Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

[FM15-SR] Konsten att utveckla Gibraltar

Gibraltar
127 svar till detta ämne

#1   Danielino

  Truppspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPip
 • 427 Inlägg:
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 22 December 2014 - 19:38 PM

Postad bild


Året är 2014 och Gibraltar, med endast 30000 invånare, står inför en stor utmaning. Landet är relativt nyblivna medlemmar i UEFA och även om man inte är ett medlemsland i FIFA så har man numera rätt att delta i Europamästerskapet i fotboll, till skillnad mot Världsmästerskapet. Som nyblivet fotbollslandslag och en nationsstorlek i sin klass är det dock ett oändligt steg till EM. Men vi ska göra ett försök, ett försök att göra det omöjliga möjligt.

Hur ska man då lyckas med detta uppdrag? Att utveckla en liten nation till ett fotbollsmecka. För det är det som krävs. Ska man höja standarden på fotbollen i Gibraltar lär man se till att landet och dess befolkning äter, sover och andas fotboll. Dit finns det bara en väg, nämligen att skapa en attraktiv fotbollsliga i landet, med lag som kan hävda sig ute i Europaspelet.

Vi ska ta över den, även i verkligheten, nybildade klubben FC Angels som huserar i Gibraltars andraliga. Denna klubb ska vi försöka göra till ett flaggskepp för gibraltisk fotboll. Vi ska göra den till landets ledande klubb som förhoppningsvis ska visa vägen ut i Europa. Väl ute i Europa ska vi försöka tjäna pengar och utveckla faciliteter och höja det allmänna intresset. Vi ska få upp publiksnittet och försöka göra Gibraltar till en ny fotbollsnation.

Rapporteringen kommer ske säsongsvis och fokus kommer inte ligga på detaljer såsom presentation av spelartruppen med mera. Det kommer istället snarare vara fokus på utvecklingen av klubbens och nationens sportsliga resultat. Likväl som en inblick i ekonomin, ryktet, diverse europeiska rankingar med mera.

Vi ska givetvis hålla utkik efter inhemska talanger men fokus kommer ligga på att få så bra spelare som möjligt till Gibraltar. När sedan klubben, nationen och intresset har vuxit ska vi se om standarden per automatik höjs i landslaget. Kan man utvecklas till ett landslag som tar poäng i EM-kvalet? Kan man kvala sig in? Eller kommer man för alltid att bli en slagpåse?

Vägen dit är lång, mycket lång, men ni är välkomna med på resan om ni önskar!


#2   trashbag

  Sportchef

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5379 Inlägg:

Postad 22 December 2014 - 19:42 PM

Dina rapporter brukar vara MYCKET bra så detta vill man ju följa med på från start!

#3   tymner

  Junior

 • Medlem
 • Pip
 • 12 Inlägg:

Postad 22 December 2014 - 19:46 PM

Spännande! Följer.

#4 Gäst_weiner_*

 • Guests

Postad 22 December 2014 - 20:02 PM

Snyggt! Hoppas det blir ett frekvent uppdaterande såhär i juletider. Hatar rapporter som går på halvfart och man får ett inlägg var tredje dag.

Känn ingen press.

#5   Danielino

  Truppspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPip
 • 427 Inlägg:
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 22 December 2014 - 20:31 PM

Postad bild


Vad är det då vi har gett oss in på? Vi har tagit över FC Angels, bildad 2014, och för närvarande spelandes i andraligan i Gibraltar. Således kan man minst sagt säga att vi börjar så mycket från grunden man kan göra.

Efter detta inlägg kommer vi säsongsvis gå igenom de mest intressanta aspekterna angående klubben, landslaget och nationen. Det är möjligt att rapporteringen kommer förändras med tiden för att anpassa sig till utvecklingen. Det som är intressant de första fem säsongerna kanske inte är lika intressant efter tjugo säsonger, men det tar vi då.

FC Angels har nu amatör-status och således inga avlönade spelare. Istället har man amatörer vilket kan öppna för stora förändringar, såväl med nyförvärv som spelarförluster då klubbar kan erbjuda "kontrakt" till höger och vänster. Det handlar om att få upp sitt rykte så man kan locka de lite bättre spelarna till sin klubb.

Första steget blir givetvis att så snabbt som möjligt ta sig upp i högstaligan för att sedan etablera sig i toppen där. Därefter kan man hoppas på att klubben blir halvprofessionell samt senare även professionell för att kunna erbjuda heltidskontrakt. Först då kan man börja plocka in utländska spelare som höjer nivån rejält.

Inför första säsongen har vi lyckas krydda den ursprungliga truppen med flertalet nyförvärv, där samtliga har plockats in som free agents. Den mest intressanta spelaren hittar vi förmodligen i den unga anfallaren Jason Lee Olivera som borde kunna bli en framtida landslagsman i Gibraltar.

Klubben spelar precis som alla andra klubbar i landet sina matcher på Victoria Stadium, som tar 5000 åskådare och som nästan alltid är upptagen av matchspel. Vidare har klubben dålig träningsanläggning, grundläggande ungdomsanläggning och en begränsad ungdomsakademi. Rent ekonomiskt har man från start hela 190€ att förfoga över. Nu kör vi!

Postad bild#6 Gäst_weiner_*

 • Guests

Postad 22 December 2014 - 21:15 PM

Bra! Kör nu!

#7   Danielino

  Truppspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPip
 • 427 Inlägg:
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 22 December 2014 - 21:46 PM

Postad bild


Summering av den 1:a säsongen, 2014/2015:
Så har då vi gått igenom den första säsongen där FC Angels huserade i Gibraltars andraliga. Även om det var klubbens första säsong någonsin så var man på förhand en av favoriterna till avancemang. Med några nyförvärv så kan man väl även säga att man minst sagt infriade förväntningarna. Laget slutade på en ohotad förstaplats i tabellen, hela sexton poäng före tvåan Olympique.

Under säsongen förlorade man endast en match, 1-2 borta mot Red Imps. Den interna skytteligan vanns utav den rutinerade anfallaren Jarrett Aguilera som mäktade med 17 mål. Lagets bästa snittbetyg gavs dock till yttermittfältaren Daylian Victor med 7,51, bägge med landslagsmeriter för Gibraltar. Mer ingående spelarstatistik än så känns inte befogat nu i början.

Bortsett från uppflyttningen så var kanske svenske Klas Olofsson, en av årets ungdomskandidater, årets stora glädjeämne. Olofsson tog direkt en ordinarie plats i laget och ser mycket lovande ut. Redan väldigt fina stats på grabben om man jämför med övriga spelare i den här nationen. Frågan är om vi lyckas behålla denna juvel?

På läktaren hade vi 223 åskådare i snitt, vilket var bland de sämsta i ligan. Detta är dock kanske inte så konstigt då man är en helt nystartad klubb. Bäst i andradivision hade Gibraltar United med dryga femhundra åskådare per match. Ekonomiskt sett hände inget spektakulärt, men positivt hur som helst att vi slutade på gröna siffror. Man kan väl sammanfatta att det helt enkelt finns väldigt få utgifter för tillfället i denna klubb, vi siktar dock på att höja omsättningen i framtiden.

Tabellplacering: 1:a i Gibraltars Division 2
Publiksnitt i ligan: 223 åskådare (25 sålda säsongskort)
Ekonomi: 14950 € (+14760 € sen ifjol)

#8   gurkburk

  Manager

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 4095 Inlägg:
 • Ort:Jönköping
 • Yrke:Student
 • Favoritlag:Liverpool FC

Postad 22 December 2014 - 22:34 PM

Ahaaaaaaaa, julklapp till oss läsare.

Höga krav på denna och hoppas på en lika bra rapport som den med San Marino :D

#9   platini

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 101 Inlägg:
 • Yrke:Underhållsingenjör
 • Favoritlag:AS Roma, Liverpool

Postad 23 December 2014 - 13:25 PM

Oj oj oj så spännande! :)

#10   Deadwood

  F.d. Admin

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 10225 Inlägg:

Postad 23 December 2014 - 18:28 PM

Följer denna

#11   Danielino

  Truppspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPip
 • 427 Inlägg:
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 23 December 2014 - 18:44 PM

Postad bild


Summering av den 2:a säsongen, 2015/2016:
Det kändes riktigt bra att gå upp till högstaligan under den första säsongen för det var ju härifrån vi skulle ta oss vidare ut i Europa och börja öka klubbens ekonomiska vinster i och med framtida EL och CL-kval. Inledningsvis under säsongen kom styrelsen snabbt med beskedet att vi skulle bli en halvprofessionell klubb, vilket numera ger oss möjligheten att bedriva träning på halvtid.


När säsongen sedan startade på allvar var frågan vilken klass vårt mästarlag från andraligan egentligen höll. Med tanke på att vi nästintill krossade motståndet ifjol så hade vi trots allt ganska höga förhoppningar. Dessutom var vi inför säsongen tippade att hålla till inom topp fem.

Man får väl även lov att säga att detta var en ganska bra förutsägelse. För när säsongen summerades hamnade vi till slut på en imponerande andraplats i ligan. Vi hade fem poängs marginal upp till ettan Lincoln, som tog sin trettonde raka ligaseger. Frågan är hur länge det dröjer innan vi kan sätta stopp för den sviten?

När det sedan gäller det intressanta, alltså platserna ut till Europa, så går ettan till CL-kval medan vinnaren av cupen går till EL-kval. Men då just Lincoln, inte precis överraskande, även vann cupen gick EL-kvalet glädjande nog till ligatvåan. Således är vi redan kvalificerade till Europaspel nästa år. Mycket bra för vår klubbs utveckling.

Angående spelarkritik var det en "one man show" denna säsong då Daylian Victor gjorde flest mål (8), flesta assist (7) samt hade bäst snittbetyg (7,61). Detta enbart i ligan räknat. Jämför man Victor med ifjol ser ni på hans screen att han höjt tre av sina attribut ett steg. Detta är markerat med gulgröna streck. För er som undrar hur det går för vår svensk så kan vi rapportera att Klas Olofsson slutade på 6,82 i snittbetyg och hade höjt sig på fem attribut. Som ni kan se har han även fått debutera i det svenska U21-landslaget.

Precis som ifjol fick vi en ungdomskandidat som minst sagt var utmärkande. Vi måste haft en himla flyt när den italienska mittbacken Andrea Carmando kom till oss. Han är utan tvekan alldeles för bra för denna nivå och frågan är hur det kommer sluta med honom. Kommer han lämna gratis, kommer vi kunna sälja honom eller kommer han nöja sig med att spela fotboll i Gibraltars liga?

Efter avancemanget under fjolåret så var det endast nya två tappra själar som investerade i säsongskort gentemot året innan. Mer glädjande var att publiksnittet fick sig ett rejält lyft då vi gick från 223 åskådare i snitt till hela 641 stycken denna säsong. Gör man dock en snabb bedömningen av fansen på läktarna så är verkar merparten av besökarna vara supportrar till våra motståndare men vi hade som sagt med all säkerhet åtminstone två nya supportrar att glädjas över.
Ekonomisk sett var vinsten ungefär densamma som under första säsongen. Efter nästa säsong ska det dock ligga på ännu mera plus med tanke på det kommande EL-kvalet.

Tabellplacering: 2:a i Gibraltars Premier League
Publiksnitt i ligan: 641 åskådare (27 sålda säsongskort)
Ekonomi: 39971 € (+20021 € sen ifjol)


#12   Deadwood

  F.d. Admin

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 10225 Inlägg:

Postad 23 December 2014 - 19:05 PM

Debuterade han i U21 landslaget? Han ser inte så vass ut ;-)

Sjukt ju

#13   Danielino

  Truppspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPip
 • 427 Inlägg:
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 23 December 2014 - 19:18 PM

Visa inläggDeadwood skrev:

Debuterade han i U21 landslaget? Han ser inte så vass ut ;-) Sjukt ju

Aaa han gjorde två matcher i U21-landslaget, rätt skumt men men :-D
1:a och 2:a i Årets Saverapport 2011 - Förstapriset gick till [FM12-SR] Solo calciatori sammarinesi

#14   raca14

  Lagkapten

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1314 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Yrke:Tränare
 • Favoritlag:Arlövs BI, Arsenal FC, Parma Calcio
 • Tränar:Fotboll

Postad 24 December 2014 - 01:27 AM

Visa inläggDanielino skrev:

Aaa han gjorde två matcher i U21-landslaget, rätt skumt men men :-D

Utlandsproffs ju!! :P

#15 Gäst_tsigalko86_*

 • Guests

Postad 24 December 2014 - 06:23 AM

Visa inläggDeadwood skrev:

Debuterade han i U21 landslaget? Han ser inte så vass ut ;-)

Sjukt ju

Antagligen inga laddade länder förutom Gibraltar? Blir samma för mina balkanlirare i Ölme och Nordvärmland ;)

#16   Danielino

  Truppspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPip
 • 427 Inlägg:
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 25 December 2014 - 13:19 PM

Postad bild


Summering av den 3:e säsongen, 2016/2017:
Ny säsong och den första med Europaspel efter andraplatsen i ligan ifjol. Detta gav oss en plats i Europa Leagues 1:a kvalomgång och då just äventyret ute i Europa känns som de mest spännande kommer vi inleda varje inlägg med just detta. Vi blev lottade mot skottländska St.Johnstone, en förstås på papperet ganska tuff motståndare.


Vi stod dock för en mycket stark insats där vi lyckades vinna med 3-2 hemma efter två sena mål av vår inhemska stjärna Jason Lee Olivera. Således fick vi ett tämligen bra utgångsläge men på bortaplan i Skottland hade vi inte en chans och i ärlighetens namn borde segersiffrorna vart större. Bland annat skrev sig skotten på mål till 13-1 i hemmalagets favör. Det blev förlust med 1-3 och totalt alltså 4-5 vilket vi trots allt borde vara ganska nöjda med, vi visar åtminstone att vi inte var några slagpåsar direkt.

Europa League 1:a kvalomgången:
Postad bild St.Johnstone 4-5 (3-2 hemma, 1-3 borta)

I den inhemska ligan så sprack äntligen Lincolns långa svit av mästerskapssegrar. Men det var tyvärr inte vi i FC Angels som satte stopp för dem utan Lynx som var ligatrea ifjol. Vi hamnade dock återigen på andraplats men denna gång hade vi inte lika tur med cupspelet. Den vann nämligen St.Joseph och därmed missade vi Europaspel till kommande säsong.

Redan nämnda Jason Lee Olivera var tämligen överlägsen denna säsong med 14 mål i ligan och ett snittbetyg på 7,50. Annars har vi mest att fundera runt italienaren Andrea Carmando som ni kan se på hans screen, är jagad av flera italienska klubbar. Han vill ej skriva på nytt kontrakt så frågan är om vi inte ska försöka sälja honom medan vi kan.

Ekonomin fick ett större tillskott tack vare de 100 000 € vi fick av EL-kvalet. Annars var det roligaste med den här säsongen att vi gick om San Marinos liga och därmed har vi lämnat jumboplasten bland Europas ligor. Nu är den gilbraltiska ligan på 53:e plats av 54.

Tabellplacering: 2:a i Gibraltars Premier League
Publiksnitt i ligan: 662 åskådare (27 sålda säsongskort)
Ekonomi: 160 646 € (+120 675 € sen ifjol)
Europeiska koefficienttabellen: Postad bild ligger 53:a av totalt 54 ligor (+1 sen fjol)


#17   Danielino

  Truppspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPip
 • 427 Inlägg:
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 27 December 2014 - 15:13 PM

Postad bild


Summering av den 4:e säsongen, 2017/2018:
Äntligen så lyckades vi vinna Gibraltars Premier League. Detta efter en stark säsong där det avgjordes ganska tidigt under vårkanten. Ligatvåan Lincoln mäktade aldrig med att utmana oss på allvar utan ligasegern blev vår med hela åtta poängs marginal. Dessutom så vann vi den inhemska "Klippcupen" som anses vara landets främsta cup. Tack vare detta höjdes lagets rykte till ett av de främsta i Gibraltar.

Vi blev även kvalificerade till CL-kvalets första omgång vilket givetvis var det allra viktigaste. Man kan säga att det är en ny epok som börjar i denna rapport. Vi tog oss upp i högstaligan, vi vann ligatiteln och nu ska vi även börja bekänna färg ute i Europa. Det är där vi kan börja tjäna pengar och höja statusen på vår liga.

Som jag nämnde i fjolårets summering var många klubbar ute efter vår italienska regen. Vi kände sedan att när Torino kommer med ett framförhandlat bud på hela 1,3 miljoner € fanns det inga möjligheter att tacka nej. Således såldes vår italienska juvel och pengarna vi fick ska användas till att utveckla klubben. Vi frågade styrelsen om de hade tänkt över tanken att bli proffsklubb, men till min stora besvikelse verkar de ännu inte ha några som helst tankar på det. Vi får köra på och se om spelet och prispengarna ute i Europa kan få dem på andra tankar.

Postad bild

Tabellplacering: 1:a i Gibraltars Premier League
Publiksnitt i ligan: 634 åskådare (27 sålda säsongskort)
Ekonomi: 1 394 393 € (+1 233 747 € sen ifjol)
Europeiska koefficienttabellen: Postad bild ligger 53:a av totalt 54 ligor (samma som fjol)

#18   saarela

  Startspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPipPip
 • 696 Inlägg:
 • Ort:Eskilstuna
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 27 December 2014 - 19:04 PM

Härligt med den summan in på försäljningen!
Denna rapport är sjukt intressant att följa!

C'è solo un Capitano!


#19   Deadwood

  F.d. Admin

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 10225 Inlägg:

Postad 29 December 2014 - 10:22 AM

Har Carmando dubbla medborgarskap? Isf håller vi tummarna!

#20   Danielino

  Truppspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPip
 • 427 Inlägg:
 • Favoritlag:AS Roma

Postad 29 December 2014 - 12:10 PM

Visa inläggDeadwood skrev:

Har Carmando dubbla medborgarskap? Isf håller vi tummarna!

Han har ju det, och även vår svenska regen, så vi får hålla tummarna som sagt. Vet ej om de bli "skrämda" av att spela i ett så pass dåligt landslag men det får framtiden utvisa! :-D

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar