Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Går det att passa sig till framgång?

#4-1-2-3 #4-3-3 #Passningspel
7 svar till detta ämne

#1   Djuicer

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1814 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United
 • Tränar:Fulham

Postad 16 May 2020 - 09:36 AM

Som du kanske kan gissa av titeln så kommer det här handla om bollinnehav. Mer specifikt så kommer det att handla om bollinnehav med intentionen att attackera, att göra fler mål än vad din motståndare gör. Dessutom, om du har bollen kan du inte släppa in några mål

Så vad kommer vara inspirationen för det här projektet? Först och främst såklart den nuvarande managern för Manchester City, filosofen, titel vinnaren - Josep Pep Guardiola. I den båten kommer automatiskt inspiration komma från Guardiolas mentor Johan Cruyff, inspiration kommer också komma från andra viktiga figurer ifrån Guardiolas egen karriär (både som spelare och ledare) så som Juanma Lillo, Marcelo Bielsa,Louis Van Gaalm.fl. Cruyff anses idag som den så kallade gudfadern för den holländska Totalfotbollen trots att den egentligen startade med honom som spelare under Rinus Michels i Ajax på 60- och 70-talet. Mest ihågkommet idag för sitt presspel, passningsspel och sina kompletta spelare. Michels ville att hans spelare skulle kunna hantera alla positioner på planen, och i ett lag med stjärnor som Johan Neeskens, Ruud Krol med flera så var ingen riktigt nära Cruyffs nivå. När han dessutom var lagets hjärta och själ så berättar det en del om hans storhet. Cruyff startade ofta som anfallare men han hade friheten att vandra över planen och positionera sig där han ansåg sig göra mest nytta och anledningen var att det förmodligen aldrig tidigare (eller senare) funnits en spelare som haft en bättre förståelse över ytor. Cruyff visste alltid vart han skulle vara och när han skulle vara där. En mästare när det gällde rörelser och en oöverträffad spelförståelse. Michels Ajax ställde vanligtvis upp i den idag klassiska holländska 4-3-3.
Postad bild


Efter spelarkarriären så hade Cruyff en framgångsrik karriär som manager, mest berömt var troligen hans Barcelona som vid sin peak kallades för dream team och spelade en ny version av Michels totalfotboll (V2). Cruyffs Barcelona innehöll en hel del välkända spelare och talanger i världsklass, framförallt offensivt. Romario, Stoichkov, Hagi och Laudrup var alla spelare utav yttersta klass. Andra från det här laget som är värd att nämna är såklart Pep Guardiola och holländaren med hästsparken till vänsterfot Ronald Koeman. Cruyff hade ett fint öga för att upptäcka och utveckla talanger. Mixar du allt det här tillsammans med Cruyffs fokus på individuell briljans, flärdfull offensiv fotboll och att alltid försöka utnyttja planens full bredd. Genom att alltid ha sina yttrar slicka linjen på bägge sidor för att sträcka ut motståndarnas försvar. Överlag så var Cruyffs Barca väldigt spelardrivet (Noa Bachners ord) och det handlade främst om att få ut max från dem offensiva spelarna. Talangerna skulle få tid och utrymme att skina. Gällande defensiven så var Cruyff laissez faire och överlät det mesta till spelarna. Ett av hans mer berömda motivationstal inför en cupfinal ska ha varit en uppmaning till spelarna att “gå ut och ha kul”. Allt det här tillsammans med hans i övrigt konfliktsökande personlighet är förmodligen anledning till varför Cruyff aldrig stannade särskilt länge på något enskilt manager uppdrag.
Här är en bild på Cruyffs Barcelona, bilden stämmer inte helt då uppställningen var mera av en 3-diamant-3.
Postad bild


Louis Van Gaal Van Gaal var inspirerad av Cruyffs Barcelona och baserade mycket av sitt Champoinsleaugue vinnande Ajax från 95 på Cruyffs formation, trots att Van Gaal i grunden var en mycket mer systemdriven (Bachner igen) tränare och var mer beroende av laget än enskilda individer. För Van Gaal kom alltid systemet först och han var väldigt tydlig med vad han ville ha utav av varje spelare och varje roll i laget. Trots det så såg Van Gaal det som sin plikt att underhålla publiken. Hans lag skulle spela en attraktiv fotboll.

CL vinnande laget från 95 var nästan uteslutande byggt på egna produkter men hade också några mer erfarna profiler som flyttat hem och varvade ner. Hur kunde Van Gaal och Ajax vinna med ett sådant lag? Till att börja med var inte dem där ungdomarna vilka ungdomar som helst. Det var en gyllene generation som Ajax fått fram och laget innehöll spelare som Edwin Van Der Sar, bröderna De Boer, Edgar Davids, Jari Litmanen, Marc Overmars, Findi George, Frank Rijkaard, Danny Blind, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert och Nwanko Kanu. Säsongen innan hade man dessutom skeppat iväg den kanske bästa av dem alla. Dennis Bergkamp. Ajax spelade som sagt med Cruyffs formation från Barcelona 3-4-3 (här mer korrekt återgiven). Även om Van Gaal senare i karriären främst använt en 4-3-3 (4-1-2-3 /4-1-4-1 med yttrar).
Postad bild


Marcelo Bielsa eller El-Loco är precis som Van Gaal också en systemdriven manager. Bielsa kräver alltid att alla spelare ska göra vad som frågas av honom. När allt klickar är fotbollen som levereras offensiv, direkt och väldigt snabb. Allting är noga inövat och följer förutbestämda mönster. Bielsa är en stor förespråkare av videoanalys och är alltid extremt väl förberedd inför varje match. Han anpassar ofta formationen till att ha en extra försvarare. Så om hans lag möter 2 anfallare kommer Bielsa att vilja ha tre mittbackar. Möter hans lag 1 anfallare så kommer han att använda sig av 2 mittbackar. Bielsas största framgångar kom när han ledde Chile, ett lag där stjärnor som Alexis Sanchez, Arturo Vidal, Gary Medel, Claudio Bravo, Eduardo Vargas and Mati Fernandez. Alla dem här spelarna är perfekta exempel på vad Bielsa efterfrågar hos en spelare. Hårt arbetande, förmågan att följa instruktioner och göra ett jobb. Samt slutligen en stor talang, viljan och drivet att göra något oväntat. Bielsas Chile var flexibla (3-3-3-1 och andra varianter) men ofta liknande formationen den här.
Postad bild


Pep Guardiola och Total Football v3, eller Juego de Posición (sv: positionsbaserat passningspel). Pep har än så länge basat över tre lag med väldigt bra resultat. Pep letar ofta efter särskilda egenskaper hos sina spelare och dessa är egenskaper som likväl beskriver hur Pep själv var som spelare. Guardiola was a highly creative, hard-working, nimble, and elegant player, with good anticipation, tactical awareness, and an ability to read the game”. Guardiola var alltså en väldigt kreativ, hårt arbetande snabbfotad och elegant spelare. Dessutom hade han alltså en god spelförståelse, taktiskt medvetenhet och en förmåga att läsa spelet.

Gällande JDP (Juego de Posición) it consists of generating superiorities behind each line of pressure. It can be done more or less quickly, more or less vertically, more or less grouped, but the only thing that should be maintained at all times is the pursuit of superiority. Or to put it another way: create free men between the lines.” - Adin Osmanbasic för https://spielverlagerung.com/
Nyckelpoängen i det här citatet är själva kärnan till JDP, att skapa fria ytor mellan lagdelarna.

Än så länge anses Guardioals Barcelona vara laget som bemästrat JDP till fullo. Crem de la creme gällande positionsbaserat passningsspel. Med sitt Barcelona hade Pep som mål att alltid försöka skapa fria ytor för sina centrala spelare, för att dessa skulle kunna kombinera och skapa chanser. Främst genom “the half spaces” eller halvytan (det kommer en mer ingående förklaring senare). Stilen laget använde sig av var tålmodig, dem hade en relativt långsam speluppbyggnad och förlitade sig på kortpassningsspel. Presspelet var intensivt och målet var attsnabbt vinna tillbaka bollen. En metod som laget ofta nyttjade var att låta Busquets droppa ner mellan mittbackarna samtidigt som ytterbackarna rusade iväg offensivt, först och främst Daniel Alves. Det är svårt att peka på några särskilt framstående ifrån det här laget då egentligen alla var bra, ska jag välja några så blir det givetvis Messi, Xavi, Busquets, Iniesta och Alves.
Postad bild


Nästa storlag som Guardiola basade över var Bayern München. Där fanns stjärnor så som Neuer, Lahm, Alonso, Müller, Robben, Ribery, Thiago och Lewandowski. Laget var redan vid Guardiolas ankomst världens förmodligen bästa lag. Guardiola anställdes för att förändra och justera det lagbygge Jupp Heynckes redan hade påbörjat. Under Heynckes spelade laget en snabb och direkt fotboll, inte olik den som många andra tyska lag använde sig av och var löst baserad på främst Jürgen Klopps gegenpressing. När laget anpassat sig lite efter Guardiolas positionsbaserade passningsspel kunde det i sina bästa stunder bjuda på en häpnadsväckande snabb possession fotboll. En perfekt blandning mellan en vilja att ha bollen och samtidigt anfalla snabbt och direkt. Försvarslinjen stod ofta högt upp i banan för att utnyttja att man hade dåtidens bästalibero målvaktoch dennes förmåga att verka som den 12e utespelaren. Neuer var så pass bra med fötterna att han förmodligen lika gärna hade kunnat spelat på andra positioner med. Det här laget var förmodligen det lag som Guardiola tränat som var mest vertikalt. Man värdesatte att flytta bollen vertikalt snarare än lateralt. Det här laget ville skapa utrymme för yttrarna att överbelasta halvytan. Det här lagbygget populariserade också användandet av den inverterade ytterbacken (Alaba och Lahm, när dem inte spelades på mittfältet). Vanligen ställde Bayern upp med 4-3-3 eller 4-1-4-1.
Postad bild


Idag basar Guardiola som bekant över Manchester City. I mina ögon är det en finkompromissmellan vertikaliteten som fanns i hans Bayern och tålmodigheten som hans Barcelona ofta uppvisade. Presspelet har finjusteras till att först och främst fokusera på att blockera passningsvägar om inte bollen lyckats vinnas snabbt efter tappat bollinnehav. Passningen varier ofta mellan att vara snabbare och under andra faser av en match långsammare. Guardiola har ofta använt den inverterade ytterbacken för att skapa numerära överlägen centralt. Bredden har ofta yttrarna ansvarat för, eller/och ytterbackarna om exempelvis Mendy har spelat. Laget har som mål att skapa utrymme för dem så kallade dubbla åttorna Kevin De Bruyne och David Silva att ta sig in i halvytorna. Om Neuer var målvakten som satte en ny standard för hur en målvakt ska positionera sig och kunna använda sina fötter, så är det något som Ederson bemästrar likväl som att han besitter dem bästa utsparkar som världen skådat. Ederson klarar av att sparka över hela planens längd med bibehållen precision. Nyckelspelare i det här laget enligt mig är De Bruyne, Silva(x2), Sterling, Agüero, Ederson och Fernandinho. City spelar vanligtvis med en 4-3-3 (4-1-4-1 / 4-1-2-3) formation.
Postad bild


Baserat på ovanstående kan vi dra några slutsater gällande nyckelfaktorer för JDP.

RM kännetecken:
*Pressspelet.
*Kortpassningspel
*Kompletta spelare (ville att sina spelare skulle kunna spela i alla positioner över hela planen)
*4-3-3
JC kännetecken:
*Individuell briljans, mycket frihet för spelarna.
*Finessrik anfallsfotboll.
*Yttrar som slickade linjen
*Trebacks linje
*3-diamant-3

LVG kännetecken:
*Systemdrivet.
*Tydliga och strikta roller.
*Hög press och backlinje.
*Kortpassningspel
*Ville spela publikfriande fotboll
*3-diamant-3 (i Ajax, den aktuella perioden)

MB kännetecken:
*Intensivt presspel.
*En extra man i försvaret.
*Snabbt vertikalt anfallspel.
*3-3-3-1 var vanligast när han basade över Chile.

PG (Barcelona) kännetecken:
*Skapa utrymme för centrala spelare i halvytorna.
*Återupprättandet av den falska-nian, en central anfallare som sjunker ner till mittfältet för att skapa numerära övertag.
*Anföll med tålamod och förlitade sig på korta passningar
*Extremt bra bollkontroll - svårpressade spelare.
*Ville flytta motståndarna lateralt.
*Ville återerövra bollen snabbt.
*En mittfältare sjönk ofta ner till försvaret när ytterbackarna attackerade (Salida Lavolpiana, mer om det senare).
*4-3-3 användes när laget var som bäst.

PG (Bayern München) kännetecken:
*Skapa yttrarna för yttrarna att använda halvytorna.
*Snabba anfall (vertikalitet).
*Byggde bakifrån, men med en varierad passnings distans.
*Använde sig av en libero målvakt
*Inverterade ytterbackar för att ge understöd till mittfältet.
*Intensiv press.
4-3-3, 4-2-3-1 och andra varianter, väldigt flexibla.

PG (Manchester City) kännetecken:
*Halvytan nyttjas främst av dem dubbla åttorna.
*Kombination mellan Bayern och Barca, vertikala och laterala passningsmönster.
*Bygger spelet bakifrån men många besitter förmågan att slå en längre passning.
*Blockerar passningsfält.
*hög backlinje.
*Använder återerövringspress under (långa) perioder av matcher.
*Inverterade ytterbackar används ofta.
*4-3-3 men City är väldigt flexibla och anänvder en mängd olika formationer, men som Norlings sagt. 4-3-3 är “the mothershape”.

Några av dem vanligaste och viktigaste delarna:
*Kort passningspel.
*Hög press.
*Hög backlinje.
*Uttnytja halvytorna så mycket som möjligt.
*Att alltid ha åtminstone en spelare på varje sida som håller spel bredden (för det laterala passning spelets skull)
*Mångsidiga spelare, intelligens och teknik premieras över fysik.
*Använda olika metoder för att skapa numerära överlägen. (offensiva ytterbackar, inverterade ytterbackar, droppande mittfältare, droppande anfallare och liberomålvakt.
*När övertaget väl är skapat så vill man göra överbelastningar med hjälp av omarkerade spelare för att sedan snabbt byta kant på bollen.

Lite fler citat från Guardiola.
-JC used to tell me that if I was fouled, it was on me, because I held on to the ball to long.
-Attack is based on innate talent, defense is about the work you put in to it. Defensive strategy is absolutely essential if I want to attack a lot.
-Tiki-Taka is a load of shit. Passing for the sake of passing. I won’t allow my brilliant players to fall for all that rubbish.
-I would rather die going forward than stay alive defending.
-All I do is look at the footage of our opponents. Then try to work out how to demolish them.


Några citat som istället handlar om Guardiola.
-He has shown me 200 videos and taught me concepts: when to move out with the ball, when to mark, where to position myself. He is incredible. Javi Martinez.
-He watches the oppositions previous 6 matches, plus targeted highlights provided by his head of analysis. Carles Planchart.
-My job is to bring you to the last third; your job is to finish it. The last third was freedom for us. But when Pep has a plan, you respect it. Thierry Henry.

Information: jag har fortsatt på en annan save och tagit över Manchester City säsongen 24/25. Främst för att kunna genomföra det här projektet men också för att dem stal “min” regen/newgen.

Nu återstår bara FM-tolkningen av allt det här. Gällande formation så kommer jag använda två av dem tre platserna för olika versioner av 4-3-3 (4-1-4-1 brett). En är en variant som främst används hemma, den andra i vissa bortamatcher. Sista platsen kommer att användas till olika slags taktiska experiment. Givetvis baserat på ovanstående riktlinjer, främst för olika roller och kanske någon väldigt extrem kombination av laginstruktioner eller spelarinstruktioner. Nåja, nu börjar vi. Först ut är hemma versionen.

Som grund ville jag att laget skulle följa många av dem här principerna. En bra startpunkt vore ett citat från Guardiola: I would rather die going forward than stay alive defending. Ska det följas så förutsätter det att lagets mentalitet inte kan vara; väldigt defensiv, defensiv, försiktig eller balanserad. Lägger vi sedan på ytterligare ett citat på det: -Attack is based on innate talent, defense is about the work you put into it. Defensive strategy is absolutely essential if I want to attack a lot. Därmed skulle jag säga att väldigt offensivt är uteslutet, förmodligen också offensivt eftersom att den mentaliteten inte lägger särskilt stor vikt på försvarsspelet. Då återstår bara den kontrollerande mentaliteten.

Kontrollerande mentalitet skapar en kedjereaktion som har påverkan på många laginstruktioner. Dessa är de som främst kommer att påverkas på grund utav lagets mentalitet.
Bredd-Ökad, vi kommer spela bredare.
Passningsfokus - Ökad, vi kommer spela mer direkt
Tempo - Högre, vi kommer anfalla snabbare.
Försvarslinje, Högre, vi kommer försvara närmare mittlinjen.
Presslinje - Högre, vi kommer att börjar pressa motståndaren högre upp på deras planhalva.
Pressitensitet - Ökad, när väl motståndaren passerat LOE kommer vi att arbeta hårdare för att ta tillbaka bollen.
Risk - Ökad, vi kommer ta större risker med bollen, spelar kommer att spela med ökad kreativ frihet.

Överlag är det här något som ger en bra start för vad jag vill uppnå, men om vi ska kunna spela en progressiv, anfallande bollinnehavs baserad fotboll så måste vi göra en del ändringar från den kontrollerande mentalitetens grundinställningar. Med bollen kommer vi bli tvungna att använda oss av korta passningar. För att bättre hålla bollen under kontroll, för att styra matcher. Vi kommer också att försöka oss på att bygga spelet bakifrån, för att locka motståndare till att pressa våra backar. Vidare kommer det att skapa mer yta för spelarna som finns högre upp i planen. Spelarna i laget kommer främst bestå av smarta och tekniska spelare. Fysiken kommer främst att ses som en bonus, därav kommer vi också att användalåga inlägg. Vilket kommer att vara fördelaktigt för mindre spelare, som kanske inte kan slå en stor mittback i en nickduell med med smarthet och kvickhet kan ta sig förbi sin försvarare. Vi kommer också försökaarbeta bollen in i straffområdet, det här kommer hjälpa oss i sökandet efter smarta passningar i och omkring straffområdet. Dessutom kommer det minska antalet långskott och crossbollar vilket innebär ett högre bollinnehav för oss. Spelarna kommer också tillåtas att vara mer uttrycksfulla. Förhoppningen är att detta ska underlätta nedbrytningen av defensiva motståndare (läs parkerade bussar). Jag tror också att det är viktigt för att få spelet att flyta och spelarna att mer aktivt söka efter positionsbyten. Vi kommer också använda oss av ett spel som fokuserar extra mycket på mitten. Detta för att manipulera mentaliteten hos centrala spelare (MV, MB, DM, IM med defensiv inriktning) i första hand. Mentaliteten hos ovanstående spelare kommer att ökas något, vilket innebär att möjligheten att använda defensivt viktade spelare utan att dem blir allt för riskaversiva i sitt beteende. Lägre tempo kommer att användas för att bättre kunna kontrollera rytmen av matcherna, det ger spelarna en möjlighet att utnyttja sin intelligens för att fatta bra beslut. Vilket i sin tur förhoppningsvis leder till högre bollinnehav samt fler genomskärare.

Vad det gäller omställningsspelet kommer laget inte att använda sig av särskilt många instruktioner. Vi kommer attsätta igång spelet snabbt, så om målvakten ser en möjlighet att starta en kontring eller sätta igång spelet snabbt, ska den möjligheten tas. Laget överlag använder som bekant korta passningar och ett lägre tempo så tanken är att målvakten ska stå för lite variation och oväntade instick. När målvakten i fråga är Ederson och besitter 20 i insparkar och 18 i inkast så innebär det att han förmodligen är världens bäste på att göra just detta. Den sista omställnings inställningen jag tänker använda är återerövningspress, många av tränarna som är inspirationskällor till det här projektet använder sig av hög press med målet att ta tillbaka bollen så snabbt som möjligt. Återerövningspress underlättar detta, det kommer också hjälpa till att skära av passningsvägar för bollhållande spelare eftersom att det ofta kommer komma 2+ spelare från olika områden på planen för att pressa denne.

Så, då återstår bara den delen som Guardiola säger är viktigast och den del som han påstår sina lag spenderar mest träningstid på att bemästra. Försvarsspelet, hur försvarar vi? Vi kommer försöka minska ytan som motståndarna har, för att lyckas med detta kommer försvarslinjen att vara mycket högre. Presslinjen kommer också varamycket högre. Press intensiteten kommer vara mycket intensiv för att komplementera detta ytterligare. Utöver ovanstående kommer vi också försöka förhindra att motståndarna använder sig av korta uppspel, för att inte kunna bygga spelet bakifrån. Alltsammans kommer innebära att vi försvarar väldigt aggressivt och tar stora risker i försvarsspelet. För att underlätta för försvaret kommer vi behöva ge dem fler verktyg. Ett sådant är offsidefällan, något som vi kommer spendera mycket tid på att bemästra.
Postad bild

Det här blir förmodligen lagomt som introduktion, senare kommer bland annat roller, positioner, spelare och en del nyckeltermer som halvytor och Salida Lavolpiana.

Detta inlägg har redigerats av Djuicer: 16 May 2020 - 09:52 AM


#2   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7812 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 16 May 2020 - 09:59 AM

Fantastisk läsning!! :)

#3   Djuicer

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1814 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United
 • Tränar:Fulham

Postad 17 May 2020 - 11:03 AM

Välkommen till nästa del av serien. Det här inlägget kommer att täcka de tre mest avancerade spelarna i systemet, roller och ett axplock av mina spelare kommer att diskuteras igenom. Jag basar över Manchester City säsongen 24/25.

Innan vi börjar vill jag introducerar jag den trupp som klubben har samlat ihop under årens gång.
Postad bild

Så jag börjar med den position som är högst upp på planen av alla. Värt att 1tänka på är bland annat, vad vill jag ha ut från min anfallare? Jag vill att han ska hitta ytor, komma ner djupt i planen och kombinera med andra spelare, slå avgörande passningar som leder till att andra spelare får avslutsmöjligheter men också att anfallaren själv hamnar i bra lägen titt som tätt. Dessutom ville jag att spelaren skulle vara villig att ta mycket och även stora risker, även om det leder till att vi förlorar bollen. På grund av att den här spelaren är så långt från vårt eget mål tror jag att uppsidan med att anfallaren är “attackerande” är värt risken. Vilka roller kan erbjuda en attackerande roll? Offensiv anfallare, måltjuv, pressande anfallare, djupt liggande anfallare, komplett anfallare, bollmottagare och Trequartista. Offensiv anfallare, måltjuv och pressande forward tenderar inte att droppa djupt särskilt ofta, jag tror inte att mina spelare är (väl) lämpade för måltjuv eller komplett anfallare. Detta lämnar oss med den djuptliggande anfallaren och trequartistan. Mellan dessa två roller är den mest kreativa definitivt den senare. Trequartista försöker också söka ytor mellan motståndarens försvar och mittfält, inte långt ifrån hur en offensiv spelfördelare spelar. På den negativa sidan är att denna spelare inte hjälper till defensivt och resten av laget kommer att behöva jobba även för honom under defensiva faser. Men å andra sidan kommer han att vara vårt givna fokus när vi väl anfaller (något som planen är att göra mycket och ofta).
Postad bild

Trequartistans fördelar och nackdelar
Fördelar:
*Söker tomma ytor, droppar djupt, strövar över planen, löper i luckor
*Dribblar med bollen.
*Avgörande passningar.
*Målskytt.
*Kommer ofta ligga kvar i bra offensiva positioner då rollen undviker defensivt arbete
*Väldigt offensiv (mentalitet i spelet)

Nackdelar:
*Kommer inte tackla mycket
*Markerar eller jobbar inte hemmåt
*Kommer inte delta särskilt mycket i det kollektiva presspelet.
*Väldigt offensiv (mentalitet i spelet)

Spelets tolkning av en Trequartista:
Postad bild

Över till vilka spelare som ska tolka trequartista rollen. Främst handlar det om två man vilka erbjuder två olika uppsättningar med egenskaper till laget. En är en strålande spelare med styrkor så som finess, speluppfattning, bollkänsla, mod, aggresivitet och en välrundad fysik. Spelaren i fråga är Lautaro Martinez. En bra personlighet, proffessionell med 17 i beslutsamhet.

På bilden har Lautaro 3 stycken föredragna handlingar. Sedan dess har han fått tå till, spelar väggpassningar och kommer djupt för att hämta boll.
Postad bild

Andra spelaren som spelar här är annorlunda. Här har vi den klassiska måltjuven, med framstående egenskaper så som rörelse utan boll, avslut, förutseende och kyla. Han är också rörlig och duktig på huvudet. Luka Jovic, han har inte den bästa personligheten i spelet men eftersom att han är så vass i boxen så kunde jag inte bry mig mindre.

Jovic besitter fin-fina föredragna handlingar som kommer att ytterligare spä på hans “fox-in-the-box” tendenser.
Postad bild

Sist så har jag en spelare som mest bara finns i klubben för att vara en förebild för dem yngre. Han används som mentor för att föra vidare sin personlighet och sina föredragna handlingar. Här är klubblegendaren Sergio Agüero. Att han återvände gratis skadar inte heller.
Postad bild

Detta inlägg har redigerats av Djuicer: 17 May 2020 - 11:13 AM


#4   pontuswernbloom

  Reserv

 • Administratör
 • 57 Inlägg:
 • Ort:Thessaloniki
 • Yrke:Fotbollspelare
 • Favoritlag:IFK Göteborg & Man U
 • Tränar:IFK Göteborg

Postad 17 May 2020 - 17:12 PM

bra skrivet, superintressant!

#5   Djuicer

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1814 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United
 • Tränar:Fulham

Postad 18 May 2020 - 07:38 AM

Nästa del kommer att täcka mina offensiva yttrar, det var en position där jag hade relativt stora problem med att komma fram till vad för roll jag skulle använda. Jag hade några krav som jag ville att kantspringarna skulle kunna erbjuda. Bland annat ville jag att dem skulle erbjuda spelbredd. Det är något som alla positioner kan förutom Müller rollen “raumdeuter”. Vidare ville jag inte heller ha spelare som var bundna vid att hålla bredd till varje pris, där rök den vanliga yttern. Trequartistan kunde uteslutas eftersom att jag kände att en på topp var tillräckligt. Jag ville inte heller ha någon spelfördelare på kanten. Tidigare nämnde jag att jag inte hade eller ville ha någon bollmottagare högst upp, jag vill inte använda mig av någon på kanten heller och även om jag ville det så har vi inte någon spelare i truppen som är lämpad för denna uppgift. Här och nu återstår bara två roller. Den inre anfallaren och den inverterade yttern. Detta var också min ursprunliga plan, att nyttja båda dessa roller på varsinn kant. Men, och det är ett betydande men, den inre anfallaren gick bara att få med en väldigt offensivt mentalitet i den här taktiska strukturen. Eftersom att Trequartistan redan har den mentaliteten och jag vill försöka hålla mentaliteterna något sånär lika så ströks här även den inre anfallaren.
Postad bild


Inverterade ytterns fördelar och nackdelar.
Fördelar:
*Flexibel - kan hålla spelbredd, skära innåt, ta mer eller mindre risk med passningarna etc.
*Kreativ
*Tar sitt ansvar i defensiven
*Målfarlig
*Positivt mentalitet, vilket är rätt balanserat för en så pass offensiv position.

Nackdelar:
*Jämfört med den inre anfallaren så är inverterade yttern mindre målfarlig
*Om du adderar för mycket personliga instruktioner kan spelaren försöka sig på att göra för mycket.
*Positiv mentalitet kan vara för balanserad, det vill säga att spelaren inte kommer ta tillräckligt med risker.

Den inverterade yttern är flexibel och kan bli beodrad att utföra en mängd olika uppgifter. Med en understödjande uppgift är det bara två instruktioner som är låsta. Skär innåt med bollen samt att dribbla mera. Jag å andra sidan har använt två olika versioner av den inverterade yttern. En på högra sidan vilken fick två extra uppgifter. Att ta sig framåt i banan samt att hålla bredden. Tanken är att IY då ska vara anfallsvilligare samt att hålla spelbredden, för att skapa mer yta centralt åt andra spelare. Ibland så tas uppgiften att ta sig fram i banan bort.
Så här ser IY ut i spelet:
Postad bild


Till vänster var tanken som sagt att det egentligen skulle vara en inre anfallare men eftersom att det inte blev riktigt som jag ville med den rollen så fick jag tänka om. Jag kompromissade och skapade den inverterade ytter-anfallaren. Eller IYA, spelaren fick samma instruktioner som den högra IY till att börja med. Men fick sedan övriga inställningar som en IA har. Vilket är att slå mindre inlägg samt att ta större risker i passningspelet. På så sätt kommer även spelaren att spela mer som en vanliga inre anfallare. Även om det finns vissa hård-kodade skillnader, exempelvis rörelsemönster och ovan nämnda mentalitet.

Postad bild


Spelarna som används för dessa roller är välkända, Bernardo Silva och Raheem Sterling. Silva är arketypen för en modern spelfördelare. Silva har egentligen allt du kan önska dig hos en spelare, teknik i världsklass, kylig och kreativ, arbetar stenhårt. Ska du finna någon svaghet är det väl att han inte är blixtsnabb. Silva är också en mönstermedborgare med 18 i beslutsamhet
Postad bild

På tal om snabbhet, Sterling har en otrolig sådan. Blanda sedan i maxxad rörlighet i mixen tillsammans med spel utan boll och väldigt högt förutseende, acceleration, balanse och en hel del annat så har du en fin-fin spelare med en stor verktygslåda. Om jag kallade Silva för arketypen för en modern spelfördelare så ÄR Sterling den inre anfallaren. Med en abitiös personlighet så finns det egentligen inget att klaga på här.
Postad bild


Bakom Sterling finns det konkurrens som lurar i vassen. Ett stenkast bakom befinner sig arvingen till Cristiano Ronaldo, det portugisika underbarnet Gelson Gomes. Som är en bra dribbler, snabb, stark. Det finns egentligen inga gränser för hur bra den här spelaren kan bli.
Postad bild


Vissa har kanske märkt att jag pratat en del om mentaliteter, det är för att kunna hålla koll på dessa så de hamnar ganska nära varandra. Gör dem det kommer laget spela på ungefär samma sätt och bli relativt kompakt med och utan boll.

VA
POS POS

(Översättningen på mentaliteterna kan vara fel, jag spelar alltid på engelska.)

#6   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7812 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 18 May 2020 - 09:01 AM

Superb läsning!!

#7   Djuicer

  Favorit

 • Medlem
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1814 Inlägg:
 • Favoritlag:Manchester United
 • Tränar:Fulham

Postad 23 May 2020 - 11:05 AM

Nu kommer jag att påbörja delarna som berör mittfältet. För att inleda den här delen smidigt så tänkte jag försöka förklara vad en halvyta är. Då det är något som jag redan nämnt men också kommer fortsätta att diskutera. Halvytan är till skillnad från att löpa i luckor eller “down the channels” en fixerad yta. Den är alltid på samma ställe och påverkas till skillnad ifrån att “löpa i luckor” inte av vart försvarana befinner sig. Den berömda luckan är alltid mellan motståndarens mittback och ytterback vilket innebär att luckan i teorin kan vara var som helst. Halvytan och andra sidan är alltid på sin bestämda plats. Något som är viktigt för JDP eller juego de posicion är att alltid ha spelare utspridda över planen, vilken brukar delas in i fem vertikala zoner. Ytterzon, halyta, mitten, halvyta igen samt ytterzon igen. Optimalt är enligt JDPs anhängare att vid varne givet tillfälle ha två spelare i varje vertikal zon.
Postad bild

Enligt https://www.scisport...he-half-spaces/
Defineras halvytan såhär: “The centre zone is closest to the goal and you can pass in every direction (left, right, forward, backward and four diagonals). However, this zone is also often the most crowded. The wing is usually less crowded, but has the disadvantage of the sideline, which allows players from passing to only half of the directions (forward, backward, left or right and two diagonals). When a player has the ball in the half space, he can still pass in every directon, similar to the centre, but he has the advantage of having more space than in the centre. It also has the added benefit of facing the goal diagonally instead of vertically, meaning that the player does not have to face away from the goal”.

Vilket korfattat kan förklaras med att halvytan, likt mitten eller den centrala zonen/ytan har flest möjligheter att passa i planens alla riktningar. Fördelen jämför med mitten är att spelaren ofta får mer tid på sig att fatta sitt beslut och sedan utföra detta. Jämfört med kanten så har spelaren fler möjligheter att passa i olika riktningar (ingen sidlinje som sätter stopp).

Med den lilla introduktionen till halvytan är vi nu redo att gå vidare till nästa steg. Nämligen att ta ut vårat mittfält. Urvalsprocessen härstammar ursprungligen ifrån en diskussion rörande berömde tremanna mittfält. De flesta inklusive jag själv höll Barcelonas trio med Xavi, Iniesta och Busquets som den främsta. En annan uppskattad trio var Milans gamla tridente med Gattuso, Pirlo och Seedorf. Hursom så kom många med fina förslag och mycket matnyttiga tankar gällande hur ett mittfält kan och bör fungera. Jag själv bestämde mig för att basera mitt egna mittfält på något som dels är likt Barcelonas med Xaviesta och Busquets men också som till viss del liknar det som Manchester City idag använder sig av. Kevin de Bruyne, David Silva och Fernandinho (om Laporte är frisk). Det jag vill ha ifrån mina tre mittfältare är en spelfördelare, en sittande spelare och en som är mer dribblingskicklig och genombrottsstark med boll. Med andra ord en tacklare, en passare och en löpskicklig mittfältare. Utöver det här som är det viktigt att mittfältarna hjälper front trion att belasta halvytorna.

Jag börjar med den högra centrala mittfältaren. Det kommer vara en roll som alla Guardiolas lag har haft, den designerade spelfördelaren. I hans Barcelona var det Xavi, senare i Bayern var det Thiago och i Manchester City de Bruyne. Den är ansvarig för att länka samman lagets olika delar. Så att försvar och mittfällt samt anfall och mittfält hänger samman. Jag ville ockå att spelaren skulle följa med i spelet och ständigt vara spelbar. Sätt till kraven jag ställde fanns det egentligen bara en möjlig roll. Den djupt liggande spelfördaren är för statisk och följer inte spelet tillräckligt mycket. Den offensiva spelfördelaren gör och det här, men är mindre involverad i spelet. Då återstår bara den fria spelfördelaren vilket också är den roll som min första mittfältare kommer att få. Det är en krävande roll men med rätt spelare så både kan, och kommer den fria spelfördelaren att dominera matcher. Gällande mentalitet så kommer rollen att ha en positiv sådan. Vilket är bra för lagets spelstil och våra intentioner att föra matcher. Rollen har två stycken hårdkodade instruktioner vilket är att ströva ifrån position samt att ta större risker. Jag mer än dubblade det då jag försåg spelare med tre instruktioner till. Löpa i luckor, löp mot kanten med bollen samt att spela ett mer direkt passningspel. Med adderingarna hoppas jag att den fria spelfördelaren ska likna en annan roll, nämnligen mezzalan. Genom att dra sig ut mot kanten och att löpa i luckor hoppas jag att spelaren kommer bidra till att överbelasta halvytorna.

Postad bild

Fördelar och nackdelar med den fria spelfördelaren.
För:
*Mångsidig spelfördelare.
*Försvarar och anfaller.
*Strövar från sin position för att konstant hitta fria ytor.
*Slår gärna passningar med hög risk.

Nackdelar:
*Fysiskt en väldigt krävande roll.
*Kan, vid bollförlust - ibland upptagit dåliga positioner för att försvara optimalt.
*Eftersom spelaren är en uttalad spelfördelare så kan AIn välja att markera bort honom ur enskilda matcher.


När det kommer mittfältet kommer alla tre roller gås igenom innan jag visar spelarna för alla kan egentligen spela på varje position. Så bra, och så mångsidiga är spelarna.

Detta inlägg har redigerats av Djuicer: 23 May 2020 - 14:23 PM


#8   Kakidaniel

  President

 • Administratör
 • 7812 Inlägg:
 • Ort:Ängelholm
 • Yrke:Manager
 • Favoritlag:Man City & MFF
 • Tränar:Manchester City

Postad 23 May 2020 - 11:53 AM

Så jävla grymt, underbar läsning!! :)

1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar