Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Nybörjartips - Sambandet mellan taktik & träning [Del 2]

1 svar till detta ämne

#1   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7860 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 13 November 2018 - 17:32 PM

Postad bild

Nybörjartips - Sambandet mellan taktik och träning [Del 2]


Introduktion
Vi har nu kommit så långt att det är dags att börja kika in på träningsdelen på Football Manager. Likt taktikdelen har träningsdelen fått sig en rejäl boost och man har verkligen lagt ner energi på att öka realismen. I del två av projektet “Nybörjartips” har jag därför valt att gå igenom bryggan mellan taktik och träning för att förstå samarbetet och varför man bör lägga vikt vid båda delarna.

Som bekant kan din assisterande tränare ta hand om väldigt mycket och mig veterligen tenderar de flesta av oss att just låta vår assisterande tränare ta hand om träningsdelen, något som kan vara skillnad mellan en framtida världsstjärna och en medioker allsvensk spelare. Med det sagt så vill jag introducera, uppmuntra och ge er en inblick i ett av de absolut viktigaste delarna av Football Manager 2019 när det kommer till spelarutveckling; träningsdelen.

Helhetsbild
Om vi backar bandet lite så har du kommit underfund med vilken taktik och formation du vill använda dig utav, exempelvis en klassisk 4-4-2 med den taktiska stilen “kantspel”. Beroende på vad för filosofi rent taktiskt klubben och spelarna har spelat förut så är kännedomen olika. Ju mer van en spelare är vid formationen, desto mer taktisk kännedom har en spelare. Skulle de inte ha särskilt bra kännedom är de viktigaste delarna att spela match och träna utefter formationen men även den taktiska stilen, vilket du finner under “Träning” -> “Schema”.

När ni då väljer att skapa ett nytt schema kommer det upp möjligheten att träna efter ditt taktiska val, vilket ökar sannolikheten för att spelarna snabbare lär sig formationen och taktiken, tillsammans med att spela matcher. Du som manager vill såklart att spelarna ska vara så väl förberedda inför säsongspremiären och säsongen i sin helhet som möjligt och därför är det viktigt att spelarna får lära sig taktiken så fort som möjligt när du kommer till en ny klubb alternativt helt ändrar formation i en nuvarande klubb.

Attributsträning
Därefter behöver du planera ihop hur träningen ska formas, men det kommer jag att gå in närmare på i nästa del. Det du nu behöver göra är att finna kopplingen mellan träning och taktik; vilka attribut är de vitala för min taktiska formation? Behöver du snabba yttrar, passningsskickliga mittfältare, nickstarka mittbackar, något annat? Spelar du en taktik baserad på tiki taka kanske attributen “Passningar” och “Spel utan boll” viktiga för att passa bra och vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Återigen är det bra att gå in och jämföra vad för attribut dina spelare har kontra varandra men även i jämförelse med motståndarna för att få en inblick i vad för taktik du kan använda dig av bäst men även vad dina spelare behöver träna upp för att bättre klara av motståndarna. Den individuella träningen är därför den stora länken/bryggan mellan träning och taktik. Du själv styr vilka attribut spelarna ska träna upp så att de passar bättre in i den taktik du utformat.

Avslutningsvis
Jag har tagit med det mesta gällande bryggan mellan träning och taktik så det finns egentligen inte så mycket mer att säga just nu. Men för att få till en så optimal taktik som möjligt så behöver du spelare som passar in och har både kunskapen men även kompetensen för att utföra utgifterna. Därav behöver specifika attribut tränas extra på för att på så sätt förhöja kvaliteten på vad spelarna gör på planen under match.

Ha även i åtanke att en spelare som har en naturlig position som vänsterback kanske bättre lämpar sig som en yttermittfältare till din tilltänkta taktik. Bara för att en spelare har en viss naturlig position och har en grön färg i cirkeln betyder naturligtvis inte att det är just den positionen vederbörande spelare ska spela på. Du kanske har en bättre användning av honom högre upp i banan, längre ner i banan eller kanske mer centralt. Därför kan det vara en idé att positionsträna spelarna också för att de ska få en snabbare förståelse för den position du vill spela dem på.

Tips från coachen
Tips 1: Hitta de tre. fyra viktigaste attributen för varje position och jämför med det generella genomsnittet i ligan. Därefter kan du enklare välja vilken av de vitala attributen din spelare ska fokusera på att träna upp. De kanske redan är lika bra, om inte bättre än genomsnittet, och då kan det vara en idé att ha ett visst attribut som ska vara i framkanten och ha högt poäng i.

Tips 2: Din assisterande kommer att jobba utefter en mer generell modell när du låter denne ha hand om träningen. Han går förvisso utefter vad för formation och taktisk stil du har valt men just det här specifika är något du själv bör lägga stor vikt vid, just för att få till det där lilla extra i utvecklingen. Så har du varken tid, ork eller lust att ta hand om hela träningen så gör åtminstone ett krafttag gällande den individuella träningen.

Tips 3: Ju bättre taktisk kännedom en spelare har angående din taktik, desto mer kan han fokusera på allt annat och därmed bättre lämpa sig för både sin position men även lagspelet. Lägg därför stor vikt när du kommer till ett nytt lag att låta spelarna lära sig taktiken så fort som möjligt så långt det går innan du börjar träna på det mer individuella. Tänk på att spelarutveckling är ett långsiktigt projekt och att lära sig taktiken bör ses som ett kortsiktigt projekt.

#2   Yayakolo

  Klubbdirektör

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5950 Inlägg:
 • Yrke:Student
 • Tränar:Fotboll

Postad 13 November 2018 - 17:36 PM

Sjukt värdefullt detta!

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar