Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Kakidaniel

Gick med: 15 Jun 2008
OFFLINE Senast aktiv: Idag, 20:46 PM
****-

Ämnen jag har skapat

[AVSNITT 9] Dannes Lördagsgodis - Spelarattribut! Del 1 [30-05-20]

Igår, 12:18 PM

Posted Image


[AVSNITT 9] Dannes Lördagsgodis - Spelarattribut! Del 1 [30-05-20]


Idag tänkte jag ta tillfället i akt att påbörja ett projekt inom mitt Lördagsgodis. I grund och botten handlar mina inlägg om att försöka ge er mer kött på benen och förstå spelet mer och därigenom kanske hitta nya vägar eller ingångar som förhöjer spelupplevelsen på något sätt. Det här projektet är uppdelat eftersom det är otroligt mycket information men för att hitta någon sorts röd tråd så har jag lagt ihop det på det här sättet.

Jag pratar såklart om spelarattribut, som rubriken förmodligen redan har avslöjat för er. Ett spelarattribut kan enklast förklaras, åtminstone i mitt huvud för tillfället, med hur en fotbollsspelare är mätt i siffror. En spelare kanske är bra på att nicka, då är huvudspel och spänst två attribut som är med i den beräkningen. En annan kanske är bra på att skjuta, då är exempelvis avslut, teknik och beslut med i den beräkningen. Ett attribut kommer att ha en siffra mellan 1 och 20 där 1 är sämsta möjliga och 20 är bästa möjliga. Man strävar såklart efter att hitta spelare som har så höga siffror som möjligt.

Vidare så måste man förstå sambandet mellan CA(Current Ability), som på svenska är Nuvarande Förmåga, och dess stjärnor. Som bekant ligger ett CA mellan 1 och 200 och stjärnorna mellan 1 och 5 där man, precis som spelarattributen, vill ha en så hög siffra som möjligt. Har du en spelare som har höga siffror på sina spelarattribut så har han också en hög siffra på sitt CA. Vi lägger även till PA(Potential Ability), som på svenska är Potential Förmåga, i beräkningen. Den betyder hur bra spelaren i fråga faktiskt kan bli. 200 är max och en spelare som har fem stjärnor i PA kan då liknas vid att han antingen kommer bli bäst i världen, eller åtminstone bäst i klubben. Dessa stjärnor kan variera hos samma spelare beroende på tränarnas förmåga att bedöma spelaren, men även hur stor klubben är samt hur bra spelarna runt om är.

Någonstans måste vi börja med det här projektet om spelarattribut och jag kommer då att inleda med de attribut som anses vara viktigast i grunden för samtliga spelare. Dessa attribut ses som sagt som en slags grund att ha och kan vara avgörande för såväl den potentiella utvecklingen som prestationerna under en match. Nedan inleder jag med samtliga tre attribut med spelets förklaring, som du själv kan se om du håller muspekaren över attributet inne hos en spelare och jag markerar meningen inom “citationstecken”. Därefter förklarar jag mer ingående vad det innebär.

Beslut
Återspeglar spelarens förmåga att fatta rätt beslut med och utan boll.” Beslut handlar i grunden om hur en spelare reagerar och agerar i situationer med eller utan boll och hur pressad han är under dessa momenten och därigenom göra rätt val.

En spelare med en hög poäng i Beslut kommer göra färre misstag och agera korrekt i paritet med din taktik under match. Det kan röra sig om att passa till rätt spelare, passa i rätt läge, bestämma om det är läge att pressa eller vara mer återhållsam eller skjuta utanför straffområdet eller dribbla vidare. Kortfattat är Beslut en av de absolut viktigaste attributen i förhållande till de taktiska instruktionerna, rörelse samt spelarfärdigheter.

Beslutsamhet
Återspeglar spelarens vilja att ge allt på och utanför planen.” Beslutsamhet handlar i grunden om hur engagerad och motiverad en spelare är att lyckas både på och utanför planen.

En spelare med hög beslutsamhet har därför högre sannolikhet att faktiskt nå sin PA snarare än en spelare med låg beslutsamhet. Dessutom så innebär ett högt värde i beslutsamhet att spelaren dessutom utvecklas fortare. En spelare med lågt värde i beslutsamhet har en tendens att prestera sämre under matcherna, i synnerhet om ens lag ligger under.

Förutseende
Återspeglar spelarens förmåga att förutse och reagera på saker som händer runtom dem.” Och som ett tillägg handlar det i grunden om att i alla lägen under en match, med boll eller utan oberoende om vilken fas man är i.

En spelare med ett högre värde har större sannolikhet att lyckas läsa av spelet och reagera/agera över den kommande situationen. Spelaren kan också enklare avgöra om det är läge att dribbla av en spelare eller istället passa bollen till en medspelare. Även i defensiva situationen kan spelaren läsa av och avgöra vad som är bäst, exempelvis om han ska pressa eller hålla position.

Summering
Dessa tre attributer är synliga attribut och således lätta att följa. De är de tre absolut viktigaste grundattributen eftersom det har med såväl matchprestation som utveckling att göra. När vi sedan går vidare med de andra attributen så är det viktigt att tänka på vikten av att förstå sambandet mellan attributen men även att de grundattribut jag inleder med är minst lika viktiga för att nå maximal prestation eller utveckling.

Ibland kan beslutsamhet droppa rejält i värde, eller höjas avsevärt, vilket beror på att han antingen ingår i en mentorsgrupp där den med mest inflytande haft inflytande på spelaren helt enkelt. Det kan även bero på att spelaren har anpassat sig till gruppen för att bli mer samspelt vilket också i sin tur har effekt på spelarens personlighet.

Har ni något att komplettera med i såväl information om attributen som något annat får ni givetvis kommentera så ska jag fixa till det.

[FM20] Arbetarklasslaget i Manchester

27 May 2020 - 18:02 PM

Posted Image


Arbetarklasslaget i Manchester


27 maj, 2019. Datumet small som en atombomb i fotbollsvärlden. Manchester City hade gjort sig skyldiga på samtliga punkter de blivit anklagade för. Ekonomisk doping utan dess like och därmed avstängningar i nivå med vad som hade kunnat radera en fotbollsklubb till och med från minnet. Manchester City bestraffades med ett transferförbud till 2050, ägarna stängdes av från all fotbollsverksamhet och gick därmed med på att sälja klubben för en spottstyver till en grupp som till en början ville vara anonym och presentera sig vid ett senare tillfälle. Utöver detta skickades man ner till League 2 och därmed gick det oerhört många rykten om en tung spelarflykt för klubben. Skulle Manchester City bli en klubb blott för minnet eller kommer de kunna resa sig tillbaka till sitt forna jag, utan oljepengarna?

10 juni, 2019. Exakt två veckor efter händelsen gick de nya ägarna ut med sina identiteter. De kallade sig till en början för “Main Road” vilket var namnet på Manchester Citys före detta arena som var verksam mellan 1923-2003. Genast började ryktena florera om att det mycket väl kunde vara personer med anknytning till klubben men exakt vilka och hur många var olika hos medierna, vilka kunde det vara?

En presskonferens hade bokats in på City of Manchester Stadium och ett fullsatt pressrum fick till slut mötas av fem äldre herrar med otroligt välkända ansikten för City-supportrarna men även engelsk fotboll. Colin Bell, aktiv i klubben som spelare mellan 1966-1979, tog tag i taktpinnen och presenterade sig själv och sina kollegor som Manchester Citys nya ägare. De andra medlemmarna var inga mindre än Neil Young (1961-1972), Francis Lee (1967-1974), Mike Summerbee (1965-1975) samt Joe Corrigan (1967-1983) och som alla räknas bland de absolut bästa som någonsin spelat för klubben.

Man förklarade att allt som kommit fram den senaste tiden och som mynnat ut i fastställda domar var en skamfläck för såväl klubben, som engelsk fotboll, och att man nu ville hitta tillbaka till sina rötter; Manchester City, arbetarklasslaget. Transferförbudet till 2050 var en rejäl käftsmäll men samtidigt hade man en otrolig verksamhet i form av faciliteter av yttersta klass som man nu skulle jobba vidare med. Målet är att ta upp klubben till Premier League igen men utan att hasta allt för mycket. Nu började planerna på att övertala spelarna att stanna men samtidigt värdera den ekonomiska situationen; alla spelare fick nämligen lov att avsluta sina kontrakt. Utöver detta ville man hitta en ledarstab som verkligen utstrålade Manchester City.


Posted Image


[Avsnitt 8] Dannes Lördagsgodis - Två Offensiva Hörntaktiker [23-05-20]

23 May 2020 - 11:48 AM

Posted Image


[Avsnitt 8] Dannes Lördagsgodis - Två Offensiva Hörntaktiker [23-05-20]


Efter en tids frånvaro är jag äntligen tillbaka med mitt lördagsgodis och tänkte då passa på att bidra med ett par hörntaktiker, offensivt lagda. Som bekant är jag inne i en lite sämre period privat och är inte helt återställd än men i den mån jag orkar så kommer jag att bidra med lördagsgodis, i annat fall så har ni fått se andra medlemmar backa upp mig på den trevligaste dagen på veckan vilket jag tycker har varit otroligt intressant läsning rakt igenom. Nog om det, nu går vi vidare!

Personligen har jag väldigt sällan lagt fokus på hörntaktiker av den enkla anledningen att jag inte direkt känt mig kunnig inom området. Men när jag fick läsa om FM-spelare som via fasta situationer gjort succé så kände jag att min tid var kommen; även jag skulle vilja ha fungerande fasta situationer. Med det sagt så kan jag därför presentera två idéer som jag jobbat fram och även om de kanske inte är helt hundraprocentiga så är det alltid en bra grund att gå på.

“Corner taken quickly”
Väldigt få, om ens någon, har väl missat den här spontana hörnvarianten mellan hörnläggaren Trent Alexander-Arnold och målgöraren Divock Origi i den makalösa vändningen som tog Liverpool till Champions League-final, en final de sedermera vann. Hur kan jag bygga vidare på den här idén på FM, tänkte jag, man måste ju kunna översätta den på något sätt. Jag började laborera fram och tillbaka och kom till slut fram till den här grunden.

Posted Image

Hörnläggaren ligger i facket “stanna hemma” tillsammans med två kortare och snabbare spelare, förslagsvis ytterbackar. Dina två bästa huvudspelare är den som står vid första stolpen samt den som löper mot främre stolpen. Han som tar löpningen är tänkt att nicka in bollen i mål. Vi vill ha en något längre spelare som kan täcka målvakten, antingen en mittback eller en innermittfältare eller varför inte en anfallare. Längst bak en spelare som båda kan nicka och avsluta bra då nickskarven från den primära “målskytten” inte är bra nog. I övrigt gäller det att försöka placera ut spelare för att gå på andrabollarna.

Såväl inåtskruvad som utåtskruvad har visat sig fungera och jag brukar oftast köra som bilden visar, dvs en utåtskruv. Tänk bara på att en innåtskruv kan generera en boll till spelaren som löper mot bortre stolpen ifall den är hög, medan en utåtskruv kan flyga iväg och då ge utrymme för en kontring på andra sidan för motståndarna, något jag har upplevt mer än två gånger och vill därför höja ett varningens finger.

“Klassikern”
Alla har vi väl gått på gubbafinten, haft både ketchup och senap på kinderna och blivit utskrattade av både farsan och hans polare när man försökt visa upp sina tekniska begåvningar i deras korplag/oldboyslag och blivit totalt förnedrade. Efter de skamfyllda, om än nostalgiska, minnena börjat plana ut bestämde jag mig för att försöka översätta det till en hörnvariant för att få någon form av upprättelse då jag aldrig riktigt nådde samma höjder fotbollsmässigt som min farsa eftersom jag, likt många andra, fick min fotbollskarriär trasad av “knäproblem”.

Posted Image

Jaha? tänker ni säkert. Detta vill jag rubricera som en “klassiker” av den enkla anledningen att vi vill lura motståndarna att tro att bollen ska gå mot första eftersom vi överbelastar med spelare där. I själva verket skickar vi en långboll mot bakre stolpen till en spelare som man inte lägger lika stort fokus på som då kan försöka smälla in bollen i motståndarnas nät, smart va? Utöver det har vi en spelare som löper utanför straffområdet in mot målområdet för att återigen lura motståndarna.

Eftersom jag har märkt att det tenderar att markeras med både en och två spelare så vill jag därför lägga vikt vid att bakre spelaren i fråga är något starkare, är bra i luftrummet och såklart är en hyfsad avslutare då bollen kan både nickas och sparkas in. I vanlig ordning rekommenderas en mittback eller en tyngre anfallare för att verkligen bryta sig loss från sin markering. Jag funderade och testade lite smått att ha en spelare som markerade målvakten men målvakten blev då borttryckt mot bortre stolpen och var således mer benägen att fånga bollen i både innan och efter vår spelare når bollen.

Summering
Variation är bra och egentligen superviktigt för att kunna ta sig förbi motståndarna. Det kan handla om en rörelse, en löpning eller ett tillslag som de inte är beredda på men som du och din lagkamrat var förberedda på och har tränat på under flera veckors tid. Jag har nu lärt mig vikten av att, först och främst skapa egna hörnvarianter men även använda mig av flera stycken som inte är lik den andra. Konsten är att inte bli läst av motståndaren; även jag har hört “den stod i gårdagens tidning” när motståndaren snor bollen från mig och springer iväg medan jag slår knytnäven i marken innan jag bestämmer mig för att ta ett gult - vilket i vissa fall har inneburit rött kort(två gånger - ingen är perfekt).

Har du någon fungerande hörnvariant eller har lite tankar kring mina varianter så bidra gärna med dina tips! Vi är här för att hjälpas åt förstå spelet lite bättre och därmed också göra mål på andra sätt än det vi är vana vid. Tack för du läste min text och ha en fortsatt trevlig lördag!

[Avsnitt 7] Dannes Lördagsgodis - Dataanalysering! [25-04-20]

25 April 2020 - 12:30 PM

Postad bild


[Avsnitt 7] Dannes Lördagsgodis - Dataanalysering! [25-04-20]


Det finns många FM-spelare där ute som varken förstår eller har en vilja att lägga energi på den här biten av spelet vilket är helt okej. Men det finns naturligtvis mycket att hämta därifrån också. Till att börja med så finns det två yrkesroller till dataanalysering; dataanalyschef och dataanalytiker och hierarkin förklarar sig ganska så bra.

Vi börjar med att behandla frågan; vad är en dataanalytiker och vad gör denne?

Svaret har du faktiskt i namnet; han analyserar data vilket innebär att han samlar in information om såväl dina spelare som andra klubbars spelare eller om ett lag som helhet och presenterar därefter det för dig i en rapport. Det finns tre attribut som specifikt inriktar sig hos en dataanalytiker vilka är nedanstående.

Bedöma lagdata
Bedöma spelardata
Presentera data

Likt alla andra attribut hos såväl spelare som ledare så är maxgränsen 20 vilket är det absolut bästa. Såklart är det sannolikheten otroligt liten att du hittar en analytiker som har högsta värden på samtliga tre attribut vilket gör att du måste antingen prioritera eller dela upp beroende på hur stor klubb du tränar; ju bättre klubb desto högre personalstyrka kan du kontraktera. Det finns även en dataanalyschef som samordnar och styr gruppen och här rekommenderas det att denne även har goda värden i attributerna disciplin samt personlig kontakt.

Så varför ska man uppgradera och underhålla faciliteter för dataanalysering egentligen? Svaret är faktiskt väldigt simpelt; med väldigt enkla faciliteter så kan man översätta det som att analytikern i stort sett har fått ett papper och en penna och själv får skriva ner allt för hand. Med välutvecklade faciliteter så har dina analytiker understöd av tekniken i form av datorer och filmer, sånt som samlar ihop data i form av text och siffror men även videos på spelarna så att man sammanfattningsvis får en väldigt bra uppfattning om en spelare man funderar på att ta in.

Jens Fjellström hade ju en väldigt intressant roll under sin tid i Malmö FF och jobbade i stort sett som en analytiker, vilket vi har fått se under hans tid som expert på tv. Han tar fram data och finner hål som kanske ögat inte finner vilket kan ge utrymme för att en spelare ska kunna utvecklas ytterligare. I dagens fotboll har siffror och värden blivit otroligt viktigt och nästintill avgörande. En analytiker kan såklart även ta fram värden på var mål görs eller släpps in, antalet passningar eller annat vilket då är ett komplement till själva “scoutingen” av en eller flera spelare. Man kan alltså använda en dataanalytiker på två sätt.

Det finns två alternativ när du ska ta reda på information om en spelare som spelar för ett annat lag. Det ena innebär att du skickar iväg en av dina scouter och får således en scoutrapport, något som hör till vanligheterna eftersom det är ett inslaget segment av Football Manager-serien. Du får då basic info om spelaren såsom gjorda mål, assist, betyg, lösgöra attribut om du använder dig av gömda attribut samt en rapport på vad som är plus och minus med spelaren i fråga.

Det andra innebär att du ber en analytiker genomföra en analys och får således en mer analytisk rapport i form av siffror och värden såväl positiva som negativ. Exempel på det kan till exempel vara hur många tacklingar en spelare gör per match, hur många nickdueller han vinner eller hur många matcher han har spelat. All statistik som tas fram här är i förhållande till vad scouten anser vara medianet utifrån hans siffror och i slutändan får man själv avgöra om det faktiskt är bra eller dåligt.

Detta kan även appliceras på hela lag, som en lagrapport. Du kan läsa om ditt eget lag men även motståndarnas, om du nu har en analytiker som analyserar dina motståndare det vill säga. Den här rapporten är uppdelad i fem rubriker som är rätt så enkla att förstå sig på;

Generell Insats
Gjorda
Insläppta
Formationer Använda
Formationer Motståndare

Det kan vara utav intresse att se över din egna som motståndarnas för att hitta taktiska luckor som kan vara skillnad mellan förlust och vinst. Dessa fem rubriker kommer i stort sett ge dig svar på styrkor och svagheter i form av formation, hur mål görs eller släpps och så vidare. Du kanske får reda på att din nästa motståndare har släppt in en hel del mål från genomskärare - då ska du absolut försöka utnyttja detta då det ses som en svaghet hos motståndarna.

Avslutningsvis så måste jag erkänna att detta inte är något jag direkt har använt mig av särskilt mycket men ju mer jag har läst på om det och testat så har jag insett att det är ett mycket bra och inte minst intressant verktyg att använda sig av när man försöker få ihop en fungerande taktik eller att försöka vända en negativ trend mot ett specifikt lag. I slutändan är det ändå du som bestämmer om det är en bra eller dålig siffra spelaren i fråga har presterat men att få statistik på sådant du annars kanske inte tänker på kan vara guld värt.

[Avsnitt 6] Dannes Lördagsgodis - Tempo! [18-04-20]

18 April 2020 - 09:08 AM

Postad bild


[Avsnitt 6] Dannes Lördagsgodis - Tempo! [18-04-20]


Kan man verkligen skriva mycket om lite? Jag tror jag kan det vilket jag ska utsätta er läsare för nu. I dagens Lördagsgodis kommer jag behandla endast en laginstruktion i taktikdelen för att försöka ge er lite mer koll på vad det exakt innebär med just den instruktionen, hur du än väljer att använda den. Det finns såklart en beskrivning om du håller muspekaren över instruktionen men det är inte alltid ändå som man förstår innebörden; vad mer exakt betyder en förändring av just den här instruktionen?

Som beskrivningen avslöjar kommer jag att ta upp laginstruktionen Tempo idag. Beroende på mentalitet förändras också namnen men i grund handlar det om samma sak; ska tempot vara ännu mindre, mindre, lika mycket, mer eller mycket mer än vad ditt lags mentalitet på plan gäller? Där har ni också FM’s svar på vad tempo innebär. Men om jag snabbt ställer frågan, kan du besvara den då?

“Vad innebär tempo?”

Jag tror de flesta, om inte alla, kommer att ge ett snarlikt svar i form av “hur snabbt spelarna rör sig på planen i förhållande till mentalitet” och man börjar visualisera en bild av sig själv och sitt eget lag när man skulle “öka tempot”. En del av er kanske har besvarat ovanstående fråga med samma svar som jag skrev ovan fast lägger till “med boll” i slutet och det är nu vi sakta men säkert börjar hitta svaret på vad tempo innebär. För var ingår laginstruktionen Tempo någonstans? Jo, under “Med Boll”. Vi går vidare!

Allting hänger ihop och därför är det superviktigt att förstå innebörden av varje instruktion, såväl som position med dess roll men även spelarinstruktioner för att det inte ska “köra ihop sig”. Vissa instruktioner kan innebära att spelarna ska spela eller röra sig på ett visst sätt och att använda sig av det ihop med något som är direkt tvärtemot innebär oftast att spelarna inte alls förstår vad du vill få ut av taktiken och därigenom spela direkt dåligt och förlora matcher. Frustrerande! Att välja tempots nivå med boll är en av grundpelarna i vilken väg du ska ta. I dag handlar det egentligen om två tillvägagångssätt - spela sig uppåt banan sakta men säkert alternativt få upp bollen så snabbt som möjligt; tiki taka och kontringsspel.

“Ju lägre tempo desto långsammare ska det ta att föra bollen uppåt planen, ju högre tempo desto snabbare ska det ta att föra bollen uppåt planen.”

Ett lag som Barcelona eller Manchester City som förespråkar ett sidledsspel och sakteligen jobba sig uppåt planen har nästan identiska instruktioner vilket inte är så konstigt; mannen bakom är Pep Guardiola. I ett sådant fall är det läge att ha en offensiv mentalitet då du i nästintill samtliga matcher är favorittippad och därför kommer att ha mycket boll på offensiv planhalva. Men eftersom det är en passningsorienterad taktik så kan det vara av intresse att ha ett lägre tempo.

Vi vänder på det. Lag som oftast är underdogs tenderar att få med sig bättre resultat om man spelar ett kontringsspel, vilket kanske inte är så konstigt. Du behöver verkligen fokusera på ditt defensiva spel och de få chanser du får kan vara skillnad mellan noll poäng och tre. Därmed hade jag använt mig av en mer restriktiv mentalitet men haft ett högre tempo. Notera, ett högre tempo har fortfarande att göra med när ditt lag har bollen. Ett bra exempel här kan vara att ha antingen snabba yttermittfältare alternativt en anfallare som tar djupledslöpningar. Lägg då till passa till ytor så har du en enkel ekvation för ett kontringsspel.

Tiki Taka
Föreställ dig; du har en passningsorienterad taktik med en Ytter(Anfall) som så fort ditt lag har bollen löper mot offensiva ytor. Du tappar således ett potentiellt passningsalternativ högre upp i banan. Med en Ytter(Understöd) är denne inte lika benägen att direkt ta sig uppåt banan när laget har bollinnehav utan kan även bli ett fint komplement i uppspelsfasen.

Kontringsspel
Här är det direkt tvärtom. Du vill oftast utnyttja dina yttrar vid kontring tillsammans med åtminstone en anfallare för att ha lite alternativ när du väl är uppe på motståndarnas planhalva och snabbt ska det gå. Ytter(Anfall) är således perfekt här då han som sagt gärna så fort som möjligt tar en rak löpning uppåt planen. En Ytter(Understöd) är mer benägen att hjälpa till defensivt även om denne såklart är en mer offensiv roll i grunden.

Vad som kan vara effektivt hos båda taktikerna är att använda sig av en Ytter(Anfall) på ena sidan samt Ytter(Understöd) på andra. Jag förespråkar alltid att ha en backupplan ifall ditt primära tillvägagångssätt att nå motståndarnas straffområde inte fungerar och detta kan vara ett riktigt bra komplement. Jag kommer ta upp ett exempel här nedan.

Till vänster har du en Ytter(Anfall) i en tiki taka-baserad taktik. Han kommer att ta steget uppåt så snabbt som möjligt. Till höger har du en Ytter(Understöd) som kommer att vara ett bättre alternativ längre nedåt planen. Att försöka spela centralt alternativt försöka utnyttja högerkanten i uppspelsfasen är således att rekommendera. Upp i den sista tredjedelen så kommer yttern på vänsterkanten in i bilden som antingen drar till sig markering, gör det svårt för motståndarna eller till och med kommer mot bortre stolpen och blir ett direkt hot mot målvakten.

Innan vi avslutar så finns det ytterligare att ha med i tempo med boll och det är själva spelfördelaren. Vi har pratat mycket om kantspel och ingenting om det centrala spelet, där vi i nio av tio fall finner spelfördelaren; den som ska fördela bollarna till en en mer lämpad spelare för att öppna upp ett försvar alternativt direkt försöka göra mål. Inne på spelarfärdigheter finns det instruktionen “Passningsfokus” precis som du även finner under laginstruktionen “Med Boll”. Det kan vara bra om en av dina mer kreativa spelare har en annorlunda uppgift än de andra alternativt laget för att bryta upp ifall du har bestämt dig för lite olika tillvägagångssätt på planen. Du kanske spelar tiki taka, men du har en innermittfältare som har ett mer direkt passningsspel och det kan verkligen förbrylla motståndarna och bryta upp ett försvar.

Om vi ska försöka summera “Tempo” så enkelt som möjligt så innebär det kortfattat att den här instruktionen styr hur snabbt eller långsamt bollen ska uppåt planen till en mer offensiv spelare. Allt hänger naturligtvis ihop med laginstruktioner och roller och därför är det viktigt att veta vad det är du vill få ut av din taktik. Försök ha olika tillvägagångssätt och våga experimentera - annars lär man sig aldrig något. Som ni ser så har jag blandat in flera olika instruktioner och mentaliteter men det beror på precis som jag skrev i början; allt hänger ihop!

Har ni några frågor så tveka inte att ställa dem, jag besvarar dem gärna. Är detta ett intressant koncept fortsätter jag gärna då det finns extremt mycket info att behandla här. Tack för att ni tog er tid att läsa, glöm inte att gilla och kommentera!