Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

NT: Jürgen Klopp's Gegenpress i Liverpool

33 svar till detta ämne

#1   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7855 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 13 March 2019 - 00:16 AM

Postad bild


Inledning
Efter ca tre månader har vi äntligen slutfört vårt projekt och även om det tog betydligt längre tid av olika anledningar så har vi nu en produkt som vi vill dela med oss av till alla er FM-spelare där ute. Om ni har läst rubriken så är det en illa dold hemlighet vilken filosofi vi har utgått efter men för den som ändå lyckats missa så har vi valt att efterlikna Jürgen Klopp’s Gegenpress i Liverpool utifrån hur FM 19-mekaniken fungerar. Med det sagt så har det varit omöjligt att få den fungera som irl, men de förutsättningar vi har haft så är vi i slutändan väldigt nöjda med slutprodukten, taktiken.

För att börja någonstans så gick vi igenom en hel del statistik, för att ta reda på hur mycket mål som görs, hur mycket mål som släpps in, vilka som gör målen, vilka som spelar fram till målen, hur stort bollinnehavet har varit, skapade målchanser, skott på mål samt skott utanför mål. Vi räknade ut ett snitt på alltsammans för att ha en grund att gå på. Det stod ganska så snabbt klart att det var den offensiva trion som exempelvis stod för de flesta poängen vilket var väntat.

Därefter började vi spåna på hur spelarna rör sig och därigenom vilken typ av roll samtliga spelarna skulle ha. Där fanns en del självklarheter men även en del oklarheter och det var just här som vi hade en hel del jobb där vi vid flertalet tillfällen fick ta ett par steg bakåt för att slutändan ta flera steg framåt. Det var stundtals frustrerande men resultatet vi nu har nått gör att vi känner att det verkligen var värt tiden vi la ner. Utöver det så har vi alla involverade lärt oss otroligt mycket på vägen också, dels genom att vi delade med oss information till varandra men även när vi testade oss fram för vad som fungerade respektive inte fungerade.

Taktiken
Vi valde till slut att köra en 4-3-3 eller 4-1-4-1 formation beroende på hur man ser på det. Den är i synnerhet utarbetad efter föregående säsongen men även från nuvarande där vi har fått se en del skillnader. Här nedan kommer ni att få ta del av varje position och under “spoiler” kommer ni att få läsa en beskrivning om varje roll vilket är taget rätt av från själva FM med anledning av att ni ska få en bild över hur det fungerar.

Postad bild


Alisson Becker :: Målvakt (Libero) - Understöd
PI: -
Spoiler

Virgil van Dijk :: Spelskicklig Försvarare - Stoppa
PI: -
Spoiler

Joe Gomez/Dejan Lovren :: Mittback - Försvara
PI: -
Spoiler

Kommentar: Som ni ser så är rollen specialanpassad för Virgil van Dijk medan Gomez och Lovren får kampera om platsen bredvid som är mer neutral. Bär dock med er att det kan komma att krävas en ny mittback som har bättre attribut i fart och acceleration för att orka med långbollar som emellanåt slås över backlinjen, alternativt försöka använda sig av en mer understödjande uppgift. Men med tanke på att målvakten agerar mer offensivt utanför straffområdet så kan det jämna ut sig förutsatt att det inte är alltför stora ytor däremellan.

Andrew Robertson :: Komplett Offensiv Ytterback - Understöd
PI: Inlägg mot mitten
Spoiler

Trent Alexander-Arnold :: Ytterback - Understöd
PI: Inlägg mot mitten, Behåll bredd
Spoiler

Kommentar: Som ni kanske kan läsa av i beskrivningarna så kommer Robertson att var mer rak i sina löpningar och direkt trycka uppåt i banan medan Alexander-Arnold kommer att behålla bredden och inte vara lika benägen att gå hela vägen upp i banan. Ett problem här kan vara att uthålligheten inte riktigt räcker till och antingen försvars- eller anfallsuppgifterna blir lidande av det, om inte båda.

Postad bild


Jordan Henderson :: Halvback - Försvara
PI: -
Spoiler

James Milner :: Löpstark Mittfältare - Understöd
PI: -
Spoiler

Naby Keïta :: Mezzala - Understöd
PI: -
Spoiler

Kommentar: Här har vi försökt att hitta en balans mellan de tre spelarna men även utåt gentemot försvar och anfall och slutligen hur spelarna rör sig. Halvbacken blir som en länk mellan mittfält och försvar vilket är superviktigt när ytterbackarna rör sig uppåt banan. Mezzala och LM rör sig gärna offensivt dessutom men håller sig ändå så pass centralt och statiskt att vid bolltapp så är de tillbaka till sina positioner igen. Kan dock blir lite för tjockt i mitten emellanåt vilket gör att kantspel kan vara förödande, speciellt när ytterbackarna är långt upp i banan.

Postad bild


Sadio Mané :: Innerforward - Understöd (Kan även testas med Anfall)
PI: -
Spoiler

Roberto Firmino :: Djupt Liggande Forward - Understöd
PI: -
Spoiler

Mohamed Salah :: Innerforward - Anfall (Kan även testas som Ramdeuter)
PI: -
Spoiler


Postad bild


Mentalitet: Balanserad
Anledningen till varför vi har använt oss av en balanserad mentalitet är för att det finns andra aspekter i taktiken som gör jobbet istället. Det fungerar att använda sig av “kontrollera” vid tillfällen när man möter sämre lag och här får man själv avgöra när det är läge att göra den förändringen. Annars rekommenderas en balanserad mentalitet.

Med Boll :: BILD
I ett tidigare skede var det rätt så fyllt här då vi hade en massa idéer om hur Liverpool skulle agera när man hade boll, men vi kom rätt så snabbt fram till att det inte riktigt fungerade lika bra i praktiken. Istället fokuserade vi mer på att hålla en smalare bredd för att ytterbackarna skulle komma runt bättre samtidigt som yttermittfältarna är något längre in i planen och redo att göra sina instick. Vi ville dessutom bygga spelet bakifrån med Virgil van Dijk vid rodret som fördelar bollarna samt kortare passningar och högre tempo. Slutligen låga inlägg då våra offensiva spelare är bättre med fötterna än med huvudet.

Omställningar :: HEMMA - BORTA
Här är det inte så mycket gjort heller men här gäller det att hålla koll på en förändring som vi rekommenderar. Gegenpress innebär återerövringspress vilket hela tiden har varit ett naturligt val i taktiken. Går vi vidare till “när bollen har erövrats” så vill vi på hemmaplan spela “kontringsspel” medan vi vill “hålla formationen” på bortaplan för att spelarna inte ska gå bort sig fullständigt. Avslutningsvis ska målvakten fördela bollarna till mittbackarna.

Utan Boll :: BILD
Högre presslinje och högre försvarslinje räcker gott och väl. Högre än det så börjar man tappa framåt slutet av matchen men även under en längre period. Ha även i åtanke att det är ett extremt ivrigt presspel så spelarna behöver ha en bra kondition och uthållighet. Vi har även valt att köra en tätare markering då vi tenderar att släppa igenom en hel del långbollar annars. Sätter vi in en tackling direkt så har vi dem under kontroll.

Postad bild Postad bild

HEMMA respektive BORTA


Rörelsemönster - Med Boll
För att ni ska förstå lite mer hur vi vill att spelarna ska röra sig och hur de gör det med den här taktiken så kommer jag att rita lite pilar på en bild jag har tagit av startelvan så att ni kan bilda er en uppfattning och få en förståelse för hur vi tänker med hela den här taktiken. Det finns naturligtvis fler tillvägagångssätt men detta är en av de stora anfallsidéerna som finns med den här taktiken.


Postad bild


Om vi börjar bakifrån så kommer Virgil van Dijk att potentiellt röra sig uppåt med eller utan boll samtidigt som Joe Gomez håller sig kvar i försvaret. Samtidigt rör sig såväl Robertson som Alexander-Arnold uppåt i banan och sett till pilarna så kommer Robertson att gå ännu högre upp i banan än vad Alexander-Arnold kommer med undantag för undantag helt enkelt. I och med att de rör sig så pass högt upp, antingen en eller båda, tillsammans med Virgil van Dijks potentiella flyktande, så kommer Jordan Henderson att hålla sig kvar i den mån att varken försvaret eller offensiven blir lidande; han är alltså länken där emellan.

James Milner och Naby Keïta kommer både hålla sig statiskt och centralt men även röra sig utåt sidorna eller uppåt banan helt beroende på var boll, medspelare och motspelare är. När det vankas inlägg är de precis utanför straffområdet alternativt springer in i straffområdet på löpningar. Ännu högre upp i banan finner vi den offensiva trion. Mané kommer skära inåt banan i ett tidigare skede än vad Salah gör som mer direkt går mot mål. Med det sagt så kanske ni kommer ihåg statistiken ovan där Mané inte har varit lika benägen att göra poäng och här har ni svaret. Mané behöver vara länken mellan den absoluta offensiven och mittfältarna ifall laget skulle tappa bollen. Firmino kommer både ta steget ner men även rycka framåt beroende på var bollen är och hur hans medspelare rör sig. Salah ses som målskytten i laget och kommer, som bekant, att röra sig så fort och rakt mot mål som han bara kan, med eller utan boll.

Statistik
Vi går över till lite statistik. På 20 matcher så har vi vunnit 18, spelat oavgjort vid två tillfällen och inte förlorat en enda match i Premier League. De två oavgjorda matcherna har varit på bortaplan och i det stora hela så har taktiken fungerat fantastiskt bra. Att ha en välfungerande taktik är endast en av flera faktorer när det kommer till att nå framgång men med en bra taktik så är förutsättningarna goda. Med det sagt så har jag, under den här sejouren jag redovisar om, haft väldigt tur med skador, lyckats pricka rätt i såväl matchsnack som andra individuella samtal men även laguttagningar - som i sin tur har varit ganska så stående startelva, åtminstone i Premier League.

Postad bild


Som ni kan se så har de flesta av de nämnda spelarna spelat i stort sett samtliga matcher. Andrew Robertson och Roberto Firmino är tillsammans med ej nämnda Alisson Becker de tre som har spelat alla 20 matcher medan mittbacken Joe Gomez har spelat minst matcher då jag gav honom och Dejan Lovren en ärlig kamp i början av säsongen om vem som skulle vara förstavalet bredvid Virgil van Dijk. Annars så har resterande spelare missat en eller två matcher vilket har gjort att en del rotationsspelare har börjat visa lite missnöje. Men då jag från början bestämde mig för att spela enbart en halv säsong så var det för mig helt okej, annars brukar jag rotera en hel del.

Om vi tittar på vilka som har gjort målen så är det rätt så givet att det är de tre offensiva spelarna tillsammans med de två centrala mittfältarna som har skött det jobbet och det med bravur. Salah har gjort tolv mål tätt följt av Firmino som gjort elva stycken. James Milner har gjort tre straffmål men har tillsammans med Naby Keïta stått för en del otroligt vackra mål på skott utanför straffområdet. Med tanke på att Firmino faller ner för att ge Salah och Mané ytor så har han ändå gjort det riktigt bra ifrån sig när han väl har fått bollen. Mané är något mer laidback och kommer inte till lika bra lägen som Salah men har ändå gjort sju mål.

Går vi över till assist så kan vi även se här att det har fungerat precis som vi har önskat oss. Ytterbackarna Alexander-Arnold och Robertson har gjort nio respektive sju framspelningar och det genom fint serverade inlägg till den offensiva trion men även till Milner och Keïta bakom som kommer med fart. Vi kan även se att såväl Salah som Firmino har gjort en del framspelningar vilket tyder på att den offensiva trion hjälper varandra i fina rörelse- och passningsmönster. Även Mané och de centrala mittfältarna är med i speluppbyggnaderna från andra till tredje zon.

Något som jag har valt att inte ta med är passningsprocenten med korrekta pass. Med hela 95% lyckade passningar på 19 spelade matcher ligger halvbacken Jordan Henderson först i hela Premier League. På fjärde respektive tionde plats med 92% respektive 90% finner vi först Milner och därefter Naby Keïta vilket ger oss en hint om att de dels har gett effekt av att spela korta passningar men även att den balanserade mentaliteten har kunnat öppna upp för att de centrala mittfältarna kan agera lugnt trots det högre tempot och därigenom göra kloka val som resulterar i korrekta passningar till antingen en närstående spelare eller till ett farligt läge högre upp i banan.

Postad bild


Matcher :: Totalt
Spelade Matcher: 29 st
Vinster: 27 st
Oavgjorda: 2 st
Förluster: 0 st
Gjorda Mål: 76 st
Insläppta Mål: 10 st
Måldifferens: +66 st

Matcher :: Hemma - BILD
Spelade Matcher: 15 st
Vinster: 15 st
Oavgjorda: 0 st
Förluster: 0 st
Gjorda Mål: 46 st
Insläppta Mål: 3 st
Måldifferens: +43 st

Matcher :: Borta - BILD
Spelade Matcher: 14 st
Vinster: 12 st
Oavgjorda: 2 st
Förluster: 0 st
Gjorda Mål: 30 st
Insläppta Mål: 7 st
Måldifferens: +23 st

Som ni kan se så har vi gått igenom en halv säsong utan en enda förlust, spelat två oavgjorda och vunnit resterande vilket är 27 stycken. Dock så vann vi efter straffar, där vi för övrigt inte missade en enda straff, i kvartsfinalen i Carabao Cup med rotationslaguppställningen men vi räknar det som en vinst ändå. Vi har gjort bättre ifrån oss om man räknar gjorda mål och insläppta mål men även att vi gick rent hemma och spelade två oavgjorda borta. Men i ett annat perspektiv så spelade vi en otroligt beslutsam fotboll på bortaplan och trots att vi kanske inte var det bättre laget i vissa matcher så höll vi tätt bakåt och gjorde få men ack så viktiga mål framåt.

Slutord
Det är nu dags att ta farväl och även om jag inte kan garantera er det resultat som jag har uppnått eller ens för den delen att ni ska lyckas prestera med taktiken så är detta resultatet av vad vi i vår grupp har åstadkommit under de tre senaste månadernas efterforskningar, tester, väl valda svordomar och slutligen en hel del vinster efter att nästan ha gjort om en hel taktik. Jag talar för både mig själv men även för gruppen att vi har lärt oss otroligt mycket under den här tiden tillsammans och även om det stundtals var inaktivt från flera håll och avslutet tog längre tid än väntat så är vi allesammans nöjda med den här produkten.

Jag - Kakidaniel, vill rikta ett personligt tack till gruppmedlemmarna Kikko, Freaky11 och Jimi_Rose som alla har varit en del av den här taktiken. Utan er hade det här aldrig hänt och just att få ihop en grupp med likasinnade FM-vänner och skapa en taktik har varit en dröm som jag haft sedan jag verkligen började sätta mig in i taktik-delen av Football Manager på allvar. Tack!

Och till er andra, hoppas ni har funnit det intressant att läsa den här långa texten men även att ni får till ett bra resultat med taktiken - som är skapad specifikt för Liverpool utifrån Jürgen Klopp’s filosofi Gegenpressen och att detta är något som kan inspirera andra till att göra något liknande med.


LÄNK TILL TAKTIKEN PÅ STEAM#2   Miguel

  Reserv

 • Medlem
 • PipPip
 • 65 Inlägg:

Postad 13 March 2019 - 08:25 AM

Grymt jobbat, riktigt imponerande!

#3   jonatannk

  Stjärna

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPip
 • 953 Inlägg:
 • Ort:Eskilstuna
 • Yrke:Student
 • Favoritlag:AIK, Chelsea. Har även ett gott öga för Atlético Madrid.

Postad 13 March 2019 - 09:50 AM

Extremt imponerande och fantastiskt mycket slit utav er. Grymt kul att läsa de taktiska analyserna också, det får även en annan att förstå hur ni har tänkt med rollerna och formationer.
All cred, så fort jag får min dator up n running igen ska jag prova denna direkt!

#4   Yayakolo

  Klubbdirektör

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5950 Inlägg:
 • Yrke:Student
 • Tränar:Fotboll

Postad 13 March 2019 - 10:44 AM

Sjukt bra! Värt att vänta på!

#5   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7855 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 13 March 2019 - 16:00 PM

Tack för de fina orden, grabbar. Det uppskattas :)

#6   Yayakolo

  Klubbdirektör

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5950 Inlägg:
 • Yrke:Student
 • Tränar:Fotboll

Postad 15 March 2019 - 09:56 AM

Vad blir näst på tur? :D

#7   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7855 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 15 March 2019 - 10:32 AM

Visa inläggYayakolo skrev:

Vad blir näst på tur? Postad bild
Haha bra fråga! Tyvärr rann det lite ut i sanden då en hel del gruppmedlemmar blev inaktiva under vägen. Så vi var väl 2(+2) under sista veckan vilket är jättetråkigt när vi var 6 från början. Hur uppsättningen blir till nästa gång eller om det blir av kan jag inte svara på i dagsläget.. Men jag kommer i var fall att jobba vidare med taktiska inslag - om det blir taktiker eller annat kan jag heller inte uttala mig om just nu :D

#8   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7855 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 21 March 2019 - 17:56 PM

Är det någon som har testat och kan delge hur det har gått? :)

#9   Alex Grecco

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1965 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United, Panathinaikos

Postad 21 March 2019 - 22:04 PM

Gjorde en taktik inspirerat av denna och Klopps filosofi och lyckades faktiskt vinna SM guld med Göteborg. Noterbart är att jag förlorade en match på hela säsongen mot Örebro på borta plan med 0-1. Släppte in 14 mål och gjorde 43 stycken.

Nu inför andra säsongen har jag försökt spinna vidare på taktiken och lagt till en liten twist med genom att flytta fram mina mittfältare. Så spelar 4-1-4-1 med en central mittfältare som spelfördelare och fyra offensiva med två ytterkantare och två offensiva mittfältare. I spelande stund 5-0 i premiären mot Ögryte i halvtid!

#10   Yayakolo

  Klubbdirektör

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5950 Inlägg:
 • Yrke:Student
 • Tränar:Fotboll

Postad 22 March 2019 - 09:36 AM

Hur är känslan? Bör man vara en toppklubb för att få det att fungera eller kan man skörda resultat med ett sämre lag tror ni? Typ Huddersfield?

#11   jonatannk

  Stjärna

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPip
 • 953 Inlägg:
 • Ort:Eskilstuna
 • Yrke:Student
 • Favoritlag:AIK, Chelsea. Har även ett gott öga för Atlético Madrid.

Postad 22 March 2019 - 10:13 AM

Jag provade en tweakad version utav denna - lyfte upp CDM som OMC, inledde säsong 2 med att på de inledande 14 matcherna släppa in 5 mål och göra över 40 mål. Gjorde även om anfallaren till Offensivt spelande forward. :)

#12   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7855 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 22 March 2019 - 17:53 PM

Visa inläggYayakolo skrev:

Hur är känslan? Bör man vara en toppklubb för att få det att fungera eller kan man skörda resultat med ett sämre lag tror ni? Typ Huddersfield?
Det är svårt att säga då taktiken i grunden är lämpad för lag som har hög uthållighet, kondition och arbetskapacitet generellt men även kunna klara av att ha en så pass hög press men ändå klara av det defensiva jobbet. Jag hade provat men inte förväntat mig stordåd. Det hade jag heller inte gjort med Göteborg men bevisligen fungerade den :)

#13   Alex Grecco

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1965 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United, Panathinaikos

Postad 22 March 2019 - 18:34 PM

Visa inläggKakidaniel skrev:

Det är svårt att säga då taktiken i grunden är lämpad för lag som har hög uthållighet, kondition och arbetskapacitet generellt men även kunna klara av att ha en så pass hög press men ändå klara av det defensiva jobbet. Jag hade provat men inte förväntat mig stordåd. Det hade jag heller inte gjort med Göteborg men bevisligen fungerade den :)

Du har ju Eriksson och Erlingmark på mittfältet, vet inte var de har i arbetskapacitet osv då jag inte har datorn framför mig. Körde med Eriksson som defensiv mittfältare i en roll som bollvinnare (understöd) samt erlingmark som central mittfältare (understöd) och barny som offensiv spelfördelare. Har dock oerhört svårt att få till forwarden och tycker jag har det i alla taktiker.

Försökte mig på att spela liknande med championship lag vilket jag inte fått det att fungera alls. Beror kanske på liga man spelar i, jag finner det dock oerhört mycket svårare att få till en taktik i chanpionship kontra Premier League

#14   Alex Grecco

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1965 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United, Panathinaikos

Postad 22 March 2019 - 19:13 PM

Skulle vara intressant med en taktik i form av tiki taka. Guardiolas filosofi med en touch från FMSweden. Eller en oldschool 4-4-2 då jag själv försökt mig på en taktik i form av snabba kontringar på kanterna med tanken att slå genomskärare till mina två forwards. Har dock inte fått det att fungera på den nya upplagan fullt ut, rent balansmässigt. En taktik med 3 backslinje eller en udda taktik hade varit intressant.

Jag skulle absolut vara intresserad om det finns tankar på ett nytt projekt.

#15   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7855 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 23 March 2019 - 21:29 PM

Visa inläggAlex Grecco skrev:

Skulle vara intressant med en taktik i form av tiki taka. Guardiolas filosofi med en touch från FMSweden. Eller en oldschool 4-4-2 då jag själv försökt mig på en taktik i form av snabba kontringar på kanterna med tanken att slå genomskärare till mina två forwards. Har dock inte fått det att fungera på den nya upplagan fullt ut, rent balansmässigt. En taktik med 3 backslinje eller en udda taktik hade varit intressant.

Jag skulle absolut vara intresserad om det finns tankar på ett nytt projekt.
I nuläget finns som sagt inga tankar alls men i framtiden alldeles säkert. Ska se vad jag/vi kan snickra ihop :)

#16   Yayakolo

  Klubbdirektör

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5950 Inlägg:
 • Yrke:Student
 • Tränar:Fotboll

Postad 25 March 2019 - 13:58 PM

Visa inläggKakidaniel skrev:

Det är svårt att säga då taktiken i grunden är lämpad för lag som har hög uthållighet, kondition och arbetskapacitet generellt men även kunna klara av att ha en så pass hög press men ändå klara av det defensiva jobbet. Jag hade provat men inte förväntat mig stordåd. Det hade jag heller inte gjort med Göteborg men bevisligen fungerade den Postad bild

Aa ska testa med Huddersfield. Men då är det spelare med mkt uthållighet, kondition och arbetskapaceitet jag ska leta efter när jag bygger laget?

#17   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7855 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 25 March 2019 - 14:14 PM

Visa inläggYayakolo skrev:

Aa ska testa med Huddersfield. Men då är det spelare med mkt uthållighet, kondition och arbetskapaceitet jag ska leta efter när jag bygger laget?
I grunden, ja. Men sen behöver du en spelfördelande mittback och en trio i fronten som klarar av arbetsuppgifterna. Det svåraste är nog att få till anfallaren då en ensam anfallare är väldigt svårt att få igång målskyttet med. Kan du släppa den tanken och istället använda honom mer primärt som en framspelare alternativt en som drar med sig försvarare och därigenom låta yttermittfältarna göra poängen så kan du nog få till något bra med Huddersfield :)

#18   henkesson

  Reserv

 • Medlem
 • PipPip
 • 77 Inlägg:

Postad 08 April 2019 - 19:49 PM

Jag sitter fortfarande och lirar FM18 men blev klart inspirerad av taktiken ovan och startade en save där jag applicerade taktiken och dess instruktioner så långt som möjligt på Liverpool i FM18. Enda uppenbara tweaken jag gjorde var att ge anfallaren attack istället för understöd. Jag är fantastiskt nöjd med resultatet även om det inte är lika galet bra som ovan.
Efter 24 matcher står jag på 20 segrar, 1 kryss och 3 förluster i ligan med 52-11 i målskillnad.

Tack för en underbar taktik!

#19   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7855 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 09 April 2019 - 09:17 AM

@henkesson kul att höra att det fungerar bra för dig men även på FM18!

Tack själv för att du delade med dig av hur det har gått för dig!

#20   Scouse

  Reserv

 • Medlem
 • PipPip
 • 74 Inlägg:

Postad 22 April 2019 - 20:19 PM

För en som följer Liverpool så har jag lite svårt för somliga roller du valt, även somliga instruktioner. Men oavsett, bra gjort.

PL är helt klart den svåraste ligan på FM, imo.
"I was only in the game for the love of football - and I wanted to bring back happiness to the people of Liverpool."

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar