Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

[FM20] En haltande skotte på vift

80 svar till detta ämne

#1   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 26 November 2019 - 21:50 PM

Den enorme skotska legendaren Mackie McMakanaky stegade besvärat genom gruset mot omklädningsrummet på Kristanstad IP. Hans knä, som brakat ihop hemma i Motherwell i mitten av nittitalet och avslutat karriären några år för tidigt, gjorde att spåren i Februari-snön lätt assymetriska och påminde ironiskt nog om den speciella typ av lokala kråksparksstygn som hans fru kommit hit för att doktorera i, och ända anledningen till att Mackie befann sig i Kristanstad.

Snart skulle han träffa sin spelartrupp för första gången och även om förväntningarna redan var låga, skulle han bli bekymrad.

-----------
Som första FM20-save kommer jag testa att överleva den illa beryktade svenska div 1. Kanske använda som språngbräda för en lång och spännande karriär för Mackie.
-----------

Kristianstad FC
Klubben är halvprofessionell och tippad i botten av div 1 Södra. Styrelsens förhoppning är att med Mackie vid rodret undvika nedflyttning. Dessutom är ekonomin mycket ansträngd och under luppen från kassören. Inga stora transfers att vänta med andra ord.

Lagpresentation
Efter att ha delat några backar Trocadero med laget efter en snabb med tuff första träning kunde Mackie konstatera att det mestadels består av pojkar med stora drömmar men begränsad talang. Eller finns det något under den finniga ytan?

Målvakter
André Andersson, 24 år
Joel Hallgren, 27 år

Joel stod förra året, men utmanas i år av André, ny från Hörviken utanför Sölvesborg.

Backar
"Kan ingen här spela vänsterback?", undrade Mackie. Det visade sig att ende vänsterbacken i A-laget, Danny Gunnarsson, brutit benet för en vecka sedan och var inte att räkna med denna säsongen.

Linus Svensson, 25 år
Armin Aganovic, 24 år
Felix Bindelöv, 25 år
Ameer Naseer Naji Naji, 22 år
Kalle Svensson, 19 år

Det var tydligt för Mackie att mittbacken Armin är stommen i backlinjen. Bra på huvet och positionssäker. Även Linus är duktik men kommer nog behöva spela vänsterback mycket i år.

Felix Bindelöv har bra inlägg och kommer nog vara förstavalet till höger, men konkurrensen är svag.
Naji Naji har talang, så även Kalle som Mackie beslutade kalla in från reservlaget, som satte i sig en Calzone på pizzerian på andra sidan vägen, för att hålla bra bredd. Han är rätt snabb, Kalle.

Centrala mittfältare
Jakob Ottosson, 19 år, på lån från Mjällby AIF
Saiku Jawneh, 25 år
Eddie Tran, 21 år
Abdussalam Magashy, 20 år
Yonathan Getachew, 22 år

Mackie rynkar pannan lite. Här var det lite tunt. Jakob Ottoson är nyttig, kan spela lite överallt och kommer nog spela högerback en del i år. Jawneh är nästan mer försvarare än mittfältare. Eddie har hyffsat teknik, erfarenhet från superettan, och kan nog göra en och annan gubbe på mitten och Nigerianen Abdu är ju snabb. Men hur skall detta gå?

Yttermittfältare
Julian Grozdanovski, 27 år
Daniel Kardum, 28 år
Sufyan Abuzayda, 17 år
Hassan Lawrence, 20 år
Jusuf Sulaiman, 19 år

Lite väl många yttrar, framförallt högerfotade, tänkte Mackie. Förutom Kardum, som inte imponerar, finns här mycket talang men också mycket att jobba på.

Anfallare
Mohammed Kweder, 18 år
Teddy Bergqvist, 19 år
Omar Dampha, 18 år, på lån från Mjällby AIF

Mackie klappade Teddy på axeln efter en fin träning,19 åringen var redan ansedd som klubbens hopp. Även inlånade Dampha såg pigg ut. "Inga skador på dessa pojkarna" tänkte Mackie när han hoppade in i sin hyrbil och åkte hem till frugan.

---------------

Försäsongen startar
Efter att ha vädrat truppen mot reservlaget spelades två riktiga träningsmatcher.

Mjällby AIF, hemma, vinst 2-1
Överraskande bra spel och seger mot starka partnerklubben Mjällby. Mackie testade här en 4-4-1-1 uppställning med två defensiva mittfältare. Hög press och hög backlinje stressade blekingarna till misstag.
Målen kom på två nickar, ett från starke mittbacken Armin och en från ytternmittfältare, blott 17 år unga, Abuzayda.

Husqvarna FF, hemma, vinst 3-1
Ännu en lovanda insats mot ett iofs ganska svagt Husqvarna FF. Här testade Mackie en lite mer klassisk 4-4-2-uppställning, med Dampha och Teddy på topp. Första målet från Teddy kom också, samt ett riktigt praktskott från Magashy. Tredje målet kom från provspelande Erik Olofsson.

Efter de två inledande matcherna stod det klart för Mackie att både Armin och Teddy håller vad de lovar, och att flera av de yngre förmågorna, Dampha och Abuzayda visat sig mognare än väntat. Även högerbacken Bindelöv har visat sin goda spelförståelse med några fina genomskärare. Centrala mittfältet är fortfarande ett frågetecken.

---------------
Transferaktiviteter
Mackie fick mängder av erbjudanden från arbetslösa spelare som letar en fast inkomst och beslutade att ta en närmre titt på ett tiotal. Lite fult, med tanke på att klubben i princip inte har råd att betala en skälig lön. Men vänsterbacksproblemet måste åtgärdas på något sätt, och mittfältet ser lite väl brokigt ut.

En 21-åring på besök från Uddevalla, en vänsterback med en riktigt trevlig inläggsfot och bra i försvarsspelet, och framförallt ett lågt löneanspråk, Andreas Bergman, fattade Mackie snabbt tycke för och mailade iväg ett kontraktsförslag redan på kvällen med kassören på CC. Skall förhandlingarna gå i lås? Och skall kassören godkänna transfern? Det var det Mackie funderade på när han svepte sin svenska whiskey från Ven. Inte så bra som hemma, men inte så pjåkigt ändå...

Detta inlägg har redigerats av Hammurabbit: 27 November 2019 - 08:27 AM


#2   Shigero

  Junior

 • Medlem
 • Pip
 • 27 Inlägg:
 • Ort:Varberg
 • Yrke:Undercover Hockey Trainer
 • Favoritlag:Everton & Varbergs BoIS
 • Tränar:ASU Politehnica

Postad 27 November 2019 - 09:14 AM

Blir varm i själen när jag läser det här. Fortsätt!!

#3   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 27 November 2019 - 20:14 PM

Mackie tittade på Andreas Bergmans rynkade panna och halvdöda blick och tänkte “Det är nog så jag ser ut när frugan försöker förklara skillnaden mellan Halländsk Kråkspark och Göingekråkspark”. Vänsterbacken Andreas hade skrivit på det slarviga kontraktet och blivit en Kristianstadspelare och sov nu i Mackies källare, i väntan på att lösa sin egen bostad. På väg till första träningen försökte nu Mackie förklara de två taktiska upplägg han tänkte basera årets säsong på. Och då började Andreas panna rynka sig och man började nästan ana lite rök ur öronen när han försökte processa informationen.

“Alltså, vi kör en rak 4-4-2:a men med inverterade ytterbackar, för att stärka mittfältet och låta Eddie, Jawneh eller vem som nu spelar på mitten fokusera på att fylla på i straffområdet. Du har väl spelat inverterad ytterback?”.
“… och mot lite tuffare motstånd, kör vi istället en 4-4-1-1 med en mer standard backslinje och en Segundo Volante som fyller på offensiven. Något jag själv spelade under mina år i Italien.”
“Segundo Polenta. Ja, absolut, skitbra!” sa Andreas utan att övertyga.

De nästkommande träningsmatcherna gav hopp. Hela laget spelade bra
Ängelholms FF, hemma, vinst 3-2
Även om spelet lämnade mycket att önska var Mackie mycket nöjd med moralen i laget. Ett tidigt 0-1 underläge och sent 1-2 underläge hade vänts till vinst. Nye Bergman verkade fatta sin position och fick en assist. Båda topparna Dampha och Bergqvist satte dit varsitt mål.

Dalstorps IF, borta, vinst 1-0
Visserligen borde ett så dåligt lag som Dalstorp sopas undan snabbt med större siffror men segern var aldrig hotad. Bergqvist gjorde ett fint mål igen. “Den pågen vet vart målet finns!”, tänkte Mackie. Hassan Lawrence, Nigerianen som varit lite bortglömd i omklädningsrummet visade att han nog kan vara en startspelare på högerkanten.

Sävedalens IF, borta, vinst 3-1
Jawneh, den defensiva mittfältaren satt två fina mål. Startuppställningen inför första seriematchen mot Åtvidaberg börjar så sakteliga ta form och Jawneh stärkte sina aktier.
Allt vore frid och fröjd om inte unge tredje-anfallaren Kweder åkt på en elak skada som kommer ta flera veckor att rehabilitera. Mackie började känna viss oro, må inga andra skador komma.

Varbergs BOIS, hemma, 2-2
Matchen började med propagandaspel och en snabb 2-0-ledning. Mål från båda ovana ytterbackarna Ottosson och Linus Svensson.
Dock tog Jawneh ett onödigt rött och det blev svårt att hålla BOIS från superettan stången och till slut kändes ändå 2-2 som en vinst.

Mackie började bli igenkänd på stan. Folket hade hört om de fina resultaten och försökte på nordskånsk engelska slå upp konversationer och dyka upp på matcherna. “Det här skall nog lösa sig! Nästan så man skulle vilja att serien startar nu messamma, våren är ju nästan här”, tänkte Mackie glatt. Dock fick han annat att tänka på i nästa träningsmatch.

Asarums IF, borta, förlust 0-2
Ingen i hela laget visste vart Asarum låg och årets första förlust var en riktig tankeställare för Mackie. Det fina 4-4-2-spelet var som bortblåst. Nye vänsterbacken Bergman gjorde en hemsk match - faktum är att inte sedan debuten har han spelat bra. “Oroväckande!”, tänkte Mackie. “Min enda värvning kanske är en flopp”.

Plötsligt kändes de ca 30 dagarna kvar till första seriematchen inte speciellt långa...

#4   trashbag

  Sportchef

 • Administratör
 • 5571 Inlägg:
 • Favoritlag:Västerås SK & Málaga CF
 • Tränar:Montpellier HSC & N.E.C.

Postad 28 November 2019 - 21:11 PM

Riktigt trevlig start. Fint med en gammal klassisk berättelse :)

#5   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 30 November 2019 - 16:23 PM

Mackie vaknade med ovanligt ont i sitt trasiga knä och linkade sakta ner till frukostbuffén där han endast drack en kopp kaffe, i hemlighet förstärkt med favoritwhiskeyn. Ont i knät, det tydde på regn, och mycket riktigt öste det ner när det började närma sig avspark i första seriematchen, borta mor Åtvidabergs FF.

Oroligt tittade Mackie ut över sin egen och Åtvidabergs trupp, då de värmde upp i regnet. Kvalitetsskillnaden var uppenbar. Åtvidaberg hade bland annat på något sätt lånat in Luis Soares från Boavista. Faktum var att han påminde om sin namne i Barca, och det kunde bli en ganska jobbig dag för mittbacksparet Aganovic och Linus Svensson. Åtvidaberg var verkligen ingen favorit för att ta hem Div 1 Södra, men helt klart mer meriterat än Kristianstad FC

Mackie hade funderat under de sista dagarna och valt att ställa upp med sin mer defensiva 4-4-1-1.
Backlinjen bestod av nye Bergman till vänster, ovan nämnda Aganovic och Svensson samt Bindelöv ute åt höger.
Joel Hallgren fick förtroendet i mål efter en sista mycket god träningsmatch mot Stafsinge.

Eddie Tran och Jawneh spelade på defensiva mittfältet. Till höger fick inlånade Ottosson chansen och till vänster spelade Getachew på en lite ovanlig position. Magashy spelade som en nr 10, och givetvis Teddy Bergqvist på topp.

Domaren blåste igång, och regnet tilltog.
Lite oväntat lät hemmalaget Kristianstad hålla i bollen men gav få utrymmen för ordentliga anfall. Luis Soares hotade hela tiden det skakiga mittbacksparet och Mackie började på allvar bli orolig.
1-0 till Åtvidaberg kom på ett inlägg från höger från den unge tekniske mittfältaren Egnell som möttes snyggt med huvudet av Ryan Binns, en engelsman som på något sätt hamnat i Åtvid.

I halvtid samlade Mackie grabbarna. "OK detta funkar inte, vi kommer ingenstans och när vi tappar boll dribblar den där brassen oss upp på läktarn. Vi byter till klassiskt 4-4-2, Dampha, ta av dig träningsjackan, du får stiga in!"

Andra halvlek såg mycket bättre ut. 4-4-2:an tillät ett mer direkt spel där Teddy och Dampha fick mer att jobba med. Kristanstad dominerade och Mackie såg chanserna radas upp. Så, till slut, mittlåset Aganovic bröt högt upp och langade iväg en chansboll över backlinjen som Teddy Bergqvist uppfattade snabbt och sprang sig fri. Inget misstag från Malmö-sonen och 1-1 var ett faktum.

Mackie skrek rakt ut av glädje! En poäng var bra, och det luktade vinst!

Dock blev det inga mer mål, Åtvid fick rätt på försvarsspelet, men 1-1 var helt klart bättre än väntat. På vägen tillbaka till Göinge lärde Mackie ut några av sina fräckaste skottska visor och det var tur busschauffören Ahmed, som knappt pratade svenska, ännu mindre förstod engelska. Om några dagar väntas Trollhättan i första hemmamatchen...

#6   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 01 December 2019 - 20:25 PM

Mackie och busschaufför Ahmed, som lärt sig engelska nog för att kommunicera med Mackie, satt hemma och spelade kort och snackade fotboll. Ahmeds fotbollsintressed hade ökat i samma takt som i allmänhet i Kristanstad, annars en handbollsstad. Anledningen till den fotbollsfeber som drabbat stan var förstås den enastående inledningen från Mackie och hans gubbar. Till på köpet hade skotten nu också blivit vald till månadens manager i Div 1 Södra.

FC Trollhättan, hemma, vinst 1-0
Mål: Teddy Bergqvist, 12e Min
Efter den stärkande bortapinnen mot Åtvidaberg spelade laget med fint självförtroende. Målet var ett vackert ett, inlägg från Jakob Ottosson på högerkanten som Teddy mötte perfekt med huvet.

IK Oddevold, borta, vinst 2-1
Mål: Teddy Bergqvist, 75e minute, Jakob Ottosson 95:e minuten
En riktigt spännande tillställning där Oddevold fick ett tidigt ledningsmål, och låg på bra men André Andersson i mål höll Kristianstad kvar i matchen. Dock åt sig Mackies grabbar in i matchen och fick till slut 1-1 när Teddy sprang sig fri. Mackie gick för segern och därför var 2-1 målet inte oförtjänt, men givetvis lite turligt. Ett långskott från Ottosson, efter stök i Oddevolds straffområde.

Oskarshamns AIK, hemma, vinst 1-0
Mål: Hassan Lawrence, 50:e minuten
Stabil insats som visar att laget numera inte ser sig som underdogs utan vill föra matcher. Extra nöjd var Mackie med målskytten Lawrence som gått in som ordinarie på högerkanten efter ett bra inhopp med assist matchen innan.

Tre raka segrar alltså, en tredjeplats i ligan, och när Mackie diskuterade nyckelspelare med Ahmed, nämnde han givetvis Teddy med sina tre mål, Ottosson med både mål och assist, men även Eddie Tran på mitten som spelat mycket stabilt.

Laget har dragit på sig lite småskavanker men ända lite allvarligare skadan var på yngligen Abuzayda.

Nästa omgång blir spännande, tänkte Mackie. Där väntar IFK Värnamo som leds av en viss Jonas Thern, som Mackie har stor respekt för efter att ha studerat på närma håll under Therns tid i Glasgow i det sena 90-talet.
Köra vidare med sin fina 4-4-2:a, eller överraska gubben Thern, som säkert studerat Mackies grabbar noga. Det var det som Mackie och Ahmed diskuterade när de hällde upp kvällens sista virre...

#7   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 04 December 2019 - 18:59 PM

De sista åren på planen hade inte varit mycket att hänga, med ett knä som en julsylta och höga, tunga förväntningar. Men nu älskade Mackie fotboll igen, på alla sätt!

Bortavinsten, 3-1, mot Ljungskile - favorittippade till att ta hem hela serien var årets bästa insats, med vackra mål och ett mycket dominerande spel. Och då hade Ljungskile faktiskt fått ta ledningen med 1-0. Och då vilade ändå Mackie några av sina nyckelspelare. Det visade hur det unga lagbygget fungerade inte bara på plan utan i omklädningsrummet.

Kristanstad FC hade lyckat vinna 6 av de första 9 matcherna och låg nu tvåa i tabellen, endast med Utsiktens BK framför sig. Mackie hade lärt sig att inte ta ut något i förskott, men nog måste väl detta iallafall räcka till en placering på övre halvan tänkte han med sin logiska hjärnhalva. Men andra hjärnhalvan hoppades givetvis i hemlighet på mer.

Han gick igenom laget efter de första 9 omgångarna i huvudet:
Målvakter
André Andersson, 8 matcher, 6.83 i snittbetyg
Joel Hallgren, 1 match, 6.80 i snittbetyg

Joel fick stå första matchen, och gjorde ett ok jobb, men Mackie ville testa den lite yngre André. Han höll nollan och har fått stå sedan dess, och har ett av lagets bästa snittbetyg.

Backar
Linus Svensson, 8 matcher, 1 mål, 6.80 i snittbetyg
Felix Bindelöv, 8(1) matcher, 6.70 i snittbetyg
Armin Aganovic, 7 matcher, 1 assist, 6.66 i snittbetyg
Ameer Naseer Naji Naji, 3 matcher, 6.62 i snittbetyg
Andreas Bergman, 7(1) matcher, 6.62 i snittbetyg
Kalle Svensson 0(1) matcher

Linus har varit klart bäst i backlinjen. Kaptenen Armin har varit lite mindre framträdande än väntat. Bindelöv och nye Bergman har hanterat den svåra inverterade ytterbacksrollen ok, med Bindelöv som den lite mer stabile spelaren. Jakob Ottosson, som egenligen är mer av en yttermittfältare har testats på högerbacksplatsen också.

Mittfält
Hassan Lawrence 4(4) matcher, 2 mål, 1 assist, 7.09 i snittbetyg
Eddie Tran 8(1) matcher, 4 assist, 6.82 i snittbetyg
Yonathan Getachew 6(3) matcher, 1 mål, 1 assist, 6.72 i snittbetyg
Abdulssalam Magashy 6(2) matcher, 1 mål, 6.66 i snittbetyg
Saikou Jawneh, 5(4) matcher, 1 mål, 6.66 i snittbetyg
Jakob Ottosson, 8(1) matcher, 1 mål, 1 assist, 6.64 i snittbetg
Mohammed Kweder, 3(3) matcher, 1 assist, 6.58 i snittbetyg
Sufyan Abuzayda, 0(3) matcher, 6.50 i snittbetyg

Eddie Tran har varit given som box-to-box på mitten och slår både hörnor och frisparkar. Leder assistligan i div 1 södra med sina 4 assist. Hassan Lawrence har mer och mer tagit ordinarie plats på högerkanten på Jakob Ottossons bekostnad. Har visat att han har ett bra avslut med sina 2 mål. Jakob har iofs behövts som högerback vilket gjort att han spelat varje match trots allt.
Den andra centrala mittfältsplatsen har antingen Magashy eller Jawneh tagit. Magashy mer kreativ, Jawneh mer defensiv. Bra konkurrens där, tänkte Mackie.
Till vänster har mestadels Getachew spelat, men han är egentligen en offensiv mittfältare och spelat i mitten i vissa matcher. Kweder har varit en annan lösning som inte riktigt levererat än.


Anfall
Teddy Bergqvist, 9 matcher, 7 mål, 3 assist, 7.52 snittbetyg
Jusuf Sulaiman, 1 match, 1 assist, 7.20 snittbetyg
Omar Dampha, 7(1) matcher, 1 assist, 6.61 snittbetyg

Ingen tvekan om att Teddy är lagets - och div 1 Södras - bästa spelare så här långt. Leder skytteligan i serien i ensamt majestät. Omar har oftast spelat bredvid och kommit till många bra chanser men på något sätt lyckats missa även väldigt öppna lägen. I sista matchen mot Ljungskile testades debutanten Sulaiman, som gjorde en bra match och fick ett assist. Han kommer få mer speltid.

Inför fortsättningen finns mycket att vara glad över och bra bredd, tänkte Mackie. Givetvis skulle skador på ytterbackspositioner (Bergman, Bindelöv eller Ottosson) vara problematiska. Och Teddy är livsviktig, tänkte skotten och tog sig oroligt mot sitt eget onda knä. “Har han bra knän, den grabben?”

#8   trashbag

  Sportchef

 • Administratör
 • 5571 Inlägg:
 • Favoritlag:Västerås SK & Málaga CF
 • Tränar:Montpellier HSC & N.E.C.

Postad 06 December 2019 - 05:17 AM

Fortsätt mata på, detta är bra skit!

#9   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 14 December 2019 - 15:13 PM

Mackie tyckte den nordskånska sommaren påminde mycket om somrarna hemma i Motherwell när han satt och gick igenom sista månaderna i huvudet.
"Skotsk Succé" stod det i bladet och det fanns inget annat ord att beskriva säsongen såhär långt. Kristianstad FC låg ensam etta efter 13 omgångar, 4 poäng före Landskrona BOIS. "Mackies Mannar" hade nu 7 raka segrar. Fyra senaste såg ut enligt följande:

Lunds BK, hemma, vinst 3-0
Mål: Teddy Bergqvist, Andreas Bergman, Eddie Tran
Topptippade Lunds BK spelade ganska bra och kunde lätt gjort borde ett och två mål. Dock storspelade Andersson i målet. Kul för nyförvärvet Bergman att göra sitt första mål, ett fint skott i krysset!

Utsiktens BK, hemma, vinst 3-1
Mål: Teddy Bergqvist (3)
Teddy vann ensam matchen i seriefinalen med sina tre mål. Han kunde lätt gjort 3 mål till. En riktigt fin insats från hela laget!

Assyriska Turabdin IK, hemma, vinst 2-0
Mål: Omar Dampha (2)
Matchen inleddes med att Dampha gjorde mål, hans första på 7 timmars fotboll, och blev strax därefter neddragen. Straff! Teddy steg fram, men missade förvånande. Dock hotades aldrig segern, och Omar Dampha hann sätta ett andra mål innan domaren blåste av.

Torns IF, borta, vinst 2-0
Mål: Teddy Bergqvist, Jakob Ottosson
Teddy tillbaka i målprotokollet med sitt 12:e mål på 13 matcher. Segern var väldigt klar och Torns superstjärna Kinnander hotade aldrig Andersson i målet.

I matchen mot Torns hade Getachew saknats, som blivit uttagen och spelat sin första match för Ethiopien. Ett bevis på att inte bara lokalblaskorna bryr sig om Kristianstads framfart.

Enda fnurran på tråden för Mackie var att lagets fd förstemålvakt Joel Hallgren börjat prata skit i omklädningsrummet om att han orättvist blivit petad. Inget som Mackie tolererar och omedelbart transferlistades Joel och skrev snart på för Vinbergs IF. Kanske lika bra, så som Andersson storspelar, tänkte skotten och blickade ut över den skånska sumpmarken...

Detta inlägg har redigerats av Hammurabbit: 14 December 2019 - 15:13 PM


#10   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 18 December 2019 - 21:52 PM

Det började dra ihop sig. Under sin storhetstid hade Mackie varit den som lyfte sig när det verkligen gällde. Undra om samma gällde för hans grabbar i Kristianstad FC.

Med 7 matcher kvar ledde Kristianstad Div 1 Södra helt sensationellt med 10 poäng framför Therns IFK Värnamo. Det borde kännas som en säker resa fram till avslutningen på Landskrona IP men det fanns en del att oroa sig för
 • Kristianstad FC var tippade absolut sist i förhandstipsen. Säga vad man vill, men laget hade spelat över sin förmåga hela serien och hade ett tag 15 matcher utan förlust. Kan man hålla nivån?
 • Spelet hade knackat lite senaste matcherna. Den fenomenala backlinjen hade gått bort sig ganska enkelt. En klar 0-3 förlust mot IFK Värnamo hade följts av förlust i Svenska Cupen (mot Superettan-laget Brage visserligen) och ett poängtapp mot bottenlaget Eskilsminne hemma i Kristianstad. Och det kunde mycket väl blivit förlust i den matchen.

I sommarens transferfönster hade Mackie funderat länge på om ekonomin höll för ännu en värvning och till slut valt att ge meriterade nigerianen Monday Samuel ett 2-årskontrakt. Visserligen hade Eddie Tran spelat fantastiskt på mitten, men bakom honom var det lite tunt. Mondays spelskicklighet och rutin från Helsingborg och Landskrona behövdes, resonerade Mackie.
Teddy Bergqvist fortsatte imponera på topp och hade nu gjort hela 18 mål på 23 matcher i ligan. Så långe någon kunde passa den grabben blir det nog några trepoängare till och Monday kunde nog leverera ifall Tran åkte på en skada.

#11   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 19 December 2019 - 20:56 PM

Saikou Jawneh, en 26-åring från Gambia som gjorde sin 4:e säsong i Kristianstad FC - det var mannen på allas läppar. På Göingska kallades han såklart "Jööövne", och alla älskade "Jööövne" nu. Som tvåmålskytt i 4-2 vinsten mot Ljungskile var han den som bar laget över mållinjen - de hade vunnit div 1 Södra, med 4 omgångar kvar att spela.

Mackie skämdes lite för att han börjat tveka i hemlighet. Men de två senaste matcherna visade att den fina säsongen inte varit en slump.
3-1 vinst borta mot svårspelade Utsiktens BK, med ett hattrick signerat den fenomenale Teddy Bergqvist.
Sedan, när man kunde säkra segern hemma, var det alltså Ljungskile som väntade som hade bäst formkurva i hela serien. Och Ljungskile tog tidigt ledningen och hade 1-0 i paus.

Med ett lugnt halvtidssnack kom laget ut och tog direkt kontroll över matchen. Getachew byttes in på vänsterkanten - han började på bänken efter en lång flight från landskampslägret i Ethiopien, och han var rejält spelsugen. Och så var det Jawneh förstås, som inom loppet av 20 min först satt 1-1 och sedan 2-1. Givetvis gjorde Bergqvist mål också, liksom Dampha. 4-2 slutade det.

Omedelbart på den hastigt annordnade segerbanketten började Mackie fundera på Superettan. Kunde laget byggas kring Bergqvist, den enda spelare med egentlig superettan-kvalitet? Ville han ens signa nytt kontrakt, med sina 22 mål på 26 matcher måste han vara på varje svensk scouts intresselista.

Då kom festprissen Aganovic och avbröt Mackies funderingar med en 6:a finwhiskey och flaska cola, som Mackie snabbt puttade undan. Det får funderas på en annan gång, tänkte skotten och tog en rejäl klunk.

#12   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 24 December 2019 - 16:27 PM

Nyförvärv inför Superettan

Inför premiären för Kristianstad i Superettan var det mycket att stå i. Mackie och styrelsen hade kommit överens om en starkt förstärkt budget för löner - båda var överens om att laget behövde förstärkas i alla lagdelar om det skulle bli mer än en säsong.

Alltså anställdes två nya scouter och träningsanläggningen fylldes med provspelare. Sakta men säkert signades nya spelare:


Målvakt

Filipp Voitekhovich, IFK Värnamo
Filipp hade varit andramålvakt i toppkonkurrenten men ändå fått spela en del. Mackie gillade Vitryssens styrka i luften, samt utsparkar. Kommer bli nya förstamålvakten.


Backar

Ytterbackspositionerna var redan tunnaste lagdelen, med i princip bara en spelare som var naturlig på varsin kant. Därför behövde det breddas. Bakom Aganovic och Linus Svensson i mitten var det också tunnt.
Emil Eliasson, Utsiktens BK
En habil högerback som kan ge Bindelöv konkurrens på sin kant.

Gustav Hellman, Lidköpings FK
Gustav hade en succe-artad säsong i div 2 och Mackie kände att han nog kunde hålla för Superettan. Gustav var defensivt stark och kunde även spela mittback om det behövdes.

Alex Simovski, Eskilsminne FC
Denna Nord Makedoniske vänsterback hade spelat ordinarie i div 1 och var ett snabbare alternativ till Bergman om det behövdes.

Hannes Nordström, Lindome GIF
En breddspelare i backlinjen. Duktigt defensivt med en hyffsad passningsfot.


Mittfält

Mads Falck, Fredensborg, Danmark
Via omvägar bjöds denne underlige danske offensive mittfältare in till provspel. Otroligt klent byggd, borde han inte kunna spela fotboll på någon vettig nivå, men han han hade ett ovanligt sinne för passningar, mål och ett lugn när han hade bollen. “Kanske kommer jag ångra det” tänkte Mackie när han skrev på ett ganska kryddat kontrakt.

Bragi Bergsson, Utsiktens BK
Andra spelaren från Utsiktens BK som värvades in. Denna isländske centrala mittfältare hade lite av allt. Bra på att hitta passningar, relativt stark defensiv och med ett stort hjärta. En riktig glad skit, också.

Amel Crnalic, IFK Hässleholm
En högermittfältare som fostrats i Malmös ungdomsorganisation men som närmast kom från division 2. Snabb, målfarlig och med ett jädra humör.

William Kvist, Mjällby AIF
En av två nyförvärv från lokalkonkurrenten Mjällby, som trillat ner i div1. William passade bra som inverterad yttermittfältare till vänster. Smart spelare med fin högerfot. En av prestigevärvningarna i år.

Babacarr Jobe, Mjällby AIF
En annan prestigevärvning från Mjällby. Denna högermittfältare med 4 landskamper för Gambia imponerade på Mackie med sitt enormt fina löpsteg och aviga dribblingar.

Ahmed Awad, Dalkurd FF
Ahmed värvades in samma dag som transferfönstret stängdes, i panik efter att anfallsvärvningen Kristijan Cosic brutit foten i en träningsmatch. Ahmed är egentligen högerinner men kommer få spela mycket jämte Bergqvist i anfallet.


Anfall


Kristijan Cosic, Akropolis IF
En tung anfallskamrat till Bergqvist som såg stekhet ut i träningsmatcherna. Men Mackies glädje spolierades sent på försäsongen då stackars Cosic bröt foten efter en ful tackling från en dansk back under lagets lilla Danmarksturné.

Det var alltså en hel del nyförvärv och truppen var ändå en av Superettans svagaste, och en av få klubbar med halvproffessionella spelare. Kvar i A-laget från förra året var turligt nog Teddy Bergqvist som Mackie till slut övertalat att skriva på ett nytt 2-års kontrakt. Även Bergman, Aganovic, Linus Svensson och Bindelöv var kvar i backlinjen. Andre Andersson var kvar som andramålvakt. Jawneh, Tran och Monday Samuel konkurrerade fortfarande på centrala mittfältet. Getachews fina säsong hade fångat intresset från AFC Eskilstuna i Allsvenskan och fick lämna, något som Mackie var stolt över. Han unnade den unge Svensk/Ethiopiern all framgång.
Enda ynglingen som fick vara kvar i A-laget var Elias Berg, som kommer agera innhoppare främst.

Resten av laget hade antingen förpassats till reservlaget eller inte fått förnyat kontrakt.


Taktik

Den så framgångsrika 4-4-2 uppställningen med inverterade ytterbackar från förra året ville givetvis Mackie köra vidare med. Dock behövdes en lite mer defensiv taktik tränas in också och Mackie trodde fortfarande på den 4-4-1-1 med defensiva centrala mittfältare och en fri offensiv mittfältare bakom ensamma anfallaren, som ett alternativ.

Spänningen steg när premiären hemma på Kristianstad IP närmade sig, mot Brommapojkarna…

#13   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 24 December 2019 - 20:00 PM

Den magiske Mads


Premiär. Superettan. Brommapojkarna hemma

Mackie hade bestämt sig för att köra vidare med sin 4-4-2:a i premiären. Visserligen var Brommapojkarna favoriter men 4-4-2:an hade tagit Kristianstad upp i Superettan, så varför skulle den inte fungera mot Brommapojkarna?

6 minuter in släppte Linus Svensson en boll förbi sig och snabbe Benjamin Lindblad sprang sig fri. Nye Voitekhovich kunde inget göra. 1-0 i baken.
Dock spelade Kristiandstad bra och radade upp halvchanser. I 33:e minuten kombinationsspelade nye William Kvist med Teddy Bergqvist och Teddy satte enkelt dit 1-1. Skönt! tänkte Mackie.

I andra halvlek fortsatte Kristianstad ligga på, men det var tydligt att backlinjen cashade checkar som det knappt fanns täckning på i sin höga linje. I 63:e minuten besannades farhågorna och ännu en långboll över Linus Svensson friställe Benjamin Lindblad. Pang! 2-1. Nu verkade första förlusten ligga när.

Brommapojkarna la sig på försvar och det skapades egentligen inget de nästkommande 10 min. I desperation bad Mackie unge Elias Berg snöra på sig skorna, här skulle köras med 3 anfallare. Ytterbacken Bergman fick stiga av.
Så i 80:e minuten efter lite röra efter en offensiva hörna fick Elias på ett skott utanför straffområdet. Målvakten lämnade retur och framme var Jobe, nye yttermittfältaren och rakade in kvitteringen. 2-2 kändes som en seger, även om Kristianstad faktiskt nog varit det bättre laget över 90 minuter.

Nästa match var kanske den svåraste på hela säsongen. Borta mot Halmstad på Örjans Vall.
HBK hade funnit första matchen borta mot AFC. De hade också Superettans kanske mest intressanta nyförvärv, norrmannen Magnus Blakstad. En Tippeliga spelare som, när Mackie såg honom värma upp, uppenbart hade kunnat platsa i allsvenskan. En riktig bjässe på mitten. Tuff match alltså…

Mackie valde att ställa upp med sin defensiva 4-4-1-1, med Tran och Bergsson på defensiva mitten, och med dansken Mads Falk i fri position bakom Teddy Berg.

Halmstad tryckte som väntat på men Mackie var nöjd. Backlinjen, där Hellman ersatte Linus Svensson som ju inte spelat bra mot Brommapojkarna, stod upp bra.
I 17e minuten utnyttjade William Kvist en tabbe i Halmstadförsvaret och hittade lite yta. Halvvägs in på Halmstads planhalva hittade han Mads Falck med en enkel pass. Dansken tog några snabba kliv och ett par meter utanför straffområdet dänger han in ett stenhårt skott i krysset. 1-0 till Kristianstad!
Matchen fortsätter på samma sätt. Halmstad slarvar i avsluten och slarvar i försvaret och Kristianstad får en billig hörna. Jobe får bollen efter lite kaos, passar in mot en fristående Teddy Bergqvist som inte gör något misstag. 2-0! “Vad sjutton händer? “tänker Mackie.

HBK ligger givetvis på ännu mer i andra halvlek och skapar en hel del chanser, men med 33% tur, 33% skicklighet och 34% inkompetens bland HBK-anfallarna står sig 2-0. Tills 66:e minuten. En Kristianstadskontring på högerkanten leder till trassel i HBKs straffområdet och plötsligt har Mads Falck bollen vid straffområdskanten. Ett halvläge, men Mads visar sin fenomenala kyla och teknik och placerar bollen med vänsterfoten i vänstra hörnet. 3-0 nu och Mackie inser att laget håller på att göra det omöjliga. Och för att banka in spiken ännu hårdare några minuter senare straffar Kristianstad HBK ännu en gång. Ett fint uppspel av Bergman på högerkanten ger Jobe lite yta. Han slår ett perfekt inlägg som möts av Teddy Bergqvist, 4-0!!!!!
Matchen slutar 4-0 och Mads väljs till matchens spelare. Den klene lille dansken hade visat bjässen Blakstad att fotboll spelas lika mycket i huvudet som i fötterna.

2-2 hemma mot Brommapojkarna
4-0 borta mot HBK

Bättre start hade inte Mackie kunnat drömma om.

Detta inlägg har redigerats av Hammurabbit: 24 December 2019 - 20:00 PM


#14   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 05 January 2020 - 12:21 PM

Drygt halva säsongen hade passerat och Mackie hade helt klart börjat inse begränsningarna i Kristianstad. Laget låg på en hyffsat säker 9:e plats, 10 poäng över första nedflyttningskvalplatsen. Förhoppningsvis skulle laget plocka tillräckligt med poäng sista 11 matcherna för att kunna uppfylla målet att inte bli nedflyttade.

Höjdpunkterna så här långt hade varit några formidabla insatser mot de tre topplagen Halmstad borta (4-0), AFC hemma (3-0) och Giffarna hemma (4-1). Dock var det tydligt att backlinjen inte riktigt klarade av det höga presspel som Mackie krävde. På denna nivån fanns det tillräckligt många goda passningsspelare och snabba, smarta anfallare för att mittbackarna, Aganovic, Linus Svensson, Hellman eller Nordström skulle släppa till ett friläge. Att sänka pressen var dock lika farligt, då motståndarna ganska enkelt kunde passa sig igenom mittfältet ohotade.

Men det fanns gott om ljuspunkter. Teddy Bergqvist höll absolut för superettan och var i skytteligatoppen innan han åkte på en fotskada som hållit honom borta senaste månaderna.

Duktige William Kvist som inverterad ytter på vänsterkanten kan både passa och göra mål. Även nye offensive mittfältaren och anfallaren Awad har spelat in sig i laget.

Men det faktum som gjorde Mackie säker på att detta blir hans sista säsong i Kristanstad var ekonomin som tydligt visade att steget till en proffsklubb är många säsonger bort. Och det i sin tur innebär att i princip inga av spelarna visar några större framsteg, något som Mackie tyckte var lika viktigt som resultaten.

“First things first”, tänkte Mackie. Nu handlar det om att säkra kontraktet. Sedan är det dags att ringa runt bland gamla kompisar i intressanta klubbar i Europa…

#15   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 06 January 2020 - 14:04 PM

Domaren blåste av och Kristianstad FC inkasserade ännu en seger i säsongens sista match mot Öster - som får ställa in sig på spel i Div Södra nästa år. För Mackie och hans mannar betydde det en åttondeplats, alltså övre halvan, vilket alla var överens var en mycket stark prestation.

För Mackie var det extra känslosamt att se sina “pågar” och Kristanstadspubliken hurra och gratulera varandra. Det var ännu inte officiellt, men han och Stokes styrelse hade verbalt kommit överens om ett tvåårskontrakt. Flyget var bokat till nästa helg. Flyttlasset skulle komma veckan därpå.

Kristianstad hade efter en djup svacka under sensommaren - då Mackie faktiskt oroade sig över bottenstriden - vänt på formkurvan och avslutat med fyra raka segrar, bland annat borta mot Jönköping som sedan kvalificerat sig till allsvenskan som två bakom fenomenala GIF Sundsvall.
8:e platsen kunde faktiskt lova mer nästa säsong om bara försvaret kunde stärkas.
Men Mackie hade redan bestämt sig. Ekonomin i Kristianstad var långt ifrån vad som behövdes för att ta steget till en proffsklubb och skotten hade inte tid att vänta.

Tabellen
Andra halvan av säsongen
Laget

Nu väntade alltså Stoke. Förhandlingarna hade gått snabbt och det verkade vara en bra fit på pappret. Stoke som bara för några år sedan spelade i Premier League var indragna i bottenstriden i Championship. Mackies uppgift var i första hand att ta laget upp på säkrare mark.
I förlängningen ville Stoke spela anfallsglad fotboll, föryngra laget och utveckla talanger för A-laget och för att sälja vidare. Inom några säsonger skall man vara tillbaka i Premier League.

Mackie hade ännu inte hunnit gå igenom truppen ordentligt, men ett namn stod ut. Bjässen, Legenden, Super Mario Balotelli. Kunde Mackie blåsa liv i den forne storspelaren och ta honom tillbaks till rampljuset? Eller handlade hans första månad om att göra sig av med honom. Han var ju trots allt 30 och styrelsen ville föryngra. Spännande tider!

#16   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 08 January 2020 - 08:35 AM

Stoke City befann sig på en 19e plats i the Championship och var i högsta grad indragen i bottenträsket när Mackie stegade in på den toppmoderna träningsanläggningen och hälsade på spelartruppen för första gången.
Styrelsens uppdrag var tydligt
 • Fixa begravningsstämningen i truppen
 • Ta Stoke ur bottenträsket, upp på säkrare mark
 • Inom två säsonger - ta Stoke upp i Premier League igen
 • Göra detta genom att spela anfallsfotboll och med en ung trupp
Att något behövde göras åt stämningen var tydligt. Laget var en blandning av inlånade, utlånade, halvskadade och stukade spelare. Men det fanns definitivt kvalitet, det var tydligt efter första träningarna. Hur gamle Östersundstränaren Graham Potter hade kunnat få laget att underprestera så var ett mysterie.
I laget fanns bland annat Portugisiske supertalangen Cardoso, inlånad från West Ham, Senegalesiske stjärnmittfältaren Ndiaye, och såklart Balotelli, som befann sig i rehab. Alla tre såg ut som Premier League-spelare. Och bakom den fanns en handfull spelare till som Mackie tänkte kunde vara toppspelare i vilken Championship-klubb som helst. Här gällde alltså framförallt att ge spelarna självförtroende och hitta ett vettigt spelsystem. Försvaret hade läckt betänkligt konstaterade Mackie när han började gå igenom statistiken.

Anfallet kunde antingen formeras kring den tunge, tekniske Balotelli, som då behövde få inspel från kanten eller instickare från mittfältet, ex offensive mittfältaren Dowell, inlånad från Everton.
Eller en mer kontringsinriktad taktik där snabba riviga Afoebe och unge talangen Campbell kunde matas med djupledsbollar från spelskicklig backlinje eller mittfält. Konstigt nog hade Afoebe inte fått spela en minut ännu.

Inför första matchen så Mackie till att ge spelarna all uppmärksamhet han kunde för att få dem på bättre humör. Dessutom lät han några av de bittrare spelarna som ville bort transferlistas.
Första matchen, bort mot Hull borde vunnits. Afoebe spelade på topp och gjorde två mål, och kunde lätt gjort ett par till. Tyvärr läckte försvaret och det blev 3 mål i baken, trots att Hull egentligen inte skapade något alls.
Men laget skakade av sig förlusten och vann sedan två raka hemmamatcher, mot Birmingham och Luton. Och när man i bortamatchen mot Sheff Wednesday vände 0-1 till 2-1 sista 10 minutrarna kunde Mackie konstatera att man trots en lite dassig 16e plats nu låg närmre kvalspel till Premier League än till bottenkvalspel. Det här kunde bli roligt!

#17   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 16 January 2020 - 12:51 PM

Det var mitten av Februari och vädret var därefter. Men Mackie trivdes i regn-blåsten och dirigerade träningen.
Hans första månader i Stoke hade varit mestadels positiv men bland annat nio raka segrar från under jul och nyår. Att poängskörden varit skralare senaste månaden berodde mestadels på tillfälligheter och anfallarnas oförmåga att kapitalisera sina chanser. Även om Balotelli kunde vara klinisk i trängda lägen, kunde han också missa öppet mål från 2 meter om han var på det humöret.

Transferfönstret hade varit förväntat rörigt. Mackie ville stuva om. Ett antal spelare som inte ville vara kvar hade lämnat. Spelskicklige backen Kevin Wimmer och offensive mittfältaren Nick Powell var väl de namnstarkaste.
In hade U21-meriterade italienske backen Capradossi kommit från Spezia, unge lovande danske yttern Ahmed Daghim, och skicklige norske ytterbacken Ryerson från Union Berlin. Namnstarkaste värvningarna hade dock varit den allsidige mittfältaren Ben Pearson från konkurrenten Preston samt nye målvakten Alessandro Confente från Chievo. Butland hade sålts innan Mackie kom in i klubben och förstamålvkten hade varit inlånad sedan dess. Dessutom hade den lovande landsmannen Kieron Bowie signats från Raith, där han även var kvar på lån säsongen ut.

Värvningarna handlade mestadels om att förbereda laget för nästa säsong då det var tydligt för Mackie att Stoke borde utmana för en topp-3-placering, oavsett vad styrelsen tyckte. Stjärnan Ndiaye indikerat att han var redo för större äventyr och därför var Ben Pearsons intåg viktigt.

Dock hade nyförvärven redan gjort avtryck. Den 18-årige Daghim spelade ganska ojämnt men visade stor talang och hade redan stått för ett antal mål och assist. Capradossi var redan ordinarie i mittlåset.

Med 11 matcher kvar att spela och 3 poäng till kvalspel var visserligen Premier League-uppflyttning inte uteslutet men Mackie kände att laget behövde ett år till innan de var redo. Framförallt behövdes anfallet ses över. Bakom oberäknelige Balotelli var det lite tunnt. Dessutom var försvaret beroende av från West Ham inlånade Cardoso. Där behövdes en kvalitetsvärvning.

#18   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 28 January 2020 - 20:16 PM

Som vanligt när han var nervös, gjorde sig Mackies knä sig påmint med sin molande smärta. Spelarna tågade koncentrerat in på Brentford Community Stadium för första matchen i första omgången av slutspelet upp till Premier League.

Efter att ha tagit över klubben på en 19:e-plats hade Mackie sakta men säkert tagit dem upp i tabellen och nästan direktkvalificerat Stoke till Premier League, men med lite otur i sista omgångarna och starkt spel från Brighton hade Brighton tills slut tämligen klart tagit andra direktplatsen bakom fenomenala Aston Villa.
Stoke slutade trea och nu väntade Brentford i första kvalomgången. Det var en viktig match såklart, men Brentford gjorde Mackie extra nervös. Båda matcherna i år hade slutat med förlust (0-1 och 2-1). De hade en bra trupp och spelade en udda uppställning som grötade till mitten och med smarte Leo Mothiba på topp. Mackie hade inte fattat hur man tog sig an den ännu.

Brentford - Stoke
Och inte började det bättre när dansken Christian Nörgaard i 21:e minuten utnyttjade en kontring och dunkade in 1-0 till Brentford.
Dock fortsatte Stoke sin trend som spelförande lag och chanserna skulle snabbt komma. Den inlånade stortalangen Pedro Porro, offensiv ytter idag, som missat och missat och missat hela säsongen gjorde säsongen första mål, ironiskt på nick just innan domaren blåste av första halvleken.

I andra halvlek blev Stokes dominans ännu större och chanserna radade upp sig. Den ojämne Baltotelli, som just varit i storform, verkade totalt ointresserad och missade läge efter läge. Men så plötsligt vaknade han till och gjorde en klassisk Balotelli tacklings-skott i mål på tilltrasslad situation i straffområdet. 2-1 och ca 30 min kvar!
Trots defensiva direktiv från Mackie fortsatte anfallsfotbollen och det kunde lika gärna ha stått 3-1 eller 4-1 innan 92:a minuten då en boll över av Mackie nyinbytte ytterbacken Bolingoli (“Säkra hemåt”) friställde Mothiba och 2-2 var ett faktum. Surt! Men chansen finns såklart. Nu behövde vinst hemma i Stoke!

Stoke - Brentford
Fullsatt på läktaren. Förutom en smärre justering i backlinjen då Cardoso kom tillbaka efter avstämning ställde Mackie samma lag på benen.
Första 20 minuter av första halvlek var ett sömnpiller och man såg tydligen att båda lagen hellre spelade hemåt än slog en riskfylld passning för att skapa en målchans.
Men så började Stoke ta kommandot och efter en fin krossboll från Porro på högerkanten till framrusande Etebo på vänsterkanten var 1-0 ett faktum. Detta började se lovande ut!
Resten av matchen handlade om att minimera risker och segern var aldrig hotad. Nu var Mackie nära att nå Premier League, en till synes omöjlig uppgift för några månader sedan.

Stoke - Cardiff
I slutspelsfinalen väntade Cardiff inför nästan 90 000 åskådare på Wembley i London. Detta var absolut största matchen i de flesta spelares karriärer. Mackie gjorde det bästa för att gjuta mod i spelarna, men var långt ifrån säker själv. Matcherna mot Brentford hade varit riktigt tighta, och Balotelli hade inte spelat bra och såg tagen ut.
Matchen var tillknäppt historia som stod och vägde. Den offensiva linjen, bestående av Porro, Saponara, Etebo och Balotelli hade inte utträttat något av värde efter 55 minuter och Mackie satte in sitt unga danska nyförvärv Ahmed Daghim som blandat och gett hela säsongen. Ut gick Porro.
Efter 15 min kom chansen. Den unge vänsterbacken Josh Tymon tog en frispark på högerkanten som efter lite stök i straffområdet handlade hos Daghim på vänsterkanten strax utanför straffområdet. Daghim stötte på patrull och krossade tillbaka till Tymon, som slog ett perfekt inlägg till framrusande Daghim som mötte med huvudet. 1-0!!!!!
Sista 20 minuterna handlade om att hålla bollen inom laget och segern var säkrad.

Stoke var i Premier League 2021!

Mackie haltade så fort han kunde in mot mittcirkeln där han hoppade in i ett hav av rödvitstreckade hjältar!

Laget
Tabellen

#19   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 01 February 2020 - 14:07 PM

Uppgången till Premier League redan första säsongen var verkligen inte planerat och laget var absolut inte redo. Det blev alltså att jobba hårt under transferfönstret för Mackie.

Alla lagdelar behövde egentligen förstärkas men Mackie fick vara opportunistisk och förstärka där bäst spelare kunde fås in. Konkurrensen för spelare av Premier League-kvalitet var mycket hög visade det sig.

Ut
Förutom redan förutbestämda transfers och lite mindre namnkunniga spelare såldes Imbulla till Galatasary för 8.5M Euro. Mackie tyckte tyvärr att den svåra skada som han återhämtat sig för hade lämnat permanenta men. Tom Ince som inte imponerat såldes till Derby för 1.9M Euro. Med viss protest från fansen vald även Mackie att sälja Balotelli för 12.75M Euro (upp till 15M) till Ajax. Även om Balotelli levererat i Championship med sina 22 mål förra säsongen började han närma sig 31 år och Mackie kände att snabbhet kommer vara absolut viktigaste komponenten i ett defensivt Stoke i Premier League.

In
Förutom ett antal mer eller mindre lovande talanger som mestadels lånats ut var de lite större nyvärven:
Sebastian Vasiliadis - Från Liverpool för 5.25M Euro. En 23-årig tysk innermittfältare med både offensiva och defensiva kvaliteter. Helt klart lite av en chansning. Kunde han ta steget till A-lagsfotboll i en mindre klubb som Stoke?

Enzo Millot - Från Monaco för 3M Euro. Ett otroligt kap för en 18-årige fransk U21-spelare. Teknisk och offensivt farlig offensiv mittfältare som kan bli the-real-deal. Mackie tänkte att Enzo kommer få spela mycket, trots sin unga ålder.

Yassin Fortune - från Sion för 12M Euro. Den stora prestigevärvningen som skulle ersätta Balotelli. Denne 22-årige franske anfallaren hade spåtts en lysande framtid under sina år som ungdomsproffs i Arsenal men sedan hamnat i Schweiz pga för hård konkurrens. Väl där hade utvecklingen tagit fart och 12M får anses billigt för honom i slutändan. En otrolig snabbhet, kombinerad med bra öga för mål var exakt vad Mackie ville ha där fram.

Jack Stephens - från Southhampton för 3.2M Euro. Backar var extremt svåra att konkurrera om för Stoke på transfermarknaden. Jack var långt ifrån ett förstaval för Mackie men en habil spelskicklig innerback med en del Premier League-erfarenhet. Det fick duga.

Manuel Locatelli - från Sassuolo för 4.6M Euro. En allsidig innermittfältare med ett riktigt bra skott. Mittfältet var redan starkt eftersom Badou Ndiyaye valt att förlänga sitt kontrakt, men Locatelli var för bra för att säga nej till.

Will Hughes - från Watford för 11M Euro. En riktigt erfaren men ännu ung (26 år) allsidig offensiv mittfältare som kan spela på höger eller i mitten. Mycket bra passningsfot och blick för spelet vilket kan komma vara viktigt i ett tillbakapressat Stoke i år.

Miguel Rodriguez - från Vigo för 76k Euro. För i princip inga pengar alls hämtades denna 18-åring in från Spanien. Visserligen lite ensidig fortfarande som offensiv högerytter men med fantastisk talang. Kan bli en profil i Stoke de kommande fem åren.

Troy Parrot - inlånad från Tottenham. En komplett powerforward som är redo för Premier League som kan kombinera med Yassin. Gratis lån!

Tyler Harwood-Bellis - inlånad från Man C. Denna mittback är en breddspelare som ändå har kvalitet och kommer spela mycket i perioder gissade Mackie. Snabb och habil i övrigt.

Rafik Zekhnini - 2.4M Euro från Fiorentina. Något så underligt som en norsk superteknisk lirare som mestadels håller till på vänsterkanten. Mackie kände att han behövde fler alternativ på kanten och prislappen var förhållandevis låg på norrmanen.

Säsongsupptakten

Första 9 matcherna på säsongen blev bättre än väntat. Laget behövde tränas ihop och taktiken sättas. Efter två inledande segrar mot Leeds och Aston Villa, båda tippade i botten tillsammans med Stoke, andades laget optimism.
Dock stod det klart att säsongen kommer bli tuff då de nästkommande 4 matcherna blev två superklara förluster, mot Bournemouth och West Ham, en turlig 2-2 match mot underpresterande Leicester och en tapper förlust 0-1 borta mot Liverpool. Det var tydligt att defensivt och kontring kommer vara årets melodi.

I landslagsuppehållet ordnade Mackie några träningsmatcher för att nöta in taktiken, vilket hade effekt. En 2-0-seger mot Everton stärkte laget och i den följande, helt galna, matchen mot Swansea vann Stoke med 4-3 efter ett bisarrt självmål av Swansea i 83:e minuten.

Laget började så sakteliga ta form efter många byten av spelare och taktik. Yassin och Parrot hade börjat komma igång där fram, och Woods hade visat att nyförvärven får vänta på bänken på mitten.

Backlinjen var lagets svaga punkt - de var för svaga, långsamma och för lätta att finta bort. De höll helt enkelt inte när de ställs mot världsspelare vilket Premier League var fullt av. Detta är helt klart något att se över trots en mycket begränsad transferbudget.

Styrelsen hade som mål att göra ett tappert försök att hänga kvar, och den nuvarande 9:e platsen i ligan var helt klart en överprestation, så Mackie satt säkert.

#20   Hammurabbit

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 156 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 08 February 2020 - 17:04 PM

Mackie sträckte armarna i luften och vrålade ut ett skotskt “FOCK YEA!”. Trots att det bara handlade om en vanlig schleten ligamatch i början av Februari, borta på Elland Road i Leeds, och segern var en knapp 1-0 seger, med mål i 89:e minuten, var glädjen total. Varje poäng behövdes för att hålla sig över nedflyttningsplatserna.

Som väntat var Premier League tuff. De flesta Stokespelare var egentligen mer lämpade för Championship. Tuffa, skickliga fotbollsspelare men utan det där lilla extra.
I den 25:e omgången låg Stoke på en 15e plats, 10 poäng ovanför strecket.
Med tanke på kommande tre matcherna Liverpool, Man Utd och Chelsea kunde man inte förvänta sig speciellt många fler poäng kommande månaden, så de 10 poängen kommer behövas, kunde Mackie konstatera.

Nyfövärven hade blandat och gett.
Bland besvikelserna fanns mittfältaren Vasilaidis som om vart annat varit skadad, underpresterat och bråkat. Mackie hade varit nära att sälja honom men styrelsen tyckte det var för dåligt betalt, och istället hade tysken lånats ut till Feyernood.
Även Will Hughes, den erfarne mittfältaren som hämtats in dyrt hade mestadels underpresterat. Och inlånade Troy Parrot, som av många ansågs som Englands kommande anfallsess hade mestadels missat sina chanser.

Det kunde man inte säga on Yassin Fortune - imponerade 16 mål på 21 matcher - han hade varit lagets bäste spelare, och man var helt beroende av fransmannen i anfallet.
Även italienaren Locatelli hade efter en trög start kommit igång och hade tagit ena mittfältsplatsen jämte Ndiaye.
Norske yttern Zekhini hade gjort en del poäng innan han åkte på en långtidsskada.
På plus låg även de två ungdomarna Miguel Rodriguez och Enzo Millot, som visserligen inte dominerat, men gjort det bra med tanke på sin ringa ålder.
De hade fått sällskap i vinterfönstret av ännu en norrman, den unge lovande anfallaren Borge Stenersen, som ännu hade mycket att lära.
I backlinjen hade Jack Stephens spelat mest, så han fick godkänt.

Våren skulle bli mycket spännande för Mackie och Stoke vad det verkade. Det gällde att knipa några oväntade poäng och framförallt slå bottenkonkurrenterna.

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar