Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

[FM20] En haltande skotte på vift

7 svar till detta ämne

#1   Hammurabbit

  Junior

 • Medlem
 • Pip
 • 26 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 26 November 2019 - 21:50 PM

Den enorme skotska legendaren Mackie McMakanaky stegade besvärat genom gruset mot omklädningsrummet på Kristanstad IP. Hans knä, som brakat ihop hemma i Motherwell i mitten av nittitalet och avslutat karriären några år för tidigt, gjorde att spåren i Februari-snön lätt assymetriska och påminde ironiskt nog om den speciella typ av lokala kråksparksstygn som hans fru kommit hit för att doktorera i, och ända anledningen till att Mackie befann sig i Kristanstad.

Snart skulle han träffa sin spelartrupp för första gången och även om förväntningarna redan var låga, skulle han bli bekymrad.

-----------
Som första FM20-save kommer jag testa att överleva den illa beryktade svenska div 1. Kanske använda som språngbräda för en lång och spännande karriär för Mackie.
-----------

Kristianstad FC
Klubben är halvprofessionell och tippad i botten av div 1 Södra. Styrelsens förhoppning är att med Mackie vid rodret undvika nedflyttning. Dessutom är ekonomin mycket ansträngd och under luppen från kassören. Inga stora transfers att vänta med andra ord.

Lagpresentation
Efter att ha delat några backar Trocadero med laget efter en snabb med tuff första träning kunde Mackie konstatera att det mestadels består av pojkar med stora drömmar men begränsad talang. Eller finns det något under den finniga ytan?

Målvakter
André Andersson, 24 år
Joel Hallgren, 27 år

Joel stod förra året, men utmanas i år av André, ny från Hörviken utanför Sölvesborg.

Backar
"Kan ingen här spela vänsterback?", undrade Mackie. Det visade sig att ende vänsterbacken i A-laget, Danny Gunnarsson, brutit benet för en vecka sedan och var inte att räkna med denna säsongen.

Linus Svensson, 25 år
Armin Aganovic, 24 år
Felix Bindelöv, 25 år
Ameer Naseer Naji Naji, 22 år
Kalle Svensson, 19 år

Det var tydligt för Mackie att mittbacken Armin är stommen i backlinjen. Bra på huvet och positionssäker. Även Linus är duktik men kommer nog behöva spela vänsterback mycket i år.

Felix Bindelöv har bra inlägg och kommer nog vara förstavalet till höger, men konkurrensen är svag.
Naji Naji har talang, så även Kalle som Mackie beslutade kalla in från reservlaget, som satte i sig en Calzone på pizzerian på andra sidan vägen, för att hålla bra bredd. Han är rätt snabb, Kalle.

Centrala mittfältare
Jakob Ottosson, 19 år, på lån från Mjällby AIF
Saiku Jawneh, 25 år
Eddie Tran, 21 år
Abdussalam Magashy, 20 år
Yonathan Getachew, 22 år

Mackie rynkar pannan lite. Här var det lite tunt. Jakob Ottoson är nyttig, kan spela lite överallt och kommer nog spela högerback en del i år. Jawneh är nästan mer försvarare än mittfältare. Eddie har hyffsat teknik, erfarenhet från superettan, och kan nog göra en och annan gubbe på mitten och Nigerianen Abdu är ju snabb. Men hur skall detta gå?

Yttermittfältare
Julian Grozdanovski, 27 år
Daniel Kardum, 28 år
Sufyan Abuzayda, 17 år
Hassan Lawrence, 20 år
Jusuf Sulaiman, 19 år

Lite väl många yttrar, framförallt högerfotade, tänkte Mackie. Förutom Kardum, som inte imponerar, finns här mycket talang men också mycket att jobba på.

Anfallare
Mohammed Kweder, 18 år
Teddy Bergqvist, 19 år
Omar Dampha, 18 år, på lån från Mjällby AIF

Mackie klappade Teddy på axeln efter en fin träning,19 åringen var redan ansedd som klubbens hopp. Även inlånade Dampha såg pigg ut. "Inga skador på dessa pojkarna" tänkte Mackie när han hoppade in i sin hyrbil och åkte hem till frugan.

---------------

Försäsongen startar
Efter att ha vädrat truppen mot reservlaget spelades två riktiga träningsmatcher.

Mjällby AIF, hemma, vinst 2-1
Överraskande bra spel och seger mot starka partnerklubben Mjällby. Mackie testade här en 4-4-1-1 uppställning med två defensiva mittfältare. Hög press och hög backlinje stressade blekingarna till misstag.
Målen kom på två nickar, ett från starke mittbacken Armin och en från ytternmittfältare, blott 17 år unga, Abuzayda.

Husqvarna FF, hemma, vinst 3-1
Ännu en lovanda insats mot ett iofs ganska svagt Husqvarna FF. Här testade Mackie en lite mer klassisk 4-4-2-uppställning, med Dampha och Teddy på topp. Första målet från Teddy kom också, samt ett riktigt praktskott från Magashy. Tredje målet kom från provspelande Erik Olofsson.

Efter de två inledande matcherna stod det klart för Mackie att både Armin och Teddy håller vad de lovar, och att flera av de yngre förmågorna, Dampha och Abuzayda visat sig mognare än väntat. Även högerbacken Bindelöv har visat sin goda spelförståelse med några fina genomskärare. Centrala mittfältet är fortfarande ett frågetecken.

---------------
Transferaktiviteter
Mackie fick mängder av erbjudanden från arbetslösa spelare som letar en fast inkomst och beslutade att ta en närmre titt på ett tiotal. Lite fult, med tanke på att klubben i princip inte har råd att betala en skälig lön. Men vänsterbacksproblemet måste åtgärdas på något sätt, och mittfältet ser lite väl brokigt ut.

En 21-åring på besök från Uddevalla, en vänsterback med en riktigt trevlig inläggsfot och bra i försvarsspelet, och framförallt ett lågt löneanspråk, Andreas Bergman, fattade Mackie snabbt tycke för och mailade iväg ett kontraktsförslag redan på kvällen med kassören på CC. Skall förhandlingarna gå i lås? Och skall kassören godkänna transfern? Det var det Mackie funderade på när han svepte sin svenska whiskey från Ven. Inte så bra som hemma, men inte så pjåkigt ändå...

Detta inlägg har redigerats av Hammurabbit: 27 November 2019 - 08:27 AM


#2   Shigero

  Ungdom

 • Medlem
 • 3 Inlägg:
 • Ort:Varberg
 • Yrke:Undercover Hockey Trainer
 • Favoritlag:Everton & Varbergs BoIS
 • Tränar:Malmö FF

Postad 27 November 2019 - 09:14 AM

Blir varm i själen när jag läser det här. Fortsätt!!

#3   Hammurabbit

  Junior

 • Medlem
 • Pip
 • 26 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 27 November 2019 - 20:14 PM

Mackie tittade på Andreas Bergmans rynkade panna och halvdöda blick och tänkte “Det är nog så jag ser ut när frugan försöker förklara skillnaden mellan Halländsk Kråkspark och Göingekråkspark”. Vänsterbacken Andreas hade skrivit på det slarviga kontraktet och blivit en Kristianstadspelare och sov nu i Mackies källare, i väntan på att lösa sin egen bostad. På väg till första träningen försökte nu Mackie förklara de två taktiska upplägg han tänkte basera årets säsong på. Och då började Andreas panna rynka sig och man började nästan ana lite rök ur öronen när han försökte processa informationen.

“Alltså, vi kör en rak 4-4-2:a men med inverterade ytterbackar, för att stärka mittfältet och låta Eddie, Jawneh eller vem som nu spelar på mitten fokusera på att fylla på i straffområdet. Du har väl spelat inverterad ytterback?”.
“… och mot lite tuffare motstånd, kör vi istället en 4-4-1-1 med en mer standard backslinje och en Segundo Volante som fyller på offensiven. Något jag själv spelade under mina år i Italien.”
“Segundo Polenta. Ja, absolut, skitbra!” sa Andreas utan att övertyga.

De nästkommande träningsmatcherna gav hopp. Hela laget spelade bra
Ängelholms FF, hemma, vinst 3-2
Även om spelet lämnade mycket att önska var Mackie mycket nöjd med moralen i laget. Ett tidigt 0-1 underläge och sent 1-2 underläge hade vänts till vinst. Nye Bergman verkade fatta sin position och fick en assist. Båda topparna Dampha och Bergqvist satte dit varsitt mål.

Dalstorps IF, borta, vinst 1-0
Visserligen borde ett så dåligt lag som Dalstorp sopas undan snabbt med större siffror men segern var aldrig hotad. Bergqvist gjorde ett fint mål igen. “Den pågen vet vart målet finns!”, tänkte Mackie. Hassan Lawrence, Nigerianen som varit lite bortglömd i omklädningsrummet visade att han nog kan vara en startspelare på högerkanten.

Sävedalens IF, borta, vinst 3-1
Jawneh, den defensiva mittfältaren satt två fina mål. Startuppställningen inför första seriematchen mot Åtvidaberg börjar så sakteliga ta form och Jawneh stärkte sina aktier.
Allt vore frid och fröjd om inte unge tredje-anfallaren Kweder åkt på en elak skada som kommer ta flera veckor att rehabilitera. Mackie började känna viss oro, må inga andra skador komma.

Varbergs BOIS, hemma, 2-2
Matchen började med propagandaspel och en snabb 2-0-ledning. Mål från båda ovana ytterbackarna Ottosson och Linus Svensson.
Dock tog Jawneh ett onödigt rött och det blev svårt att hålla BOIS från superettan stången och till slut kändes ändå 2-2 som en vinst.

Mackie började bli igenkänd på stan. Folket hade hört om de fina resultaten och försökte på nordskånsk engelska slå upp konversationer och dyka upp på matcherna. “Det här skall nog lösa sig! Nästan så man skulle vilja att serien startar nu messamma, våren är ju nästan här”, tänkte Mackie glatt. Dock fick han annat att tänka på i nästa träningsmatch.

Asarums IF, borta, förlust 0-2
Ingen i hela laget visste vart Asarum låg och årets första förlust var en riktig tankeställare för Mackie. Det fina 4-4-2-spelet var som bortblåst. Nye vänsterbacken Bergman gjorde en hemsk match - faktum är att inte sedan debuten har han spelat bra. “Oroväckande!”, tänkte Mackie. “Min enda värvning kanske är en flopp”.

Plötsligt kändes de ca 30 dagarna kvar till första seriematchen inte speciellt långa...

#4   trashbag

  Sportchef

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5432 Inlägg:

Postad 28 November 2019 - 21:11 PM

Riktigt trevlig start. Fint med en gammal klassisk berättelse :)

#5   Hammurabbit

  Junior

 • Medlem
 • Pip
 • 26 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 30 November 2019 - 16:23 PM

Mackie vaknade med ovanligt ont i sitt trasiga knä och linkade sakta ner till frukostbuffén där han endast drack en kopp kaffe, i hemlighet förstärkt med favoritwhiskeyn. Ont i knät, det tydde på regn, och mycket riktigt öste det ner när det började närma sig avspark i första seriematchen, borta mor Åtvidabergs FF.

Oroligt tittade Mackie ut över sin egen och Åtvidabergs trupp, då de värmde upp i regnet. Kvalitetsskillnaden var uppenbar. Åtvidaberg hade bland annat på något sätt lånat in Luis Soares från Boavista. Faktum var att han påminde om sin namne i Barca, och det kunde bli en ganska jobbig dag för mittbacksparet Aganovic och Linus Svensson. Åtvidaberg var verkligen ingen favorit för att ta hem Div 1 Södra, men helt klart mer meriterat än Kristianstad FC

Mackie hade funderat under de sista dagarna och valt att ställa upp med sin mer defensiva 4-4-1-1.
Backlinjen bestod av nye Bergman till vänster, ovan nämnda Aganovic och Svensson samt Bindelöv ute åt höger.
Joel Hallgren fick förtroendet i mål efter en sista mycket god träningsmatch mot Stafsinge.

Eddie Tran och Jawneh spelade på defensiva mittfältet. Till höger fick inlånade Ottosson chansen och till vänster spelade Getachew på en lite ovanlig position. Magashy spelade som en nr 10, och givetvis Teddy Bergqvist på topp.

Domaren blåste igång, och regnet tilltog.
Lite oväntat lät hemmalaget Kristianstad hålla i bollen men gav få utrymmen för ordentliga anfall. Luis Soares hotade hela tiden det skakiga mittbacksparet och Mackie började på allvar bli orolig.
1-0 till Åtvidaberg kom på ett inlägg från höger från den unge tekniske mittfältaren Egnell som möttes snyggt med huvudet av Ryan Binns, en engelsman som på något sätt hamnat i Åtvid.

I halvtid samlade Mackie grabbarna. "OK detta funkar inte, vi kommer ingenstans och när vi tappar boll dribblar den där brassen oss upp på läktarn. Vi byter till klassiskt 4-4-2, Dampha, ta av dig träningsjackan, du får stiga in!"

Andra halvlek såg mycket bättre ut. 4-4-2:an tillät ett mer direkt spel där Teddy och Dampha fick mer att jobba med. Kristanstad dominerade och Mackie såg chanserna radas upp. Så, till slut, mittlåset Aganovic bröt högt upp och langade iväg en chansboll över backlinjen som Teddy Bergqvist uppfattade snabbt och sprang sig fri. Inget misstag från Malmö-sonen och 1-1 var ett faktum.

Mackie skrek rakt ut av glädje! En poäng var bra, och det luktade vinst!

Dock blev det inga mer mål, Åtvid fick rätt på försvarsspelet, men 1-1 var helt klart bättre än väntat. På vägen tillbaka till Göinge lärde Mackie ut några av sina fräckaste skottska visor och det var tur busschauffören Ahmed, som knappt pratade svenska, ännu mindre förstod engelska. Om några dagar väntas Trollhättan i första hemmamatchen...

#6   Hammurabbit

  Junior

 • Medlem
 • Pip
 • 26 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 01 December 2019 - 20:25 PM

Mackie och busschaufför Ahmed, som lärt sig engelska nog för att kommunicera med Mackie, satt hemma och spelade kort och snackade fotboll. Ahmeds fotbollsintressed hade ökat i samma takt som i allmänhet i Kristanstad, annars en handbollsstad. Anledningen till den fotbollsfeber som drabbat stan var förstås den enastående inledningen från Mackie och hans gubbar. Till på köpet hade skotten nu också blivit vald till månadens manager i Div 1 Södra.

FC Trollhättan, hemma, vinst 1-0
Mål: Teddy Bergqvist, 12e Min
Efter den stärkande bortapinnen mot Åtvidaberg spelade laget med fint självförtroende. Målet var ett vackert ett, inlägg från Jakob Ottosson på högerkanten som Teddy mötte perfekt med huvet.

IK Oddevold, borta, vinst 2-1
Mål: Teddy Bergqvist, 75e minute, Jakob Ottosson 95:e minuten
En riktigt spännande tillställning där Oddevold fick ett tidigt ledningsmål, och låg på bra men André Andersson i mål höll Kristianstad kvar i matchen. Dock åt sig Mackies grabbar in i matchen och fick till slut 1-1 när Teddy sprang sig fri. Mackie gick för segern och därför var 2-1 målet inte oförtjänt, men givetvis lite turligt. Ett långskott från Ottosson, efter stök i Oddevolds straffområde.

Oskarshamns AIK, hemma, vinst 1-0
Mål: Hassan Lawrence, 50:e minuten
Stabil insats som visar att laget numera inte ser sig som underdogs utan vill föra matcher. Extra nöjd var Mackie med målskytten Lawrence som gått in som ordinarie på högerkanten efter ett bra inhopp med assist matchen innan.

Tre raka segrar alltså, en tredjeplats i ligan, och när Mackie diskuterade nyckelspelare med Ahmed, nämnde han givetvis Teddy med sina tre mål, Ottosson med både mål och assist, men även Eddie Tran på mitten som spelat mycket stabilt.

Laget har dragit på sig lite småskavanker men ända lite allvarligare skadan var på yngligen Abuzayda.

Nästa omgång blir spännande, tänkte Mackie. Där väntar IFK Värnamo som leds av en viss Jonas Thern, som Mackie har stor respekt för efter att ha studerat på närma håll under Therns tid i Glasgow i det sena 90-talet.
Köra vidare med sin fina 4-4-2:a, eller överraska gubben Thern, som säkert studerat Mackies grabbar noga. Det var det som Mackie och Ahmed diskuterade när de hällde upp kvällens sista virre...

#7   Hammurabbit

  Junior

 • Medlem
 • Pip
 • 26 Inlägg:
 • Ort:Malmö
 • Favoritlag:Halmstad BK

Postad 04 December 2019 - 18:59 PM

De sista åren på planen hade inte varit mycket att hänga, med ett knä som en julsylta och höga, tunga förväntningar. Men nu älskade Mackie fotboll igen, på alla sätt!

Bortavinsten, 3-1, mot Ljungskile - favorittippade till att ta hem hela serien var årets bästa insats, med vackra mål och ett mycket dominerande spel. Och då hade Ljungskile faktiskt fått ta ledningen med 1-0. Och då vilade ändå Mackie några av sina nyckelspelare. Det visade hur det unga lagbygget fungerade inte bara på plan utan i omklädningsrummet.

Kristanstad FC hade lyckat vinna 6 av de första 9 matcherna och låg nu tvåa i tabellen, endast med Utsiktens BK framför sig. Mackie hade lärt sig att inte ta ut något i förskott, men nog måste väl detta iallafall räcka till en placering på övre halvan tänkte han med sin logiska hjärnhalva. Men andra hjärnhalvan hoppades givetvis i hemlighet på mer.

Han gick igenom laget efter de första 9 omgångarna i huvudet:
Målvakter
André Andersson, 8 matcher, 6.83 i snittbetyg
Joel Hallgren, 1 match, 6.80 i snittbetyg

Joel fick stå första matchen, och gjorde ett ok jobb, men Mackie ville testa den lite yngre André. Han höll nollan och har fått stå sedan dess, och har ett av lagets bästa snittbetyg.

Backar
Linus Svensson, 8 matcher, 1 mål, 6.80 i snittbetyg
Felix Bindelöv, 8(1) matcher, 6.70 i snittbetyg
Armin Aganovic, 7 matcher, 1 assist, 6.66 i snittbetyg
Ameer Naseer Naji Naji, 3 matcher, 6.62 i snittbetyg
Andreas Bergman, 7(1) matcher, 6.62 i snittbetyg
Kalle Svensson 0(1) matcher

Linus har varit klart bäst i backlinjen. Kaptenen Armin har varit lite mindre framträdande än väntat. Bindelöv och nye Bergman har hanterat den svåra inverterade ytterbacksrollen ok, med Bindelöv som den lite mer stabile spelaren. Jakob Ottosson, som egenligen är mer av en yttermittfältare har testats på högerbacksplatsen också.

Mittfält
Hassan Lawrence 4(4) matcher, 2 mål, 1 assist, 7.09 i snittbetyg
Eddie Tran 8(1) matcher, 4 assist, 6.82 i snittbetyg
Yonathan Getachew 6(3) matcher, 1 mål, 1 assist, 6.72 i snittbetyg
Abdulssalam Magashy 6(2) matcher, 1 mål, 6.66 i snittbetyg
Saikou Jawneh, 5(4) matcher, 1 mål, 6.66 i snittbetyg
Jakob Ottosson, 8(1) matcher, 1 mål, 1 assist, 6.64 i snittbetg
Mohammed Kweder, 3(3) matcher, 1 assist, 6.58 i snittbetyg
Sufyan Abuzayda, 0(3) matcher, 6.50 i snittbetyg

Eddie Tran har varit given som box-to-box på mitten och slår både hörnor och frisparkar. Leder assistligan i div 1 södra med sina 4 assist. Hassan Lawrence har mer och mer tagit ordinarie plats på högerkanten på Jakob Ottossons bekostnad. Har visat att han har ett bra avslut med sina 2 mål. Jakob har iofs behövts som högerback vilket gjort att han spelat varje match trots allt.
Den andra centrala mittfältsplatsen har antingen Magashy eller Jawneh tagit. Magashy mer kreativ, Jawneh mer defensiv. Bra konkurrens där, tänkte Mackie.
Till vänster har mestadels Getachew spelat, men han är egentligen en offensiv mittfältare och spelat i mitten i vissa matcher. Kweder har varit en annan lösning som inte riktigt levererat än.


Anfall
Teddy Bergqvist, 9 matcher, 7 mål, 3 assist, 7.52 snittbetyg
Jusuf Sulaiman, 1 match, 1 assist, 7.20 snittbetyg
Omar Dampha, 7(1) matcher, 1 assist, 6.61 snittbetyg

Ingen tvekan om att Teddy är lagets - och div 1 Södras - bästa spelare så här långt. Leder skytteligan i serien i ensamt majestät. Omar har oftast spelat bredvid och kommit till många bra chanser men på något sätt lyckats missa även väldigt öppna lägen. I sista matchen mot Ljungskile testades debutanten Sulaiman, som gjorde en bra match och fick ett assist. Han kommer få mer speltid.

Inför fortsättningen finns mycket att vara glad över och bra bredd, tänkte Mackie. Givetvis skulle skador på ytterbackspositioner (Bergman, Bindelöv eller Ottosson) vara problematiska. Och Teddy är livsviktig, tänkte skotten och tog sig oroligt mot sitt eget onda knä. “Har han bra knän, den grabben?”

#8   trashbag

  Sportchef

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5432 Inlägg:

Postad 06 December 2019 - 05:17 AM

Fortsätt mata på, detta är bra skit!

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar