Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Kakidaniel

Gick med: 15 Jun 2008
OFFLINE Senast aktiv: Idag, 10:50 AM
****-

Ämnen jag har skapat

Sökes: Nördiga taktikskapare

27 December 2018 - 15:53 PM

Hej allihopa!

Efter att Football Manager 2019 har varit ute i snart två månader har jag som bekant lagt upp en del guider, introduktioner och nybörjartips i den här forumdelen i hopp om att ni läsare ska få lära känna vissa delar av spelet bättre. Så här i efterhand tycker jag att det mesta har gett en positiv effekt där många har läst, gillat och kommenterat vilket har varit en rejäl morot för min egen del.

När vi nu går in i det nya året, nämligen 2019, så tänker jag i första hand fortsätta med vad jag tidigare har gjort; skriva guider, introduktioner och tips. I andra hand så tänker jag mig att det ska tillsättas en grupp med - läs rubriken - nördiga taktikskapare, som tillsammans arbetar fram taktiker baserade på såväl taktiska stilar som olika formationer. Undertecknad kommer själv att vara en i gruppen och jag hoppas att några av er läsare känner ett intresse för detta, både att läsa och ta del men även hjälpa till och arbeta fram nya taktiker.

Det finns inga tidsramar eller krav utan det ska ske på den nivå och ta den tid som det behöver helt enkelt. Vad jag söker efter listar jag nedan. Känner du dig träffad? Skriv ett pm till mig här på FMSweden så kan vi prata vidare, skriv gärna enligt punkterna nedan så underlättar det väldigt mycket för mig. Och är där något annat du känner att du vill få med så tveka inte att ta med det.

- Hur gammal är du?
- Hur länge har du spelat Football Manager?
- Hur mycket tid lägger du ned på Football Manager i dag?
- Hur väl bevandrad är du i positioner och roller?
- Hur väl bevandrad är du i att skapa taktiker från grunden?
- Hur mycket tid kan du tänka dig att lägga ner på det här projektet? Mycket/Hyfsat/Lite

Nu hoppas jag verkligen att vi får ihop en trevlig grupp så vi tillsammans kan slå ihop våra kloka huvuden och göra svensk Football Manager lite häftigare, självklart kommer färdiga taktiker att läggas upp och göras reklam för med era namn i beskrivningarna!

Guide: Att slå ihop två taktiska stilar

18 December 2018 - 17:11 PM

Postad bild

Att slå ihop två taktiska stilar


Har du någon gång funderat på, när du ska sätta en ny taktik, att slå ihop två taktiska stilar? Tänk dig det bästa från två världar sammansatt till en taktik, vattnas det i munnen än? Kliar det i fingrarna? Nåväl. I dag tänkte jag presentera lite tankegångar men även fakta på likheter mellan de taktiska stilarna så att du själv kan prova på en så kallad “merge”. Jag har sett flera intressanta taktiker där ute som har utgått just från det ovan nämnda och min känsla säger att det möjligtvis kan vara en stark kandidat till framgång på årets upplaga av Football Manager.

Det finns tio taktiska stilar och alla har såväl svagheter som styrkor och när du gör en så kallad “merge” så vill du minimera svagheterna och öka styrkorna, precis som med vilken taktik som helst. Du vill vinna helt enkelt. Kan du då implementera två stilar i en taktik så får dina spelare flera valmöjligheter på planen och det blir således svårare för motståndarna att läsa av spelet och arbeta på en så kallad counter taktik.

Jag har sammanställt samtliga taktiska stilar här nedan för att vi alla lättare ska få en klar översikt över det jag vill förmedla. Under tiden jag gick igenom de tio taktiska stilarna märkte jag vissa röda trådar och det gav mig en del idéer. Det viktiga här är att förstå innebörden av instruktionerna och nästa steg i en merge är att veta vilka instruktioner som du behöver ta bort för att få ihop två taktiska stilar. Jag vidhåller starkt vid att det enklaste sättet att ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar är att titta på matcherna som spelas, göra förändringar under tiden och notera vad som händer därefter.

Postad bild

Vad jag dessutom har märkt är den röda linjen i menyn av de taktiska stilarna, något jag inte tänkt på förut. Om vi slår upp menyn där du ska välja en taktisk stil så står dem faktiskt i en ordning som säger att de som är överst; kontrollera bollinnehavet, gegenpress och tiki taka, har en kontrollerande mentalitet. Det blir därefter mer defensivt ju längre ner man kommer och längst nere finner vi Catenaccio och parkera bussen som är har en defensiv mentalitet. På så sätt så kan vi bilda oss en uppfattning om varför de står i just den ordningen.

Men bara för att en taktisk stil har en viss mentalitet betyder det nödvändigtvis inte att en med en helt annan mentalitet inte går att slå ihop, tvärtom. Det gäller som sagt att minimera svagheterna och utöka dina styrkor i en merge och då behöver vi plocka från båda sidorna. En annan sak jag även har noterat var likheten mellan de taktiska stilarnas “bäst fungerande formationer” som alltid är tre stycken. Jag räknade ihop dem och där fanns tolv olika formationer fördelat på tio taktiska stilar som har vars tre rekommenderade formationer, så totalt 30 rekommenderade formationer fördelat på tolv stycken. Här nedan redovisar jag vilka taktiska stilar som rekommenderar vilken formation.

Postad bild

Noterbart är att taktiska stilen nummer nio, Catenaccio, endast rekommenderar en fembackslinje och är således ensam om ett par formationer. Den mest rekommenderade formationen är 4-1-4-1 DM brett som alla utom nummer nio, Catenaccio, har bland sina tre rekommenderade. Vi kan även se att formationerna 4-2-3-1 brett samt 4-4-2 och 4-4-1-1 har en hel del som rekommenderar. Jag kommer att trycka ihop det, för trots att vi har tolv rekommenderade formationer så är det en del av dessa som liknar varandra rätt så mycket.

Postad bild

Plus-tecknet innebär att det är en annan formation enligt första modellen innan jag har tryckt ihop fler formationer. Som ni ser så har vi slutligen landat på fem rekommenderade formationer. De två mest användbara formationerna 4-2-3-1 samt 4-4-2 på Football Manager är också två av de mest rekommenderade tillsammans med 4-1-4-1 som alla utom Catenaccio rekommenderade, men även 4-4-1-1 som sticker ut något och slutligen en fembackslinje som jag summerade ihop då det sticker ut med fem försvarare.

Nu kan vi börja samla ihop information som sakteligen berättar för oss vilka taktiska stilar som passar bäst ihop med varandra. Vi har gått igenom mentalitet och rekommenderade formationer och det är nu det mer ingående börjar; nämligen instruktionerna, som också är det mest invecklade och avancerade. Det är mycket att hålla koll på med taktikerna uppdelade i tre områden; Med Boll, Omställningar och Utan Boll, så kan man i var fall strukturera upp det någorlunda.

Med Boll är uppdelat i tre områden; Offensiv Bredd, Tillvägagångssätt samt Sista Tredjedelen. Under Offensiv Bredd så finns det endast en barometer som vi kan förändra; hur brett ditt lag ska placera sig när ditt lag har bollen. I Tillvägagångssätt finns det lite mer valmöjligheter med allt från barometrar till områden att förvalta bollen genom. Slutligen har vi Sista Tredjedelen där man kort och gott ska välja hur man vill göra mål och hur spelarna ska agera med boll.

Om vi går till Tillvägagångssätt så finns där en del valmöjligheter att tänka på när du ska slå ihop två taktiska stilar. Var ska bollen förvaltas; centralt eller via kanterna? Hur ska bollen förvaltas; genom korta passningar, mer direkta passningar eller något däremellan? Hur ska tempot vara; lägre eller högre eller något däremellan? Dessa tre optionerna är primärt det viktigaste sett till hur ditt lag ska te sig i offensiv zon tillsammans med hur och var målen ska göras som ni finner under Sista Tredjedelen.

Omställningar är också uppdelat i tre områden; När Bollen Tappas, När Bollen Erövrats samt Målvakt Med Bollen. Under När Bollen Tappas har vi två knappar att använda oss av, precis som under När Bollen Erövrats. Under Målvakt Med Bollen finns där fler valmöjligheter och just den här sektionen fanns tidigare individuella instruktionerna men har flyttats hit till den här sektionen inför den här FM-upplagan. De två första områdena är primära optioner. Under Målvakt Med Bollen är mittsektionen primär; var din målvakt ska placera bollarna. Du kan välja mellan zoner eller specifika spelare och gör det genom att trycka på Fördela Till Området/Spelare.

Slutligen har vi kommit till Utan Boll som är uppdelat i två områden; Defensiv Formation samt Markering Och Tacklingar. Under Defensiv Formation finns där både barometrar och så kallade presslinjer som valmöjligheter och även valmöjlighet till offsidefälla. Under Markering Och Tacklingar finns där en del valmöjligheter om hur tätt, hur mycket press och hur dina spelare ska agera i närkamper. Vi börjar med Defensiv Formation. Presslinjerna och den defensiva bredden är primära optioner. Vid Markering Och Tacklingar är Presspel och Tacklingar primära optioner.

Med Boll
- Kantspel eller Centralt?
- Korta eller Mer Direkta Passningar?
- Högre eller Lägre Tempo?
- Inlägg, Tidiga Avslut eller Arbeta In Bollen I Straffområdet?

Omställningar
- Återerövringspress eller Omgruppera?
- Kontringsspel eller Håll Formationen?
- Var ska målvakten placera bollen? (Zon/Specifik spelare)

Utan Boll
- Lägre eller Högre Presslinjer?
- Bredare eller Smalare i defensiven?
- Mindre eller mer Ivrigt Presspel?
- Stå Upp eller Aggressiva tacklingar?

Det finns två tillvägagångssätt att ta fram en merge-taktik. Antingen så utgår ni från en specifik taktisk stil och börjar jämföra utefter modellen ovan, vilket torde vara det enklaste och smidigaste, eller så skriver ni ner och går ni efter bilderna jag har lagt upp här och jämför med varandra, vilket också fungerar men är nog något svårare. Ni har nu fått alla ingredienser för att påbörja en merge och det är nu upp till er att koka ihop en hel taktik. I framtiden kommer jag att dela med mig av en egen merge-taktik men jag har inte haft möjligheterna att testa den fullt ut än och behöver mer tid för det innan jag kan presentera den.

Med det sagt så har den här guiden nått sitt slut, för den här gången. Allt jag har skrivit är baserat på egna erfarenheter och behöver således inte vara korrekt eller ren och skär fakta utifrån Football Manager. Ni får gärna gilla, dela och kommentera och jag besvarar gärna frågor och bidrar i diskussioner och ni får väldigt gärna dela med er av era egna erfarenheter och tankegångar. Jag vill även rikta ett tack till alla er där ute som har läst, gillat och skrivit fina kommentarer; det är kul att kunna hjälpa till och jag delar gärna med mig av min kunskap!

Introduktion: 4-2-3-1

04 December 2018 - 15:50 PM

Postad bild


Det är nu dags att dyka ner i en av de mest använda formationerna i Football Manager, nämligen 4-2-3-1. Den kan användas på flera olika sätt, beroende på hur man vill formera sig men det vanligaste är en rak fyrbackslinje, två centrala mittfältare, tre offensiva mittfältare fördelat på två yttrar och en centralt samt en ensam anfallare. Vill man laborera kan man exempelvis dra ner de båda centrala mittfältarna men även de två offensiva yttermittfältarna, beroende på vad för idé man har till sin taktik.

Den här formationen ger utrymme för olika spelfilosofier dessutom. Det fungerar till det mesta, förutsatt att du justerar positionerna, som jag bland annat nämnt i stycket ovan. Jag vill sträcka mig så långt att formationen faktiskt fungerar till de flesta förinställda taktiska stilarna. Det viktigaste att tänka på är att du måste ha tålamod om spelarna sedan tidigare inte är vana vid formationen, taktiken eller spelar på en ovan position. Allt tar sin tid och det ska det få göra också. Ibland lyckas man däremot få till det direkt och då vill jag passa på att gratulera dig. Vi går vidare.

:: Formation 1 :: Formation 2 :: Formation 3 :: Formation 4 :: Formation 5 ::


Jag kommer att utgå från den första formationen då jag förmodar att det är det vanligaste formationen av de fem olika, men jag kommer även att ge lite inblick i hur det fungerar om man laborerar runt bland de olika formationerna så att ni får en förståelse för vad för skillnad det kan bli. Innan vi påbörjar dykningen vill jag klargöra vad för skillnad det är mellan rollernas mentalitet - Försvara, Understöd, Anfall samt Automatisk. Med en försvarande mentalitet kommer spelaren att prioritera defensiven och sällan följa med upp. Med en understödjande uppgift kommer spelaren att växla mellan försvaret och anfallet. Med en anfallande mentalitet kommer spelaren att prioritera offensiven. Med en automatisk mentalitet kommer spelaren agera efter taktikens mentalitet.

Gällande instruktioner så kommer jag att utelämna det då det som sagt finns oändligt många tillvägagångssätt att använda sig utav den här formationen. I en annan guide kommer jag att försöka förklara sambanden mellan instruktioner så att ni utförligt förstår innebörden av varför man ska och varför man inte ska använda sig av vad beroende på vilken formation och taktik man ska spela med. Ni får naturligtvis komma med egna tankar och tips i kommentarsfältet och ställa frågor och bidra i diskussioner. Allt jag skriver är baserat på egen erfarenhet. Nu kör vi.


---------- ---------- ---------- ----------


Vad som är bra med den här formationen är att du har många offensiva spelare och därmed ökar sannolikheten för att göra mål. Det ger också flera möjligheter där du kan använda vars en kant till två olika slags uppspel, där exempelvis ena kanten ska slå inlägg medan den andra kanten ska skära inåt och själv gå på skott. Det ger möjlighet att låta spelarna byta positioner med varandra för att förvirra motståndarna rejält. Man kan också låta ytterbackarna trycka uppåt för att få in fler offensiva spelare i motståndarnas straffområde och innermittfältarna är väldigt bra på att stötta upp centralt på andrabollar.

Vad som är mindre bra med den här formationen är att den tenderar att bli lite för offensiv emellanåt och då är det livsviktigt att innermittfältarna tar grovjobbet vid bollförlust och omställningar där de oftast blir utnumrerade. Med offensiva ytterbackar kan det bli ännu färre spelare i det defensiva jobbet och därför är det viktigt att även ha två mittbackar som klarar av att vara utnumrerade och verkligen få bort bollen. Så tänk på att dina mittbackar och innermittfältare bör ha bra kondition, arbetsmoral och aggressivitet för att formationen inte ska bryta ihop.


---------- ---------- ---------- ----------


Backlinjen kan positioneras på två olika sätt och man kan använda ytterbackarna men även mittbackarna på olika sätt beroende på vad för taktik man vill använda sig av. Antingen så använder man sig av en rak fyrbackslinje eller så låter man ytterbackarna vara positionerade som offensiva ytterbackar, det vill säga lite högre upp i banan. Ytterbackarna kan mycket väl följa med upp i anfallen men tänk då på att de inte springer in i samma spelzon som yttermittfältarna. Tänk även på att om de agerar som offensiva spelare så tappar ni spelare som potentiellt behövs i defensiven. Använd således innermittfältarna eller yttermittfältarna för att täcka upp alternativt låt en ytterback vara lite mer tillbakadragen/defensiv.

Innermittfältarna är lagets hjärta och de två som du behöver ha störst förtroende för. Tanken är att de ska utföra många uppgifter; passa, tackla, springa och skjuta. Som ni kanske märker behöver de därför ha en bra kondition. Det kan vara bra att låta åtminstone en av innermittfältarna ha en lite mer defensiv roll för att exempelvis täcka upp för de offensiva ytterbackarna. Den andre mittfältaren kan mycket väl följa med upp i offensiven men tänk på att där finns en offensiv central mittfältare redan, så att de inte springer in i samma spelzon.

Yttermittfältarna kan användas på tre sätt; som kantspringare, springa inåt banan eller täcka upp för ytterbackarna i defensiven. Jag föredrar de två förstnämnda och vill passa på att tipsa om att försöka använda sig av en kantspringare på ena sidan och en som skär inåt banan på den andra sidan för att få till fler möjligheter i offensiven. De kan agera både målgörare och framspelare. Tänk på att den yttermittfältare som skär inåt banan inte springer in i den offensive mittfältarens/innermittfältarens spelzon.

Den offensive mittfältaren är länken mellan mittfält och anfall och kan användas på lite olika sätt. Antingen som släpande anfallare, som spelfördelare eller för att täcka upp en offensiv innermittfältare. Det viktigaste att tänka på är att denne inte ska springa in i någon annans zon annat än att i så fall överbelasta straffområdet. Har du en spelfördelande innermittfältare behöver denne position inte vara spelfördelare heller utan använd honom på något annat sätt istället.

Vi avslutar med anfallaren som också han kan användas på ett par olika sätt; antingen som bollmottagare eller djupledslöpare. Det beror helt på vem du vill ska vara målgörare. Vill du att din anfallare ska vara en primär målgörare bör han vara den som folk slår inlägg på eller spelar fram, därför behöver man tänka sig för vad för roller yttermittfältarna men även de tre centrala mittfältarna har. Vill man istället att han ska vara en bollmottagare kan det vara utav intresse att använda sig utav minst en yttermittfältare som skär inåt banan samt att den offensive centralmittfältaren tar djupledslöpningar.

Om vi summerar ihop det här så måste ni först och främst fundera ut vad för typ av taktiska drag ni vill använda. Ha gärna olika upplägg på kanterna och ha spelare med hög kondition och arbetsmoral centralt. Du behöver också fundera ut vilken eller vilka spelare som ska vara de primära målskyttarna men även vilka som ska spela fram till honom eller dem. Enklast är att ta fram skrivblocket och rita pilar och skriva punkter på hur du vill att det ska gå till för att sedan börja snickra ihop din taktik.


---------- ---------- ---------- ----------


I förhållande till formation 1 så har jag flyttat upp ytterbackarna ett snäpp i formation 2. Tanken är här att de snabbare ska komma uppåt i banan för att snabbare kunna slå inlägg och dessutom inte behöva springa lika långt som om de vore positionerade i en rak fyrbackslinje. Här är det av ännu större vikt att innermittfältarna och mittbackarna gör sitt defensiva jobb och det kan till och med vara så att man vill ha den offensivt centrala mittfältaren ett snäpp ner, beroende på hur man vill att spelarna ska springa.

I formation 3 har jag flyttat ner innermittfältarna ett snäpp så att de blir defensiva mittfältare. Det kan ge en bra utgångspunkt för en mer tät defensiv och på så sätt inte bli lika beroende av att ytterbackarna gör sitt defensiva jobb. Det sägs dessutom att så som innermittfältarna ligger på planen irl så ska de vara formerade som defensiva mittfältare på fm för att få en så optimal efterliknelse som möjligt. Tänk på att det kan bli ett rejält gap mellan de försvarande och de anfallande spelarna så försök balansera upp det.

I formation 4 har jag flyttat ner både innermittfältarna men även yttermittfältarna ett snäpp. Jag har tidigare förklarat innebörden av innermittfältarna men för yttermittfältarnas del så kan det här ge helt nya möjligheter. Har de bra bollkontroll och fart så kan detta vara utav intresse då de får utrymme för att springa förbi sina motståndare på rejäla ytor. Tänk på att om du använder dig utav offensiva ytterbackar så kan försöka använda dig utav en inverterad ytter; en som skär inåt banan istället. Här kan det bli ett rejält gap mellan mittfält och anfallaren så tänk på att försöka balansera upp det.

I formation 5 är även den centrala offensiva mittfältaren nerflyttad ett snäpp. Sett till hur det ser ut irl så bör en 4-2-3-1 se ut så här på FM. Det här ger enorma möjligheter för yttermittfältarna och den numera centrala mittfältaren att utföra sina uppgifter på lite större ytor men även använda attribut såsom snabbhet, passning och bollkontroll. Tänk på att det kräver en något högre kondition och att anfallaren är riktigt ensam där uppe, så försök att balansera upp det.


---------- ---------- ---------- ----------


Det finns som sagt många tillvägagångssätt för den här formationen och ingen av dem är på något sätt fel utan det är helt upp till dig hur du vill att ditt lag ska spela. Ibland funkar det inte trots att det på förhand ser riktigt bra ut och då kan det mycket väl vara så att det skär sig någonstans i taktiken eller att spelarna inte har lärt sig instruktionerna än. Antingen så har man tålamod och försöker bygga vidare eller så får man hitta på något nytt. Jag brukar spela i åtminstone tio-femton tävlingsmatcher innan jag har bildat mig en uppfattning om vad som fungerar och vad som inte fungerar innan jag börjar ändra i taktiken. Tänk även på att inte ha allt för mycket instruktioner i början, speciellt inte om spelarna inte har så stor kännedom, utan istället börja smått och bygg upp i takt med att du dessutom får in spelare som verkligen passar in i det spelsystem du vill använda dig utav.

Nybörjartips - En inblick i träningsdelen [Del 3]

27 November 2018 - 14:52 PM

Postad bild

Nybörjartips - En inblick i träningsdelen


Introduktion
Till FM19 har träningsdelen gjorts om och förbättrats avsevärt. För vissa av oss så hurrar vi och skålar för något vi längtat efter i flera år, men för andra är det ytterligare ett moment som gör att spelet blir längre och jag känner igen mig hos båda grupperna. Jag har inte riktigt blivit helt klok på träningsdelen än men jag har fått en större förståelse än när spelets släpptes och tänkte därför att vi knyter ihop projektet “Nybörjartips” med en inblick i träningsdelen.

Mannen bakom den förbättrade träningsdelen heter Seb Wassell och har varit flitig på att besvara frågor på Sigames egna forum. Hans inslag plus mina egna erfarenheter har jag därför slagit ihop just för att ni ska få lite tips både från mig men även från skaparen. Tanken är att jag kommer att citera Seb vid utvalda tillfällen under guiden. Det är en hel del att gå igenom där vi nu har tre träningstillfällen per dag istället för ett och där finns såklart en hel del andra intressanta punkter att beröra.

Helhetsbild
Som vanligt inleder vi med att gå igenom det allra viktigaste; helhetsbilden, så att ni kommer att förstå hur det mesta hänger ihop. Du har tre pass per dag fördelat på “Pass 1”, “Pass 2” samt “Extraträning”. Under dessa ser du ytterligare en flik som heter “Intensitet” som jämför med hur mycket en spelare arbetar i förhållande till en 90 minuter lång match. Du bör ha kommit så långt att en taktik är framarbetad och du kan således lägga din träning utefter vad din taktik kräver utav spelarna, som jag tidigare har gått igenom i Del 2 av Nybörjartips lite hastigt.

Vad som också är viktigt inför påbörjandet av träningen är att ha kvalitativa tränare men även bra faciliteter. Faciliteter hittar du under “Klubb”->”Faciliteter” och tränare hittar du under “Träning”->”Hjälptränare”. Det sistnämnda kommer jag alldeles strax att gå in mer på djupet men innan dess så måste ni fundera ut hur ni vill lägga upp träningen och vem ni vill ska ha hand om träningen. Det kan ni enklast göra i slutet av spelets egna introduktion av träningsdelen.

Hjälptränare
Dessa ledare är de som ska utveckla dina spelare, dina så kallade förlängda arm. Du ingår såklart som en disponibel tränare att fördela på tränarsektionen över vilka som ska träna vad men man behöver alltid en hjälpande hand, om inte fler. Vi kommer därför till nästa del; arbetsbelastning och stjärnbetyg för tränarna. Arbetsbelastning finns i tre betyg; lätt, medel och hård. Ju lättare arbetsbelastning desto mer uppmärksamhet får en spelare. Stjärnbetyg finns i fem betyg; 1-5. Ju högre betyg desto mer effektiv attributsträning. Dessa två går hand i hand och är minst lika viktiga.

Seb Wassell uttryckte sig så här; “4, 4,5 och 5 i stjärnbetyg hos en tränare gör inte så stor skillnad.” vilket i sin tur innebär att du nödvändigtvis inte behöver ha 5-stjärniga ledare. Det är en marginell skillnad och till helheten därför inte något man bör lägga stor vikt vid. Istället kan det vara bra att jämna ut med fler tränare så att arbetsbelastningen inte blir särskilt hög så att du generellt får en bra träning där alla spelare kan utvecklas i en så bra miljö som möjligt.

Träning
Vi går vidare till träningsdelen. Som tidigare nämnt är det numera tre träningspass per dag och tanken är att det ska efterlikna hur det går till på riktigt. För den som älskar träningsdelen är det här ett gudasänd från ovan men för många är det rena helvetet istället. Jag kommer därför att ge lite småtips på vad ni kan tänka på. Vi börjar med intensiteten. Ju mindre stapeln är fylld, desto grönare blir den. Ju mer stapeln är fylld desto rödare blir den och där kan till och med vara en varningstriangel som förklarar att träningen är mer än 100% i paritet med en fotbollsmatch.

Vid försäsong kan det vara bra att ha en extra hård träning för att spelaren dels behöver få upp matchtempot i kroppen eller lära sig en ny taktik om du har anlänt till en ny klubb eller skiftat spelsystem. Var därför noga med att hålla koll på skaderisken så att dina spelare inte går sönder innan säsongen ens har hunnit börja. Enligt många insatta inom detta området så bör man tänka så här; Ju bättre lag och liga du spelar i desto viktigare är det att träna upp de psykiska attributen. Vad gäller sämre lag och liga eller till och med LLM så bör de tekniska och fysiska attributen prioriteras. Men det viktigaste är ändå vad du tycker passar bäst. Du kan också se vilka attribut som tränas om du klickar in på valfritt pass och går igenom alla valmöjligheter.

Individuell Träning
Du kan också individuellträna dina spelare och enklast gör du det via “Träning”->”Individuell”. Jag rekommenderar att positionsträningen liknar den position och roll vederbörande spelare spelar på under matcher då den individuella träningen är som extra fokuserad träning på de viktigaste attributen för vederbörande position/roll. Du kan även ha ytterligare fokus där rubrikerna är “Rehabträning”. “Fasta situationer” samt “Egenskaper”. Om du håller muspekaren över en viss kategori, exempelvis Egenskaper -> Snabbhet, så kan du se vilka attribut som kommer att tränas. Detta ger dig en ytterligare möjlighet att träna specifika spelares specifika attribut så att de blir bättre lämpade att spela på en viss position eller att bli en bättre spelare.

Utveckling
Målet med träning är att utvecklas och det sista vi därför kommer att gå igenom är just utveckling. Lägger du ner mycket tid på något vill du gärna ha betalt för det också. Tre attribut är synonymt med en optimal spelarutveckling; det är det psykiska attributet “Beslutsamhet” men även de två gömda attributen “Ambition” och “Professionalitet”. För att få reda på om dessa två gömda attributen ligger på rätt nivå kan man få en hint genom att titta på spelarens personlighet. En positiv personlighet indikerar på höga attribut, så som “Superproffs” eller “Proffs”.

En spelare kan förbättra sin personlighet, precis som sin attribut och det finns lite olika tillvägagångssätt. Ett sätt är att spelaren ingår i en mentorgrupp men baksidan av detta är att spelaren också tenderar att lära sig färdigheter som exempelvis “Skjuter Långskott”. Var noga med att välja en mentor som antingen inte har någon färdighet eller att just den färdigheten kan passa bra på din yngre spelare. Ett annat sätt har att göra med i vilken social grupp han är i; där tenderar det också att “smitta av sig” personligheter. Generellt så brukar laget “smälta ihop” efter ett tag också och närma sig varandras personligheter. Så håll koll på lagets personligheter och ha så många positiva och liknande som möjligt.

Tips från coachen
Tips 1: Du behöver inte göra träningsscheman för en hel säsong åt gången, oftast räcker det med de kommande två månaderna där du i lugn och ro kan lägga på de kommande månaderna därefter. Du får också en bra koll på spelarutvecklingen om du själv lägger träningsscheman men assisterande kan också ha hand om det och brukar lägga scheman efter din taktik och vad som behövs tränas på.

Tips 2: Din assisterande är faktiskt väldigt bra på att komponera ihop mentorsgrupper. Var inte rädd för att nyttja det och försök lära dig varför han lägger ihop just dem spelarna till en grupp. På så sätt får du bättre förståelse och kan sedan göra det själv. Går även att implementera på generell träning.

Tips 3: Seb Wassell skrev “Even running the exact same training twice over two identical saves would not yield the exact same results”. Ha det i åtanke när du försöker dig på träningsdelen. Att ta hjälp utifrån och ladda ner scheman kan fungera, men betyder heller inte att det kommer bli succé bara för att alla andra fick bra resultat.

Slutord
Med det sagt så är projektet "Nybörjartips" slut och jag hoppas att du som läsare har funnit dessa tre delarna intressanta och lärorika och att du har blivit lite klokare på hur det ligger till i såväl taktik- som träningsdelen på Football Manager 2019. Jag kommer som vanligt att försöka besvara alla frågor som ställs och bidrar gärna i diskussioner men dessvärre kommer inga fler nybörjartips att komma ut, åtminstone inte vad som är planerat. I annat fall kanske det blir mer djupgående analyser men det är på en mer avancerad nivå än nybörjare.

[FM19] Southampton FC [Avslutad]

22 November 2018 - 20:16 PM

Postad bild

Introduktion


Nu är det åter dags för mig att skriva en saverapport på forumet. Den här gången kommer det att ske under alter egot John Cashew som blivit anställd som Manager för Premier League-klubben Southampton FC. Där finns både kortsiktiga och långsiktiga planer där de kortsiktiga presenteras inför varje säsong och de långsiktiga kommer att listas här nedan. Kontraktet är skrivet över den kommande säsongen och det ska bli intressant att se hur långt jag kan nå med Southampton. Jag kommer att lägga stor vikt vid att ha rätt ledare inom alla områden dessutom.

För mig kommer den här saverapporten att liknas vid min AFC Ajax-rapport där jag bygger upp en filosofi och följer den strikt. Jag kommer att anställa ledare utefter kriterier inom varje område, leta efter särskilda spelartyper, satsa en hel del på egna produkter och därefter försöka hävda oss i titeljakterna. Det ska vara en röd tråd rakt igenom klubben som i slutändan ska anses vara en mästerklubb, antingen som en klubb som producerar fantastiska spelare eller en klubb som vinner magnifika titlar. Eller varför inte bådadera?

Långsiktiga mål:
:: Nå Europa League via placering i Premier League (5-7) :: säsong 2
:: Nå Champions League via placering i Premier League (1-4)
:: Vinn Premier League
:: Vinn FA Cup
:: Vinn Carabao Cup
:: Vinn Europa League
:: Vinn Champions League
:: Sälj en egenproducerad talang för 200M
:: Sälj en egenproducerad talang för 300M
:: Sälj en egenproducerad talang för 400M
:: Sälj en egenproducerad talang för 500M

När alla dessa långsiktiga mål är avklarade så är också saverapporten klar, åtminstone känner jag så just nu. Det kan också sluta med att jag misslyckas av olika anledningar eller att jag fortsätter i samma eller i en ny klubb. Jag hintar lite men låter det ändå stå osagt. Det kommer att vara en väldigt enkel saverapport där jag kommer att försöka få med det viktigaste och förklara på ett sätt som gör att ni ändå känner att ni får helheten men även en liten djupdykning då och då så att ni hänger med på noterna. I annat fall så får ni fråga mig så berättar jag gärna hur det ligger till.

Southampton FC är en klubb som halkat längre ner i tabellen de senaste säsongerna och hamnade precis ovanför nedflyttningsstrecket förra säsongen. Klubben har många intressanta och utvecklingsbara spelare i truppen och är dessutom kända för sin ungdomsutveckling; eller vad sägs som Gareth Bale, Alan Shearer, Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Adam Lallana eller en av klubbens störste genom tiderna; Matthew Le Tissier. Därför kommer en hel del av fokuset att läggas på ungdomsutveckling. Men först och främst är att hitta en harmoni i truppen och bygga vidare på det.


Postad bild