Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Kakidaniel

Gick med: 15 Jun 2008
OFFLINE Senast aktiv: Idag, 00:25 AM
****-

Ämnen jag har skapat

Livets enda höjdpunkt - Regens!

31 January 2020 - 23:07 PM

Tycker mig inte finna en sådan här tråd så finner det helt naturligt att ta tag i det och skapa en för FM20.

Inleder själv med ett bidrag, en spelare ni även kan hitta i mitt senaste inlägg i min saverapport. Fernando David, en spansk supertalang som dök upp i ungdomsleden under den tredje säsongen med Manchester United. Han har attributen på rätt plats och extremt goda förutsättningar för att bli kalasbra!

Postad bild

KakiTactic 4-4-2 Classic

24 January 2020 - 17:35 PM

KakiTactic 4-4-2 Classic
Eftersom det har varit mycket frågor kring mitt spelsystem och taktik så tänkte jag ta tillfället i akt innan den andra säsongen och berätta lite om hur upplägget ser ut samt statistik ovanpå det som ett komplement så ni får en helhetsbild över hur det faktiskt har gått för oss på planen och inte bara per resultat. Jag kommer även lägga en länk till taktiken så att den som vill ta del av den får gärna göra det, men ha i beräkningen att bara för att det går bra för mig med just Manchester United så betyder det inte att du möjligtvis kommer få samma resultat, ens med Manchester United.

Laginstruktion = LI
Personlig Instruktion = PI

Målvakt: Libero (Försvar)
Min tanke med målvakten är att agera som utespelare och därmed inte hamna i en stressad situation så man rensar bort bollen när det kör ihop sig framåt planen. Målvakten blir därmed som ett komplement bakåt och som därefter kan byta kant eller öppna upp med en pass centralt. Med en försvarsinriktad roll vet målvakten om sina begränsningar och överlåter därmed bollen till en försvarare med en enkel passning, något jag har gjort ännu tydligare med PI “ta färre risker”

Ytterback (Understöd)
Under första säsongen spelade jag dem som Offensiva Ytterbackar men märkte oftast att de gärna rörde sig i samma ytor som yttermittfältaren, vilket jag visste om eftersom en OYB är en roll som används när man inte har yttermittfältare. Med en understödjande ytterback får man in en välbalanserad försvarare som har en bra defensiv utgångspunkt men även följer med upp i offensiven, vid behov.

Den här positionen är väldigt restriktiv tack vare de PI jag har aktiverat; “dribbla mindre”, “löp med bollen på kanterna”, “skjut mindre” samt “tätare markering”. Mycket handlar om att de ska vara ett komplement i anfallet men inte någon primär offensiv spelare, därav dribbla mindre och skjut mindre. Gällande att de ska löpa med bollen på kanterna så beror det på att de ska överlappa yttermittfältaren vid behov. Defensivt vill jag ha täta markeringar så att motståndarna inte direkt får ytor.

Spelskicklig Försvarare (Försvar)
Vi går vidare till våra två mittbackar och de båda har samma roll och inga PI. Rollen är redan komplex som den är med en hel del passningsorienterade krav och därmed vill jag att de inte tappar fokus från det. Tanken är att när målvakten har bollen så ska denne distribuera ut den till någon av mittbackarna som i sin tur passar vidare till en mer offensiv spelare, eller till och med ibland en långboll mot anfallarna.

Ytter (Anfall)
Våra yttermittfältare är snabba sådana som har stora ytor att röra sig på, både med och utan boll, tack vare att de har en lägre utgångsposition än offensiva yttermittfältare. Med det sagt så har de också en bra utgångspunkt ur ett defensivt perspektiv och kan, med sin snabbhet, enkelt följa med upp i kontringar. Ytterns bästa fot ska vara höger på högersidan samt vänster på vänstersidan just för att erbjuda inlägg men i synnerhet inte föredra att ta sig inåt planen då vi har andra spelare i de ytorna.

Två PI har yttrarna vilka är “skjut mindre” och “tätare markering” vilket är snarlikt vad jag tänker om ytterbackarna. Yttrarna ska inte vara primära målgörare utan mer fokusera på att slå inlägg, vara ett komplement i offensiven och möjligtvis dra till sig försvarare så att de primära målskyttarna och innermittfältarna har mindre motståndare att kämpa sig igenom. Eftersom ytterbackarna understödjer är det av vikt att yttrarna tar steget upp i planen också så att det mer liknar ett fyrmanna-anfall.

Löpstark Mittfältare (Understöd)
Vår ene innermittfältare, han till höger, har den här rollen. Han ses i synnerhet som en försvarsinriktad mittfältare men bidrar även i offensiven med sina löpningar. Han har stora ytor att jobba på men tack vare att kanterna är upptagna så kan han helt fokusera på att arbeta centralt. Han är inte en primär framspelare vilket leder oss vidare till rollens PI; “ta färre risker”, “dribbla mindre” samt “tätare markering” vilket talar för en mer restriktiv roll offensivt. Han ska vara grovjobbaren på mittfältet som väver samman lagdelarna men som vet om sina offensiva svagheter.

Defensiv Spelfördelare (Understöd)
Här har vi en mer offensivt lagd spelare än sin innermittfältskollega men är samtidigt inte allt för högt uppe utan ger ytor till såväl yttrar som anfallare att röra sig på och ses som “andra vågen” eller “första försvarare vid bollförlust i anfallet”. Han har en god passningsfot och är oftast den som får passen från mittbackarna och därefter fördelar vidare med en boll till mestadels anfallarna.

Rollens PI är “dribbla mindre”, “pressa mer” samt tätare markering” och det handlar såklart om att släppa bollen till en mer offensivare spelare snarare än att försöka ta sig till motståndarnas straffområde själv. Utöver det så går de andra två PI till det defensiva jobbet; han ska snabbt vara framme och pressa motståndarna och inte heller ge dem möjlighet att kunna vända om och ha flera sekunder på sig att bestämma sig för vad han ska göra med bollen.

Offensivt Spelande Forward (Anfall)
Sist men inte minst; våra två målgörare tillika anfallare. Dessa två är våra enda primära målskyttar och tanken är att de ska utnyttja sin snabbhet för att lurpassa vid motståndarnas försvarare för att snabbt kunna springa på de långbollar de blir serverade. Det innebär såklart att de kan bli trötta men även att de missar en hel del klara målchanser(vilket är ett känt problem som SI har lovat att se över) men jag har även bevis på att de göra många mål där bland annat Anthony Martial vann skytteligan i Premier League med sina 24 mål. Enda PI de båda har är “ta färre risker” och det handlar om att inte stressa iväg en passning utan vara mer eftertänksam när man, i synnerhet, är i motståndarnas straffområde och hitta en bra passning eller kanske skjuta själv.

Mentalitet: Offensivt

Med Boll
x :: Passa till ytor
x :: Bygg spel bakifrån
x :: Utmana försvaret
x :: Arbeta in bollen i straffområdet
x :: Överlappning höger & vänster

Med dessa LI kommer vi att ha två tillvägagångssätt att arbeta oss uppåt planen på. Det första och snabbaste sättet är att slå långbollar som anfallarna går på, något som förekommer väldigt ofta. Det andra sättet är att använda oss av ett passningsspel som går genom flera lagdelar där även ytterbackarna följer med upp i offensiven, där överlapps-LI är en nyckelingrediens för att ge dem utrymme att slå inlägg medan yttermittfältarna antingen tar steget ner eller, oftare, tar steget inåt i banan då de tvingas flytta på sig.

Omställningar
x :: Återerövringspress
x :: Håll formationen
x :: Passa till mittbackar

Gällande de två första LI så handlar det om att försöka vinna tillbaka bollen snabbt men utan att tappa sina ytor man har i sin position. Det handlar således om att spelarna ska veta när man ska släppa över markeringen till en kollega. När vi väl vinner tillbaka bollen kommer utgångspositionen därför att vara så gott som intakt. Passa till mittbackarna är något som är en grundpelare i uppbyggnadsfasen och därför med i omställningsfasen.

Utan Boll
x :: Centrera försvarsspelet
x :: Högre försvarslinje
x :: Högre presslinje
x :: Mer intensivt
x :: Hindra korta uppspel från målvakten
x :: Tätare markering

Dessa LI hänger bra ihop med de andra två områdena där vi, kort och gott, vill vinna bollen högt upp i planen för att snabbare komma till skott. Det är en ständig balansgång med att pressa högt och att ha ytor bakom motståndarnas försvarslinje som våra två anfallare kan löpa bakom men det här har fungerat utmärkt. Gällande tät markering så kan det stundtals innebära att man tappar sin position men för det mesta handlar det om att ligga nära i markeringen och inte ge motståndarna allt för stora ytor och tid när de vänder upp med bollen.

Resultat
Det kanske viktigaste och mest intressanta för er läsare; hur har det gått med den här taktiken mer ingående än det jag redan har redovisat? Var kommer de målgivande passningarna, var görs målen, vem gör assist och mål, hur mycket mål släpper vi in och var kommer de ifrån och hur stor är skillnaden mellan gjorda mål kontra insläppta mål? Det finns många frågor och förhoppningsvis kan jag besvara de alla i det här inlägget, annars får ni hojta till så ska jag försöka komplettera det i efterhand. Jag kommer att presentera all fakta utifrån de 31 sista matcherna i Premier League, eftersom analysen inte tar med de första sju tyvärr. Det blir något missvisande då vi släppte in mindre mål i början men i sin helhet är det ganska så jämnt.

Antal matcher :: 31 :: 21-6-4 :: 69p
Gjorda mål :: 73
Insläppta mål :: 27
Målskillnad :: +
Gjorda mål per match :: 2,35
Insläppta mål per match :: 0,87


Gjorda Assist :: Gjorda Mål :: Insläppta Assist :: Insläppta Mål


Som ni kan se så är det primärt framspelningar från egen planhalva och sekundärt från högerkanten vilket är ett bevis på att det jag vill få ut av taktiken fungerar i praktiken. Där finns naturligtvis spel från centralt i banan på offensiv planhalva men även inne i straffområdet men det handlar mer om när vi vinner bollen högt i banan samt vid fasta situationer där bollen flyger mellan spelare eller om en anfallande spelare är i ett ypperligt läge och får en passning av exempelvis sin anfallspartner.

Om vi går över till var målen kommer från så är det oerhört tydligt; primärt runt straffpunkten, sekundärt inne i målområdet. Utöver det så är det endast nio mål av 73 stycken gjorda vilket talar för att även målproduktionen går enligt planerna. Det handlar alltså om att en anfallare har kommit fri med målvakten och tagit ett avslut när han kommit in i straffområdet och målvakten börjat ta steg framåt mot bollen.

Ser vi till motståndarna så är de målgivande passningarna väldigt jämnt fördelade och dessutom ett lågt antal vilket tyder på att vi täcker många och stora ytor väldigt bra men att det, helt logiskt, släpps till emellanåt. Går vi över till var de gör sina mål så är det också vid straffpunkten primärt och sekundärt i målområdet vilket kan vara fasta situationer men även en mot en-situation med målvakten. Även här är jag inte speciellt oroad eftersom det inte är så högt antal insläppta mål.

Vi avslutar med lite statistik från den gångna säsongen med såväl målgivande passningar som mål. Här tar jag med samtliga 38 matcher. Ha med i beräkningarna att till nästa säsong så kommer jag att ändra ytterbackens roll från “Offensiv Ytterback (Försvar)” till “Ytterback (Understöd)”.

Mål
Anthony Martial :: 24
Marcus Rashford :: 19
Mason Greenwood :: 9

Assist
Juan Mata :: 9
Anthony Martial :: 6
Pogba, Fred, James & Lingard :: 4

Forwards :: 53 mål :: 9 assist
Yttermittfältare :: 12 mål :: 23 assist
Innermittfältare :: 11 mål :: 14 assist
Ytterbackar :: 0 mål :: 9 assist
Mittbackar :: 9 mål :: 6 assist

Nu hoppas jag att ni har fått mer kött på benen och förstår vad jag vill att spelarna gör på fotbollsplanen. För mig har det här bevisligen fungerat utmärkt och ni får jättegärna testa den själv, men förvänta er inte samma resultat eftersom det är så mycket annat som är med i beräkningarna som exempelvis moral, matchsnack och andra faktorer. Men fungerar den så är det ett bevis på att jag verkligen tog fram en bra taktik, annars får ni helt enkelt vara glada för min skull.


Länk till Steam


[FM20] Make Man United Great Again! [Avslutad]

08 January 2020 - 18:30 PM

Postad bild


Valet föll till slut på, vad jag skulle vilja kalla den forna storklubben, Manchester United. Efter sin stora framgångstid under Sir Alex Ferguson föll i stora drag hela klubben samman och är idag en klubb som visserligen ingår i toppskiktet men som är i behov av väldigt mycket blod, svett och tårar. Med mitt intåg i klubben kommer jag därför att blicka tillbaka till storhetstiden och jobba utefter en rad riktlinjer som jag kommer att presentera här nedan och som till slut kommer att genomsyra hela klubben; allt från spelare till tränare och allt däremellan.

Riktlinjer:
- Spelsystem: klassisk 4-4-2
- Får ej värva spelare för över 700 miljoner kronor
- Satsa på egna produkter från klubbens fantastiska akademi
- Alltid satsa på en topp 4-placering i Premier League
- Laget före jaget; sälj spelare som verkligen vill lämna

Med det sagt så kommer Manchester United att återgå till en klassisk 4-4-2 där vänsterbackar och vänstermittfältare är vänsterfotade samtidigt som högerbackar och högermittfältare är högerfotade. Det ska vara old school-influerat vilket innebär att yttermittfältarna ska hålla sig på kanterna och låta anfallarna stå för målskörden. Idag spräcks miljardstrecket nästan varje transferfönster; i Manchester United ska vi hålla oss borta från de siffrorna så långt det går men skulle vi behöva förstärka med en spelare utifrån får han max kosta 700 miljoner kronor. I grund och botten kommer vi dock att satsa på akademispelare men även ta in spelare i ung ålder.

Slutligen; Manchester United ska tillbaka till rampljuset igen och det på heltid. Med andra ord funkar det inte att spela i Europa League titt som tätt utan vi ska alltid sträva efter att ta oss till Champions League och det genom en topp 4-placering i Premier League. Allt annat är ett misslyckande och finns inte för klubben längre. Om en spelare skulle bli missnöjd och vilja lämna kommer jag först och främst att ta ett snack med vederbörande spelare i hopp om att övertyga denne om projektet i klubben. Skulle det, mot förmodan, inte vara tillräckligt övertygande finns det inget som hindrar mig från att sälja honom. Vi vill ha spelare som vill spela för klubben.

Postad bild


[Guide] Starta ett nytt spel - Enligt Kaki

16 December 2019 - 18:59 PM

Postad bild

Starta ett nytt spel - Enligt Kaki


Introduktion
Då var det dags för ytterligare en guide, eller kanske snarare tips, på vad du kan göra för att maximera förutsättningarna inför ett nytt spel, eller som vissa säger; en ny save. För nästan oss alla FM-spelare så kan vi omöjligen ladda alla nationer, alla ligor och alla spelare utan måste vara restriktiva i våra val av nämnda alternativ. Oftast innebär det att man missar en hel del spelare, får lättare motstånd i europeiska tävlingar på grund av att man endast möter lag med “gråa spelare” eller samarbetsklubbar som inte gynnar din klubb överhuvudtaget. Det är irriterande och det är frustrerande och det kan till och med bli för lätt; hur många av oss har inte “glassat” igenom ett europeiskt kval eller kanske till och med Champions League för att man stött på klubbar utan riktiga spelare, även kallad “gråa spelare”?

Jag är en av dem och därför tänkte jag dra ihop den här guiden för att vägleda er mot en roligare, längre och möjligtvis svårare utmaning på Football Manager 2020. Där finns en hel del fördelar och nackdelar beroende på hur man ser på det men för egen del ser jag enbart fördelar med det jag nedanstående kommer att dela med mig av. Du får gärna kommentera om du själv har några tips utöver de jag skriver här för att hjälpa oss andra FM-spelare.

Inaktivera valda nationer/ligor
Postad bild

Detta är något jag upplever att många inte visste om att det fanns. När du ska starta ett nytt spel får du välja vilka nationer och ligor du ska ladda och där finns en knapp som heter Spelbar/Visa-endast efter varje nation. Är den på “Spelbar” så betyder det att du kan ta över och coacha ett lag i den nationen, samtidigt som om du väljer “Visa-endast” så kan du inte ta över och coacha ett lag i den nationen.

Varför ska man ladda en nation som är på “Visa-endast”, kan man fråga sig? Jo, det innebär att du dels låter de valda ligorna i den nationen bli aktiva där du kan se resultat och tabellplaceringar och har du en samarbetsklubb i en liga som är “Visa-endast” så får de “riktiga” matcher istället för en siffra. Om du inte alls väljer, exempelvis den danska nationen med dess ligor - så innebär det att du endast kommer att se vilka lag som kom etta respektive tvåa och tre under historik; spelarna får heller inga matcher i kroppen annat än om de försöker kvalificera sig till en europeisk tävling. Har du då valt en nation och ligor som “Visa-endast” kommer de spelarna i de klubbarna att få ligamatcher men du kommer även få se resultat i ligan samt ligaplaceringar.

Detta är viktigt ur ett perspektiv där du vill utveckla spelare som du lånar ut till en klubb som inte tillhör en aktiv liga. Jag rekommenderar därför det här valet om du vill/behöver låna ut spelare till exempelvis Belgien för arbetstillstånd, eller om du har samarbetsklubbar i en viss nation. Vidare så är detta även en viktig grund för att regens/newgens dyker upp i de valda nationerna också. Är en nation laddad, trots att den är “Visa-endast” så är det högre sannolikhet att fler talanger dyker upp där. Så även ur det perspektivet kan det vara intressant att ladda nationer du kanske inte ens tänkt spela i men som du möjligtvis vill värva spelare ifrån. Vissa har ju projekt eller värvningsfilosofier som innebär att plocka spelare från andra nationer, då är detta något för dig.

Anpassa databas
Postad bild
Postad bild

Det här är också snarlikt med det ovan nämnda, fast med mer fokus på spelare snarare än ligor och klubbar. Nu är jag inte särskilt insatt i kommande påstående men tänker ändå skriva den i hopp om att någon kan bekräfta att den är sann eller osann.

“Om du har en större databas så kommer det fler newgens/regens, därför är det av stort intresse om du laddar spelare från en viss kontinent/region/nation beroende på var någonstans du kommer att vilja söka spelare efter”

Det enda jag kan bekräfta är att fler nuvarande spelare, dvs riktiga spelare, kommer att laddas om du använder dig av en större databas och naturligtvis från de kontinenter/regioner/nationer du väljer att ladda. Så ur det perspektivet kan det vara intressant att ladda från nationer du tänkt värva spelare från.

Där finns två sätt att anpassa din databas; en mer generell och en mer ingående anpassning. Om vi börjar med den generella så finns det tre alternativ; Liten, Medium samt Stor. Det handlar om tusental spelare per storlek beroende på hur många nationer/ligor du tänkt ladda. Det beror helt på hur ditt upplägg på ditt spelande är tänkt.

Den mer ingående anpassningen innebär att du kan välja att ladda spelare från en viss kontinent, region eller nation där du får välja att ladda spelare från nedanstående:

- Nuvarande landslagsspelare
- Spelare baserade i nationen
- Spelare med nationalitet
- Spelare från klubbar i högsta divisionen
- Spelare från toppklubbar
- Spelare med kontinentalt rykte
- Spelare med nationellt rykte
- Spelare från klubbar i kontinentala tävlingar


Enklast här är om du provar runt att trycka på knapparna där storleken, eller snarare antalet spelare, förändras beroende på vad som är aktivt och inaktivt och då kan du mer ingående forma ditt spel sett till spelare. Också ett alternativ många tenderar att missa inför en spelstart men som kan vara skillnaden med att exempelvis ha Kevin Ackermann på spelet eller inte.

Stjärnor/spelhastighet
Postad bild

Avslutningsvis så är det många som undrar över stjärnorna eller spelets hastighet, som de företräder. Det finns max fem stjärnor och det lägsta/sämsta är en halv stjärna medan det högsta/bästa är fem stjärnor. Ju fler stjärnor desto snabbare flyter spelet, enligt spelet själv som står i rekommendationerna. Allt är relativt och beror helt enkelt på din dator. Spelet gör en uppskattning på hur många nationer/ligor och spelare din dator kommer att klara av och ger dig en ny beskrivning under vid varje tillfälle stjärnorna förändras beroende på hur mycket av ovanstående du fyller i.

Vad som är viktigt att tänka på är att spelet generellt kommer att flyta saktare för varje säsong som går. Historik sparas, du laddar kanske fler ligor, potentiellt fler spelare i databasen och så vidare. Själva storleken på ditt spel blir större konstant, något du kan se i din FM20-mapp under fliken “games”. Tänk även på att det är en uppskattning och enklast blir om du själv provar dig fram med vad som fungerar bäst för just din dator. Spelet kan flyta på rätt så bra även fast du inte har 4-5 stjärnor eller du trivs bra med att det kanske tar lite längre tid; vi alla är olika och beroende på det så är det viktigt att välja ovanstående därefter.

[FM20] Talangutveckling - Enligt Kaki

12 December 2019 - 20:07 PM

Postad bild

Talangutveckling - Enligt Kaki


Introduktion
Det är en illa dold hemlighet för de som känner till mig att jag håller varmt om två saker på Football Manager; taktik och talangutveckling. I det här inlägget tänkte jag gå igenom det sistnämnda, talangutveckling, i hopp om att ge er mer kunskap, lite “aha”-upplevelser men även bättre förutsättningar och mer verktyg för att lyckas med en av de absolut bästa momenten på spelet - att utveckla talanger! Det finns olika tillvägagångssätt men även i olika grader och det är bara du själv som kan bestämma hur mycket tid och energi du orkar och vill lägga ner på talangutveckling.

Ni som har hört talas om mig vet säkert mycket väl om att jag, för ett par upplagor sedan, gjorde stora efterforskningar kring hur Ajax talang-filosofi såg ut, hur det var uppbyggt och hur man ville att spelarna skulle vara och bli. Jag läste bland annat ett 126-sidor långt dokument och skrev även ett eget som var uppemot 20 sidor långt, just för att verkligen förstå mig på hur Johan Cruyff implementerade sin syn på talangutveckling i klubben AFC Ajax och, trots mycket motstånd från bland annat klubbens styrelse, så stod han på sig och lyckades få igenom i stort sett allting och att vi idag kan se ett levande bevis på att hans metoder var och är väldigt framgångsrika.

Där finns en del förutsättningar som jag kommer att dela med mig av och de är ganska så självklara, enligt mig. Det första vi kommer att titta på är den ledare som är "Ansvarig för Ungdomsutveckling". Den ledaren är den som finner och presenterar den grupp med talanger som du kommer att se över och erbjuda kontrakt. Därefter behöver vi gå vidare till juniorlagets tränare, det är ju de som tränar upp spelarna. Vi kommer även att se över nyckelattribut, mentorskap, positions- och rollträning, speltid i eget lag kontra utlåning samt utvecklingscentret. Förhoppningsvis finns det några nya och intressanta inslag för just dig!

Ny för Football Manager 20 är att det inte längre finns ett specifikt datum som man tidigare kunnat räkna ut när den nya kullen dyker upp utan istället kommer du att få uppdateringar via ditt “utvecklingscenter” där du kommer att få en uppskattning på de kommande spelarna, men mer om det senare.

Ansvarig för Ungdomsutveckling - AfU
Eftersom det är en 28-bokstäver lång yrkestitel så väljer jag i den här guiden att kalla honom för "AfU", en enkel förkortning. Din AfU är som bekant din viktigaste kollega om du väljer att fokusera på talangutveckling. Förutom honom så finns där två andra faktorer när det kommer till att få fram så bra talanger som möjligt och de är följande;

- Nivån på faciliteter
- Din klubbs rykte

De förklarar sig själva rätt så bra och rent logiskt så ju högre faciliteter desto bättre förutsättningar; ju högre rykte desto större sannolikhet att unga och talangfulla spelare väljer din klubb framför de lokala klubbarna runt om. En sekundär faktor är din klubbs samarbetsklubbar som kan bidra med talanger också, vilket du lär märka om så är fallet. Även om ditt alter ego till tränare är från en annan nationalitet så kan det förekomma spelare från den nationen.

Hur ska en bra AfU se ut då? Enligt FM's riktlinjer så är de primära attributen "Arbeta med ungdomar", "Bedöma spelarförmåga" och "Bedöma spelarpotential". Jag kan till viss del hålla med om de tre attributen men det missas en hel del viktiga faktorer om man enbart utgår efter dessa tre. Därför har jag, genom mitt projekt "I Johan Cruyffs fotspår" gjort en djupdykning och verkligen tagit reda på vad som behövs för att ha en så bra AfU som möjligt. Här nedan följer mina tips;

- Bedöma spelarpotential
- Beslutsamhet
- Personlighet
- Favorittaktik
(- Arbeta med ungdomar)

Dessa fyra(plus en) faktorer är de absolut viktigaste för en AfU enligt min teori om talangutveckling. Jag ska förklara närmare vad var och en innebär. "Bedöma spelarpotential" innebär att din AfU kan i så lång utsträckning som möjligt förutspå hur talangfull spelaren verkligen är. "Beslutsamhet" hänger till stor del ihop med "Personlighet" och har att göra med att dessa tenderar att smitta av sig på talangerna; ju högre beslutsamhet och bättre personlighet, desto bättre förutsättningar för en optimal utvecklingsbar talang som är villig att göra det där lilla extra på träningen. Favorittaktik är också väldigt viktig då den bör vara så lik den taktik du använder dig utav som möjligt. Din AfU kommer nämligen att leta efter spelare utefter vad för favorittaktik han har. Låt oss säga att Han har 4-4-2 som favorittaktik; då kommer han inte att leta efter en defensiv mittfältare utan snarare centrala mittfältare. Den sistnämnda är, av egen erfarenhet, mer fokuserad på de nuvarande spelarna i klubben då det har att göra med träning och hur bra en sådan tränare är inför yngre spelare.

Nyckelattribut
Vad är det då för attribut en spelare behöver för att optimera sina förutsättningar till att nå sin potential som möjligt går? Här nedan kommer jag att gå igenom en del intressanta men även vitala attribut som kan vara viktigt att ha med sig när man bestämmer sig för om man vill gå vidare med vissa spelare. Det är helt upp till dig själv men de viktigaste attributen är också bevisade enligt fakta att ha med utveckling att göra.

- Ambition (gömt attribut)
- Beslutsamhet (synligt attribut)
- Professionalism (gömt attribut)

Dessa tre har störst betydelse i hur mycket en spelare tenderar att utvecklas vilket också kan beskrivas som i hur nära en spelare kommer att nå sin potential. Låt säga att en spelare har 170 i potential. Har spelaren i fråga höga värden på ovanstående attribut så är det mycket hög sannolikhet att han kommer att nå 170. Om spelaren har låga värden är sannolikheten tvärtom; dvs att spelaren troligtvis inte kommer att nå 170 utan kanske falla bort i ungdomsleden och lägga skorna på hyllorna innan han ens nått 25 år. Här kan mentorskap vara en väg in, men mer om det senare.

- Arbetskapacitet
- Beslut
- Grundkondition
- Uthållighet

Här har vi ytterligare fyra attribut som jag personligen brukar ha med i beräkningarna och värderar någorlunda beroende på vad för spelare, konkurrens och situation jag befinner mig i. Arbetskapacitet innebär “hur hårt spelaren är villig att jobba, utöver vad som krävs. Beslut innebär “spelarens förmåga att fatta rätt beslut med och utan boll”. Grundkondition innebär “hur väl spelaren hanterar sin hälsa när han är skadad eller ej tränar. Den återspeglar och hur väl spelaren bibehåller sina fysiska egenskaper när åldern stiger och även mellan matcher”. Avslutnings vis har vi Uthållighet som innebär “spelarens förmåga att hantera högintensivt fysiskt arbete under en längre tid”. Dessa går hand i hand med träning, matcher och allt däremellan och därmed en bra grund för att nå sin potential.

Juniorlagets tränare
Vi går vidare till nästa steg; juniorlagets tränare. Dessa ledare har som uppgift att på daglig basis träna dina unga spelare, talangerna, och utveckla dem i rätt riktning till att bli bättre spelare och sakta men säkert förberedas inför seniorspel. Här kommer jag att gå direkt på sak och presentera de faktorer som jag anser vara de viktigaste för en optimal träning och talangutveckling.

- Arbeta med ungdomar
- Beslutsamhet
- Grad av disciplin
- Motivera
- Personlighet

Den första faktorn säger sig självt; är du en juniortränare är det rätt så logiskt att vara bra på att arbeta med ungdomar, annars får du nog tänka över din roll i klubben. Vi kommer därefter fram till de tre gyllene attributen för en tränare; BDM, som jag brukar kalla dem. "Beslutsamhet", "Grad av disciplin" och "Motivera" är monumentala och är faktiskt ett stort avgörande mellan 1 stjärna och 5 stjärnor i träningsdelen. FM har äntligen delat med sig av den dåligt förvarade hemligheten och man kan nu lättare se vad som är optimalt för en tränare då dessa tre är med i beräkningarna enligt tipsen. Den sista faktorn är "Personlighet". Likt din AfU så behöver dina tränare också ha en bra personlighet; egentligen behöver alla dina ledare som är med i träningskategorin en bra personlighet. Det smittar av sig och är faktiskt en viktig del i hur dina ledare lär ut dessutom.

Mentorskap
Vi går vidare till en rubrik jag inte är särskilt insatt i men som likväl är viktig att gå igenom, åtminstone kortfattat sett till min kunskap om det. Tidigare kunde du be en rutinerad spelare agera mentor åt en yngre spelare varav vissa attribut förändrades med tiden, både till det bättre men även till det sämre beroende på den äldres attributer kontra den yngres. Det här konceptet är rätt så snarlikt men skillnaden är som så att istället för det ovan nämnda så delas det numera upp i gruppen där jag har lite tips på i vilket riktning man kan snegla åt när man sätter ihop sina mentorsgrupper.

- En ledande spelare(mentor) som ligger högt i hierarkin eller som har hög inverkan på gruppen, vilket du kan se när du sätter ihop dina grupper. Ledarspelaren bör ha högt värde på beslutsamhet men även en positiv personlighet.

- Håll positioner/lagdelar inom samma grupp vilket innebär anfallare eller offensiva/defensiva, som exempel.

- Tänk att de yngre spelarna ska ta över ledarnas plats i laget, i synnerhet på plan men möjligtvis i hierarkin i framtiden.

Positions- och Rollträning / Individuell träning
En liten avstickare men ack så viktig i själva spelarutvecklingen. En spelare presterar alltid som bäst när denne får spela på sin naturliga position. Men du ska inte stirra dig blind på de färgade cirklarna inne i taktik-vyn som kan ha färgerna röd, gul och grön i olika nyanser. Vad för attribut har din spelare och var är han således bäst lämpad för dig i din taktik? Utgå från den frågeställningen och börja därefter positions- och rollträna din-/a spelare för att på så sätt jobba fram en ny position som i framtiden kan bli allt mer naturlig. En anfallare som är bra på att tackla kanske gör bättre i att ta steget ner på mittfältet, och så vidare.

När du positions- och rolltränar en spelare fokuserar man mer på de attribut som är optimala för just den position och roll behöver/använder. Om man inte gör det så tränar spelaren i fråga en mer generell träning vilket kan innebär mer fokus på mindre optimala attribut. En anfallare kanske inte ska träna långa inkast medan en ytterback ska det. Det går även att träna specifikt på attribut. Ett tips är att försöka träna i roller som inte har så många optimala attribut men som är snarlik de attribut just den rollen din spelare behöver. På så sätt läggs ännu mer tid på just de attributen snarare än om spelaren tränar på flera attribut/generellt.

Nedanstående är saxat från förra årets guide och kan vara intressant att läsa rakt av även om det påminner och liknar det ovanstående.

För att ta reda på vad som är den optimala träningen för din spelare är det viktigt att veta vad för taktik du har, men det har du förhoppningsvis redan fixat innan du började med det första steget i den här guiden. Vi tar ett exempel. Om du har en mittback, bör han träna som mittback och den roll som du använder i din taktik. Men har du en avancerad roll så kan det vara utav intresse att använda en snarlik roll som fokuserar på mindre och därmed viktigare attribut. Antingen så har du en spridd träning med många attribut i träning eller så smalnar du av med lite färre attribut som i sin tur ger extra skjuts då det är mer fokus. Detta sker under "Position/Roll/Uppgift"-sektionen under Träning->Individuell.

Du kan därefter ha ännu mer fokus på ett speciellt attribut. Här kan det vara viktigt att fokusera på ett attribut som är ett primärt attribut för spelarens position och roll, just för att spetsa till den egenskapen ännu mera. Detta sker under "Fokus". Sist men inte minst, och som är det nya, är "Träningsintensitet". Jag kanske är ute och cyklar och det har funnits med förut, men då skyller jag på att jag har så mycket i tankarna. I var fall, i den här kolumnen kan du avgöra om vederbörande spelare ska ha en "normal intensitet", dubbla den, halvera den eller skicka honom på vila vilket i sin tur innebär att spelaren inte tränar utan vilar upp sig.

Speltid
Den här frågeställningen har diskuterats sen urminnes tider, i FM-mått, och där har funnits användare som har provat sig fram på olika sätt med olika lag, miljöer, attribut och annat i fokus. I grund och botten vill du att alla dina spelare ska utvecklas och mest sannolikt är att du tyvärr inte kan ge så mycket speltid du önskar till alla dina spelare, äldre som yngre. Det ger dig ibland huvudbry och ibland är det klart som korvspad hur du ska agera i härnäst, men för dig som är osäker så kan det vara intressant att läsa det nedanstående.

Dina spelare kan få speltid i ditt A-lag, i ditt reservlag samt ditt juniorlag - förutsatt att du har så många lag. Dina spelare kan dessutom lånas ut och förstås säljas för att få mer speltid. Det finns en teori om att spelare som spelar i ett lag som tillhör en inaktiv liga/division(som du inte har laddat inför spelets start) inte alls har samma förutsättningar som en spelare som spelar i en aktiv liga/division. Den teorin backar jag. Ur ett talangutvecklingsperspektiv kan det därför vara av intresse att ladda en del sämre ligor/divisioner för att låna ut spelare dit.

Vidare så behöver du ha koll på rykte, faciliteter och inte minst de tränare i klubben; det är trots allt dessa faktorer som utgör grunden för en så bra träning som möjligt. Men det viktigaste är i slutändan speltid. Du kan inte garantera en spelare speltid och bestämmer dig för att låna ut spelaren; han ska då gå till en klubb som kan garantera honom speltid framför allt annat och helst på den position du senare vill använda honom i när han spelare i ditt lag.

Men var utvecklas en spelare bäst; är det i junior-/reservlaget eller på lån hos en annan klubb? En superintressant fråga som säkert många har olika svar på. Av egen erfarenhet har jag ett upplägg som fungerar helt okej men som kräver tålamod. Här nedan delar jag med mig och det förutsätter att du har kompetenta tränare i dina egna junior-/reservlag.

Juniorlag - mellan 15-17 år
Reservlag - mellan 18-20 år
Utlåning - mellan 18-22 år (om spelaren är för bra för reservlaget men inte får plats i A-laget)

Har en spelare inte nått A-laget innan denne är 21 år bör spelaren säljas snarast då spelare underifrån knackar på dörren till speltid på en högre nivå. Dessa siffror kan naturligtvis ändras beroende på nivå på lag och spelare men även vad man har för filosofi. Men frågan om var en spelare får bäst förutsättningar kvarstår; är det i de egna lagen under A-laget eller på lån? Har du ett juniorlag eller reservlag som vinner titlar så kommer det till stor sannolikhet innebär att spelarna kommer utvecklas något bättre gentemot ett förlorande lag men även bilda sig en kärlek till klubben vilket i sin tur innebär att de hellre stannar kvar än lämnar för en annan klubb.

Detta kan då appliceras till när man lånar ut en spelare; är det rätt att låna ut en spelare till en förlorande klubb på en högre nivå snarare än en vinnande klubb på en lägre nivå? Det beror såklart på hur stor skillnaden är på nivåerna men om vi ponerar att vi har en förlorande klubb i Premier League och en vinnande klubb i Championship så rekommenderar jag den sistnämnda. Sen finns det ytterligheter som innebär att en spelare presterar betydligt bättre än resterande spelare i ett förlorande lag och då kan det i sin tur innebära en lika stor utveckling som att vara en i mängden i ett förlorande lag. Du bör såklart också ha speltid, faciliteter, rykte och kvaliteten på tränarna i beräkningen när du ska låna ut en spelare.

Utvecklingscenter
Vi avslutar den här guiden, eller vad man kan kalla den för, med nyheten “Utvecklingscenter” som är en samlingspunkt för utveckling hos spelare i ditt juniorlag, reservlag och kommande ungdomsintag. Det är en riktigt intressant ny del av spelet som jag inte riktigt hunnit gosa in mig särskilt mycket i än, vilket till stor del beror på brist på tid, men helt klart något jag har satt högt upp på prioriteringslistan. Det jag har lärt mig hittills delar jag dock gärna med mig av här nedan.

Först och främst så ger det dig en fantastisk översikt av det redan nämnda; spelare underifrån och det kommande ungdomsintaget. Om vi börjar med ungdomsintaget så har det skett en förändring som jag hintade om i början av hela den här guiden; det finns inga exakta datum längre för när de nya spelarna dyker upp vilket ställer till det för en del men inte för andra. Å andra sidan så får du i ett tidigt skede insikt i hur de kommande spelarna på ett ungefär kommer att se ut och vad för positioner bra spelare tillhör samtidigt som mer generella kommentarer om gruppen också finns med.

Vidare så finns det rubriker som heter “Behöver tillsyn”, “Några att hålla ögonen på” samt “A-lagskandidater”. De är alla lika intressanta och viktiga och ger dig en riktigt bra uppdelning och insikt i träningen underifrån i såväl junior- som reservlaget. Här nedan förklarar jag lite mer ingående vad de tre rubrikerna innebär.

Behöver tillsyn - Här listas spelare som inte riktigt haft den utveckling varken spelaren eller tränarna önskat. Varningen ger dig en chans att dyka in och försöka bryta den negativa trenden genom någon slags förändring.

Några att hålla ögonen på - Här listas spelare som tvärtom gjort det riktigt bra och haft en strålande utveckling med en positiv utvecklingskurva.

A-lagskandidater - Spelare som tillhör ditt junior-/reservlag men som redan nu är redo för att ta steget upp till A-laget.

Utvecklingscentret ger dig därför mycket information på liten yta vilket underlättar för dig som huvudtränare både för nuet men även inför framtiden. Du kanske behöver skicka iväg en spelare på lån, ta ett personligt samtal, erbjuda ett nytt kontrakt eller något annat just för att försöka kicka igång eller bibehålla en spelares utveckling. För dig som lägger stor vikt vid talangutveckling så är den här vyn din högra hand.

Avslutningsvis
Det är nu dags att packa ihop väskan och dra åt knuten och tacka för mig, men jag vill skänka er ett par tankar innan jag helt avslutar den här guiden. Mycket som står i den här guiden tog jag fram under mitt tidigare nämnda projekt "I Johan Cruyffs fotspår" och rekommenderar er verkligen alla att läsa den, inte på grund av att det var jag som gjorde den, utan för att se vad som händer i praktiken om du följer den här guiden. Jag lägger en länk i slutet. Sen skrev jag ner detta precis vilket innebär att det kan förekomma en del stavfel eller att jag råkar ha missat något, men jag ville gärna få ut den nu och var inne i ett härligt skriv-mode. Har ni nu några frågor, tankar eller funderingar så är ni varmt välkommen att skriva här i tråden eller skicka ett pm till mig. Jag svarar er gärna utifrån den här guiden och hjälper till så mycket jag kan.

"I Johan Cruyffs fotspår"