Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

[FM20-GUIDE] Träning enligt gurkburk

FM20 Träning
2 svar till detta ämne

#1   gurkburk

  Manager

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 4145 Inlägg:
 • Ort:Jönköping
 • Yrke:Student
 • Favoritlag:Liverpool FC

Postad 15 January 2020 - 07:09 AM

[FM20-GUIDE] Träning enligt gurkburk

När FM19 släpptes så var träningsdelen ett område som äntligen fick sig den kärlek den länge har förtjänat. Dessvärre så kände jag då att jag aldrig hade orken att sätta mig in i just träningsdelen. När jag sen även har diskuterat träningen med andra FM-spelare så har jag fått en känsla att många fortfarande känner lite som jag gjorde i fjol. Speciellt när man spelar på svenska då många av översättningarna är missvisande för vad vissa saker faktiskt innebär.
Nu tyckte jag att det var på tiden att jag försökte förstå mig på just denna del när FM20 släpptes och det är dags att dela med mig utav mina tankar.

Grunderna i den nya träningsdelen

Träningstillfällen och träningsprogram
Efter förändringen av träningen så är den numera uppbyggd med tre träningstillfällen. Två vanliga träningstillfällen och ett extra träningspass. Extra passet används bara till ”Vila” ifall man låter spelet hantera träningen automatiskt och det är ju en missad träningsmöjlighet.

Postad bild
På varje träningstillfälle så har vi en mängd träningsprogram att välja på. Dessa träningsprogram är indelade i elva olika kategorier. Varje kategori innehåller olika antal träningsprogram där bland annat kategorin anfallsspel har fyra olika typer av program. Kategorierna som finns är:
 • Generell träning – breda träningsprogram med fokus på spelarnas attribut
 • Matchförberedelser – främst fokus på den taktiska kännedomen och specifika förberedelser inför kommande match
 • Anfallsträning – fokuserar mer specifikt på anfallsattributen och ökar den taktiska kännedomen för passningstilen och kreativ frihet
 • Försvarsträning – fokuserar mer specifikt på försvarsattributen och ökar den taktiska kännedomen för presspel och markering
 • Teknisk träning – tränar endast på några få attribut
 • Taktisk träning – fokuserar på de taktiska attributen samt ökar den taktiska kännedomen för mentalitet, bredd och de taktiska rollerna
 • Målvaktsträning – lik den tekniska träningen fast för målvakterna, specialiserar på få attribut
 • Fasta situationer – få attribut och främst förberedelser på t.ex. dina hörnvarianter ENDAST inför kommande match
 • Fysisk träning – uthållighets-, styrke- och snabbhetsträning samt det viktigaste programmet för att förebygga skador ÅTERHÄMTNING!!!!!!!
 • Extra – lagsammanhållning och samhällsarbete
Enheter
Träningen är uppbyggd av tre träningsenheter: målvakts-, försvars- och anfallsenhet. Alla spelare fördelas in automatiskt av spelet efter deras positioner. Men har du en spelare som är mångsidig så kan denne hamna i fel kategori utefter var du har tänkt spela honom. Därför så har du som manager möjligheten att välja vilken enhet vissa spelare ska tillhöra. En annan funktion som jag vet att många har missat är att man även kan flytta upp ungdomsspelare från B-lag och U19 till de olika enheterna. Att flytta upp ungdomar gör bara så att de deltar på seniorträningarna, vilket gör att de inte kommer att synas i A-lagets trupp- och taktikvyer.
Alla program förutom de generella och fysiska ger en enhet 60% påverkan på dess attribut och de andra två enheterna 20% på sina. För de generella programmen så finns det istället en huvuddel som visar vilka attribut o.s.v. som påverkas till 60% och en sekundär del med ytterligare ett gäng attribut som påverkas till 20%. Ex. generell anfallsträning ger 60% påverkan på offensiva attribut för både anfall- och försvarsenheten medan de defensiva attributen bara får 20% påverkan. De specifika attribut som varje program tränar på syns tydligt under varje programs beskrivning vilket ni kan se nedan.

Postad bild


Träningsprogrammens intensitet
Det finns ett gäng olika saker som varje träningsprogram påverkar och de gör det med olika hög grad. De olika graderna som vi har är ”Något mindre, mindre, normal, mer, något mer”. Bilden nedan visar hur en full dag med vila påverkar spelarna och hjälper oss att förstå de olika begreppen. Intensiteten på träningen jämförs alltid med en vanlig match. Det vill säga att en helt ifylld mätare innebär att träningsdagen kommer att vara lika intensiv som om vi hade spelat match. Därmed är det viktigt att inte lägga för många intensiva träningsprogram under samma dag så att vi sliter ut spelarna.

Postad bild

Kondition & trötthet
Kondition är spelarens fysiska skick och är den variabel som är enklast att förstå och notera eftersom den är så tydlig i standardtrupp- och taktikvyn. Konditionen är ofta det man tar hänsyn till när man tar ut sina laguttagningar.
Tröttheten är däremot ett gömt attribut som påverkar spelarens kondition och fysiska skick. För att ha en fräsch trupp så vill vi ha höga värden på Konditionen medan vi har låga värden på Trötthet.

Skärpa
Om vi går ner till nästa variabel så har vi skärpa eller matchskärpa som vi är vana att se den som i truppvyn. Förutom att ge spelarna speltid i match så är detta en variabel vi endast kan påverka med hjälp utav träningen på ett sätt, att använda programmet ”matchträning”. Det programmet återfinns bland den matchförberedande träningen och är inte lika intensiv som en vanlig match. Därmed så får spelarna inte lika mycket matchskärpa och blir heller inte lika slitna som i en vanlig match. Detta är något jag frekvent använder när det är landslagsuppehåll för att bibehålla matchträningen för de spelare som inte är iväg.

Status
Det sista attributet som påverkar intensiteten är deras status vilket är spelarnas träningsglädje, huruvida de är nöjda eller missnöjda med den sammanlagda träningen. Att spelarna får arbeta med boll på sin enhets fokusområde och vila ökar deras träningsglädje, taktik är neutral medan fysisk träning minskar träningsglädjen.

Träningens påverkan på taktiken
Så hur ska man nu gå tillväga för att utnyttja den nya träningsdelen? Jo, eftersom träningen kan göra mycket för hur snabbt spelarna lär sig just din taktik så är det ett enkelt verktyg att öka dina chanser till framgång. Träningsprogrammen kan påverka taktiken på tre olika sätt:
 • Den taktiska kännedomen
 • Specifika förberedelser inför kommande match
 • Lagets sammanhållning (bra sammanhållning ökar bl.a. spelarnas positionering)
För att veta vad i den taktiska kännedomen du behöver förbättra så går det att gå in på taktikvyn och hålla musen över den taktiska kännedomen som ni ser nedan.

Postad bild

Den taktiska kännedomen är uppdelad i dessa 8 kategorier och vissa träningsprogram har fokus på speciella områden inom den taktiska kännedomen.
Som ni ser har mitt lag i stort sett bemästrat mitt sätt att spela fotboll på. Men det finns en brist och det är kunnandet om sina roller i taktiken. Hur ska vi då åtgärda detta problem? Jo, vi går in på träningssidan och kollar in träningsprogrammen och ser ifall vi kan hitta något program som fokuserar på de taktiska rollerna. Här finns det tre val som påverkar de taktiska rollerna:
 • Specialiserad träning på offensivt eller defensivt skuggspel, fokuserar på färre attribut.
 • Generell taktikträning, bredare alternativ, involverar träning av många attribut
 • Matchförberedelseträning, fokuserar på alla områden inom den taktiska kännedomen men ytterst få attribut

Eftersom jag i detta fall endast behöver öka kännedomen för rollerna så kan jag nöja mig med de två programmen som specialiserar sig än den generella taktikträningen. Färre träningsområden ger bättre fokus på de man faktiskt tränar på.


Postad bild

Individuell träning
Den individuella träningen har även den fått sig en liten förändring. Istället för att endast fokusera på ett specifikt attribut så fokuserar spelarna numera på specifika träningsområden med 2–3 attribut t.ex. avslutsträning som nu fokuserar på avslut, långskott och teknik. Här försöker jag inte nödvändigtvis tänka på vad för roll spelaren har i taktiken, utan istället vilka attribut som jag vill att han ska utveckla. Oftast så blir det såklart samma roll men det är ofta bra att inte fastna i samma vanor.
Ex: Mittback ”Understöd”, ”Försvara” och ”Stoppa” har endast en skillnad. Understöd tränar på snabbhet, stoppa på aggressivitet medan försvara tränar på båda. Har jag en mittback som redan är väldigt snabb men har aggressivitet som en svaghet så använder jag hellre stoppa som roll i hans individuella träning.

Tränare
Det är så klart viktigt att ha den rätta personalen för dina träningsuppdrag. På de senare upplagorna har det blivit mycket enklare att hitta bättre tränare. Eftersom man nu väldigt enkelt kan gå in på personalsök och välja viktiga attribut för varje enskilt tränaruppdrag likt man har kunnat göra för spelarnas roller under många år. Detta är något jag verkligen rekommenderar att göra så att du faktiskt får den bästa personalstyrkan.

Postad bild

När du har lyckats ta hem den bästa möjliga personalen så är det dags att dela ut deras träningsuppgifter. Här försöker jag få tränarna utspridda så att de endast har hand om den uppgift som passar dem bäst. Sen har jag gärna en sämre tränare som backar upp alla tränare för att minska deras belastning.
A-lagstränare hjälper till vid B-lagsträningen medan B-lagstränare hjälper till vid både A-lag och ungdomslagsträningen. Du som manager kan vara med och ha ett fokus i alla tre lagen.

Övrig personal
En roll som man kanske inte tänker så mycket på som faktiskt kan vara med och påverka träningen är Chef för Idrottsvetenskap. Denna roll hjälper till att hålla spelarnas trötthet nere och är även viktig för att förebygga skador. Högt värde här tillåter oss därmed att öka träningsintensiteten och utnyttja alla tre träningspass.

Postad bild


Exempel på träningsvecka
Postad bild

Såhär ser kan en vanlig träningsvecka se ut för mig med mitt Sparta Prag. Vi börjar alltid en ny vecka intensivt med fysisk träning och målvaktsträning. För att utnyttja alla tre passen så läggs även ett pass med lagsammanhållning in då det ökar spelarnas träningsglädje samtidigt som det inte tar på deras fysiska tillstånd. Sen är det ganska specialiserade träningspass under veckans gång där jag försöker balansera de olika enheterna. Detta för att alla enheter ska vara nöjda med sin träning och få specialisera på sina attribut till fullo.
Eftersom jag vill spela en bollinnehavsrik fotboll med hög press så är de programmen såklart viktiga. Det ALLRA viktigaste med hela veckan är dock ÅTERHÄMTNING efter varje match. Det gör så mycket för att förebygga skador och att använde både återhämtning och vanlig vila är riktigt effektivt. Därför så kommer matchgenomgången att ersättas av vanlig vila när den taktiska kännedomen är fullbordad. Sist har vi samhällsarbetet som endast ligger där vid hemmamatcher då vi inte har någon resa som tar upp ett träningstillfälle.

#2   Vribo FC

  Avbytare

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 110 Inlägg:
 • Favoritlag:Västerås SK och Leeds Utd
 • Tränar:VSK och Blyth Spartans

Postad 15 January 2020 - 10:33 AM

Tack, det här var riktigt bra! Flera saker som jag kommer att titta igenom när jag spelar nästa gång. Har till exempel aldrig vågat använda alla tre träningstillfällen. Antagligen för att det bara är två ifyllda som default.

#3   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7684 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Toulouse

Postad 15 January 2020 - 13:39 PM

Helt fantastiskt! Enormt tack för ditt bidrag :)

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar