Hoppa till innehåll

Kom ihåg mig
Användarnamn

Lösenord

Hammurabbit

Gick med: 27 Aug 2019
OFFLINE Senast aktiv: Igår, 22:42 PM
-----

Inlägg jag har skrivit

I ämnet:Vilket lag är du och hur går det?

Igår, 22:30 PM

FK Senica

Update säsong 2025/2026

Denna gången presenterar jag laget från ett annat perspektiv.
Dock måste bara förra säsongen nämnas där laget vann ligan, cupen samt tog sig till första utslagsrundan i Champions League. För första gången vanns ligan i överlägsen form, med segern klar redan 4 omgångar från slutet. Store vinnarorganisatören var anfallsresen Lescano som köpts in från Argentina. Han hann göra 35 mål totalt (19 i ligan) innan han packade väskan och drog till dollarsedlarna i NYC. Imponerande!

Givetvis blev det enorma intäkter från säsongen och för att fortsätta satsningen i Champions League, och börja konkurrera med lag som Man City och Bayer Leverkusen, som varit en klass för stora har många värvningar gjorts inför säsongen.

Hur ser då laget ut? Jo här är några sätt att se på Senica:

Spelare som inte lyckats i storlag
Det finns flera spelare som kommit fram genom storlagens akademier men inte klarat gallringen. Vi har nyinköpte Belgaren Keres Masangu som kommer från Roma, kaptenen Fidalgo som inte klarade cutten i Real Madrid och Frank Tsadjout som länge funnits i Milans organisation.
Nye defensive mittfältaren Felix Götze kommer från Bayern Munchen ursprungligen.

Afrikanska influenser
Sedan några år har laget haft en hög andel spelare från Afrika eller med Afrikanskt påbrå. Tre juniorer som Elfenbenskusten hämtades in. Fysiskt starke vänsterbacken Konan-Dion väntar fortfarande på genombrottet, medan både Abdoulaye Barry och Félicien Boli spelar regelbundet, endast 19 år gamla.
Från Ghana kommer trotjänaren Selasi som dock börjar få svårt att konkurrera om startplats. Junioren Kwadwo Aziz är även han från Ghana men uppväxt i Tyskland.
Ovan nämnde Tsudijou har rötter i Kamerun men spelar under italiensk flagg.

Många spelare från tyska och italienska mittenlag
Stora delar av laget har hämtats in från antingen Italien eller Tyskland och då företrädandevis från lite mindre klubbar i högstaligan eller i andraligan. Vi har Selasi och Eidtner från Union Berlin, spelskicklige nye backen Maximilian Bauer från Eintracht Frankfurt, Götze kom från Hannover 96. Ytterbackarna Kilian Jakob och Jannik Dehm från FC St Pauli respektive Dynamo Dresden.
Från italien har vi nye stjärnan Agostino Rizzo från Cittadella, Sicuro från Trapani, och vindsnabbe Lorenzo Peli från Carpi. Tidigare nämnda Tsadjout hämtades in från Empoli.

Ofta har de placerat sig själva på transferlistan efter dåligt med speltid eller helt enkelt för att ekonomin inte gått ihop när lagen blivit relegerade.

Stor omsorg läggs på att kvaliteten är rätt på dessa spelare och redo att ta nästa steg i karriären.

Mix av ungdomar och under 30-spelare
Strategin senaste åren har varit att värva framförallt två kategorier av spelare:
 • Juniorer som kommer kunna slåss om startplats inom 1-3 år. Här har vi exempelvis Boli, Hooper, Barry, och unge Georgiske mittbacken Kvaratskhelia. För att bredda Champions League-truppen köptes även slovakiska unge lovande defensive mittfältaren Ladislav Nagy in. Jan Jirus, tjeckisk högerback blev förra året vald till Tjeckiens mest lovande spelare.
 • Färdiga, unga spelare, som kan utvecklas lite och eventuellt säljas vidare, helst under 28 år. Typfallen här är tyskarna och italienarna ovan, men även prestigevärvningen, och ersättaren till Lescano, den slovakiske landslagsanfallaren Marek Zelinsky som hämtades in från rivalen Slovan Bratislava. Värd att nämna här är även nye förstemålvakten, den 24-årige dansken Keld Villadsen, med några landskamper i bagaget.

Det stora undantaget är den spelskicklige backen Sarr, som var 30 och etablerad Ligue 1-spelare.

Bland truppens egna juniorer har ett par tagit sig hela vägen till A-laget. I år är det Österrikiske löftet Strasser som propsar på en ordinarie plats i det mycket konkurrensutsatta mittfälet.

Taktik: hög press, löpande ytterbackar, starka huvudspelare
Laget spelar tre varianter av samma taktik:
 • Hög, aggressiv press
 • Mycket offensiva ytterbackar som pumpar inlägg från båda kanterna
 • En nickstark och tung central anfallare som kan vinna kampen mot innerbackarna
 • Två innrar, helst med bra huvudspel och känsla för mål
 • Ett centralt mittfält som antingen fyller på i boxen eller hjälper vinna tillbaka bollen högt och hålla den inom laget

De tre taktikerna som roteras beroende på motstånd är
4-2-3-1
4-1-4-1
4-2-3-1

Taktikerna behöver generellt sex typer av spelare (förutom målis)
 • Mittbackar som inte går bort sig
 • Snabba ytterbackar med ok inläggsfot
 • Defensiva, spelskickliga mittfältare, som helst skall kunna spela som Segundo Volante, dvs gärna med ok offensiva kvaliteter.
 • Centrala bollskickliga mittfältare med lite speed och gärna bra skott. Helst med viss defensiv kvalitet.
 • Innrar som kan avsluta, med fötter och huvud.
 • En tung center som kan jaga boll, nicka, göra mål på alla sätt från inlägg.

Taktiken har generellt fungerat mycket bra och ger högt bollinnehav och många skott mot mål. Problem uppstår ibland mot defensiva motståndare som grötar till sitt straffområde och täcker skott, då blir den offensive centrale mittfältaren en nyckelspelare som kan dribbla sig igenom eller lägga en oväntad pass.
Mot riktigt starkt motstånd, ex Man City, blir det givetvis svårt att försvara sig mot snabba kontringar med individuellt skickliga spelare som kan löpa ifrån backarna eller vinna man-mot-man.

I ämnet:Vilka spelare tror ni kommer ha högst potential på FM20?

05 November 2019 - 13:20 PM

Visa inläggaikmaster skrev:

kom väl 2a efter han i degerfors?

Helt rätt! Hade missat Erik Björndahl som gjorde ett mål mer.

I ämnet:Vilka spelare tror ni kommer ha högst potential på FM20?

04 November 2019 - 16:31 PM

Som HBK:are tror/hoppas jag ju mycket på Rasmus Wiedesheim-Paul, som ändå vann Superettans skytteliga som 19-20 åring.
(Kanske inte Messi-potential, men några svenska landskamper i en simulerad framtid iaf :)

I ämnet:Vilka spelare tror ni kommer ha högst potential på FM20?

29 October 2019 - 11:35 AM

Kanske lite väl etablerad nu för att kallas talang, dock är han är ju bara 19, men Erling Håland lär ju bli ett monster.

I ämnet:Vad vill ni se i ett framtida FM-spel?

28 October 2019 - 21:40 PM

Jag skulle vilja att de fixar följande som bryter illusionen rätt illa;

- Ratings på målvakter! Detta har typ aldrig fungerat (sedan jag började spela Championship Manager på 90-talet). En målvakt som gör typ 3-4 kanonräddningar blir i verkligheten normalt kandidat till matchens spelare men i FM får de vara glada om de får en 7:a i betyg. Att se en målvakt bli MoM är extremt ovanligt.

- Det är för enkelt att vinna (som litet lag) mot lag som inte spelar i simulerade ligor. Jag kan kämpa med att få in ett enda mål mot ett bottenlag i samma division som jag. Sedan går jag ut och krossar ett medelbra Champions League-lag med 5-0 i nästa match. Jag upplever att det inte är samma sak när man spelar mot lag som spelar i riktiga ligor.

- Superhög press är alldeles för effektiv och helt enkelt för bra. Man borde behöva ett väldigt brett och talangfullt lag för att kunna spela med högsta settings på press. I princip alla "supertaktiker" till FM19 jag sett bygger på tokhög press som AIn har svårt att hantera.