Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Jarkko Banckruptinen - Sveriges sak är svår

Rapport
9 svar till detta ämne

#1   Finnjävel

  Ungdom

 • Medlem
 • 7 Inlägg:

Postad 22 July 2019 - 23:04 PM

Jag spelar FM19 toutch. Svenska är inte mitt modersmål, så det här är en övning i att skriva på svenska och lära sig FM19. Samt en Finnes försök att få en djupare relation till svensk fotboll.

Prolog; Fotbollens Kalle Anka eller Aleksander Lucas?

Efter en våt lillajulsfest 2017 vaknar Jarkko Banckrupptinen med en smällande huvudvärk. Minns ingenting.

Sörplandes en citronvishy staplar Jarkko fram till den gammla BMW;n. Han hinner inte köra långt innan han upptäcker ett par blinkande blåsljus som berättar för honom att spelet är över. Jarkko har nämligen en för hög promillehalt i blodet. Domen för rattfylla blir droppen som får bägaren att rinna över. På det lokala andelsbanskontoret (Jarkkos arbetsplats) har man långe haft överseende med Jarkkos tendenser att idka kreativ bokföring och lite mindre kreativt stötande på receptionisten Pirjo.

Jarkko förstår att hans karriär inom den finska bankvärlden är över. Släkten Banckruptinens har varit syselsatta inom branschen i flera generationer och med arbetet förlorar Jarkko även hela sin identitet. Tillvaron i den lilla Savolaxiska byn blir olidlig. Det tisslas och tasslas.
Jarkko inser att hans ända möjlighet är att göra vad utstötta finländare i alla tider gjort. Dvs emigrera till Sverige.

Väl i Sverige sjunker Jarkko in i ett delirium av Koskenkorva, bullens pilsnerkorv, självömkan och långtidsarbetslöshet.

Det svenska folkhemmet och arbetsförmedlingen (heter det ”arbetsförmedlingen” i Sverige?)vill ändå annat. I det här landet skall alla nämligen vara med. Inkluderade. Det gäller även Jarkko. Under en träff för att kartlägga Jarkkos sysselsättningsmöjligheter frågar den lokala socialsekreteraren om Jarkko har några intressen, Jarkko mumlar ett sluddrigt ”Boboll” (Finlands nationalsport, liknar brännboll se wikipedia; https://sv.wikipedia.org/wiki/Boboll ). Socialsekreteraren hör däremot ”fotboll” och antecknar det.

Ett par veckor senare är saken klar.

Kommunen beviljar ett sysselsättningsstöd till den nyss till div-2 uppflyttade klubben BK-Olympic som på så vis får en billig och dessutom utländsk tränare vid namn Jarkko Bankruptinen. Det är här vår historia börjar.

#2   Tejparn

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 178 Inlägg:
 • Favoritlag:Bajen

Postad 22 July 2019 - 23:19 PM

Fantastiskt!

#3   Finnjävel

  Ungdom

 • Medlem
 • 7 Inlägg:

Postad 22 July 2019 - 23:23 PM

Visa inläggTejparn skrev:

Fantastiskt!

Tack för trevligt bemötande på ett väldigt trevligt Forum. I Finland har vi inte (vad jag kunde googla Fram iaf) ett såhär aktiv och insatt fm comunity.

#4   Yayakolo

  Klubbdirektör

 • Administratör
 • 5928 Inlägg:
 • Yrke:Student
 • Tränar:Fotboll

Postad 22 July 2019 - 23:31 PM

Välkommen och bra start!

#5   Finnjävel

  Ungdom

 • Medlem
 • 7 Inlägg:

Postad 23 July 2019 - 03:25 AM

Visa inläggYayakolo skrev:

Välkommen och bra start!

Tack :)

Kap 1.

Jarkko gör en snabb lägesanalys. Fotbolls och bankvärlden är båda resultatinriktade miljöer där sparken bara kan vara ett felsteg bort. Jarkkos fördel är att laget eller orten inte vet något om honom, nackdelen att han inte vet något om sporten eller laget.

En transferbudget har laget inte, så Jarkko förstår att han inte kommer att kunna överskrida den. Lönebudgeten ligger strax över 3000 euro per månad, med 350 euro kvar för Jarkko att sätta sprätt på (10 kronor motsvarar ca 1 eur räknar Jarkko). Jarkko inser direkt att det här inte kommer att räcka för att uppfylla hans målsättning. Styrelsen har förklarat att klubbens målsättning är att undvika nerflyttning och etablera sig i div 2. Jarkko däremot har en helt egen målsättning. Jarkko hatar nämligen att förlora. Det han hatar än mera än att förlora är att förlora mot svenskar. Och nu ha dessa svenskar direkt anammat en förlorarmentalitet. Noh. Jarkko kommer nog at få dem på andra tankar.

Jarkko börjar skissa upp en taktik baserad på Curre Lindstöms guldvinnande hockeylejon från 95-, (starkt psyke)vinterkrigets avvärjningssegrar (snabbhet) och Drillo Olsens effektiva lånbollar. Uppställningen blir 442. Tanken är att göra mål genom 1. Målvakten spelar bollen kort till ytterbakar, som genom en lång boll bakom motståndarens backlinje försöker nå en av forwardarna (nästan s.k. Flo-boll). 2. Spela genom kanterna för inlägg i boxen. 3. Spela för att få fasta situationer.

I Jarkkos fotboll försvarar försvaret (vb och hb är båda på def) . Två försvarande mittbackar, ingen i försvaret skall göra något extra offensivt utan koncentrera sig på att undvika misstag. Försvarslinjen skall stå något lägre, vilket tyvärr ger mycket plats mellan mittfälts och försvarslinjen, men samtidigt kanske minskar faran att långsamma mittbackar blir förbisprungna.

Mittfältet skall centralt främst fördela spelet till kanterna och vinna boll (bollvinnande mittfältare på support och defensiv spelfördelare på försv eller sup). Kanterna skall stå för anfallet tillsammans med en pressande- (suport) och en offensivt spelande forward.
Problemet med att implementera taktiken är att yttrar helt saknas, liksom pengar att köpa sådana med.

Men Jarkko skulle inte heta Bankruptinen ifall han skulle låta något så banalt som budgetramar stoppa hans drömmar om svensk toppfotboll.

När Jarkko är klar med lagbygget kan man konstatera att inte mindre än 6 nya spelare anslutit sig till truppen. Media har skrivit upp förväntningarna och BK Olympic ses nu som 9e starkaste laget i div2 Västra Götaland. Jarkko däremot anser att laget borde vara minst topp 5.

Tyvärr har det här kalaset inte varit gratis. Lönbudgeten har överskridits med 200 procent från 3k euro till 6.2 k euro, och styrelsen meddelar att de anser att Jarkko inte mera får extra slantar från försäljningar. Pressen frågar om Jarkko satt klubbens framtid på spel, vilket Jarkko bestämt förnekar.

”Så sant jag heter Banrkuptinen, jag har allt under kontroll” säger Jarkko på en svenska han redan börjar bli rätt så stolt över.

BK Olympic 2018

Nedan de viktigaste komponenterna i Jarkkos trupp och Jarkkos kommentarer angående spelarna;

Målvakt;
Målvakter finns det kvantitet av men inte kvalitet då vi har hela fyra målvakter. Valet faller på den 24 åriga ghananska keepern Paulinus Dorzia. Förutom att hans passningar och inkast lämnar övrigt att önska verkar han var helt ok (3 stjärnor)samt ha lite utveklingspotential.

Hb;
som höger back kommer vi i huvudsak att använda Kevin Robert, vår vice kapten som är så övertygande att till och med Jarkko inser att det här är en gubbe som kommer att spela alla minuter han orkar och håller för. Kevin e dessutom bara 21 år, har potential och framtiden framför sig.
Som backupp Simon Nilsson som egentligen är mittback, men p.ga. den överskridna lönebudgeten får sköta båda uppdragen som vikarierande hb och mb.

MB;
Rassa Rahmani och Axel Håkans. Två samspelta unga talanger med potential, Rahmani tvivlar Jarkko lite på, men det kan inte hjälpas, pengarna är slut.

Vb;
Oliver Granath 19 år (ny), kommer till oss från AIK via Bkv Norrtälje. En ung grabb Jarkko förväntar sig massor av. Jarkko tycker om att köpa spelare med erfarenhet från klubbar han har hört om tidigare (dvs. de större klubbarna i allsvenskan)

MV;
Antonie Grönholm (ny) kommer närmast från Sundbyberg.
Fantastisk pojke som kan spela alla positioner på vänster sida, kommer främst och fungera som vänster yttermittfältare.

I mitten av mitten; Simon Ståhl, Edriss Huusein och Johan ”Sigge” Siggesson (ny). Simon ha ren fyllt 25 vilket gör honom till en av våra äldre herrar. Han kommer att börja på plan och utmanas av det afganska löftet Hussein. Sigge är given och kommer att favoriseras av Jarkko, som tycker sig se drag av en ung Urho Kekkonen i ynglingens järnhårda arbetsmoral.
Henrik Nordquist är vår egen produkt, bara 19 år och kommer få göra inhopp.

Hm
På höger mittfält har vi vår kronjuvel Kevin Jacobsson från Aik, vår till stjärnor, potential och värde bästa spelare. Kevin är en pojke vi får svårt att hålla kvar i Olympic. Därför hoppas vi kunna stiga snabbt för att kunna locka till oss, men också hålla kvar sådana här superjuniorer i klubben. Eftersom Kevin bara är 18 år har han också en backupp i David Di Lieto (Jarkko avskyr i hemlighet David, eftersom han inte är så snabb som Jarkko skulle vilja att han skulle vara)

Forwards
Sadmir Zeckovic – Sadmir är den enda som kan spela som en stödjande anfallare, vi använder honom som pressande forward på understöd, Zeckovic är mannen som måste lyckas.
Som offensiv forward använder vi i huvudsak; Alexander Addae 19 år. anors en helt bra pojke, men svagt psyke.
Steven Gabriel 24, Addaes snabbare konkurrent. Tyvärr e han redan 24, verkar ha en lysande framtid bakom sig tänker Jarkko.
Backupp är våra juniorer Zakaria Sawo och Linus Silferberg ifall någon blir skadad.

Kuriosa om mittfältet
På mittfältet har vi en för nivån bra nigeriansk bollvinare vid namn Ajakpolohoh. Det visar sig att han inte får delta i seriespelet eftersom han inte är eu-medborgare. Av någon orsak får endå Edriss Hussein (Afghanistan)och Dorzia (Ghana) delta.

Att förlora sin bästa centrala mittfältare till byråkratin just inför säsongstarten i en redan mycket smal trupp är en hemsk mardröm som får Jarkko att låsa in sig med Koskenkorva och tango 3 i dagar.

På den tredje dagen kommer han däremot ihåg krigsveteraner och sin faders ord om att man aldrig fick ge upp, speciellt inte i sport och vinterkrig. Dessutom börjar Jarkko föreställa sig att hela stan skrattar åt honom, ifrågasätter hans karaktär och fosterland.

Truppens styrkor; snabbhet och bra kantspelare, dessutom en fantastisk forward i Zeckovic. Konditionen och styrkan är också jämförelsevis bra, vilket är viktigt då vår smala trupp måste orka.

Svaghet; truppen är i allmänhet smal och det speciellt i försvaret, vilket också vissa spelare muttrar över. Jarkko väljer därför att inhibera ett par träningsmatcher för att minska risken för skador.
Vi spelar 3 träningsmatcher mot vits-motstånd (div 3) och vinner alla helt överlägset målskilland (10-1)

Extra; Intervju med Jarkko Banckrupptinen i Sveriges Radio P3

Ålder; 54 år

Civilstånd; frånskild 4 gånger (alla från samma Pirjo)

Språk; Finska, Finglish, och lite små pruten venska.

Sämsta personlighetsdrag; Jag kan ibland vara alldeles för ödmjuk

Bästa personlighetsdrag; Har nästan alltid 100 procent rätt, jag trodde jag hade fel engång, men sen kollade jag upp saken och märkte att jag hade rätt.

Favoritlag; Valkeakosken Haka

Intressen; vinterkriget, gästa och destillerade drycker samt folkkultur. (Jarkko vågar inte säga boboll, det kunde provocera Olympics fanns)

Tränarförebild; Antti Muurinen och Svennis

Vad vet du om svensk fotboll?

”Jag har alltid följt med svensk fotboll passionerat. Började följa Afc Eskilstuna redan i början av 70-talet, ja jag är väldigt glad över att nu vara en del av svensk fotboll.......

Tystnad......intervjun avslutas

#6   Denki

  Ikon

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2468 Inlägg:
 • Ort:Kalmar
 • Yrke:Lärare
 • Favoritlag:Helsingborg, Wolfsburg, Ravens, Kings

Postad 23 July 2019 - 08:22 AM

Underbar inledning, men denna borde väl flyttas till rapportdelen?

Detta inlägg har redigerats av Denki: 23 July 2019 - 08:23 AM

IMMER NUR DU VFL WOLFSBURG


#7   Finnjävel

  Ungdom

 • Medlem
 • 7 Inlägg:

Postad 23 July 2019 - 15:10 PM

Visa inläggDenki skrev:

Underbar inledning, men denna borde väl flyttas till rapportdelen?

Jepp, du har alldeles rätt. Första inlägget så för inte helt 100������

#8   Finnjävel

  Ungdom

 • Medlem
 • 7 Inlägg:

Postad 23 July 2019 - 18:34 PM

Kapitel 2. Säsong 1

Den första säsongen börjar på sämsta möjliga vis. I första matchen möter vi Högaborg. Vi spelar upp oss genom hela matchen och i andra halvlek börjar vi dominera när Zeckovic blir hårt tacklad och signalerar att han vill byta. I nästa highlight faller Grönborg ihop, Högaborg går på kontring och får en hörna. Av någon totalt outgrundlig orsak lämnar våra backar en grabb ledig vid den främre stolpen som nickar in 1-0 till Högaborg. Resten av matchen är det mest spännande att fundera hur länge de skadade spelarna kommer att vara borta fån spel...vi är nämligen inte ens nära att göra mål. 1-0. Perekle!!!!

Skadorna visar sig vara korta, men Grönborg och Zeckovic är ändå inte riktigt i 90 minuters skick. Jarkko vet att en längre skada nu i början på säsongen för de här grabbarna kan kosta honom karriären så han väljer att lägga dem på bänken i nästa match mot Assyriska Bk. Istället lyfter han in den egna junioren Zakaria Sawo (ersätter Zeckovic) och på kanten det kontraktslösa nyförvärvet Sellhed.

Båda spelar fint, Zakaria gör mål och Jarkko får presentera sig för hemmafansen med en viktig 2-1 seger.
Efter det här följer en hemsk period.

Följande match slutar 0-0 mot Prespa bliric och nu följer en 7 matcher lång period utan vinst. Klubbrekord. Jarkko blir så nervös så han börjar snusa, får vuxendiabetes och börjar osakligt kritisera sina spelare för att vara mesar som sakna kämpaglöd. Satans swedupellar! Kan man höra Jarkko skrika hemma i dushen där han tror att ingen hör.
4 av de här matcherna slutar jämt, med en 4-4 hemmatch mot Is Halmia som bottennotering (tappar 4-1 ledning, då Jarkko vill vila några viktiga spelare och börjar rotera mitt i matchen).

Under den här perioden gör vi 8 mål varav 7 görs av den nu rehabiliterade Zekovic. Grönborg spelar acceptabelt medan Jacobsson underpresterar. Absolut sämst är ändå vår målvakt som gör två avgörande och hårresande misstag. Hjälptränaren ger vilseledande instruktioner om att spela mera långbollar och direktpassningar men också att spela mera kortpassningsspel. Jarkko börjar misstänka att assisterande bara ger dåliga råd på flit för att få honom sparkad o ta hans jobb.

Vi sjunker ner till 12 plats (kvalplats).

Något måste göras.

#9   Kakidaniel

  Klubbdirektör

 • Administratör
 • 7467 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Man United

Postad 23 July 2019 - 21:21 PM

Automatiskt meddelande


Detta inlägg har flyttats från "Football Manager 2019" till "Rapporter".

#10   Finnjävel

  Ungdom

 • Medlem
 • 7 Inlägg:

Postad 24 July 2019 - 03:08 AM

Kap 3

Jarkko inser att han har två val. Materialet sätter begränsningar vad kommer till formation och därför står valet mellan att spela mera långbollar eller mera kortpassningar. Jarkko väljer kortpassningarna, samt att ta bort de korta uppspelen från målvakt till ytterbackarna eftersom det visar sig att lag som sätter hög press lätt pressar vår unga vänsterback Grönholm till misstag.
Och nu börjar resultaten rassla in. I juni spelas tre vinster och två jämna, och plötsligt är den vinstlösa trenden en förlustlös trend.

Glädjande är att andra än Zekovic börjar göra mål. I en 6-2 kross av Ullareds gör Addae 4 mål, och även Kevin Jacobsson öppnar målkontot.

Vår stab rapporterar hela tiden om hur målvakten gör framsteg, och han går från att vara en av våra svagaste länkar till att spela rätt så bra. Vår assisterande gissar att han t.o.m. kunde bli en bra div 1 målvakt.

Efter det här spelas sexig fotboll fram till medlet av augusti (endast en förlust mot Högaborg 2-1). Jarkko börjar drömma om att faktiskt uppnå sitt mål o stiga till div1. Styrelsen är nöjd och alla glömmer den dåliga ekonomin för de är så charmade av Bankruptinens porr-fotboll. Zekovic gör mål på löpande band, Grönholm dominerar sin kant och visar att nästan inge i div 2 vg kan stoppa honom, Simon Ståhl gör 4 mål från sin centrala mittfältsposition även om det inte ens är hans uppgift.

I slutet av augusti förlorar ändå Jarkko 2 matcher på raken, Zerkovic gör inte mål, och drömmen om uppflyttning rymmer iväg.
Jarkko inser att han måste få Zerkovic och leverera så han bjuder Zervoic på en grabbig bastukväll med mycket koskenkorva och ett nytt kontrakt.

Tyvärr verkar det inte hjälpa. under september månad gör Zerkovic bara ett mål och Olympic spelar 2-2-1 och slutar 6e i tabellen. 3 placeringar över förväntningarna 36 000 euro på minus (ca 360 000 kr), undertecknar Jarkko ett nytt kontrakt.

säsongssummering och fortsättning följer

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar