Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

[FM20] Talangutveckling - Enligt Kaki

12 svar till detta ämne

#1   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7860 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 12 December 2019 - 20:07 PM

Postad bild

Talangutveckling - Enligt Kaki


Introduktion
Det är en illa dold hemlighet för de som känner till mig att jag håller varmt om två saker på Football Manager; taktik och talangutveckling. I det här inlägget tänkte jag gå igenom det sistnämnda, talangutveckling, i hopp om att ge er mer kunskap, lite “aha”-upplevelser men även bättre förutsättningar och mer verktyg för att lyckas med en av de absolut bästa momenten på spelet - att utveckla talanger! Det finns olika tillvägagångssätt men även i olika grader och det är bara du själv som kan bestämma hur mycket tid och energi du orkar och vill lägga ner på talangutveckling.

Ni som har hört talas om mig vet säkert mycket väl om att jag, för ett par upplagor sedan, gjorde stora efterforskningar kring hur Ajax talang-filosofi såg ut, hur det var uppbyggt och hur man ville att spelarna skulle vara och bli. Jag läste bland annat ett 126-sidor långt dokument och skrev även ett eget som var uppemot 20 sidor långt, just för att verkligen förstå mig på hur Johan Cruyff implementerade sin syn på talangutveckling i klubben AFC Ajax och, trots mycket motstånd från bland annat klubbens styrelse, så stod han på sig och lyckades få igenom i stort sett allting och att vi idag kan se ett levande bevis på att hans metoder var och är väldigt framgångsrika.

Där finns en del förutsättningar som jag kommer att dela med mig av och de är ganska så självklara, enligt mig. Det första vi kommer att titta på är den ledare som är "Ansvarig för Ungdomsutveckling". Den ledaren är den som finner och presenterar den grupp med talanger som du kommer att se över och erbjuda kontrakt. Därefter behöver vi gå vidare till juniorlagets tränare, det är ju de som tränar upp spelarna. Vi kommer även att se över nyckelattribut, mentorskap, positions- och rollträning, speltid i eget lag kontra utlåning samt utvecklingscentret. Förhoppningsvis finns det några nya och intressanta inslag för just dig!

Ny för Football Manager 20 är att det inte längre finns ett specifikt datum som man tidigare kunnat räkna ut när den nya kullen dyker upp utan istället kommer du att få uppdateringar via ditt “utvecklingscenter” där du kommer att få en uppskattning på de kommande spelarna, men mer om det senare.

Ansvarig för Ungdomsutveckling - AfU
Eftersom det är en 28-bokstäver lång yrkestitel så väljer jag i den här guiden att kalla honom för "AfU", en enkel förkortning. Din AfU är som bekant din viktigaste kollega om du väljer att fokusera på talangutveckling. Förutom honom så finns där två andra faktorer när det kommer till att få fram så bra talanger som möjligt och de är följande;

- Nivån på faciliteter
- Din klubbs rykte

De förklarar sig själva rätt så bra och rent logiskt så ju högre faciliteter desto bättre förutsättningar; ju högre rykte desto större sannolikhet att unga och talangfulla spelare väljer din klubb framför de lokala klubbarna runt om. En sekundär faktor är din klubbs samarbetsklubbar som kan bidra med talanger också, vilket du lär märka om så är fallet. Även om ditt alter ego till tränare är från en annan nationalitet så kan det förekomma spelare från den nationen.

Hur ska en bra AfU se ut då? Enligt FM's riktlinjer så är de primära attributen "Arbeta med ungdomar", "Bedöma spelarförmåga" och "Bedöma spelarpotential". Jag kan till viss del hålla med om de tre attributen men det missas en hel del viktiga faktorer om man enbart utgår efter dessa tre. Därför har jag, genom mitt projekt "I Johan Cruyffs fotspår" gjort en djupdykning och verkligen tagit reda på vad som behövs för att ha en så bra AfU som möjligt. Här nedan följer mina tips;

- Bedöma spelarpotential
- Beslutsamhet
- Personlighet
- Favorittaktik
(- Arbeta med ungdomar)

Dessa fyra(plus en) faktorer är de absolut viktigaste för en AfU enligt min teori om talangutveckling. Jag ska förklara närmare vad var och en innebär. "Bedöma spelarpotential" innebär att din AfU kan i så lång utsträckning som möjligt förutspå hur talangfull spelaren verkligen är. "Beslutsamhet" hänger till stor del ihop med "Personlighet" och har att göra med att dessa tenderar att smitta av sig på talangerna; ju högre beslutsamhet och bättre personlighet, desto bättre förutsättningar för en optimal utvecklingsbar talang som är villig att göra det där lilla extra på träningen. Favorittaktik är också väldigt viktig då den bör vara så lik den taktik du använder dig utav som möjligt. Din AfU kommer nämligen att leta efter spelare utefter vad för favorittaktik han har. Låt oss säga att Han har 4-4-2 som favorittaktik; då kommer han inte att leta efter en defensiv mittfältare utan snarare centrala mittfältare. Den sistnämnda är, av egen erfarenhet, mer fokuserad på de nuvarande spelarna i klubben då det har att göra med träning och hur bra en sådan tränare är inför yngre spelare.

Nyckelattribut
Vad är det då för attribut en spelare behöver för att optimera sina förutsättningar till att nå sin potential som möjligt går? Här nedan kommer jag att gå igenom en del intressanta men även vitala attribut som kan vara viktigt att ha med sig när man bestämmer sig för om man vill gå vidare med vissa spelare. Det är helt upp till dig själv men de viktigaste attributen är också bevisade enligt fakta att ha med utveckling att göra.

- Ambition (gömt attribut)
- Beslutsamhet (synligt attribut)
- Professionalism (gömt attribut)

Dessa tre har störst betydelse i hur mycket en spelare tenderar att utvecklas vilket också kan beskrivas som i hur nära en spelare kommer att nå sin potential. Låt säga att en spelare har 170 i potential. Har spelaren i fråga höga värden på ovanstående attribut så är det mycket hög sannolikhet att han kommer att nå 170. Om spelaren har låga värden är sannolikheten tvärtom; dvs att spelaren troligtvis inte kommer att nå 170 utan kanske falla bort i ungdomsleden och lägga skorna på hyllorna innan han ens nått 25 år. Här kan mentorskap vara en väg in, men mer om det senare.

- Arbetskapacitet
- Beslut
- Grundkondition
- Uthållighet

Här har vi ytterligare fyra attribut som jag personligen brukar ha med i beräkningarna och värderar någorlunda beroende på vad för spelare, konkurrens och situation jag befinner mig i. Arbetskapacitet innebär “hur hårt spelaren är villig att jobba, utöver vad som krävs. Beslut innebär “spelarens förmåga att fatta rätt beslut med och utan boll”. Grundkondition innebär “hur väl spelaren hanterar sin hälsa när han är skadad eller ej tränar. Den återspeglar och hur väl spelaren bibehåller sina fysiska egenskaper när åldern stiger och även mellan matcher”. Avslutnings vis har vi Uthållighet som innebär “spelarens förmåga att hantera högintensivt fysiskt arbete under en längre tid”. Dessa går hand i hand med träning, matcher och allt däremellan och därmed en bra grund för att nå sin potential.

Juniorlagets tränare
Vi går vidare till nästa steg; juniorlagets tränare. Dessa ledare har som uppgift att på daglig basis träna dina unga spelare, talangerna, och utveckla dem i rätt riktning till att bli bättre spelare och sakta men säkert förberedas inför seniorspel. Här kommer jag att gå direkt på sak och presentera de faktorer som jag anser vara de viktigaste för en optimal träning och talangutveckling.

- Arbeta med ungdomar
- Beslutsamhet
- Grad av disciplin
- Motivera
- Personlighet

Den första faktorn säger sig självt; är du en juniortränare är det rätt så logiskt att vara bra på att arbeta med ungdomar, annars får du nog tänka över din roll i klubben. Vi kommer därefter fram till de tre gyllene attributen för en tränare; BDM, som jag brukar kalla dem. "Beslutsamhet", "Grad av disciplin" och "Motivera" är monumentala och är faktiskt ett stort avgörande mellan 1 stjärna och 5 stjärnor i träningsdelen. FM har äntligen delat med sig av den dåligt förvarade hemligheten och man kan nu lättare se vad som är optimalt för en tränare då dessa tre är med i beräkningarna enligt tipsen. Den sista faktorn är "Personlighet". Likt din AfU så behöver dina tränare också ha en bra personlighet; egentligen behöver alla dina ledare som är med i träningskategorin en bra personlighet. Det smittar av sig och är faktiskt en viktig del i hur dina ledare lär ut dessutom.

Mentorskap
Vi går vidare till en rubrik jag inte är särskilt insatt i men som likväl är viktig att gå igenom, åtminstone kortfattat sett till min kunskap om det. Tidigare kunde du be en rutinerad spelare agera mentor åt en yngre spelare varav vissa attribut förändrades med tiden, både till det bättre men även till det sämre beroende på den äldres attributer kontra den yngres. Det här konceptet är rätt så snarlikt men skillnaden är som så att istället för det ovan nämnda så delas det numera upp i gruppen där jag har lite tips på i vilket riktning man kan snegla åt när man sätter ihop sina mentorsgrupper.

- En ledande spelare(mentor) som ligger högt i hierarkin eller som har hög inverkan på gruppen, vilket du kan se när du sätter ihop dina grupper. Ledarspelaren bör ha högt värde på beslutsamhet men även en positiv personlighet.

- Håll positioner/lagdelar inom samma grupp vilket innebär anfallare eller offensiva/defensiva, som exempel.

- Tänk att de yngre spelarna ska ta över ledarnas plats i laget, i synnerhet på plan men möjligtvis i hierarkin i framtiden.

Positions- och Rollträning / Individuell träning
En liten avstickare men ack så viktig i själva spelarutvecklingen. En spelare presterar alltid som bäst när denne får spela på sin naturliga position. Men du ska inte stirra dig blind på de färgade cirklarna inne i taktik-vyn som kan ha färgerna röd, gul och grön i olika nyanser. Vad för attribut har din spelare och var är han således bäst lämpad för dig i din taktik? Utgå från den frågeställningen och börja därefter positions- och rollträna din-/a spelare för att på så sätt jobba fram en ny position som i framtiden kan bli allt mer naturlig. En anfallare som är bra på att tackla kanske gör bättre i att ta steget ner på mittfältet, och så vidare.

När du positions- och rolltränar en spelare fokuserar man mer på de attribut som är optimala för just den position och roll behöver/använder. Om man inte gör det så tränar spelaren i fråga en mer generell träning vilket kan innebär mer fokus på mindre optimala attribut. En anfallare kanske inte ska träna långa inkast medan en ytterback ska det. Det går även att träna specifikt på attribut. Ett tips är att försöka träna i roller som inte har så många optimala attribut men som är snarlik de attribut just den rollen din spelare behöver. På så sätt läggs ännu mer tid på just de attributen snarare än om spelaren tränar på flera attribut/generellt.

Nedanstående är saxat från förra årets guide och kan vara intressant att läsa rakt av även om det påminner och liknar det ovanstående.

För att ta reda på vad som är den optimala träningen för din spelare är det viktigt att veta vad för taktik du har, men det har du förhoppningsvis redan fixat innan du började med det första steget i den här guiden. Vi tar ett exempel. Om du har en mittback, bör han träna som mittback och den roll som du använder i din taktik. Men har du en avancerad roll så kan det vara utav intresse att använda en snarlik roll som fokuserar på mindre och därmed viktigare attribut. Antingen så har du en spridd träning med många attribut i träning eller så smalnar du av med lite färre attribut som i sin tur ger extra skjuts då det är mer fokus. Detta sker under "Position/Roll/Uppgift"-sektionen under Träning->Individuell.

Du kan därefter ha ännu mer fokus på ett speciellt attribut. Här kan det vara viktigt att fokusera på ett attribut som är ett primärt attribut för spelarens position och roll, just för att spetsa till den egenskapen ännu mera. Detta sker under "Fokus". Sist men inte minst, och som är det nya, är "Träningsintensitet". Jag kanske är ute och cyklar och det har funnits med förut, men då skyller jag på att jag har så mycket i tankarna. I var fall, i den här kolumnen kan du avgöra om vederbörande spelare ska ha en "normal intensitet", dubbla den, halvera den eller skicka honom på vila vilket i sin tur innebär att spelaren inte tränar utan vilar upp sig.

Speltid
Den här frågeställningen har diskuterats sen urminnes tider, i FM-mått, och där har funnits användare som har provat sig fram på olika sätt med olika lag, miljöer, attribut och annat i fokus. I grund och botten vill du att alla dina spelare ska utvecklas och mest sannolikt är att du tyvärr inte kan ge så mycket speltid du önskar till alla dina spelare, äldre som yngre. Det ger dig ibland huvudbry och ibland är det klart som korvspad hur du ska agera i härnäst, men för dig som är osäker så kan det vara intressant att läsa det nedanstående.

Dina spelare kan få speltid i ditt A-lag, i ditt reservlag samt ditt juniorlag - förutsatt att du har så många lag. Dina spelare kan dessutom lånas ut och förstås säljas för att få mer speltid. Det finns en teori om att spelare som spelar i ett lag som tillhör en inaktiv liga/division(som du inte har laddat inför spelets start) inte alls har samma förutsättningar som en spelare som spelar i en aktiv liga/division. Den teorin backar jag. Ur ett talangutvecklingsperspektiv kan det därför vara av intresse att ladda en del sämre ligor/divisioner för att låna ut spelare dit.

Vidare så behöver du ha koll på rykte, faciliteter och inte minst de tränare i klubben; det är trots allt dessa faktorer som utgör grunden för en så bra träning som möjligt. Men det viktigaste är i slutändan speltid. Du kan inte garantera en spelare speltid och bestämmer dig för att låna ut spelaren; han ska då gå till en klubb som kan garantera honom speltid framför allt annat och helst på den position du senare vill använda honom i när han spelare i ditt lag.

Men var utvecklas en spelare bäst; är det i junior-/reservlaget eller på lån hos en annan klubb? En superintressant fråga som säkert många har olika svar på. Av egen erfarenhet har jag ett upplägg som fungerar helt okej men som kräver tålamod. Här nedan delar jag med mig och det förutsätter att du har kompetenta tränare i dina egna junior-/reservlag.

Juniorlag - mellan 15-17 år
Reservlag - mellan 18-20 år
Utlåning - mellan 18-22 år (om spelaren är för bra för reservlaget men inte får plats i A-laget)

Har en spelare inte nått A-laget innan denne är 21 år bör spelaren säljas snarast då spelare underifrån knackar på dörren till speltid på en högre nivå. Dessa siffror kan naturligtvis ändras beroende på nivå på lag och spelare men även vad man har för filosofi. Men frågan om var en spelare får bäst förutsättningar kvarstår; är det i de egna lagen under A-laget eller på lån? Har du ett juniorlag eller reservlag som vinner titlar så kommer det till stor sannolikhet innebär att spelarna kommer utvecklas något bättre gentemot ett förlorande lag men även bilda sig en kärlek till klubben vilket i sin tur innebär att de hellre stannar kvar än lämnar för en annan klubb.

Detta kan då appliceras till när man lånar ut en spelare; är det rätt att låna ut en spelare till en förlorande klubb på en högre nivå snarare än en vinnande klubb på en lägre nivå? Det beror såklart på hur stor skillnaden är på nivåerna men om vi ponerar att vi har en förlorande klubb i Premier League och en vinnande klubb i Championship så rekommenderar jag den sistnämnda. Sen finns det ytterligheter som innebär att en spelare presterar betydligt bättre än resterande spelare i ett förlorande lag och då kan det i sin tur innebära en lika stor utveckling som att vara en i mängden i ett förlorande lag. Du bör såklart också ha speltid, faciliteter, rykte och kvaliteten på tränarna i beräkningen när du ska låna ut en spelare.

Utvecklingscenter
Vi avslutar den här guiden, eller vad man kan kalla den för, med nyheten “Utvecklingscenter” som är en samlingspunkt för utveckling hos spelare i ditt juniorlag, reservlag och kommande ungdomsintag. Det är en riktigt intressant ny del av spelet som jag inte riktigt hunnit gosa in mig särskilt mycket i än, vilket till stor del beror på brist på tid, men helt klart något jag har satt högt upp på prioriteringslistan. Det jag har lärt mig hittills delar jag dock gärna med mig av här nedan.

Först och främst så ger det dig en fantastisk översikt av det redan nämnda; spelare underifrån och det kommande ungdomsintaget. Om vi börjar med ungdomsintaget så har det skett en förändring som jag hintade om i början av hela den här guiden; det finns inga exakta datum längre för när de nya spelarna dyker upp vilket ställer till det för en del men inte för andra. Å andra sidan så får du i ett tidigt skede insikt i hur de kommande spelarna på ett ungefär kommer att se ut och vad för positioner bra spelare tillhör samtidigt som mer generella kommentarer om gruppen också finns med.

Vidare så finns det rubriker som heter “Behöver tillsyn”, “Några att hålla ögonen på” samt “A-lagskandidater”. De är alla lika intressanta och viktiga och ger dig en riktigt bra uppdelning och insikt i träningen underifrån i såväl junior- som reservlaget. Här nedan förklarar jag lite mer ingående vad de tre rubrikerna innebär.

Behöver tillsyn - Här listas spelare som inte riktigt haft den utveckling varken spelaren eller tränarna önskat. Varningen ger dig en chans att dyka in och försöka bryta den negativa trenden genom någon slags förändring.

Några att hålla ögonen på - Här listas spelare som tvärtom gjort det riktigt bra och haft en strålande utveckling med en positiv utvecklingskurva.

A-lagskandidater - Spelare som tillhör ditt junior-/reservlag men som redan nu är redo för att ta steget upp till A-laget.

Utvecklingscentret ger dig därför mycket information på liten yta vilket underlättar för dig som huvudtränare både för nuet men även inför framtiden. Du kanske behöver skicka iväg en spelare på lån, ta ett personligt samtal, erbjuda ett nytt kontrakt eller något annat just för att försöka kicka igång eller bibehålla en spelares utveckling. För dig som lägger stor vikt vid talangutveckling så är den här vyn din högra hand.

Avslutningsvis
Det är nu dags att packa ihop väskan och dra åt knuten och tacka för mig, men jag vill skänka er ett par tankar innan jag helt avslutar den här guiden. Mycket som står i den här guiden tog jag fram under mitt tidigare nämnda projekt "I Johan Cruyffs fotspår" och rekommenderar er verkligen alla att läsa den, inte på grund av att det var jag som gjorde den, utan för att se vad som händer i praktiken om du följer den här guiden. Jag lägger en länk i slutet. Sen skrev jag ner detta precis vilket innebär att det kan förekomma en del stavfel eller att jag råkar ha missat något, men jag ville gärna få ut den nu och var inne i ett härligt skriv-mode. Har ni nu några frågor, tankar eller funderingar så är ni varmt välkommen att skriva här i tråden eller skicka ett pm till mig. Jag svarar er gärna utifrån den här guiden och hjälper till så mycket jag kan.

"I Johan Cruyffs fotspår"#2   semco

  Reserv

 • Medlem
 • PipPip
 • 73 Inlägg:

Postad 12 December 2019 - 20:43 PM

Mycket fint skrivet och lärorikt. Kudos!

#3   Peppe_1988

  FMSU-Ansvarig

 • Administratör
 • 2207 Inlägg:
 • Ort:Brålanda
 • Yrke:Lärare
 • Favoritlag:Spurs & IFK Göteborg

Postad 12 December 2019 - 23:35 PM

Kärlek!

#4   svennisforpresident

  Startspelare

 • Medlem
 • PipPipPipPipPip
 • 503 Inlägg:
 • Ort:shaolinköping
 • Favoritlag:Arsenal
 • Tränar:Juve Stabia

Postad 13 December 2019 - 00:35 AM

Intressant!
Någon som pillat runt i editorn o vet hur många nya personlighets typer som är nya för i år?
"FMRTE är för genier"

#5   Wennstrom

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 148 Inlägg:
 • Yrke:Studerande
 • Favoritlag:Liverpool & Rögle

Postad 13 December 2019 - 11:45 AM

otroligt bra!

We're never gonna stop!


#6   Forza Rossoneri

  Ikon

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2481 Inlägg:
 • Ort:Rönninge
 • Yrke:Arkivarbetare
 • Favoritlag:SSK (Hockey) Trapani Calcio, Guiseley AFC
 • Tränar:Guiseley AFC(FM19)

Postad 16 December 2019 - 15:08 PM

Ser inte du nämnt ungdomsrekrytering, så det inte så viktig eller. Betyder väl bara att man har större upptagningsområde?

Fin guide hursomhelst

Detta inlägg har redigerats av Forza Rossoneri: 16 December 2019 - 15:10 PM

https://www.youtube....pressoCat/about Min youtubekanal där jag främst ligger upp Pokemon videor.
https://www.youtube....hcCzAFjITx8j9Aw - Min andra kannal som är mer FM-relaterad
Mer intresserad av min funderingar kring Serie B och uppstickarna Trapani Calcio - Se här: http://www.svenskafa...talien/trapani/

#7   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7860 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 16 December 2019 - 17:19 PM

Visa inläggForza Rossoneri skrev:

Ser inte du nämnt ungdomsrekrytering, så det inte så viktig eller. Betyder väl bara att man har större upptagningsområde?

Fin guide hursomhelst
Jag kanske missförstår dig och då får du gärna förklara mer utförligt, men gällande ungdomsrekrytering så är det ju det jag grundar en hel del av min text i; vad man bör göra för att få ett så bra ungdomsintag som möjligt, i synnerhet med en bra AfU men även rykte och faciliteter, något som kanske inte framgick så tydligt? Om så är fallet så ber jag om ursäkt.

#8   Flour

  Spelare

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 7360 Inlägg:
 • Ort:Borås
 • Favoritlag:IF Elfsborg

Postad 08 January 2020 - 18:37 PM

Finns det några planer på att göra en liknande guide för fortsättningen i A-laget? Det vill säga tränare, generell träning, individuell träning (antar det är samma, ex. bibehålla nyckelattributer eller utveckla) och hur kanske framförallt hur mycket truppdynamikens närvaro i startelvan påverkar resultatet på plnanen. Är taktiken viktigast eller samhörigheten numera? FM20 verkar vara ganska rörigt hittills.

#9   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7860 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 08 January 2020 - 18:48 PM

Visa inläggFlour skrev:

Finns det några planer på att göra en liknande guide för fortsättningen i A-laget? Det vill säga tränare, generell träning, individuell träning (antar det är samma, ex. bibehålla nyckelattributer eller utveckla) och hur kanske framförallt hur mycket truppdynamikens närvaro i startelvan påverkar resultatet på plnanen. Är taktiken viktigast eller samhörigheten numera? FM20 verkar vara ganska rörigt hittills.
Jag har inga direkta planer utan dessa guiderna kommer rätt spontant; jag får en idé och jag sitter nästan en hel kväll och skriver ner allt jag kan tänkas komma på som kan vara till nytta för er läsare. Det du nämner är helt klart något som jag definitivt skulle kunna skriva om, men behöver nog lite mer kött på benen för att få till en användbar guide. Men tack för tipset :)

#10   Frasbulle

  Reserv

 • Medlem
 • PipPip
 • 76 Inlägg:
 • Ort:Lund
 • Favoritlag:Malmö FF, West Brom, AS Roma

Postad 10 January 2020 - 15:21 PM

Hej! Vad är dina tankar om hur en stads invånarantal spelar roll för ungdomsupptaget?

Tänkte så småningom ge mig in i den ryska fotbollen och noterat att Krasnodar har legendariska ungdomsfaciliteter. Men när jag kikade in på det ryska landslagets regens på min nuvarande save (FM 17 ska understrykas), tenderade spelarna att komma från Moskvaklubbar och inte Rysslands BP; Krasnodar. Jmfr Moskvas dryga 12M invånare mot Krasnodars knappa 1M.

Också: Vad är dina tankar om konkurens om undgomar inom staden? 4 Moskvaklubbar i RPL och ungefär detsamma gäller London i EPL. Spelar konkurrensen roll? Kommer klubben med högst rykte "sno" spelare från lokalkonkurenterna eller simuleras ungdomsupptaget oberoende av varandra.

Tack på förhand och bra tråd i övrigt.

#11   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7860 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 10 January 2020 - 19:56 PM

Visa inläggFrasbulle skrev:

Hej! Vad är dina tankar om hur en stads invånarantal spelar roll för ungdomsupptaget?

Tänkte så småningom ge mig in i den ryska fotbollen och noterat att Krasnodar har legendariska ungdomsfaciliteter. Men när jag kikade in på det ryska landslagets regens på min nuvarande save (FM 17 ska understrykas), tenderade spelarna att komma från Moskvaklubbar och inte Rysslands BP; Krasnodar. Jmfr Moskvas dryga 12M invånare mot Krasnodars knappa 1M.

Också: Vad är dina tankar om konkurens om undgomar inom staden? 4 Moskvaklubbar i RPL och ungefär detsamma gäller London i EPL. Spelar konkurrensen roll? Kommer klubben med högst rykte "sno" spelare från lokalkonkurenterna eller simuleras ungdomsupptaget oberoende av varandra.

Tack på förhand och bra tråd i övrigt.
Hej!

Intressanta frågor, tack för att du ställer dem. Tyvärr är jag inte så bevandrad i just detta annat än rykten. Men har dock under en sparfil på FM Touch under 20-upplagan varit med om att klubbar "snor" spelare från mig, spelare som jag aldrig ens har sett utan möjligtvis skulle kunna ingå i den nästkommande ungdomsintag. Då har det handlat om storklubbar i såväl staden som utanför (Jag var Häcken, såväl Göteborg som Malmö tog varsin spelare) så hur det exakt går till förutom just den här händelsen vågar jag inte riktigt svara på.

Jag har hört att invånarantal möjligtvis kan stämma in, men jag tror ändå när det kommer till kritan så är andra faktorer ännu viktigare - de jag har listat. Rykte, attribut på AfU och faciliteter anser jag är de absolut viktigaste delarna för att få fram så bra ungdomskandidater som möjligast. Kan så vara att klubbar med högre rykte tenderar att få de bästa spelarna? Det är en intressant frågeställning och något jag alldeles säkert skulle kunna kolla upp under en, låt säga, femårs-period. Just nu är jag inne på en sparfil med Manchester United. Där finns en del klubbar som "delar" på stadens talanger. Jag ska hålla utkik om jag kommer ihåg det :)

#12   Kezman

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 154 Inlägg:

Postad 03 July 2020 - 09:32 AM

Kakidaniel känns som du möjligtvis har koll på utvärderingen på ungdomsintagningen hur rangordningen går när det gäller kvalite av intag?

+ Gyllene generation
+ Det här är en bra grupp med unga spelare

Sen då? Finns det något annat mellanting?

Har svårt att förstå vilket som är bäst av följande "dåliga":

- Förvänta dig inte mycket av denna års ungdomskull
- Det här är ingen bra grupp med unga spelare
- Det här är dessvärre en medioker årskull

Samma sak gällande spelarna. Vad av följande är bäst? Har lagt i den ordningen jag gissar på är bäst, rätta mig gärna om du tror att jag har fel!

X är ett mycket stort löfte
X ses som en lovande talang
X ser talangfull ut
X ser lovande ut
X ser mycket intressant ut
X ser intressant ut
X kan räcka långt
X har utmärkt sig
X är någon vi bör hålla ögonen på

Har säkert missat någon. Ser fram emot att höra vad du tror!

#13   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7860 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 04 July 2020 - 09:23 AM

@Kezman oh, där måste jag tyvärr göra dig besviken. Jag är nämligen inte speciellt insatt i detta utan tror du har mer kunskap om mig där faktiskt. Men absolut, något jag gärna ska sätta mig in i!!

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar