Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Kakidaniel

Gick med: 15 Jun 2008
OFFLINE Senast aktiv: Idag, 08:08 AM
****-

Ämnen jag har skapat

NT: Jürgen Klopp's Gegenpress i Liverpool

13 March 2019 - 00:16 AM

Postad bild


Inledning
Efter ca tre månader har vi äntligen slutfört vårt projekt och även om det tog betydligt längre tid av olika anledningar så har vi nu en produkt som vi vill dela med oss av till alla er FM-spelare där ute. Om ni har läst rubriken så är det en illa dold hemlighet vilken filosofi vi har utgått efter men för den som ändå lyckats missa så har vi valt att efterlikna Jürgen Klopp’s Gegenpress i Liverpool utifrån hur FM 19-mekaniken fungerar. Med det sagt så har det varit omöjligt att få den fungera som irl, men de förutsättningar vi har haft så är vi i slutändan väldigt nöjda med slutprodukten, taktiken.

För att börja någonstans så gick vi igenom en hel del statistik, för att ta reda på hur mycket mål som görs, hur mycket mål som släpps in, vilka som gör målen, vilka som spelar fram till målen, hur stort bollinnehavet har varit, skapade målchanser, skott på mål samt skott utanför mål. Vi räknade ut ett snitt på alltsammans för att ha en grund att gå på. Det stod ganska så snabbt klart att det var den offensiva trion som exempelvis stod för de flesta poängen vilket var väntat.

Därefter började vi spåna på hur spelarna rör sig och därigenom vilken typ av roll samtliga spelarna skulle ha. Där fanns en del självklarheter men även en del oklarheter och det var just här som vi hade en hel del jobb där vi vid flertalet tillfällen fick ta ett par steg bakåt för att slutändan ta flera steg framåt. Det var stundtals frustrerande men resultatet vi nu har nått gör att vi känner att det verkligen var värt tiden vi la ner. Utöver det så har vi alla involverade lärt oss otroligt mycket på vägen också, dels genom att vi delade med oss information till varandra men även när vi testade oss fram för vad som fungerade respektive inte fungerade.

Taktiken
Vi valde till slut att köra en 4-3-3 eller 4-1-4-1 formation beroende på hur man ser på det. Den är i synnerhet utarbetad efter föregående säsongen men även från nuvarande där vi har fått se en del skillnader. Här nedan kommer ni att få ta del av varje position och under “spoiler” kommer ni att få läsa en beskrivning om varje roll vilket är taget rätt av från själva FM med anledning av att ni ska få en bild över hur det fungerar.

Postad bild


Alisson Becker :: Målvakt (Libero) - Understöd
PI: -
Spoiler

Virgil van Dijk :: Spelskicklig Försvarare - Stoppa
PI: -
Spoiler

Joe Gomez/Dejan Lovren :: Mittback - Försvara
PI: -
Spoiler

Kommentar: Som ni ser så är rollen specialanpassad för Virgil van Dijk medan Gomez och Lovren får kampera om platsen bredvid som är mer neutral. Bär dock med er att det kan komma att krävas en ny mittback som har bättre attribut i fart och acceleration för att orka med långbollar som emellanåt slås över backlinjen, alternativt försöka använda sig av en mer understödjande uppgift. Men med tanke på att målvakten agerar mer offensivt utanför straffområdet så kan det jämna ut sig förutsatt att det inte är alltför stora ytor däremellan.

Andrew Robertson :: Komplett Offensiv Ytterback - Understöd
PI: Inlägg mot mitten
Spoiler

Trent Alexander-Arnold :: Ytterback - Understöd
PI: Inlägg mot mitten, Behåll bredd
Spoiler

Kommentar: Som ni kanske kan läsa av i beskrivningarna så kommer Robertson att var mer rak i sina löpningar och direkt trycka uppåt i banan medan Alexander-Arnold kommer att behålla bredden och inte vara lika benägen att gå hela vägen upp i banan. Ett problem här kan vara att uthålligheten inte riktigt räcker till och antingen försvars- eller anfallsuppgifterna blir lidande av det, om inte båda.

Postad bild


Jordan Henderson :: Halvback - Försvara
PI: -
Spoiler

James Milner :: Löpstark Mittfältare - Understöd
PI: -
Spoiler

Naby Keïta :: Mezzala - Understöd
PI: -
Spoiler

Kommentar: Här har vi försökt att hitta en balans mellan de tre spelarna men även utåt gentemot försvar och anfall och slutligen hur spelarna rör sig. Halvbacken blir som en länk mellan mittfält och försvar vilket är superviktigt när ytterbackarna rör sig uppåt banan. Mezzala och LM rör sig gärna offensivt dessutom men håller sig ändå så pass centralt och statiskt att vid bolltapp så är de tillbaka till sina positioner igen. Kan dock blir lite för tjockt i mitten emellanåt vilket gör att kantspel kan vara förödande, speciellt när ytterbackarna är långt upp i banan.

Postad bild


Sadio Mané :: Innerforward - Understöd (Kan även testas med Anfall)
PI: -
Spoiler

Roberto Firmino :: Djupt Liggande Forward - Understöd
PI: -
Spoiler

Mohamed Salah :: Innerforward - Anfall (Kan även testas som Ramdeuter)
PI: -
Spoiler


Postad bild


Mentalitet: Balanserad
Anledningen till varför vi har använt oss av en balanserad mentalitet är för att det finns andra aspekter i taktiken som gör jobbet istället. Det fungerar att använda sig av “kontrollera” vid tillfällen när man möter sämre lag och här får man själv avgöra när det är läge att göra den förändringen. Annars rekommenderas en balanserad mentalitet.

Med Boll :: BILD
I ett tidigare skede var det rätt så fyllt här då vi hade en massa idéer om hur Liverpool skulle agera när man hade boll, men vi kom rätt så snabbt fram till att det inte riktigt fungerade lika bra i praktiken. Istället fokuserade vi mer på att hålla en smalare bredd för att ytterbackarna skulle komma runt bättre samtidigt som yttermittfältarna är något längre in i planen och redo att göra sina instick. Vi ville dessutom bygga spelet bakifrån med Virgil van Dijk vid rodret som fördelar bollarna samt kortare passningar och högre tempo. Slutligen låga inlägg då våra offensiva spelare är bättre med fötterna än med huvudet.

Omställningar :: HEMMA - BORTA
Här är det inte så mycket gjort heller men här gäller det att hålla koll på en förändring som vi rekommenderar. Gegenpress innebär återerövringspress vilket hela tiden har varit ett naturligt val i taktiken. Går vi vidare till “när bollen har erövrats” så vill vi på hemmaplan spela “kontringsspel” medan vi vill “hålla formationen” på bortaplan för att spelarna inte ska gå bort sig fullständigt. Avslutningsvis ska målvakten fördela bollarna till mittbackarna.

Utan Boll :: BILD
Högre presslinje och högre försvarslinje räcker gott och väl. Högre än det så börjar man tappa framåt slutet av matchen men även under en längre period. Ha även i åtanke att det är ett extremt ivrigt presspel så spelarna behöver ha en bra kondition och uthållighet. Vi har även valt att köra en tätare markering då vi tenderar att släppa igenom en hel del långbollar annars. Sätter vi in en tackling direkt så har vi dem under kontroll.

Postad bild Postad bild

HEMMA respektive BORTA


Rörelsemönster - Med Boll
För att ni ska förstå lite mer hur vi vill att spelarna ska röra sig och hur de gör det med den här taktiken så kommer jag att rita lite pilar på en bild jag har tagit av startelvan så att ni kan bilda er en uppfattning och få en förståelse för hur vi tänker med hela den här taktiken. Det finns naturligtvis fler tillvägagångssätt men detta är en av de stora anfallsidéerna som finns med den här taktiken.


Postad bild


Om vi börjar bakifrån så kommer Virgil van Dijk att potentiellt röra sig uppåt med eller utan boll samtidigt som Joe Gomez håller sig kvar i försvaret. Samtidigt rör sig såväl Robertson som Alexander-Arnold uppåt i banan och sett till pilarna så kommer Robertson att gå ännu högre upp i banan än vad Alexander-Arnold kommer med undantag för undantag helt enkelt. I och med att de rör sig så pass högt upp, antingen en eller båda, tillsammans med Virgil van Dijks potentiella flyktande, så kommer Jordan Henderson att hålla sig kvar i den mån att varken försvaret eller offensiven blir lidande; han är alltså länken där emellan.

James Milner och Naby Keïta kommer både hålla sig statiskt och centralt men även röra sig utåt sidorna eller uppåt banan helt beroende på var boll, medspelare och motspelare är. När det vankas inlägg är de precis utanför straffområdet alternativt springer in i straffområdet på löpningar. Ännu högre upp i banan finner vi den offensiva trion. Mané kommer skära inåt banan i ett tidigare skede än vad Salah gör som mer direkt går mot mål. Med det sagt så kanske ni kommer ihåg statistiken ovan där Mané inte har varit lika benägen att göra poäng och här har ni svaret. Mané behöver vara länken mellan den absoluta offensiven och mittfältarna ifall laget skulle tappa bollen. Firmino kommer både ta steget ner men även rycka framåt beroende på var bollen är och hur hans medspelare rör sig. Salah ses som målskytten i laget och kommer, som bekant, att röra sig så fort och rakt mot mål som han bara kan, med eller utan boll.

Statistik
Vi går över till lite statistik. På 20 matcher så har vi vunnit 18, spelat oavgjort vid två tillfällen och inte förlorat en enda match i Premier League. De två oavgjorda matcherna har varit på bortaplan och i det stora hela så har taktiken fungerat fantastiskt bra. Att ha en välfungerande taktik är endast en av flera faktorer när det kommer till att nå framgång men med en bra taktik så är förutsättningarna goda. Med det sagt så har jag, under den här sejouren jag redovisar om, haft väldigt tur med skador, lyckats pricka rätt i såväl matchsnack som andra individuella samtal men även laguttagningar - som i sin tur har varit ganska så stående startelva, åtminstone i Premier League.

Postad bild


Som ni kan se så har de flesta av de nämnda spelarna spelat i stort sett samtliga matcher. Andrew Robertson och Roberto Firmino är tillsammans med ej nämnda Alisson Becker de tre som har spelat alla 20 matcher medan mittbacken Joe Gomez har spelat minst matcher då jag gav honom och Dejan Lovren en ärlig kamp i början av säsongen om vem som skulle vara förstavalet bredvid Virgil van Dijk. Annars så har resterande spelare missat en eller två matcher vilket har gjort att en del rotationsspelare har börjat visa lite missnöje. Men då jag från början bestämde mig för att spela enbart en halv säsong så var det för mig helt okej, annars brukar jag rotera en hel del.

Om vi tittar på vilka som har gjort målen så är det rätt så givet att det är de tre offensiva spelarna tillsammans med de två centrala mittfältarna som har skött det jobbet och det med bravur. Salah har gjort tolv mål tätt följt av Firmino som gjort elva stycken. James Milner har gjort tre straffmål men har tillsammans med Naby Keïta stått för en del otroligt vackra mål på skott utanför straffområdet. Med tanke på att Firmino faller ner för att ge Salah och Mané ytor så har han ändå gjort det riktigt bra ifrån sig när han väl har fått bollen. Mané är något mer laidback och kommer inte till lika bra lägen som Salah men har ändå gjort sju mål.

Går vi över till assist så kan vi även se här att det har fungerat precis som vi har önskat oss. Ytterbackarna Alexander-Arnold och Robertson har gjort nio respektive sju framspelningar och det genom fint serverade inlägg till den offensiva trion men även till Milner och Keïta bakom som kommer med fart. Vi kan även se att såväl Salah som Firmino har gjort en del framspelningar vilket tyder på att den offensiva trion hjälper varandra i fina rörelse- och passningsmönster. Även Mané och de centrala mittfältarna är med i speluppbyggnaderna från andra till tredje zon.

Något som jag har valt att inte ta med är passningsprocenten med korrekta pass. Med hela 95% lyckade passningar på 19 spelade matcher ligger halvbacken Jordan Henderson först i hela Premier League. På fjärde respektive tionde plats med 92% respektive 90% finner vi först Milner och därefter Naby Keïta vilket ger oss en hint om att de dels har gett effekt av att spela korta passningar men även att den balanserade mentaliteten har kunnat öppna upp för att de centrala mittfältarna kan agera lugnt trots det högre tempot och därigenom göra kloka val som resulterar i korrekta passningar till antingen en närstående spelare eller till ett farligt läge högre upp i banan.

Postad bild


Matcher :: Totalt
Spelade Matcher: 29 st
Vinster: 27 st
Oavgjorda: 2 st
Förluster: 0 st
Gjorda Mål: 76 st
Insläppta Mål: 10 st
Måldifferens: +66 st

Matcher :: Hemma - BILD
Spelade Matcher: 15 st
Vinster: 15 st
Oavgjorda: 0 st
Förluster: 0 st
Gjorda Mål: 46 st
Insläppta Mål: 3 st
Måldifferens: +43 st

Matcher :: Borta - BILD
Spelade Matcher: 14 st
Vinster: 12 st
Oavgjorda: 2 st
Förluster: 0 st
Gjorda Mål: 30 st
Insläppta Mål: 7 st
Måldifferens: +23 st

Som ni kan se så har vi gått igenom en halv säsong utan en enda förlust, spelat två oavgjorda och vunnit resterande vilket är 27 stycken. Dock så vann vi efter straffar, där vi för övrigt inte missade en enda straff, i kvartsfinalen i Carabao Cup med rotationslaguppställningen men vi räknar det som en vinst ändå. Vi har gjort bättre ifrån oss om man räknar gjorda mål och insläppta mål men även att vi gick rent hemma och spelade två oavgjorda borta. Men i ett annat perspektiv så spelade vi en otroligt beslutsam fotboll på bortaplan och trots att vi kanske inte var det bättre laget i vissa matcher så höll vi tätt bakåt och gjorde få men ack så viktiga mål framåt.

Slutord
Det är nu dags att ta farväl och även om jag inte kan garantera er det resultat som jag har uppnått eller ens för den delen att ni ska lyckas prestera med taktiken så är detta resultatet av vad vi i vår grupp har åstadkommit under de tre senaste månadernas efterforskningar, tester, väl valda svordomar och slutligen en hel del vinster efter att nästan ha gjort om en hel taktik. Jag talar för både mig själv men även för gruppen att vi har lärt oss otroligt mycket under den här tiden tillsammans och även om det stundtals var inaktivt från flera håll och avslutet tog längre tid än väntat så är vi allesammans nöjda med den här produkten.

Jag - Kakidaniel, vill rikta ett personligt tack till gruppmedlemmarna Kikko, Freaky11 och Jimi_Rose som alla har varit en del av den här taktiken. Utan er hade det här aldrig hänt och just att få ihop en grupp med likasinnade FM-vänner och skapa en taktik har varit en dröm som jag haft sedan jag verkligen började sätta mig in i taktik-delen av Football Manager på allvar. Tack!

Och till er andra, hoppas ni har funnit det intressant att läsa den här långa texten men även att ni får till ett bra resultat med taktiken - som är skapad specifikt för Liverpool utifrån Jürgen Klopp’s filosofi Gegenpressen och att detta är något som kan inspirera andra till att göra något liknande med.


LÄNK TILL TAKTIKEN PÅ STEAM


[FM19] El Campeón del Fútbol

11 February 2019 - 13:56 PM

Postad bild

el campeón del fútbol

Introduktion.
Efter en tid av funderande kom jag till slut fram till vad jag vill göra och hur jag vill göra. Det tog längre tid än vanligt att finna mitt projekt och många kändes inte riktigt motiverande. Och som ni alla vet så tryter motivationen till FM emellanåt och det bästa man kan göra är att ta ett steg tillbaka och invänta rätt tillfälle. För mig är det tillfället nu och då vill jag även passa på med att upprätta en saverapport här på forumet.

Upplägget är superenkelt. Jag har laddat de två högsta ligorna från England, Frankrike, Holland, Italien, Spanien samt Tyskland och kommer att börja min tränarkarriär i en klubb som jag kommer att presentera i nästa uppdatering. Det stora målet är att vinna Champions League med en klubb som när jag kommer in i bilden inte riktigt har förutsättningarna att vara i det skedet ännu. Med andra ord så kommer jag behöver bygga upp mitt tränarrykte och samtidigt men även därefter utveckla de klubbar som jag tränar för att slutligen förhoppningsvis vinna Champions League.

Mitt alter ego heter Jacques Lebesgue, en 38-årig fransman som är i sluttampen på sin ledarutbildning. Och med den informationen ni har framför er så innebär det att jag kommer att landa i antingen den näst högsta divisionen eller som ett bottentippat till mittentippat lag i den högsta divisionen. När jag känner mig färdig med klubben kommer jag att vandra vidare och hela tiden söka mig uppåt i hierarkin men inte vara rädd för att ta ett steg tillbaka om det skulle behövas.

Avslutningsvis så kommer jag att köra med samma formation och till stor del samma taktik under hela saverapporten och hela tiden försöka utveckla den för att bli ännu bättre. Det är en 4-3-3 formation med en rak fyrbackslinje, tre centrala mittfältare, två offensiva yttermittfältare samt en ensam anfallare. Rollerna, laginstruktionerna och personliga instruktionerna är de som kommer att förändras med tiden men formationen kommer att kvarstå.

Sökes: Nördiga taktikskapare

27 December 2018 - 15:53 PM

Hej allihopa!

Efter att Football Manager 2019 har varit ute i snart två månader har jag som bekant lagt upp en del guider, introduktioner och nybörjartips i den här forumdelen i hopp om att ni läsare ska få lära känna vissa delar av spelet bättre. Så här i efterhand tycker jag att det mesta har gett en positiv effekt där många har läst, gillat och kommenterat vilket har varit en rejäl morot för min egen del.

När vi nu går in i det nya året, nämligen 2019, så tänker jag i första hand fortsätta med vad jag tidigare har gjort; skriva guider, introduktioner och tips. I andra hand så tänker jag mig att det ska tillsättas en grupp med - läs rubriken - nördiga taktikskapare, som tillsammans arbetar fram taktiker baserade på såväl taktiska stilar som olika formationer. Undertecknad kommer själv att vara en i gruppen och jag hoppas att några av er läsare känner ett intresse för detta, både att läsa och ta del men även hjälpa till och arbeta fram nya taktiker.

Det finns inga tidsramar eller krav utan det ska ske på den nivå och ta den tid som det behöver helt enkelt. Vad jag söker efter listar jag nedan. Känner du dig träffad? Skriv ett pm till mig här på FMSweden så kan vi prata vidare, skriv gärna enligt punkterna nedan så underlättar det väldigt mycket för mig. Och är där något annat du känner att du vill få med så tveka inte att ta med det.

- Hur gammal är du?
- Hur länge har du spelat Football Manager?
- Hur mycket tid lägger du ned på Football Manager i dag?
- Hur väl bevandrad är du i positioner och roller?
- Hur väl bevandrad är du i att skapa taktiker från grunden?
- Hur mycket tid kan du tänka dig att lägga ner på det här projektet? Mycket/Hyfsat/Lite

Nu hoppas jag verkligen att vi får ihop en trevlig grupp så vi tillsammans kan slå ihop våra kloka huvuden och göra svensk Football Manager lite häftigare, självklart kommer färdiga taktiker att läggas upp och göras reklam för med era namn i beskrivningarna!

Guide: Att slå ihop två taktiska stilar

18 December 2018 - 17:11 PM

Postad bild

Att slå ihop två taktiska stilar


Har du någon gång funderat på, när du ska sätta en ny taktik, att slå ihop två taktiska stilar? Tänk dig det bästa från två världar sammansatt till en taktik, vattnas det i munnen än? Kliar det i fingrarna? Nåväl. I dag tänkte jag presentera lite tankegångar men även fakta på likheter mellan de taktiska stilarna så att du själv kan prova på en så kallad “merge”. Jag har sett flera intressanta taktiker där ute som har utgått just från det ovan nämnda och min känsla säger att det möjligtvis kan vara en stark kandidat till framgång på årets upplaga av Football Manager.

Det finns tio taktiska stilar och alla har såväl svagheter som styrkor och när du gör en så kallad “merge” så vill du minimera svagheterna och öka styrkorna, precis som med vilken taktik som helst. Du vill vinna helt enkelt. Kan du då implementera två stilar i en taktik så får dina spelare flera valmöjligheter på planen och det blir således svårare för motståndarna att läsa av spelet och arbeta på en så kallad counter taktik.

Jag har sammanställt samtliga taktiska stilar här nedan för att vi alla lättare ska få en klar översikt över det jag vill förmedla. Under tiden jag gick igenom de tio taktiska stilarna märkte jag vissa röda trådar och det gav mig en del idéer. Det viktiga här är att förstå innebörden av instruktionerna och nästa steg i en merge är att veta vilka instruktioner som du behöver ta bort för att få ihop två taktiska stilar. Jag vidhåller starkt vid att det enklaste sättet att ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar är att titta på matcherna som spelas, göra förändringar under tiden och notera vad som händer därefter.

Postad bild

Vad jag dessutom har märkt är den röda linjen i menyn av de taktiska stilarna, något jag inte tänkt på förut. Om vi slår upp menyn där du ska välja en taktisk stil så står dem faktiskt i en ordning som säger att de som är överst; kontrollera bollinnehavet, gegenpress och tiki taka, har en kontrollerande mentalitet. Det blir därefter mer defensivt ju längre ner man kommer och längst nere finner vi Catenaccio och parkera bussen som är har en defensiv mentalitet. På så sätt så kan vi bilda oss en uppfattning om varför de står i just den ordningen.

Men bara för att en taktisk stil har en viss mentalitet betyder det nödvändigtvis inte att en med en helt annan mentalitet inte går att slå ihop, tvärtom. Det gäller som sagt att minimera svagheterna och utöka dina styrkor i en merge och då behöver vi plocka från båda sidorna. En annan sak jag även har noterat var likheten mellan de taktiska stilarnas “bäst fungerande formationer” som alltid är tre stycken. Jag räknade ihop dem och där fanns tolv olika formationer fördelat på tio taktiska stilar som har vars tre rekommenderade formationer, så totalt 30 rekommenderade formationer fördelat på tolv stycken. Här nedan redovisar jag vilka taktiska stilar som rekommenderar vilken formation.

Postad bild

Noterbart är att taktiska stilen nummer nio, Catenaccio, endast rekommenderar en fembackslinje och är således ensam om ett par formationer. Den mest rekommenderade formationen är 4-1-4-1 DM brett som alla utom nummer nio, Catenaccio, har bland sina tre rekommenderade. Vi kan även se att formationerna 4-2-3-1 brett samt 4-4-2 och 4-4-1-1 har en hel del som rekommenderar. Jag kommer att trycka ihop det, för trots att vi har tolv rekommenderade formationer så är det en del av dessa som liknar varandra rätt så mycket.

Postad bild

Plus-tecknet innebär att det är en annan formation enligt första modellen innan jag har tryckt ihop fler formationer. Som ni ser så har vi slutligen landat på fem rekommenderade formationer. De två mest användbara formationerna 4-2-3-1 samt 4-4-2 på Football Manager är också två av de mest rekommenderade tillsammans med 4-1-4-1 som alla utom Catenaccio rekommenderade, men även 4-4-1-1 som sticker ut något och slutligen en fembackslinje som jag summerade ihop då det sticker ut med fem försvarare.

Nu kan vi börja samla ihop information som sakteligen berättar för oss vilka taktiska stilar som passar bäst ihop med varandra. Vi har gått igenom mentalitet och rekommenderade formationer och det är nu det mer ingående börjar; nämligen instruktionerna, som också är det mest invecklade och avancerade. Det är mycket att hålla koll på med taktikerna uppdelade i tre områden; Med Boll, Omställningar och Utan Boll, så kan man i var fall strukturera upp det någorlunda.

Med Boll är uppdelat i tre områden; Offensiv Bredd, Tillvägagångssätt samt Sista Tredjedelen. Under Offensiv Bredd så finns det endast en barometer som vi kan förändra; hur brett ditt lag ska placera sig när ditt lag har bollen. I Tillvägagångssätt finns det lite mer valmöjligheter med allt från barometrar till områden att förvalta bollen genom. Slutligen har vi Sista Tredjedelen där man kort och gott ska välja hur man vill göra mål och hur spelarna ska agera med boll.

Om vi går till Tillvägagångssätt så finns där en del valmöjligheter att tänka på när du ska slå ihop två taktiska stilar. Var ska bollen förvaltas; centralt eller via kanterna? Hur ska bollen förvaltas; genom korta passningar, mer direkta passningar eller något däremellan? Hur ska tempot vara; lägre eller högre eller något däremellan? Dessa tre optionerna är primärt det viktigaste sett till hur ditt lag ska te sig i offensiv zon tillsammans med hur och var målen ska göras som ni finner under Sista Tredjedelen.

Omställningar är också uppdelat i tre områden; När Bollen Tappas, När Bollen Erövrats samt Målvakt Med Bollen. Under När Bollen Tappas har vi två knappar att använda oss av, precis som under När Bollen Erövrats. Under Målvakt Med Bollen finns där fler valmöjligheter och just den här sektionen fanns tidigare individuella instruktionerna men har flyttats hit till den här sektionen inför den här FM-upplagan. De två första områdena är primära optioner. Under Målvakt Med Bollen är mittsektionen primär; var din målvakt ska placera bollarna. Du kan välja mellan zoner eller specifika spelare och gör det genom att trycka på Fördela Till Området/Spelare.

Slutligen har vi kommit till Utan Boll som är uppdelat i två områden; Defensiv Formation samt Markering Och Tacklingar. Under Defensiv Formation finns där både barometrar och så kallade presslinjer som valmöjligheter och även valmöjlighet till offsidefälla. Under Markering Och Tacklingar finns där en del valmöjligheter om hur tätt, hur mycket press och hur dina spelare ska agera i närkamper. Vi börjar med Defensiv Formation. Presslinjerna och den defensiva bredden är primära optioner. Vid Markering Och Tacklingar är Presspel och Tacklingar primära optioner.

Med Boll
- Kantspel eller Centralt?
- Korta eller Mer Direkta Passningar?
- Högre eller Lägre Tempo?
- Inlägg, Tidiga Avslut eller Arbeta In Bollen I Straffområdet?

Omställningar
- Återerövringspress eller Omgruppera?
- Kontringsspel eller Håll Formationen?
- Var ska målvakten placera bollen? (Zon/Specifik spelare)

Utan Boll
- Lägre eller Högre Presslinjer?
- Bredare eller Smalare i defensiven?
- Mindre eller mer Ivrigt Presspel?
- Stå Upp eller Aggressiva tacklingar?

Det finns två tillvägagångssätt att ta fram en merge-taktik. Antingen så utgår ni från en specifik taktisk stil och börjar jämföra utefter modellen ovan, vilket torde vara det enklaste och smidigaste, eller så skriver ni ner och går ni efter bilderna jag har lagt upp här och jämför med varandra, vilket också fungerar men är nog något svårare. Ni har nu fått alla ingredienser för att påbörja en merge och det är nu upp till er att koka ihop en hel taktik. I framtiden kommer jag att dela med mig av en egen merge-taktik men jag har inte haft möjligheterna att testa den fullt ut än och behöver mer tid för det innan jag kan presentera den.

Med det sagt så har den här guiden nått sitt slut, för den här gången. Allt jag har skrivit är baserat på egna erfarenheter och behöver således inte vara korrekt eller ren och skär fakta utifrån Football Manager. Ni får gärna gilla, dela och kommentera och jag besvarar gärna frågor och bidrar i diskussioner och ni får väldigt gärna dela med er av era egna erfarenheter och tankegångar. Jag vill även rikta ett tack till alla er där ute som har läst, gillat och skrivit fina kommentarer; det är kul att kunna hjälpa till och jag delar gärna med mig av min kunskap!

Introduktion: 4-2-3-1

04 December 2018 - 15:50 PM

Postad bild


Det är nu dags att dyka ner i en av de mest använda formationerna i Football Manager, nämligen 4-2-3-1. Den kan användas på flera olika sätt, beroende på hur man vill formera sig men det vanligaste är en rak fyrbackslinje, två centrala mittfältare, tre offensiva mittfältare fördelat på två yttrar och en centralt samt en ensam anfallare. Vill man laborera kan man exempelvis dra ner de båda centrala mittfältarna men även de två offensiva yttermittfältarna, beroende på vad för idé man har till sin taktik.

Den här formationen ger utrymme för olika spelfilosofier dessutom. Det fungerar till det mesta, förutsatt att du justerar positionerna, som jag bland annat nämnt i stycket ovan. Jag vill sträcka mig så långt att formationen faktiskt fungerar till de flesta förinställda taktiska stilarna. Det viktigaste att tänka på är att du måste ha tålamod om spelarna sedan tidigare inte är vana vid formationen, taktiken eller spelar på en ovan position. Allt tar sin tid och det ska det få göra också. Ibland lyckas man däremot få till det direkt och då vill jag passa på att gratulera dig. Vi går vidare.

:: Formation 1 :: Formation 2 :: Formation 3 :: Formation 4 :: Formation 5 ::


Jag kommer att utgå från den första formationen då jag förmodar att det är det vanligaste formationen av de fem olika, men jag kommer även att ge lite inblick i hur det fungerar om man laborerar runt bland de olika formationerna så att ni får en förståelse för vad för skillnad det kan bli. Innan vi påbörjar dykningen vill jag klargöra vad för skillnad det är mellan rollernas mentalitet - Försvara, Understöd, Anfall samt Automatisk. Med en försvarande mentalitet kommer spelaren att prioritera defensiven och sällan följa med upp. Med en understödjande uppgift kommer spelaren att växla mellan försvaret och anfallet. Med en anfallande mentalitet kommer spelaren att prioritera offensiven. Med en automatisk mentalitet kommer spelaren agera efter taktikens mentalitet.

Gällande instruktioner så kommer jag att utelämna det då det som sagt finns oändligt många tillvägagångssätt att använda sig utav den här formationen. I en annan guide kommer jag att försöka förklara sambanden mellan instruktioner så att ni utförligt förstår innebörden av varför man ska och varför man inte ska använda sig av vad beroende på vilken formation och taktik man ska spela med. Ni får naturligtvis komma med egna tankar och tips i kommentarsfältet och ställa frågor och bidra i diskussioner. Allt jag skriver är baserat på egen erfarenhet. Nu kör vi.


---------- ---------- ---------- ----------


Vad som är bra med den här formationen är att du har många offensiva spelare och därmed ökar sannolikheten för att göra mål. Det ger också flera möjligheter där du kan använda vars en kant till två olika slags uppspel, där exempelvis ena kanten ska slå inlägg medan den andra kanten ska skära inåt och själv gå på skott. Det ger möjlighet att låta spelarna byta positioner med varandra för att förvirra motståndarna rejält. Man kan också låta ytterbackarna trycka uppåt för att få in fler offensiva spelare i motståndarnas straffområde och innermittfältarna är väldigt bra på att stötta upp centralt på andrabollar.

Vad som är mindre bra med den här formationen är att den tenderar att bli lite för offensiv emellanåt och då är det livsviktigt att innermittfältarna tar grovjobbet vid bollförlust och omställningar där de oftast blir utnumrerade. Med offensiva ytterbackar kan det bli ännu färre spelare i det defensiva jobbet och därför är det viktigt att även ha två mittbackar som klarar av att vara utnumrerade och verkligen få bort bollen. Så tänk på att dina mittbackar och innermittfältare bör ha bra kondition, arbetsmoral och aggressivitet för att formationen inte ska bryta ihop.


---------- ---------- ---------- ----------


Backlinjen kan positioneras på två olika sätt och man kan använda ytterbackarna men även mittbackarna på olika sätt beroende på vad för taktik man vill använda sig av. Antingen så använder man sig av en rak fyrbackslinje eller så låter man ytterbackarna vara positionerade som offensiva ytterbackar, det vill säga lite högre upp i banan. Ytterbackarna kan mycket väl följa med upp i anfallen men tänk då på att de inte springer in i samma spelzon som yttermittfältarna. Tänk även på att om de agerar som offensiva spelare så tappar ni spelare som potentiellt behövs i defensiven. Använd således innermittfältarna eller yttermittfältarna för att täcka upp alternativt låt en ytterback vara lite mer tillbakadragen/defensiv.

Innermittfältarna är lagets hjärta och de två som du behöver ha störst förtroende för. Tanken är att de ska utföra många uppgifter; passa, tackla, springa och skjuta. Som ni kanske märker behöver de därför ha en bra kondition. Det kan vara bra att låta åtminstone en av innermittfältarna ha en lite mer defensiv roll för att exempelvis täcka upp för de offensiva ytterbackarna. Den andre mittfältaren kan mycket väl följa med upp i offensiven men tänk på att där finns en offensiv central mittfältare redan, så att de inte springer in i samma spelzon.

Yttermittfältarna kan användas på tre sätt; som kantspringare, springa inåt banan eller täcka upp för ytterbackarna i defensiven. Jag föredrar de två förstnämnda och vill passa på att tipsa om att försöka använda sig av en kantspringare på ena sidan och en som skär inåt banan på den andra sidan för att få till fler möjligheter i offensiven. De kan agera både målgörare och framspelare. Tänk på att den yttermittfältare som skär inåt banan inte springer in i den offensive mittfältarens/innermittfältarens spelzon.

Den offensive mittfältaren är länken mellan mittfält och anfall och kan användas på lite olika sätt. Antingen som släpande anfallare, som spelfördelare eller för att täcka upp en offensiv innermittfältare. Det viktigaste att tänka på är att denne inte ska springa in i någon annans zon annat än att i så fall överbelasta straffområdet. Har du en spelfördelande innermittfältare behöver denne position inte vara spelfördelare heller utan använd honom på något annat sätt istället.

Vi avslutar med anfallaren som också han kan användas på ett par olika sätt; antingen som bollmottagare eller djupledslöpare. Det beror helt på vem du vill ska vara målgörare. Vill du att din anfallare ska vara en primär målgörare bör han vara den som folk slår inlägg på eller spelar fram, därför behöver man tänka sig för vad för roller yttermittfältarna men även de tre centrala mittfältarna har. Vill man istället att han ska vara en bollmottagare kan det vara utav intresse att använda sig utav minst en yttermittfältare som skär inåt banan samt att den offensive centralmittfältaren tar djupledslöpningar.

Om vi summerar ihop det här så måste ni först och främst fundera ut vad för typ av taktiska drag ni vill använda. Ha gärna olika upplägg på kanterna och ha spelare med hög kondition och arbetsmoral centralt. Du behöver också fundera ut vilken eller vilka spelare som ska vara de primära målskyttarna men även vilka som ska spela fram till honom eller dem. Enklast är att ta fram skrivblocket och rita pilar och skriva punkter på hur du vill att det ska gå till för att sedan börja snickra ihop din taktik.


---------- ---------- ---------- ----------


I förhållande till formation 1 så har jag flyttat upp ytterbackarna ett snäpp i formation 2. Tanken är här att de snabbare ska komma uppåt i banan för att snabbare kunna slå inlägg och dessutom inte behöva springa lika långt som om de vore positionerade i en rak fyrbackslinje. Här är det av ännu större vikt att innermittfältarna och mittbackarna gör sitt defensiva jobb och det kan till och med vara så att man vill ha den offensivt centrala mittfältaren ett snäpp ner, beroende på hur man vill att spelarna ska springa.

I formation 3 har jag flyttat ner innermittfältarna ett snäpp så att de blir defensiva mittfältare. Det kan ge en bra utgångspunkt för en mer tät defensiv och på så sätt inte bli lika beroende av att ytterbackarna gör sitt defensiva jobb. Det sägs dessutom att så som innermittfältarna ligger på planen irl så ska de vara formerade som defensiva mittfältare på fm för att få en så optimal efterliknelse som möjligt. Tänk på att det kan bli ett rejält gap mellan de försvarande och de anfallande spelarna så försök balansera upp det.

I formation 4 har jag flyttat ner både innermittfältarna men även yttermittfältarna ett snäpp. Jag har tidigare förklarat innebörden av innermittfältarna men för yttermittfältarnas del så kan det här ge helt nya möjligheter. Har de bra bollkontroll och fart så kan detta vara utav intresse då de får utrymme för att springa förbi sina motståndare på rejäla ytor. Tänk på att om du använder dig utav offensiva ytterbackar så kan försöka använda dig utav en inverterad ytter; en som skär inåt banan istället. Här kan det bli ett rejält gap mellan mittfält och anfallaren så tänk på att försöka balansera upp det.

I formation 5 är även den centrala offensiva mittfältaren nerflyttad ett snäpp. Sett till hur det ser ut irl så bör en 4-2-3-1 se ut så här på FM. Det här ger enorma möjligheter för yttermittfältarna och den numera centrala mittfältaren att utföra sina uppgifter på lite större ytor men även använda attribut såsom snabbhet, passning och bollkontroll. Tänk på att det kräver en något högre kondition och att anfallaren är riktigt ensam där uppe, så försök att balansera upp det.


---------- ---------- ---------- ----------


Det finns som sagt många tillvägagångssätt för den här formationen och ingen av dem är på något sätt fel utan det är helt upp till dig hur du vill att ditt lag ska spela. Ibland funkar det inte trots att det på förhand ser riktigt bra ut och då kan det mycket väl vara så att det skär sig någonstans i taktiken eller att spelarna inte har lärt sig instruktionerna än. Antingen så har man tålamod och försöker bygga vidare eller så får man hitta på något nytt. Jag brukar spela i åtminstone tio-femton tävlingsmatcher innan jag har bildat mig en uppfattning om vad som fungerar och vad som inte fungerar innan jag börjar ändra i taktiken. Tänk även på att inte ha allt för mycket instruktioner i början, speciellt inte om spelarna inte har så stor kännedom, utan istället börja smått och bygg upp i takt med att du dessutom får in spelare som verkligen passar in i det spelsystem du vill använda dig utav.