Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

En flexibel variant på 4-4-1-1

Taktik
5 svar till detta ämne

#1   Djuicer

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1814 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United
 • Tränar:Fulham

Postad 31 March 2020 - 13:18 PM

En flexibel variant på 4-4-1-1

Så, jag var tvungen att börja någonstans och jag ville inte börja i någon högstaliga. England har alltid varit “ligan för mig” så jag började titta efter lämpliga lag i Championship. Fulham med Mawson, Cairney och Mitrovic tyckte jag hade tillräckligt mycket spets för att kunna skapa en spelstil som jag var bekväm med. För att öka på utmaningen försökte jag hålla mig till spelare från Norden, Storbrittanien och Irland samt Sydamerikaner. Således inleddes en stor utförsäljning. Försökte till varje pris bli av med spelare som inte uppfyllde dessa kriterier.

Postad bild

Efter det började en lite mer intressant fas då jag försökte förstärka truppen inför årets utmaningar.
Postad bild


Dem flesta värvningar är för framtiden och bredd, men ett fåtal erbjuder mycket redan från start. Bland annat den 22 årige vindsnabbe forwarden från Blackburn Adam Armstrong.
Postad bild


Välrundade mittfältaren James Garner från Manchester United som kom på lån kommer också att få en hel del med speltid.
Postad bild


Övriga nyckelspelare är som tidigare nämnt bland annat Mawson, en så kallad spelande försvarare.
Postad bild

Cairney som enklast kan beskrivas som en klassisk spelfördelare med bra speluppfattning, teknik och passningar.
Postad bild

Vår tredje utpekade nyckelspelare Mitrovic, en fysiskt praktexemplar som också besitter överraskande bra teknik och touch.
Postad bild
Tycker det här räcker som övergripande bild över truppen, inleder härmed trådens egentliga syfte.

Stilistiskt har jag (som Man U) fan alltid gillat den direkta 4-4-2 som Sir Alex Fergusons första upplagor använde sig av (går att argumentera för 4-4-1-1 med Cantona). Dem fokuserade främst på kantspel för skapandet av målchanser och spelade en relativt direkt stil. Senare blev jag självklart hänförd av Pep Guardiola och hans Jugo De Position, överbelastningar och diagonala förflyttningar. Den senaste tränare som influerade mig var Jürgen Klopp och hans Dortmund vilket vann ligan två år i rad och tog sig till final i Champions leauge. Klopps lag var känt för sin extrema återerövringspress (gegenpressing) där man sedan försökte anfalla med hög fart.

Målet är att lyckas skapa något som är en hybrid och har med någon influens från det bästa av dem olika stilarna. Självklart kommer kompromisser att få göras då jag bara spelar i en andradivision (för tillfället). Tempot och passningslängden är något som jag egentligen skulle vilja ha balanserat/standard men med bättre spelare (eller att den nuvarande truppen utvecklas) så ska det nog gå så småningom. För nu har jag kommit fram till att jag ska inleda med dem här instruktionerna för laget.

Postad bild

Detta inlägg har redigerats av Djuicer: 31 March 2020 - 14:23 PM


#2   Djuicer

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1814 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United
 • Tränar:Fulham

Postad 31 March 2020 - 13:58 PM

Mentaliteten är positiv vilket är den första som är “offensiv” och den 4 av 7 olika där 1-2-3-4-5-6-7 går från ultradefensiv till all out attack. Den kommer i sin tur att öka vår spelbredd, tempot, passningsstilen, LoE, backlinjen, pressen till något högre än standard. Det är hela grunden till vårat spel. Efter det görs det lite anpassningar efter spelarmaterial och för att få till den övergripande stilen jag vill skapa. Vill gärna ha bollinnehav men inte för sakens skull, pressa högt men inte för högt, övriga instruktioner är för att komplementera detta.
Som bas börjar jag att bygga bakifrån med 2 vanliga roller (ytterback och mittback) och 3 stycken roller som är mer specialiserade (liberomålis, spelskickligmittback och inverterad ytterback). Tanken bakom är att liberomålvakten är ett krav för att kunna bygga spelet bakifrån, den vanliga ytterbacken till höger kommer överlappa då och då, spelskickligamittbacken kommer hjälpa målvakten att bygga upp spelet. Den vanliga mittbacken ska främst försvara och i andra hand bara lägga korta passningar till den mer tekniskt begåvade spelskickligamittbacken eller ut till vänster där den inverterade ytterbacken spelar.

Postad bild

Den inverterade ytterbacken är väldigt viktig för att sätta igång spelet och kommer också då och då att dyka upp i motståndarnas straffområde för att avsluta eller slå avgörande passningar. Detta mycket tack vare att spelaren får en attackerande mentalitet eftersom jag använder “leta efter underlapp” på vänstersidan.
Postad bild

Spelaren i fråga som för tillfället innehar den här rollen är Joe Bryan. Här finns det stort utrymme för en bättre spelare att ha större inverkan på rollen. Dwight Mcneil skulle vara en drömförstärkning, usprungligen ytter men med 12 tackling, 10 markering och 11 positionsspel är han redan en kapabel försvarare som besitter stora möjligheter till utveckling.
Postad bild
(Joe Bryan)


Den vanliga ytterbacken är en grundläggande roll och den kan se väldigt olika ut beroende på vem som spelar där. UNE gör rollen väldigt tryggt och säkert och tänker ofta på defensiven i första hand.

Postad bild

Spelar Cyrus Christie eller Rankin-Costello så blir det betydligt mycket mera ös framåt. Christie (och Costello) på grund utav sina traits kommer att fylla på väldigt ofta i offensiven och när han spelar blir det nästan som att ha två inverterade ytterbackar.
Postad bild
(Christie)

Mittfältet är ganska grundligt och har inte så mycket finess utan hårt jobb är det viktigaste. Vill gärna ha stora fysiska spelare centralt i fältet. På kanterna ser jag gärna en klassisk ytter (snabb) på ena kanten och en mer Arjen Robben (inte för att Robben inte var snabb) inspirerad på den andra kanten. Något annat är att jag på mittfältet delat ut mina första PI eller personliga instruktioner och det har jag gjort till alla spelare, då dessa försetts med “pressa mer” vilket försvararna inte har. Detta för att skapa ett så kallat “split block” då ena halvan av laget pressar högre upp och den andra halvan av laget är lägre stående och mer försöker styra motståndaren. Undantaget som bekräftar regeln är den defensiva mittfältaren vilken jag räknar till den defensiva styrande delen av mitt “split block”.
Postad bild

Den defensiva mittfältaren har också några andra PI så han ser ut som följer. Eftersom att mentaliteten är försiktig så har jag ökat på passningslängden till direkt, sedan har jag instruerat den defensiva mittfältaren att inte dribbla. Detta för att den defensiva mittfältaren sällan är vidare bra på just detta men också för att snabba på spelet en aning då jag hellre ser en snabb passning till en mer teknisk spelare.
Postad bild


Offensiven sköts till stor del av två spelare där den ena är tänk som en länk mellan den ensamma spjutspetsen och resten av laget och den ensamma anfallaren ska försöka skapa så mycket oreda som möjligt för motståndarna. En APA (advanced playmaker attack) länkar spelet mindre än en APS och en AF är den anfallaren som är villigast att löpa i djupled och dra isär motståndarens försvar. Kombinerat med Mitrovics förmåga att spela felvänd så tycker jag att mixen mellan rollen och “traits” blir perfekt och det blir som en kombination mellan flera roller. Dem har två ingår också i det pressande blocket och har således fått denna personliga instruktion. När istället Armstrong spelar på topp så får ofta motståndarna problem med hans höga fart och dem måste ofta anpassa sin backlinje för att få kontroll på honom.
Postad bild


Hela taktiken ser således ut såhär:
Postad bild

min föredragnaelva är den här:
Postad bild

Reslutaten? ser lovande ut till en början i alla fall. Två förluster, bägge mot lag i högstadivisioner (Sevilla, West Ham)
Postad bild

Nästa post kommer behandla hur mitt Fulham ställer upp något mer defensivt (4-1-4-1). Måste bara se till att klara avancemang till PL till dess så jag får praktisk användning av en mer baktung uppställning.

Detta inlägg har redigerats av Djuicer: 31 March 2020 - 15:39 PM


#3   Djuicer

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1814 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United
 • Tränar:Fulham

Postad 31 March 2020 - 14:07 PM

*reserverad*

Detta inlägg har redigerats av Djuicer: 31 March 2020 - 14:07 PM


#4   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7812 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 31 March 2020 - 15:20 PM

Spännande, lycka till!

#5   Djuicer

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1814 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United
 • Tränar:Fulham

Postad 31 March 2020 - 15:39 PM

 Kakidaniel skrev:

Spännande, lycka till!
Tackar, kommer behövas. Championship är en tuff liga!

#6   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7812 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 31 March 2020 - 17:16 PM

 Djuicer skrev:

Tackar, kommer behövas. Championship är en tuff liga!
Absolut! Precis som med alla andra serier i England så är det en "alla-kan-slå-alla"-serie!

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar