriär i just Ipswich och efter ett par bra säsonger köptes han sedan av Arsenal. Sejouren i Arsenal blev dock bara ettårig innan Liverpoolklubben Everton köpte loss honom. Efter 5 mer och mindre lyckade säsonger i Evertontröjan blev det två korta anhalter i West Ham respektive Southampton innan han återvände till sin moderklubb. Wright är nu i "en målvakts bästa ålder" och med honom i målet kan man utan tvekan känna sig trygg.

Transfertips:
Precis som jag nämnde har man en bra målvakt i Wright, utöver honom är det svagt. Men frukta icke, det kommer förstärkning. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det. Talesättet stämmer in i detta sammanhanget också. Efter ett halvår tillkommer den 26-årige Brian Murphy från Bohemians. Samtidigt får man ytterligare en nyårspresent i form av att Lee-Barretts kontrakt går ut. Hans uselhet har inga gränser (eller, riktigt så dålig är han inte) och det finns ingen anledning att behålla honom. Istället bör man satsa på att vära in en väldigt billig tredjemålvakt som har framtiden för sig. Ett tips kan vara att försöka sno åt sig spanjoren David De Gea ifrån At. Madrid. Han är endast 18 år och passar alldeles utmärkt som tredjeval.

Postad bild
Richard Wright, här i Everton.

Backar
Gareth McAuley, 29 år
David Wright, 29 år
Liam Rosenior, 24 år
Pim Balkenstein, 21 år
Damien Delaney, 27 år
Ben Thatcher, 33 år
Alex Bruce, 24 år
Tommy Smith, 19 år
Luciano Civelli, 22 år

Kommentar:
Jag vet inte riktigt vad man ska säga om försvararna egentligen. Å ena sidan tycker jag nog att man har en bra grund att stå på, å andra sidan är några av spelarna ganska gamla och håller bara någon säsong till. Vem försöker jag lura? De backar man har tillgängliga är dugliga och håller utan tvekan i Championship. Till höger är inlånade Liam Rosenior given. Rosenior har rutin efter spel i Premier League med både Fulham och Reading, som han för närvarande är lånad från. Han är inte precis i toppen på sin karriär just nu, men samtidigt är han tillräckligt bra för att spela i en Premier League-klubb. Som reserv till Rosenior har man David Wright som kan spela på alla platser i backlinjen utan att göra bort sig.

Till vänster finns defensivt skicklige Damien Delaney och den mer offensiva argentinaren Luciano Civelli. Civelli är dock skadad halva säsongen, vilket gör att Delaney får klara sig själv (med viss backup av David Wright). Till sist har vi själva kärnan av försvarsspelet, mittbackarna. Just centralt i försvaret ser det lite halvmörkt ut. 19-årige Tommy Smith är inte riktigt redo för mer än att agera backup om det skulle bli kris. Gareth McAuley är inte heller någon som jag skulle lita på som startspelare varje match. Han passar däremot alldeles utmärkt som reserv då han även kan spela till höger i backlinjen. Pim Balkenstein är den mest spännande backen i truppen och han kan växa till en ledargestalt, till en riktig försvarsgeneral. Får han bara speltid och lyckas hålla sig undan skador kan han mycket väl platsa även i Premier League. Bredvid nämnde Balkenstein placeras Alex Bruce. Bruce är inte seriens bästa mittback, men han är helt klart en duglig startspelare.

Transfertips:
Som den uppmärksamme redan har märkt finns det en spelare som jag inte ens har nämnt än, Ben Thatcher. Måhända att han har spelat i Manchester City, men det hjälps inte i detta fallet. Han klarar säkert av att spela hyfsat i en säsong efter det kommer åldern ta ut sin rätt och han kommer att försämras drastiskt. Då är det bättre att göra vad man kan för att bli av med honom och satsa på någon annan. Samtidigt frigörs det en hel del löneutrymme som kan vara bra att ha till eventuella värvningar. Jag tycker även att man ska fundera på att låna ut Tommy Smith. Han är bara fjärdeval som mittback och skulle må bra av att spela i en annan klubb första säsongen. Om man verkligen ska värva en back ska det vara en mittback som är bättre än Bruce. Det får då gärna vara en lite mer rutinerad spelare med bra ledarförmåga. Mitt förslag är att man försöker få Malagas Iban Cuadrado, som inte borde vara så dyr.

Postad bild
David Wright i kamp med en spelare från Southampton.

Mittfältare
Colin Healy, 29 år
Liam Trotter, 20 år
Jack Colback, 19 år
Owen Garvan, 21 år
Grant Leadbitter, 23 år
David Norris, 28 år
Carlos Edwards, 30 år
Jonathan Walters, 25 år
Jaime Peters, 22 år
Lee Martin, 22 år
Alan Quinn, 30 år

Kommentar:
På något sätt känns det som att mittfältet är karaktäristiskt för Ipswichs trupp i stort, bra bredd med en stor konkurrens. För det är så det är, i alla fall på mittfältet. Man har 11 spelare att tillgå och nästan alla är tillräckligt bra för startelvan. På kanterna är det svårt att säga exakt vem som ska starta. Till höger känns det som att Carlos Edwards är det hetaste alternativet, trots att han börjar bli till åren. Jonathan Walters är en riktigt bra backup som kan komma in och avgöra matcher om man får honom att fungera. Han utvecklas bra och därför är det dumt att sälja honom då hans värde kan ligga på mellan 30 och 40 miljoner efter två säsonger. I slutändan kommer han nog aldrig att ses som en startspelare och de flesta skulle nog sälja honom efter en eller två säsonger.

Kampen om platsen till vänster är stenhård. Den förre Manchester United-mittfältaren Lee Martin är den yngre av kombattanterna och enligt mig är det honom man ska ge chansen. Skulle Martin dra på sig en skada behöver man inte oroa sig då Alan Quinn är en stabil ersättare som ofta spelar bättre än vad han kanske borde sett till hans attribut. Titta inte för mycket på ålder när det gäller Quinn. Trots att han redan är trettio fyllda gör han sitt jobb när han får speltid. Att han kan spela lite varstans på mittfältet gör att han är en perfekt spelare att ha på bänken.

Centralt är det nästan ett överflöd av spelare. David Norris är skadad halva säsongen och kan till en början räknas bort. När han kommer tillbaka från skadan är han definitivt med i diskussionen igen. Trots att man räknar bort Norris är det fem spelare som slåss om två platser. Lyxproblem någon? En sak som är säker är att Grant Leadbitter är given på en av de två platserna. Han har redan spelat i Premier League med Sunderland, som han kom ifrån inför säsongen. Detta trots att han bara har hunnit bli 23 år. Gör allt i er makt för att behålla Leadbitter, han kan bli en viktig spelare för klubben. Kvar har vi då fyra spelare som slåss om den sista mittfältsplatsen. Den svagaste av de fyra är nog faktisk Jack Colback som är inlånad från Sunderland. Han är inte direkt dålig, men konkurrensen är stenhård. Colin Healy har sina styrkor i passningsspelet och är något begränsad i det defensiva spelet. Detta i samband med hans ålder gör att jag väljer bort honom. Det står alltså mellan Liam Trotter, 20 år, och Owen Garvan, 21 år. Till en början är valet relativt enkelt. Garvan är en lite bättre spelare än Trotter och han har även blivit lite av en favoritspelare hos mig. Att Garvan är bättre i början betyder inte att han är helt säker på sin plats. Trotter kommer utvecklas väldigt bra snabbt, jag blev förvånad över att han nästan varje månad blev bättre på ett par attribut. Håll koll på honom säger jag bara.

Transfertips:
Vi börjar återigen med de lite enklare besluten. Precis som bland backarna finns det en spelare som måste bort. Denna spelaren är Jaime Peters. Han har inte något som tyder på att han ska kunna ta plats ens på bänken i laget och då finns det ingen anledning att behålla honom. Colback är bara inlånad i ett halvår och det är lika bra att behålla honom tiden ut för att ha en backup om det blir skadekris. Vill man kan man naturligtvis avsluta lånet direkt med tanke på att han inte tar plats, men det tycker jag inte att man bör göra. Man bör nog även fundera på Healys framtid. Han är inte purung och inte heller jättebra, vilket gör att han inte är så svår att ersätta. Man kan tänka sig att man säljer Healy och behåller Colback lånet ut. När Colbacks lån tar slut borde Norris vara tillbaka i spel och man har då tillräcklig bredd, är han inte tillbaka kan även Quinn spela innermitt. Jag anser inte att det finns anledning att värva några mittfältare. Ska man ha in någon spelare bör det vara på lån och då är Jack Wilshere en bra lösning.

Postad bild
Grant Leadbitter firar ett mål ihop med Tamás Priskin.

Anfallare
Tamás Priskin, 22 år
Jon Stead, 26 år
Pablo Couñago, 29 år

Kommentar:
Anfallet är undantaget som bekräftar regeln. Här finns inte mycket till bredd eller konkurrens heller för den delen. [/b]Tamás Priskin[/b] är given om man inte värvar, vilket man nog måste. Priskin fungerar både som bollmottagare och målskytt. Ger man honom bara chansen är han kapabel att göra cirka 20 mål i seriespelet på en säsong. Jämte Priskin bör man spela med Jon Stead. Han är bättre än Couñago på alla sätt och vis. Får Stead förtroende kan han säkert se till att spela över förväntan, men jag tycker inte att man ska chansa. Visserligen har man inte mycket pengar att värva för, men här behövs det förstärkas.

Transfertips:
För det första ska man veta att Couñago sitter på ett utgående kontrakt som man inte bör förlänga. Tyvärr blir det svårt att sälja honom under första transferfönstret då han är skadad. Man får helt enkelt ha kvar honom som backup under första säsongen. Stead bör behållas åtminstone första säsongen om man inte vill värva flera anfallare. Det finns flera bra alternativ på förstärkningar när det gäller just anfallare. Vill man lägga ut en stor del av transferbudgeten bör man satsa på den före detta Wigan-spelaren Amr Zaki. Trots att priset är ganska högt för en klubb som Ipswich är han oerhört prisvärd. Känner man att man hellre satsar på att ta in en spelare på fri transfer så finns det två heta alternativ i Mark Viduka och Ebi Smolarek. Smolarek är en riktigt bra värvning och han kan vara skillnaden på spel Premier League eller Championship mot slutet av säsongen. Jag tycker även man ska fundera på att låna James Vaughan från Everton. Han är snabb och en bra målskytt. Tillsammans med Zaki eller Priskin kan han göra underverk.

Postad bild
Tamás Priskin med fokus på bollen.

Taktik & Analys

Taktik
Med en sådan bra bredd som Ipswich faktiskt har i truppen finns det många valmöjligheter när det kommer till taktiken. Man kan välja att spela med en vanlig 4-4-2 uppställning, antingen med ett "rakt" mittfält eller ett mer centrerat "diamantmittfält", eller kan man med den lite ovanligare trebackslinjen. Vad man väljer beror helt och hållet på hur man föredrar att spela och jag tror att det är möjligt att uträtta stordåd med klubben om man bara hittar det spelsättet som känns rätt. Jag har spelat både med 4-4-2 där yttermittfältarna hade lite högre utgångsposition och med ett centrerat diamantformat mittfält och lyckats få båda spelsätten att fungera i olika situationer.

Fördelen med truppen är att många spelare kan spela på olika positioner. På så sätt kan man förändra taktiken lite mer efter eget tycke utan att behöva värva för många spelare. Det gäller att hitta en bra utgångstaktik och sedan förändra den efter förutsättningarna inför varje match för att inte bli "sönderläst". Jag uppfattade det som att motståndarna läste min taktik efter ungefär en säsong och fick då byta för att komma ur den formsvacka som vi hamnat i. Fler taktiska råd kommer jag inte ge, utan ni får helt enkelt experimentera lite för att hitta en taktik som passar.

Startelva:

Wright
Rosenior - Balkenstein - Bruce - Delaney
Edwards - Leadbitter - Garvan - Martin
Priskin - Stead

Analys
Efter att ha läst mina tankar om spelartruppen och taktiken undrar ni nu kanske varför man ska spela med just Ipswich. Har ni inte fastnat för laget än lär det inte bli lätt att övertala er, men jag ska ge det ett försök. För det första har man en väldigt spännande spelartrupp till förfogande, få lag i Championship har lika stor konkurrens i sina trupper. Med rätt lån och värvningar kan man utan tvekan vara med och slåss om uppflyttning redan första säsongen, jag vet att det går eftersom jag har gjort det själv. Även om man misslyckas första säsongen så har man minst lika bra förutsättningar till andra säsongen, man har då också satt en personlig prägel på spelartruppen och uppflyttning bör vara något att sträva efter. Utmaningen kommer först när man väl lyckas gå upp. Med anledning av att ekonomin inte är den bästa kommer man inte få överdrivet mycket pengar att köpa spelare för och det gäller då att värva smart (givetvis är det en fördel om man har värvat långsiktigt innan). Att rusta laget för spel i Premier League är en svår utmaning, men det finns så många bra spelare i laget från början så att det inte ska vara omöjligt. Nyckeln ligger i att få ihop en stabil backlinje och ett anfallspar som kan producera även på högre nivå.

Förhoppningsvis har ni nu förstått att det är Ipswich ni ska ta över när ni startar er nästa save. Skulle det vara så att ni inte känner för det hoppas jag att guiden ändå har varit till nytta, eller åtminstone att den var bra nog att lägga ner tid på för att läsa. Lycka till med ert FM-spelande!
Version:
Land: England
Liga:
Jan 09 2010 18:42 PM
Mycket bra guide!

Playg
Jan 09 2010 20:41 PM
Grym guide, du ahr till och med screens på alla spelare, 5/5

iglicar
Jan 09 2010 21:06 PM
Grym guide! Btw vilket skin använder du?

andasw
Jan 09 2010 21:12 PM
Instämmer med grabbarna ovan. Vill också veta vilket skin du använder. : )Edit: Tror jag hittade skinet: http://www.fm–base.c...do=file&id=1189 :)

Bonecrusher
Jan 09 2010 21:30 PM
Tackar. Jag använder skinet som andasw länkade till.

hedasjr
Jan 09 2010 23:42 PM
Man kan sälja Edwards för en bra slant(ca 30 mkr fick jag för han), Walters håller lätt och producerar ganska mycket mål på inlägg från vänster, även på egna turer. Det går också att sälja antingen McAuley eller Bruce (För många härliga kronor) och sen värva Sol Campbell

tommyB
Jan 10 2010 16:36 PM
Londonklubben Everton??
Everton är från Liverpool, bara en notis

Bonecrusher
Jan 10 2010 20:33 PM
Givetvis är de från Liverpool. Var sent när jag skrev just den biten av guiden, var nog lite väl fokuserad på hans tid i Arsenal ;) Bra att du påpekade det, rätt ska vara rätt.

skottet
Jan 10 2010 22:54 PM
Helt sjukt bra Guide. Detta är Guiden alla ska utgå ifrån, Finns ingen bättre på detta forum kan jag säga!10/5 !!!!!!

wrytter
Jan 11 2010 22:10 PM
Måster verkligen berömma din lagguide, en riktig toppen läsning! skönt att se att det finns lagguider av denna kaliber att läsa då och då! enda nackdelen är väl att den handlar om ipswich, inte för att jag inte gillar laget, tvärt om. Dock är det surt att ta jobbet av Roy Keane och göra han arbetslös, den stackaren brukar ju ha svårt att hitta nya jobb här på FM ;) Men somsagt, på ren svenska, en förjävla bra guide, fortsätt på detta sätt! :)

Simon77
Jan 12 2010 18:02 PM
ruskigt bra guide !

Ockeh
Jan 19 2010 01:24 AM
riktigt bra guide trevlig att läsa.

Helge.
Mar 08 2010 22:27 PM
Inspirerad av guiden, startar nu en save med Ipswich!